Architecture Film Festival Rotterdam presenteert speciale vertoning van Silent Running (1972)

Ter gelegenheid van Tuin van de Stad, het thema van de Rotterdam Architectuur Maand van 2024, vertoont het Architecture Film Festival Rotterdam de sciencefiction filmklassieker Silent Running (1972). De film wordt vertoond op zaterdag 15 juni. De voorstelling begint om 20.00 en eindigt om 22.00. De speciale vertoning van Silent Running vindt plaats bij het Henketpaviljoen van het Museum Boijmans van Beuningen. Dit jaar is dit de festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand. De speciale vertoning van Silent Running vindt plaats in samenwerking met de Dag én Nacht van de Architectuur.

Over Silent Running (1972)

Silent Running is een sciencefictionfilm uit 1972. De film is geregisseerd door Douglas Trumbull en wordt gezien als de eerste echte milieubewuste film. Silent Running was de speelfilm regiedebuut van Trumbull. Het scenario van de film is geschreven door Deric Washburn, Michael Cimino en Steven Bochco. De cast van de film bestaat uit (o.a.) Bruce Dern, Cliff Potts, Ron Rifkin en Jesse Vint. De film heeft een speeltijd van 89 minuten. Silent Running mag dan uit de jaren 1970 komen, maar de film is nog steeds actueel.

Niet alleen vanwege de urgente ecologische boodschap, maar ook vanwege de baanbrekende set ontwerpen. Deze ontwerpen zijn geïnspireerd door het werk van architect Buckminster Fuller. Trumbull hielp zelf mee met het ontwerpen van de speciale effecten voor legendarische sciencefiction films als 2001: A Space Odyssey (1968) en Blade Runner (1982). Silent Running wordt tegenwoordig gezien als een cultklassieker die talloze andere sciencefiction films inspireerde, waaronder Star Wars (1977).

Architecture Film Festival Rotterdam presenteert speciale vertoning van Silent Running (1972)
Bron: Architecture Film Festival Rotterdam 2024, Architecture Film Festival Rotterdam, Universal Pictures, Rotterdam Architectuur Maand, Dag én Nacht van de Architectuur en Trumbull/Gruskoff Productions.

Recensent Wael Khairy noemt Silent Running “vandaag de dag relevanter dan in 1972.” Mark Kermode, filmrecensent voor de BBC, is ook razend enthousiast over de film. Dit is wat hij zei: “Als je het nog niet gezien hebt, moet je het zien. Waarom? Omdat hij er fantastisch uitziet en tot op de dag van vandaag blijft het een van de meest ontroerende films die ik ooit heb gezien. Het is een absoluut meesterwerk en beter dan 2001: A Space Odyssey.”

Regisseur Edgar Wright, bekend van Shaun of the Dead (2004), zei het volgende over de film: “We kunnen gerust stellen dat dit, tussen 2001: A Space Odyssey en Star Wars, de indrukwekkendste sciencefictionfilm is wat betreft de effecten.” Silent Running speelt zich af in het jaar 2001. De aarde is onbewoonbaar, want de mens heeft met vervuiling en verwaarlozing de natuur verwoest. In een baan rond Saturnus dwaalt het ruimteschip USS Valley Forge, met aan boord de laatst overgebleven bomen en planten van onze planeet. Lukt het botanist Freeman Lowell om de laatste hoop van de mensheid te redden?

Architecture Film Festival Rotterdam presenteert speciale vertoning van Silent Running (1972)
Bron: Architecture Film Festival Rotterdam 2024, Architecture Film Festival Rotterdam, Universal Pictures, Rotterdam Architectuur Maand, Dag én Nacht van de Architectuur en Trumbull/Gruskoff Productions.

Over het Architecture Film Festival Rotterdam

Het Architecture Film Festival Rotterdam is het grootste internationale filmfestival over architectuur, het landschap en de stad. Het filmfestival staat ook bekend onder zijn afkorting AFFR. Op het filmfestival zijn ieder jaar rond de honderd films te zien. Deze film gaan niet allemaal over architecten en hun gebouwen, maar ook over de hele “door mensen ontworpen” wereld. Daarnaast zijn er regelmatig films te zien die gaan over woningbouw, woningnood en gentrificatie. Ook bevatten meerdere films onderwerpen of thema’s over de stikstofcrisis, ontbossing en de toekomst van de landbouw. Het Architectuur Film Festival Rotterdam vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 13 oktober.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.