Actrice Ayla Çekin Satijn maakt film over Biculturaliteit

Korte Film Ayla Çekin Satijn

Op 28 januari 2021 werd er bekend gemaakt dat actrice Ayla Çekin Satijn een crowdfundingsactie is gestart voor de eerste korte film die ze gaat regisseren. Ayla Çekin Satijn is onder andere bekend voor haar acteerwerk in de Nederlandse web-serie Anne+. Daarnaast is ze ook te zien in Spangas, het F-woord en Dit zijn Wij. Haar eerste korte film zal gaan over het thema Biculturaliteit. Ben jij benieuwd hoe jij deel kunt nemen aan de crowdfunding? Of wil je meer weten over haar gekozen thema? Lees dan snel verder!

Visie van Ayla Çekin Satijn

Filmmaker Ayla Çekin Satijn wil met haar korte film een bredere representatie van (Turkse) vrouwen geven. Ze wilt je aan het denken zetten over wat het betekent om beïnvloed te worden door de vooroordelen over je eigen cultuur. Want wat betekent het om je altijd tussen twee culturen te moeten bewegen? Hoe is het om een eerste generatie Turks-Nederlandse vrouw te zijn? Deze vragen wilt Ayla Çekin Satijn gaan beantwoorden met haar film. Het verhaal volgt een Turkse, lesbische vrouw die bang is niet geaccepteerd te worden in haar Turkse gemeenschap. Haar angst om geconfronteerd te worden door haar eigen vooroordelen versterkt haar paniek dat ze afgestoten kan worden.

Ayla Çekin Satijn

“Beş is een film waarmee ik tegen het beeld van de stereotiepe Turkse vrouw ga aanschoppen. Ik wil graag alle mini Ayla’tjes die ergens op een bank of achter de computer zitten laten zien dat ze niet de enigen zijn.“

— Ayla Çekin Satijn

We leven in een tijd waar nog steeds veel discussies gehouden worden over thema’s als racisme, gender en seksualiteit. Het is daarom juist belangrijk niet eenzijdige verhalen te vertellen. Helaas komen in de media nog steeds vaak stereotyperende beelden van moslima’s voor. Ayla Çekin Satijn hoopt met haar film Beş een genuanceerder en breder beeld te representeren van de Turkse vrouw. Inspiratie hiervoor haalt scenarist en regisseur Ayla Çekin Satijn uit haar eigen (Turkse) familie.

Met haar regiedebuut doet Ayla Çekin Satijn ook eer aan haar échte naam. Ayla’s vader heeft zijn familienaam (Çekin) niet aan haar doorgegeven uit angst dat zij niet dezelfde kansen zou krijgen. Met deze korte speelfilm wil ze met trots laten zien wie ze is en waar ze voor staat – namelijk een Turkse queer vrouw die verhalen wil vertellen over haar geaardheid en cultuur.

Crowdfunding voor Beş

Maar een film maken kost uiteraard geld. Om dit project te realiseren zijn de makers een crowdfunding gestart via Cinecrowd. Klik hier om bij hun crowdfunding pagina te komen. Het streefbedrag is €7000, want hiermee kunnen de makers het budget om de film te produceren rondmaken. De crowfundingactie is nu al van start en loopt tot en met 23 februari 2021. De bedragen die je kunt doneren lopen van €10 tot en met €1000. De productie van de film maakt deel uit van De Ontmoeting. Dit is een financieringstraject dat nieuwe makers de kans biedt een eerste film te maken. De producties van De Ontmoeting 2021 zullen in première gaan op het Nederlands Film Festival in Utrecht. KeyFilm is via De Ontmoeting ook betrokken bij de film als financieringspartner en producent.

