Documentaire A Plan for Paradise opent het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 2023

Op woensdag 4 oktober 2023 begint alweer de vijftiende editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam. Het filmfestival zal een bijzondere opening meemaken in de grote zaal van het Theater Zuidplein in Rotterdam. Het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 2023 wordt geopend met de wereldpremière van de documentaire A Plan for Paradise. Deze documentaire is geregisseerd door de Finse filmmaker Kati Juurus. De originele titel van de film is Tehtävänä paratiisi. De film heeft een speeltijd van 75 minuten. De kaartverkoop voor de openingsavond – inclusief het bekijken van de film A Plan for Paradise – zal starten op dinsdag 29 augustus.

Over A Plan for Paradise (2023)

De grote zaal van Theater Zuidplein bevindt zicht op Gooilandsingel 95 in Rotterdam. De zaal zal open gaan om 19:30. De openingsavond en de filmvertoning van A Plan for Paradise zal officieel starten om 20:15. De documentaire volgt een culturele strijd tussen de georganiseerde, westerse manier van denken en het kleinschalige, traditionele Nepalese leven. Het Finse architectenbureau Helin&Co gelooft dat ze een stad kunnen bouwen voor 600.000 bewoners in een vallei buiten Kathmandu.

Met A Plan for Paradise geeft filmmaker Kati Juurus op een regelmatig hilarische manier de diepgewortelde verschillen bloot tussen twee volledig verschillende werelden. Hierbij toont Juurus ook de hardnekkige pogingen van de Finse architecten om orde te scheppen in de schijnbare chaos van een onbekende en onbegrepen cultuur. Jord den Hollander – een van de curators van het Architectuur Filmfestival Rotterdam – noemt de film “Contested Space op zijn best – of beter gezegd slechtst.”

Dit is wat Den Hollander nog meer te zeggen had over de film: A Plan for Paradise is een even ironisch als – bij tijden – geestig verslag van wat er misgaat als een Fins architectenbureau zich stort op het ontwerp voor een stad van meer dan een half miljoen mensen in een vallei bij Kathmandu. Zonder enig begrip van achterliggende culturele omstandigheden worden westerse principes uitgerold over een eeuwenoude Nepalese samenleving. De film is indringend, schokkend, maar ook vermakelijk en vormt de perfecte illustratie van het thema van AFFR van dit jaar: Contested Space op zijn ‘best’. Een film die elke ontwerper gezien moet hebben.”

Documentaire A Plan for Paradise opent het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 2023
Bron: Architectuur Filmfestival Rotterdam en Architectuur Filmfestival Rotterdam 2023.

Over het Architectuur Filmfestival Rotterdam

Het Architectuur Filmfestival Rotterdam – internationaal ook wel bekend als het Architecture Film Festival Rotterdam – is het grootste internationale filmfestival over architectuur, het landschap en de stad. Het filmfestival staat ook bekend onder zijn afkorting AFFR. Op het filmfestival zijn ieder jaar rond de honderd films te zien. Deze films gaan niet allemaal over architecten en hun gebouwen, maar ook over de hele “door mensen ontworpen” wereld. Daarnaast zijn er regelmatig films te zien die gaan over woningbouw, woningnood en gentrificatie. Ook bevatten meerdere films onderwerpen of thema’s over de stikstofcrisis, ontbossing en de toekomst van de landbouw.

Het AFFR van 2023 vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 8 oktober in het LantarenVenster en het Theater Zuidplein. Het thema van het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 2023 is Contested Space. Met dit thema stelt het festival de vraag: van wie is de ruimte die we met elkaar delen? Er wordt steeds regelmatiger gestreden om dezelfde schaarse ruimte in de stad, in de natuur en op het platteland. Dit brengt ook onderlinge spanningen en conflicten met zich mee. 

Contested Space is dus een zeer actueel thema voor iedereen die graag kritisch meedenkt over de toekomst van hun omgeving. Dit jaar is er ook een speciale focus voor een tijdsperiode. De kritische jaren 1970 staan centraal. Hiernaast is er extra aandacht voor een land waar zich belangrijke en relevante ontwikkelingen voordoen. Dit land is in dit geval India. Sinds 2022 is dit het land met het hoogste inwoneraantal ter wereld. Hierbij zijn er nog meer diverse en uitdagende ruimtelijke problemen tevoorschijn gekomen.

Documentaire A Plan for Paradise opent het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 2023
Bron: Architectuur Filmfestival Rotterdam en Architectuur Filmfestival Rotterdam 2023.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.