Aquaman and the Lost Kingdom (2023) – Film Recensie

Aquaman and the Lost Kingdom is geen sterke superhelden film, maar de film biedt wel enigszins unieke narratieve concepten. Familie is een vrij belangrijk thema in de tweede film over de DC-held. Zo richt de eerste akte van Aquaman and the Lost Kingdom zich op het belang van vaders. In deze tweede film is Aquaman – ook wel bekend als Arthur Curry – een vader geworden. De held heeft het in de film met zijn eigen vader over hoe lastig het is om een goede vader te zijn. Aquaman heeft het namelijk moeite om zijn taken als superheld, koning van Atlantis en ouder te balanceren.

Aquamans worstelingen om al zijn taken zo goed mogelijk te voltooien, brengen conflict en wat diepgang tot het personage. Toch worden deze worstelingen nooit sterk genoeg uitgewerkt in het filmverhaal. In plaats van echte diepgang kiezen de regisseur en scenarioschrijvers voor kinderachtige humor. Dit is al terug te zien aan de herhalende grap dat Aquamans baby bij het verschonen van zijn luiers telkens opnieuw in de mond van de superheld weet te pissen.

De regisseur en scenarioschrijvers verwarren bij dit soort filmmomenten stupiditeit met humor. Het lukt regisseur James Wan om van de titulaire held het mikpunt van de grappen te maken. Tegelijkertijd beweert de filmmaker ook dat Aquaman een epische superheld is. Helaas voor Wan gaan deze twee punten niet goed samen. Hierdoor komt Aquaman niet alleen over als een imbeciel in zijn tweede speelfilm, maar oogt Aquaman and the Lost Kingdom ook als een uitzonderlijk rommelige film.

Over Aquaman and the Lost Kingdom (2023)

Aquaman and the Lost Kingdom is een Amerikaanse avontuurlijke actiefilm uit 2023. De film is geregisseerd door James Wan. Deze filmmaker regisseerde eerder ook al de eerste film: Aquaman (2018). Het scenario van de film is geschreven door David Leslie Johnson-McGoldrick. De scenarioschrijver baseerde zijn werk op een verhaal dat hij samen schreef met WanJason Momoa en Thomas Pa’a Sibbett. De titulaire superheld wordt opnieuw gespeeld door Momoa.

De rest van de cast bestaat uit (o.a.) Patrick WilsonAmber HeardYahya Abdul-Mateen IINicole KidmanRandall ParkTemuera MorrisonDolph LundgrenMartin Short en Jani Zhao. De film is geproduceerd door Peter SafranRob Cowan en Wan. De uitvoerend producenten van Aquaman and the Lost Kingdom zijn Galen Vaisman en Walter Hamada. De personages uit de film zijn gebaseerd op de door Paul Norris en Mort Weisinger bedachte personages van DC Comics.

Aquaman and the Lost Kingdom (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros. Pictures International Holland, Warner Bros., DC Comics, DC Entertainment, Atomic Monster, The Safran Company en Warner Bros. Holland.

Voor Aquaman and the Lost Kingdom keerde cinematograaf Don Burgess, productieontwerper Bill Brzeski, filmmonteur Kirk Morri en componist Rupert Gregson-Williams terug. De visuele effecten supervisor Nick Davis en kostuumontwerper Richard Sale behoren ook tot de crew van Aquaman and the Lost Kingdom. De film heeft een speeltijd van 124 minuten. Aquaman and the Lost Kingdom werd wereldwijd uitgebracht door Warner Bros. Pictures. De film beleefde zijn wereldpremière op 19 december 2023.

De film werd in de Nederland bioscopen uitgebracht op 21 december 2023 en in België op 20 december 2023. In Aquaman and the Lost Kingdom is de gevaarlijke schurk Black Manta nog steeds vastbesloten om zijn vaders dood te wreken en Aquaman voorgoed uit te schakelen. Dit keer is Black Manta sterker dan ooit tevoren. Hij heeft de mythische Zwarte Drietand gevonden. Hierin schuilt een oude en kwaadaardige kracht. Aquaman moet samenwerken met zijn opgesloten broer en oude vijand Orm. De broers moeten zich over hun meningsverschillen heen zetten om samen hun koninkrijk, familie en de wereld te redden.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Aquaman and the Lost Kindgom (2023). De trailer bevat Nederlandstalige ondertiteling.

Slappe afsluitende film

Aquaman and the Lost Kingdom is de laatste film uit het DC Extended Universe (ook wel bekend als het DCEU). Het filmuniversum van de DC Comics superhelden krijgt namelijk een reboot onder leiding van James Gunn en Peter Safran. Het helpt Aquaman and the Lost Kingdom niet dat het de laatste film van het DC Extended Universe is geworden. Doordat dit zowel de laatste film uit het DCEU als een slechte film is, oogt het alsof de filmmakers amper moeite hebben gedaan om van Aquaman and the Lost Kingdom een memorabele of spectaculaire afsluitende film te maken.

