American Warfighter (2018) – Film Recensie

American Warfighter is geregisseerd en geschreven door Jerry G. Angelo. Daarnaast speelt hij ook nog eens de hoofdrol in deze film. Er kan dus met volledige zekerheid gezegd worden dat dit een passie project van hem is geweest. Angelo speelt Navy Seal Rusty Wittenberg. Rusty begint de balans tussen zijn gezinsleven en zijn baan kwijt te raken. Door zijn posttraumatische stressstoornis heeft hij moeite om onderscheid te maken tussen zijn nachtmerries en de realiteit.

Mijn dank aan Just Entertainment Nederland voor de samenwerking en het versturen van het recensie-exemplaar. American Warfighter is al vanaf 17 november te koop op Dvd.

American Warfighter is één van de slechtste films aller tijden

Het is altijd bijzonder om mee te maken als een regisseur zijn eigen film schrijft en ook nog de hoofdrol in zijn eigen film speelt. In sommige vallen kan dit bijzonder goed uitpakken. Kijk maar bijvoorbeeld naar de films van Charlie Chaplin. Deze acteur speelde altijd de hoofdrol in zijn eigen films. Daarnaast regisseerde hij ook vaak zijn eigen films. In andere gevallen kan het ook bijzonder slecht uitpakken. Kijk maar naar The Room van Tommy Wiseau. Bij American Warfighter is dit ook het geval. Ik heb veel respect en admiratie voor het feit dat Jerry G. Angelo meerdere taken op zich nam voor deze film.

Dit betekent echter niet dat ik zijn film niet kan bekritiseren, want deze film is een van de slechtste films die ik ooit heb gezien. Op dit moment is het zelfs de slechtste film die ik ooit heb gezien. Betekent dit dat American Warfighter alleen slecht is? Ja, eigenlijk zo’n beetje wel. De film is totaal niet goed. Maar ik kan wel bepaalde keuzes van de cast en crew waarderen. Het is duidelijk dat de cast en crew een diepgaand verhaal probeerden te vertellen over wat posttraumatische stressstoornis met iemand kan doen. Alleen het probleem is dat de cast en crew hier volledig in faalt. Er kan echter niet ontkent worden dat er redelijke ideeën en concepten zijn. De uitvoering hiervan is alleen enorm bagger.

American Warfighter 2018
Bron: Just Entertainment Nederland.

Ongeloofwaardig Acteerwerk én Slechte Technische Aspecten

Het acteerwerk is (bijna) totaal niet goed. De navy seals zijn niet geloofwaardig in hun acteerwerk. Dit komt doordat ze meer hun best doen om een macho man te spelen, in plaats van een daadwerkelijk geloofwaardig personage. Carolina Castro is de enige van de gehele cast die nog een beetje geloofwaardig overkomt in haar acteerwerk. Je ziet wel duidelijk dat ze acteert, maar haar personage is wel een stuk realistischer geportretteerd dan de rest van de personages.

Niet alleen het acteerwerk is slecht, maar ook de basis technische aspecten van filmmaking zijn prut. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het sound design. Elk personage dat neergeschoten wordt, maakt hetzelfde kreunende geluid als ze doodgaan. Er is gewoon geen verschil in het geluid op dat soort momenten. Dit is best apart, want de manier hoe deze personages neergeschoten worden verschilt wel weer per keer. Al bij de eerste paar minuten merk je op dat American Warfighter een enorm slechte film zal worden. De belichting en het kleurgebruik verschilt namelijk ook per shot. En deze shots komen uitdezelfde ruimte. Hierdoor krijg je momenten waarop het ene shot heel erg groen gekleurd en belicht is, terwijl het andere shot heel erg fel belicht is en niet groen gekleurd is.

Dit zijn twee shots die elkaar in de eerste paar minuten afwisselen in dezelfde ruimte. Dit is belachelijk slecht en hierdoor voelt American Warfighter ook echt aan als een enorm slechte studentenfilm. Ook al heb ik het vertrouwen dat zelfs filmstudenten deze film beter hadden kunnen maken.

American Warfighter 2018 4
Bron: Just Entertainment Nederland.

Onderontwikkelde Ideeën en Concepten in American Warfighter

Zoals ik al eerder zei waren sommige ideeën en concepten voor deze film helemaal niet zo slecht. Het probleem ligt eerder bij de uitvoering en het feit dat deze ideeën en concepten te onderontwikkeld zijn. Dit is ook terug te zien in de film. Zo zijn de motieven van personages niet duidelijk, behalve dat ze een navy seal zijn én dus moeten vechten voor hun land. Maar wat zijn hun karaktereigenschappen? Wat maakt hun blij en waarom willen ze vechten voor hun land? Wie zijn deze personages nou echt diep van binnen? Dit is niet duidelijk bij geen één personage. Daarnaast is het verhaal ook super slecht in elkaar gezet.

Zo wordt er regelmatig afgewisseld tussen nachtmerries en de realiteit. Als kijker weet je eerst niet eens wat de nachtmerrie en wat de realiteit is. In het begin is dit begrijpelijk, omdat het hoofdpersonage een posttraumatische stressstoornis heeft. Hierdoor kun je verwachten dat jij als kijker mee wordt genomen in de pijn van het hoofdpersonage. Dit is ook niet het probleem. Wat er fout gaat bij deze afwisseling is dat de nachtmerries uit het niks een heel ander soort verhaal vertellen. American Warfighter probeert in origine een link te leggen tussen de posttraumatische stressstoornis en zijn werk als navy seal. De film sluit echter af met een bekentenis in een nachtmerrie dat niks met de rest van de film te maken heeft.

Ook wordt er redelijk heftig gesuggereerd dat je geen posttraumatische stressstoornis mag hebben als soldaat of navy seal, want anders gaan al je vrienden en kameraden dood. Het feit dat deze film het lef heeft om dit te suggereren is al bizar. Maar dat deze boodschap ook nog redelijk wordt herhaald, is pas echt belachelijk. Voor een film over soldaten met posttraumatische stressstoornissen, weet American Warfighter deze groep mensen volledig verkeerd weer te geven. Het geeft de verkeerde boodschap weer en zorgt alleen maar voor een groter taboe op het bespreken van PTSS.

American Warfighter 2018
Bron: Just Entertainment Nederland.

Conclusie

American Warfighter was een marteling voor mij om als filmrecensent doorheen te komen. Op sommige momenten kon ik gewoon bijna niet geloven wat ik zag. Het is dat ik ook slechte films wil kijken als filmjournalist, want anders had ik deze film nooit afgekeken. Toch moet ik wel herhalen dat ik respect heb voor het feit dat Jerry G. Angelo heeft geprobeerd een film te maken over het thema PTSS. Als ik hem alleen een tip zou kunnen geven – lees je eerst in over dit soort thema’s. Nu is het taboe rondom dit thema alleen maar versterkt. Zonde.

American Warfighter is vanaf nu te koop op Dvd.

Bekijk hier de officiële trailer van American Warfighter (2018).

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.