Amazing Grace (2018) – Film Recensie

Amazing Grace 2018

Samen met Nederlandse en Internationale streaming diensten viert SebKijk deze maand Black History Month. Vandaag doe ik dat door de film Amazing Grace te recenseren. Amazing Grace is nu te zien op Cinetree. Mijn dank aan Cinetree voor de samenwerking.

Introductie BHM & Amazing Grace

Deze maand is het Black History Month (BHM) in de Verenigde Staten van Amerika. Dit is een jaarlijkse herdenking van sleutelfiguren en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora. De Black History Month wordt sinds 1976 elk jaar in februari gevierd in de Verenigde Staten en Canada. Rond 2010 werd Black History Month ook voor het eerst gevierd in Nederland. Sins 2016 organiseert Nederland jaarlijks in oktober het Black Achievement Month. In deze maand vinden allerlei activiteiten plaats en is er ook een uitreiking van de Black Achievement Awards.

Amazing Grace is een concertfilm die geregisseerd is door Sydney Pollack in 1972. De film werd later gerealiseerd door producent Alan Elliott en kreeg toen een release in 2018. De film volgt de opname van Aretha Franklin‘s live album uit 1972. Er zijn ook een aantal andere grote sterren te zien in deze film. Zo komen James Cleveland, Bernard Purdie, Chuck Rainey en Clara Ward voor in deze film. Daarnaast zijn Mick Jagger, Sydney Pollack, Charlie Watts en Aretha’s vader C. L. Franklin ook te zien in Amazing Grace.

Amazing Grace 2018
Bron: Cinetree.

Problemen met de Release

Oorspronkelijk had Amazing Grace een releasedatum in 1972, maar dit lukte uiteindelijk niet door moeilijkheden met het synchroniseren van de audiotracks en het beeld. In 2007 werd er pas weer verder gewerkt aan de film. Alan Elliott kocht de ruige opnames en startte met een poging tot synchronisatie. Toen de film dan eindelijk gesynchroniseerd was wilde Elliott de film in 2011 uitbrengen, maar Aretha Franklin klaagde hem aan voor het toe-eigenen van deze beelden zonder haar toestemming. Hierdoor werd de release van de film tegengehouden. In 2015 gebeurde exact hetzelfde toen Alan Elliott de film een première probeerde te geven bij meerdere film festivals.

Dit keer was het echter onbekend waarom Aretha Franklin hem had aangeklaagd. Nadat Aretha Franklin overleed in 2018, besloot haar familie een deal te maken om de film toch uit te laten komen. Hierdoor kreeg Amazing Grace een première op het Doc NYC in 2018. Later werd de film wereldwijd uitgebracht op 5 april 2019. De film ontvang enorm veel positieve reacties van critici. Zo scoort de film op Tomatometer van de website Rotten Tomatoes 99%. Ook de fans ontvingen de films redelijk positief. Zo heeft de film op IMDb een score van 7.5 en op Rotten Tomatoes heeft de film een Audience Score van 80%.

Amazing Grace 2018
Bron: Cinetree.

Meningsverschillen

Het verschil mag dan niet groot wezen, maar er is wel een duidelijke differentie te zien qua waardering. De critici zijn over het algemeen meer lovend over de film dan het publiek. Dit keer ben ik het meer eens met de dagelijkse bioscoopganger. Amazing Grace is zeker een goede film en ik ben oprecht blij dat zoveel mensen extreem veel uit deze film kunnen halen. Alleen heb ik dit zelf niet zo mogen ervaren. Dit kan misschien komen doordat ik zelf geen groot concert-fan ben, want zo’n 90-95% van de film bestaat uit zangopnames. Laat ik wel voorop stellen dat Aretha Franklin een ongelofelijk krachtige stem heeft en dat ze geweldig kan zingen. Echter gebeurt er voor mij te weinig in deze film om me in vast te grijpen.

Op de website van Cinetree staat dat Amazing Grace een must-see film is. Ze raden de film sterk aan omdat het geen opperste concentratie vereist. Oftewel je hoeft niet verplicht niet aan het scherm gekluisterd te zitten. Jammer genoeg vind ik het zelf juist geweldig om vastgegrepen te zijn aan het scherm door een integrerende film of serie. Er wordt gesproken op Cinetree dat de film misschien wel beter tot zijn recht komt als je mee gaat in de ervaring. Dit zal voor de meeste mensen ook zeker het geval zijn. Amazing Grace is een topfilm als je tijdens het kijken mee wilt zingen en tegelijkertijd mee wilt bewegen met de ervaring. Echter moet ik nu een grote maar opnoemen. Maar als je niet in de ervaring kan komen, dan zal deze film je ook vrij weinig interessants bieden behalve het mooie zangwerk van Aretha Franklin.

Amazing Grace 2018
Bron: Cinetree.

Technische Aspecten in Amazing Grace

Is dit per se een slecht iets? Nee, zeker niet. Echter ga ik ook niet voordoen alsof dit de meest geweldige concert- of muziekdocumentaire in jaren is, want dat is Amazing Grace voor mij gewoon echt niet. Het camerawerk levert zeker een intiem portret van het werk van Aretha Franklin en andere artiesten. Echter raak ik te snel afgeleid doordat de film mij te weinig boeit. Dit heeft tot gevolg dat de cinematografie van Amazing Grace mij ook minder opvalt. Ook als je meegaat in de ervaring van de zang en de muziek zal dit je minder goed opvallen, dus valt dit technische aspect in mijn ogen op geen enkele manier heel sterk aan te prijzen. Dit komt echter meer door de regie en het doel van de film, dan door het camerawerk zelf.