Over de Filmmaker

Ayla Çekin Satijn studeerde in 2017 af aan de HKU. Tegenwoordig werkt ze als (stem) actrice, maker en moderator. Ayla is Turks, Vlaams, lesbisch en ze voelt een groot belang van representatie van vooruitstrevende vrouwenrollen en body positivity. Daarnaast is het haar wens om een genuanceerder beeld neer te zetten van LGBTQ+ personages en mensen met een biculturele achtergrond. Deze opkomende filmmaker ging ook op tour met verschillende theaterproducties van Oostpool en Club Lam. Club Lam is een nieuw, feministisch collectief, waar Ayla zich inzet voor meer vrouwelijk perspectief in de uitvoerende kunst. Ook presenteerde ze de ochtendshow van Oerol, maakte ze de podcast Vrouwenrol en co-regisseerde de kortfilm Akela die in 2020 speelde op het NFF. Akela heb ik gerecenseerd voor de NFF Talentdagen en je kunt mijn recensie hier lezen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gerelateerde Artikelen

Directors' Collection Foto

Cinéart lanceert Directors’ Collection

Op 30 april 2021 lanceerde Cinéart een plek waar je je kunt onderdompelen in de wereld van Cinéart’s toonaangevende regisseurs. Op die dag werd op de website van Cinéart de Directors’ Collection gelanceerd. De Directors’ Collection is de plek voor liefhebbers van auteurscinema. Het maakt niet uit of je al jaren een liefhebber bent of geïntrigeerd bent om te beginnen. Bij deze collectie kun je je laten inspireren door de uitgebreide interviews, biografieën, soundtracks, masterclasses en podcasts over de invloedrijke filmmakers van onze tijd. Daarnaast kun je uiteraard de geselecteerde films van deze meesters uit de Cinéart-catalogus kijken.

Lees Verder >
The Undoing Miniserie Giveaway 2020

The Undoing Miniserie Giveaway | Blu-ray

Lees in dit artikel hoe je mee kan doen aan The Undoing Miniserie Giveaway. In samenwerking met Day One MPM & Warner Home Video mag ik een giveaway houden voor de miniserie The Undoing. Mijn dank aan beide voor deze samenwerkingsmogelijkheid. De prijs van deze giveaway is één Blu-ray exemplaar van The Undoing die naar de winnaar toegestuurd zal worden.

Lees Verder >
The Undoing Miniserie 2020

The Undoing Miniserie (2020) – Recensie

The Undoing is een Amerikaanse psychologische thriller miniserie. De miniserie is zesdelig en het scenario is geschreven door David E. Kelley. Het verhaal is een verfilming van de roman You Should Have Known dat geschreven is door schrijfster Jean Hanff Korelitz. De miniserie is geregisseerd door Susanne Bier en de hoofdrollen worden gespeeld door Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland en Noah Jupe. De miniserie werd veelbesproken toen het oorspronkelijk uitkwam. De zesdelige miniserie ontving veel positieve reacties. Echter ben ik het zelf (grotendeels) niet eens met de lof die de miniserie ontvang. Lees in mijn recensie wat ik vind van de miniserie The Undoing.

Lees Verder >
Wonder Woman 1984 Giveaway

Wonder Woman 1984 Giveaway | 4K Blu-ray & 2D Blu-ray

In samenwerking met Day One MPM & Warner Home Video mag ik een grote Wonder Woman 1984 Giveaway houden. Mijn dank aan beide voor deze samenwerkingsmogelijkheid. Ik mag bij deze giveaway twee normale Blu-ray’s en één 4K Blu-ray Steelbook van Wonder Woman 1984 weggeven. De 4K Blu-ray Steelbook van Wonder Woman 1984 bevat ook nog één 3D Blu-ray en één 2D Blu-ray disc. Naast de Blu-ray’s maakt er ook nog één gelukkige winnaar kans op een sleutelhanger van de superheldin Wonder Woman zelf. Lees in dit artikel hoe je kans kan maken op deze toffe prijs!

Lees Verder >

Dé Beste Plek voor Nederlandse Recensies & Giveaways

Blu-ray & DVD

On Demand

Games

Neem contact op

Klik op de knop hieronder om bij de contact-pagina te komen van deze website. Of stuur hoofdredacteur Seb direct een mail via contact@sebkijk.nl.