Zo begint de film met een halfgare en korte titelsequentie waarin minder moeite gestopt lijkt te zijn dan bij de verschijning van de studiologo’s in de vorige twee DCEU-films: The Flash (2023) en Blue Beetle (2023). Het lijkt alsof de filmmakers het minimale hebben gedaan voor de titelsequentie waarin de studio’s, die verantwoordelijk zijn voor Aquaman and the Lost Kingdom, verschijnen. De filmmakers plaatsen de studiologo’s onder water en stoppen daar toepasselijke geluiden bij, maar er wordt geen verdere moeite gedaan om vernieuwing of spektakel op te zoeken.

Aquaman and the Lost Kingdom (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros. Pictures International Holland, Warner Bros., DC Comics, DC Entertainment, Atomic Monster, The Safran Company en Warner Bros. Holland.

Inspiratieloze avonturenfilm

Helaas is dit een terugkerend fenomeen in deze superhelden film. Aquaman and the Lost Kingdom mag dan een vermakelijke film zijn, maar het is ook een domme en inspiratieloze avonturenfilm. Het gemis aan fantasierijke vernieuwing is ook terug te zien in de middelmatige actiescènes waarbij weinig risico’s genomen worden om nieuwe manieren van dynamische gevechten op het grote scherm te brengen. Alleen de gevechten bij Devil’s Deep zien er spectaculair en verfrissend genoeg uit.

Dit is grotendeels te danken aan het feit dat in deze gevechtsscènes Aquaman en zijn broer als twee vissen uit het water zijn. Ze vechten op het land en duidelijk uit hun element. De gevechten die onder water plaatsvinden zijn na de vorige Aquaman film, Avatar: The Way of Water (2022) en Black Panther: Wakanda Forever (2022), niet origineel genoeg meer om een sterke indruk achter te laten. De rappe afwisseling tussen sterke en slappe visuele effecten helpt de middelmatige actiescènes ook niet bepaald.

Aquaman and the Lost Kingdom (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros. Pictures International Holland, Warner Bros., DC Comics, DC Entertainment, Atomic Monster, The Safran Company en Warner Bros. Holland.

De visuele effecten en computer gegenereerde beelden zijn best teleurstellend. Vooral na de redelijk fantasierijke effecten en kleurrijke beelden van de vorige film. Gelukkig stelt Aquaman and the Lost Kingdom op visueel vlak niet volledig teleur. Zo zijn de machines waarmee de schurk Black Manta te werk gaat in deze film sterk ontworpen en creatief gevisualiseerd. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden over de diverse soorten Atlantische wezens en monsters.

Het is niet absurd dat er verschillende Atlantische wezens en gevaarlijke monsters voorkomen in deze film. Toch is het wel apart dat ze er minder sterk gevisualiseerd uitzien, omdat James Wan als (horror-)filmmaker hier juist om bekend staat. Op enkele momenten in Aquaman and the Lost Kingdom is het gebruik van green screens duidelijk terug te zien. Het is begrijpelijk dat daar gebruik gemaakt van wordt, maar zachtjes uitgedrukt amateuristisch te noemen dat dit opvalt.

Aquaman and the Lost Kingdom (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros. Pictures International Holland, Warner Bros., DC Comics, DC Entertainment, Atomic Monster, The Safran Company en Warner Bros. Holland.

Aquaman en Orm

In de eerste akte van Aquaman and the Lost Kingdom speelt vaderschap een belangrijke rol. Toch lijkt dit alleen een opzet te zijn geweest naar een groter familiegericht thema in de film: het belang van broederschap. In deze tweede film leren Orm en Aquaman langzamerhand dat ze toch belangrijk voor elkaar zijn. In de film moeten Orm en Aquaman, twee personages met zeer verschillende en tegenstrijdige persoonlijkheden, samen leren te werken. Aquaman and the Lost Kingdom lijkt als superhelden film ook inspiratie genomen te hebben uit de buddy cop filmgenre.

Het constante onderlinge gebikkel tussen Aquaman en Orm versterkt de rivaliteit tussen deze twee personages. De scènes waar Aquaman en Orm moeten samenwerken behoren dan ook tot de beste momenten uit de film. De strijd die deze twee personages met elkaar hebben is niet bepaald diepgaand, maar het is wel vermakelijk om te zien. Helaas schieten Wan en de scenarioschrijvers door in het gebruik van humor. Momenten van binding en rectificaties worden weggegooid voor klein grapjes. Het acteerwerk van de acteurs is gelukkig wel weer degelijk.