In principe kan hetzelfde gezegd worden over de montage. Soms worden zangelementen gemonteerd over beeldelementen waar andere situaties plaatsvinden. En ook worden er af en toe twee beelden naast elkaar gemonteerd, maar is dit nou heel bijzonder te noemen? In mijn ogen niet, want zelfs een filmstudent zou dit kunnen bedenken. Hoogstwaarschijnlijk zouden ze het zelfs ook kunnen uitvoeren.

Bekijk hier de officiële trailer van Amazing Grace (2018).

Over Cinetree

Cinetree is een online filmplatform dat haar leden toegang biedt tot de beste films en documentaires. Samen met experts uit de filmwereld maakt Cinetree een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en kiezen daarvoor films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en verhalen die je raken. Volgens de curators van Cinetree zijn films met een goed verhaal belangrijk. Deze films kunnen entertainen, inspireren en zelfs activeren. 

Cinetree heeft als doel deze films te verzamelen, uit te lichten en van context te voorzien. Elke maand worden 15 films geselecteerd door de curators van Cinetree. Daarnaast heb je toegang tot artikelen, evenementen en eigen producties onder de titel Cinetree Originals. De geselecteerde films vind je na een poosje terug in de videotheek van Cinetree. Daar kun je deze films huren voor een klein prijsje. 

Cinetree is te kijken via de website die hier te vinden is. Maar ook kun je kijken via de mobiele apps of rechtstreeks op je TV via Google Chromecast. Als je in het bezit bent van een Samsung Smart TV (uit 2017 of nieuwer) of Apple TV kun je ook direct op je TV kijken. Een maandabonnement kost €7,99 per maand. Dit bedrag wordt maandelijks van je rekening afgeschreven. Een jaarabonnement kost €69,95 per jaar (omgerekend €5,83 per maand). Dit bedrag wordt in één keer van je rekening afgeschreven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gerelateerde Artikelen

De Slag om de Schelde (2020)

De Slag om de Schelde (2020) – Film Recensie

De Slag om de Schelde is een Nederlandse oorlogsfilm uit 2020. De film is geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. en het scenario is geschreven door Paula van der Oest. In de film staat (uiteraard) de Slag om de Schelde uit 1944 centraal. In 2020 was het 75 jaar geleden dat de oorlog eindigde en de film moest het herdenkingsjaar afsluiten. De film ging op 14 december 2020 in première in het CineCity in Vlissingen en de film zou landelijk uitkomen op 17 december 2020. Op 15 december 2020 werd echter bekendgemaakt dat de bioscooprelease van de Slag om de Schelde uitgesteld zou worden naar 2021 vanwege de corona maatregelen. Nu de bioscopen weer open zijn is de film eindelijk te zien. Maar is de film het wachten waard geweest?

Lees Verder >
Het (Niet) Willen Ondernemen

Het (Niet) Willen Ondernemen

Ondernemen of (niet) ondernemen? Het werd weer eens hoog tijd om mijn hart uit te luchten in wat geschreven teksten. Ik besloot een stuk te schrijven over de tweestrijd die zich dagelijks in mijn hoofd afspeelt. Het leek me leuk om dit stuk te delen op een nieuw platform (genaamd artikel.nl), maar helaas was het stuk volgens de mensen van artikel.nl meer geschikt voor Facebook. Nu lijkt het me leuker om mijn eigen geschreven stuk op mijn website te delen. Vandaag krijgen jullie dus weer opnieuw een kijk in het brein van de schrijver achter SebKijk.

Lees Verder >

Mortal Kombat (2021) – Movie Review

Mortal Kombat is a 2021 American martial arts fantasy film based on the video game franchise of the same name and a reboot of the Mortal Kombat film series. The film stars Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Tadanobu Asano, Mechad Brooks, Ludi Lin, Chin Han, Joe Taslim, and Hiroyuki Sanada. It is directed by Simon McQuoid (in his feature directorial debut), from a screenplay by Greg Russo and David Callaham and a story of Russo and Oren Uziel. When hearing the words finish him and Fatality, most people will automatically think of the gruesome video games of the Mortal Kombat franchise. After the great success of the video games, the characters are now conquering the movie world once again! And I must sincerely say that the movie is surprisingly entertaining.

Lees Verder >
The Wind That Shakes The Barley (2006)

The Wind That Shakes The Barley (2006) – Film Recensie

Recent lanceerde Cinéart een plek waar je je kunt onderdompelen in de wereld van Cinéart’s toonaangevende regisseurs. Deze plek heeft de naam Directors’ Collection gekregen. De Directors’ Collection is de plek voor liefhebbers van auteurscinema. Het maakt niet uit of je al jaren een liefhebber bent of geïntrigeerd bent om te beginnen. Samen met Cinéart Nederland bespreek ik vandaag de film The Wind That Shakes The Barley van regisseur Ken Loach. Binnenkort zal Ken Loach in de schijnwerpers komen te staan op de Directors’ Collection. Met mijn film recensie hoop ik jullie alvast wat voorpret te geven.

Lees Verder >

Dé Beste Plek voor Nederlandse Recensies & Giveaways

Blu-ray & DVD

On Demand

Games

Neem contact op

Klik op de knop hieronder om bij de contact-pagina te komen van deze website. Of stuur hoofdredacteur Seb direct een mail via contact@sebkijk.nl.