Architecture Film Festival Rotterdam presenteert speciale vertoning van Spike Lee’s Do the Right Thing

Het Architecture Film Festival Rotterdam presenteert een speciale, eenmalige openluchtvertoning van de nog altijd actuele filmklassieker Do the Right Thing. De vertoning van Spike Lee’s beroemde film is onderdeel van het programma van De Rotterdam Architectuur Maand van 2023. De filmvertoning vindt plaats op het drijvende festivalhart in de Maashaven. Met Do the Right Thing haakt het Architecture Film Festival Rotterdam in op het thema van De Rotterdam Architectuur Maand van 2023: de Natte Stad.

Een stad met hittestress is ongezond en kan grootse consequenties bevatten, zoals Spike Lee’s Do the Right Thing zo sterk illustreert. De hittekaart van Rotterdam laat al snel zien dat de stad te maken heeft gehad, en zal blijven hebben, met hittestress. Do the Right Thing is dus een geschikte film om dit steeds vaker voorkomende probleem aan te kaarten. De film zal op 10 juni 2023 te zien zijn bij het drijvend festivalhart van De Rotterdam Architectuur Maand van 2023. De precieze locatie is Maashaven Zuidzijde 1-2, Rotterdam. Maar waar gaat Do the Right Thing nu precies over?

Over Do the Right Thing (1989)

Do the Right Thing is een Amerikaanse tragikomedie film uit 1989. De film is geproduceerd en geregisseerd door Spike Lee, die bovendien ook het scenario van de film schreef. De cast van de film bestaat uit Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Richard Edson, Giancarlo Esposito, Bill Nunn, John Turturro en Samuel L. Jackson. Daarnaast bevat Lee zelf ook een rol in de film. Do the Right Thing bevat ook de speelfilmdebuten van Martin Lawrence en Rosie Perez. Het verhaal van Do the Right Thing speelt zich af op de warmste dag van het jaar in de New Yorkse volkswijk Bedford-Stuyvesant.

De relaties tussen de bewoners worden, deels door de zomerhitte en deels door de onverdraagzaamheid naar elkaar, naar een kooppunt gevoerd. Do the Right Thing werd een kritisch en commercieel succes. De film ontving twee Oscarnominaties en vestigde de reputatie van Spike Lee als filmmaker. Filmliefhebbers, recensenten en fans benoemen Do the Right Thing regelmatig als een van de beste films ooit gemaakt. De film kwam bijna 35 jaar geleden uit, maar Do the Right Thing bevat nog steeds actuele thema’s, zoals politiegeweld, racisme, vooroordelen, gentrificatie en hittestress.

Bekijk hier de officiële trailer van Do the Right Thing (1989). Deze trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Over het Architecture Film Festival Rotterdam

Het Architecture Film Festival Rotterdam is het grootste internationale filmfestival over architectuur, het landschap en de stad. Het filmfestival staat ook bekend onder zijn afkorting AFFR. Op het filmfestival zijn ieder jaar rond de honderd films te zien. Deze film gaan niet allemaal over architecten en hun gebouwen, maar ook over de hele “door mensen ontworpen” wereld. Daarnaast zijn er regelmatig films te zien die gaan over woningbouw, woningnood en gentrificatie. Ook bevatten meerdere films onderwerpen of thema’s over de stikstofcrisis, ontbossing en de toekomst van de landbouw.

Het AFFR van 2023 vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 8 oktober in het LantarenVenster en het Theater Zuidplein. Het thema van het Architecture Film Festival Rotterdam van 2023 is Contested Space. Met dit thema stelt het festival de vraag: van wie is de ruimte die we met elkaar delen? Er wordt steeds regelmatiger gestreden om dezelfde schaarse ruimte in de stad, in de natuur en op het platteland. Dit brengt ook onderlinge spanningen en conflicten met zich mee. Contested Space is dus een zeer actueel thema voor iedereen die graag kritisch meedenkt over de toekomst van hun omgeving.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.