Atlantique is nu te zien op Cinetree

Gisteren werd het grote nieuws bekendgemaakt dat Cinetree de betoverende film Atlantique als eerste mag vertonen binnen het maandabonnement. Deze internationale film is geregisseerd door de Frans-Senegalese Mati Diop en kwam uit in 2019. Lees in dit nieuwsbericht waar Atlantique over gaat en waarom je deze film echt gezien moet hebben.

“Atlantique voelt als een droom, en spookachtig af en toe. Waarin de wreedheid van de zee net zo sterk aanwezig is als de oneindige belofte van een nieuwe horizon.”.

– IFA-programmeur en artistiek directeur Henriëtte Poelman.

Over Atlantique

Atlantique was de film die in 2019 de Grand Prix won op het Filmfestival van Cannes. Dit was de eerste keer in de 72-jarige geschiedenis van deze competitie dat een zwarte-vrouwelijke regisseur voor de prijs geselecteerd werd. In de film worden de jonge Ada en Souleiman uit Senegal tot over hun oren verliefd en alles lijkt voorspoedig te gaan. Niets is echter minder waar, want al snel blijkt dat voor beiden een sombere toekomst te wachten staat. Atlantique is een mysterieuze en aangrijpende film over verliefdheid, opgroeien en loslaten.

Atlantique draaide in 2020 op het Internationaal Filmfestival Assen. Dit is een festival waar vrouwen voor en achter de camera centraal staan. De film is tevens de persoonlijke favoriet van IFA-programmeur en artistiek directeur Henriëtte Poelman. Zij verzorgde op Cinetree ook de inleiding voor de dilm.

Atlantique 2019 2
Bron: Filmdepot.

Must-see

De film is om meerdere redenen een sterke aanrader om te kijken. Hieronder noem ik er een aantal op.

  1. Dit is de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die geselecteerd werd voor de hoofdcompetitie van Cannes.
  2. De film was de Senegalese Oscar-inzending van dat jaar.
  3. Regisseur Mati Diop dankzij haar Senegalese roots weet dat mensen in Afrika door een andere bril kijken dan wij in het westen doen. Onze manier van kijken en oordelen wilde ze voor Atlantique loslaten zodat fantasie en werkelijkheid door elkaar konden lopen.
  4. De betoverende cinematografie van Claire Mathon vol levendige kleuren en beeldige shots gegarandeerd zorgen voor een magische kijkervaring.
Bekijk hier de officiële trailer van Atlantique.

Over Cinetree

Cinetree is een online filmplatform dat haar leden toegang biedt tot de beste films en documentaires. Samen met experts uit de filmwereld maakt Cinetree een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en kiezen daarvoor films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en verhalen die je raken. Volgens de curators van Cinetree zijn films met een goed verhaal belangrijk. Deze films kunnen entertainen, inspireren en zelfs activeren.

Cinetree heeft als doel deze films te verzamelen, uit te lichten en van context te voorzien. Elke maand worden 15 films geselecteerd door de curators van Cinetree. Daarnaast heb je toegang tot artikelen, evenementen en eigen producties onder de titel Cinetree Originals. De geselecteerde films vind je na een poosje terug in de videotheek van Cinetree. Daar kun je deze films huren voor een klein prijsje.

Cinetree is te kijken via de website die hier te vinden is. Maar ook kun je kijken via de mobiele apps of rechtstreeks op je TV via Google Chromecast. Als je in het bezit bent van een Samsung Smart TV (uit 2017 of nieuwer) of Apple TV kun je ook direct op je TV kijken. Een maandabonnement kost €7,99 per maand. Dit bedrag wordt maandelijks van je rekening afgeschreven. Een jaarabonnement kost €69,95 per jaar (omgerekend €5,83 per maand). Dit bedrag wordt in één keer van je rekening afgeschreven.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.