Toch is het Patrick Wilson die de beste acteerprestaties levert in Aquaman and the Lost Kindom. Jason Momoa is geen slechte acteur, maar na het meerdere malen zien van Aquaman and the Lost Kingdom ben ik er steeds meer van overtuigd geraakt dat de acteur niet past in de rol van Aquaman. Momoa wil te graag wild en kinderlijk onvoorspelbaar zijn, terwijl deze karaktereigenschappen niet passen bij Aquaman. Wilson komt in deze film meer over als Aquaman dan Momoa zelf. Wilson lijkt niet alleen meer op Aquaman, maar ook zijn normen, waarden en overtuigingen komen meer overeen met dit personage.

Aquaman and the Lost Kingdom (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros. Pictures International Holland, Warner Bros., DC Comics, DC Entertainment, Atomic Monster, The Safran Company en Warner Bros. Holland.

Kleine pluspunten

Aquaman and the Lost Kingdom bevat nog enkele kleine pluspunten. Zo is het acteerwerk van Temuera Morrison meeslepend en effectief. De acteur komt wijs over als hij zegt dat het niet opgeven het heldhaftigste is wat iemand kan doen. Hiermee bewijst Morrison dat alleenstaande ouders regelmatig de echte (super-)helden zijn. Ook het muzikale hoofdthema van Aquaman is nog steeds episch, heroïsch en memorabel. Componist Rupert Gregson-Williams weet dit muzikale hoofdthema op de juiste momenten terug te laten keren in de film. Bovendien komen sommige grappen en verwijzingen naar andere filmfranchises leuk over.

Aquaman and the Lost Kingdom bouwt verder goed in op enkele thema’s uit de eerste film, zoals de gevaren van klimaatopwarming. Verder bevat de film enkele interessante en technisch indrukwekkende cinematografische beelden. Een goed voorbeeld hiervan is terug te zien in het beeld waarin het Atlantische Koninkrijk in het camerawerk weerspiegeld wordt op de bril van Randall Parks personage Dr. Stephen Shin. Hiermee weet cinematograaf Don Burgess goed Shins gevoel van wonder en admiratie voor het Atlantische Koninkrijk te versterken. Helaas zijn deze pluspunten niet genoeg om het op te nemen tegen de meerdere minpunten uit de film.

Aquaman and the Lost Kingdom (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros. Pictures International Holland, Warner Bros., DC Comics, DC Entertainment, Atomic Monster, The Safran Company en Warner Bros. Holland.

Conclusie

Aquaman and the Lost Kingdom is niet vreselijk, maar bepaald goed zou ik de film ook niet noemen. De tweede film over deze superheld is inspiratieloos. Bovendien bevat deze film een slapper verhaal en meer eendimensionale bijpersonages. Een goed voorbeeld hiervan is Randall Parks personage Dr. Stephen Shin. Dit personage is de typerende ongemakkelijke wetenschapper die gedwongen wordt te werken voor de vijand, maar uiteindelijk voor zichzelf leert op te komen en de schurk verraadt. Ondanks dat de film enkele leuke grappen en filmreferenties bevat, is de humor regelmatig te kinderachtig.

Bovendien zorgen deze kinderachtige grappen ervoor dat de serieuze thema’s van het filmverhaal minder effectief binnen komen. Het acteerwerk is over het algemeen degelijk, maar Aquaman and the Lost Kingdom bewijst dat Jason Momoa zeker geen toekomst als Aquaman heeft of hoort te hebben. Momoa is niet goed gecast als deze superheld. Zijn eigen persoonlijkheid is te overheersend en past niet bij het karakter van Aquaman. Verder zijn de visuele effecten grotendeels teleurstellend en minder kleurrijk.

Gelukkig is de thematische filmmuziek van de titulaire superheld wel nog steeds episch en heroïsch. Uiteindelijk oogt Aquaman and the Lost Kingdom vooral als een ongeïnspireerd vervolg dat puur gemaakt is, omdat er een vervolg op de succesvolle eerste film moest komen. De filmmakers lijken minder moeite gestoken te hebben in het eindresultaat. Dit zou kunnen komen doordat ze wisten dat het DC Extended Universe tot een einde zou komen.

Aan de andere kant is dit geen excuus om een afgeraffeld einde te brengen aan dit gemixt ontvangen filmuniversum. Op 1 mei 2024 brachten Warner Home Video en Day One MPM de Amerikaanse superhelden film Aquaman and the Lost Kingdom uit op 4K Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, DVD en Steelbook. De film is nu te koop op (o.a.) Bol.com. Daarnaast is de film ook te zien op streamingdienst HBO Max in Nederland. Mijn dank aan Warner Home Video en Day One MPM voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.