De zomereditie van Heroes Dutch Comic Con 2023 zal een wereldprimeur meemaken. Nog nooit eerder kwamen de Editor in Chief van Marvel Comics, C.B. Cebulski, en alle acht Marvel Stormbreakers tekenaars fysiek bij elkaar op een evenement. De grote eer is aan Heroes Dutch Comic Con die ze bijeenbrengt op hun zomereditie van dit jaar. De organisatie liet eerder al weten dat alle acht Marvel Stormbreakers tekenaars van Marvel Comics naar Utrecht zouden afreizen. Maar ze hebben nu ook bekendgemaakt dat niemand minder dan de Editor in Chief van Marvel Comics zich zal aansluiten bij het gezelschap. Maar wie zijn de Marvel Strombreakers tekenaars en de Editor in Chief van Marvel Comics precies?
De iconische science-fiction franchise Planet of the Apes heeft niet alleen een nalatenschap in films. Zo bestaat de rijke geschiedenis van de franchise ook uit een televisieserie, een animatie televisieserie, boeken, bordspellen, actiefiguren, games, en (uiteraard) stripboeken. In 2023 keert Planet of the Apes terug in de vorm van stripboeken. De stripboeken zullen voor het eerst in meer dan 40 jaar uitgebracht worden door Marvel Comics.
Het Donald Duck weekblad bestaat dit najaar alweer 70 jaar! En dat wordt groot gevierd. Niet alleen door het Disney-tijdschrift zelf, maar ook door de musea MoCA (Museum of Comic Art) en Storyworld. Het Museum of Comic Art bevindt zich in Noordwijk en Storyworld in Groningen. Samen hebben ze een tentoonstelling gezet om het jubileum van het weekblad te vieren. De tentoonstelling heet Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad. Het Museum of Comic Art bevat een bijzondere collectie voor de Donald Duck-fans. Zo bevat de collectie meer dan 50 originele werken van meer dan 30 tekenaars – waaronder een groot aantal Nederlanders. De werken zijn bij elkaar gebracht voor een magnifieke tentoonstelling voor het hele gezin. Per decennium wordt de ontwikkeling van het “Vrolijke Weekblad” getoond. Er wordt ook stilgestaan bij Carl Barks. Hij staat bekend als de Amerikaanse “Duck-father”. Zo bedacht de tekenaar Duckstad met al zijn excentrieke personages zoals Dagobert Duck en Guus Geluk. In Nederland zijn voor het eerst originele werken van hem te bewonderen.
Het is niet bepaald groot nieuws in Nederland, maar Art Spiegelman’s graphic novel Maus is in Tennessee (Verenigde Staten van Amerika) verbannen van de leeslijst. Dit omdat er enkele keren in het verhaal gevloekt werd en er een afbeelding van een naakte vrouw in het boek voorkomt. Dat dit in Nederland niet groot nieuws is geworden is tegelijkertijd best begrijpelijk en teleurstellend. Tuurlijk, we Nederlanders hoeven ons niet altijd bezig te houden met Amerikanen, en al helemaal niet met hun idealen. In Nederland hebben we ons eigen hoeveelheid problemen, ook al zal niet elke Nederlander dit toegeven. Tegelijkertijd is het zonde dat we in Nederland weinig aandacht geven aan het feit dat dit belangrijke verhaal verbannen is in een Amerikaanse staat. Maar waarom is dit zo teleurstellend? Daarvoor zal ik eerst een achtergrond schetsen van de tot stand komen van Maus, en daarnaast zal ik ook vertellen waar het verhaal over gaat. Met dank aan het EPPO-stripblad voor het informeren van dit nieuws, en het inspireren tot het schrijven van dit artikel.