Avengers: Endgame (2019) – Film Recensie

Na de vreselijke gebeurtenissen waarbij intergalactische schurk Thanos (Josh Brolin, Avengers: Infinity War) de helft van het universum uitroeide, nemen de overgebleven Avengers de taak op zich om nog één keer in actie te komen tegen het kwaad.

Introductie

Er zijn 11 jaren voorbij gegaan, voordat we eindelijk de grote ontknoping van Marvel Studios’ The Infinity Saga kunnen meemaken. In deze 11 jaren zijn er 21 films uitgebracht; van Iron Man (2008) tot Avengers: Infinity War (2018). Maar na het lange wachten is het dan nu eindelijk zover. Vanaf vandaag draait namelijk Avengers: Endgame (2019) in de Nederlandse bioscopen. Mijn collega (Alexander) en ik (Sebastiaan) hadden de kans om de Nederlandse persvoorstelling/première van de film te mogen bijwonen. Onze dank hiervoor aan The Walt Disney Company Benelux.

Film Recensie

Avengers: Endgame is geregisseerd door de Russo broeders (Anthony & Joe) en geproduceerd door Kevin Feige. Onder andere Jon Favreau en Stan Lee hebben de taak als uitvoerend producent op zich genomen. Dat deze filmmakers gewerkt hebben aan Avengers: Endgame is duidelijk te zien op het scherm. Deze filmmakers snappen namelijk het belang van het Marvel Cinematic Universe. Ze snappen hoe de personages in deze fictieve universum handelen. Daarnaast begrijpen ze (natuurlijk) ook hoe het film-universum van Marvel Studios in elkaar zit. Anthony Russo en Joe Russo zijn regisseurs van veel eerdere Marvel Studios-films. Zo hebben ze Captain America: The Winter Soldier (2014), Captain America: Civil War (2016) en Avengers: Infinity War (2018) geregisseerd. Ze zijn nu al meer dan 5 jaar betrokken in het Marvel Cinematic Universe. Maar dat is nog niks vergeleken met de tijd die Jon Favreau, Kevin Feige en Stan Lee hebben besteed aan het creëren van een zo mooi personage-gedreven film-universum. Al deze mensen hebben al deze jaren hard gewerkt aan het opbouwen van een wereld en verhaal. Nu was het hun taak om een bevredigend einde aan deze verhaallijn te maken. Ik had vele hoge- en doem-verwachtingen voor Avengers: Endgame. Zou het daadwerkelijk een sterk einde kunnen worden of gaat deze juist heel erg teleurstellen? Ondanks alle verwachtingen die ik had, ben ik nog steeds enorm verrast. Dat deze film (heel) goed zou kunnen worden, was een realistische kijk. Maar dat Avengers: Endgame zo’n ENORM spectaculaire en bevredigende film zou worden… Dat had ik nooit van tevoren kunnen verwachten. Deze film overtreft alle verwachtingen die je als kijker kunt hebben.

Avengers: Endgame - Afbeelding 1
Foto: Marvel, Marvel Entertainment, Marvel Studios, Disney, Disney Pictures, The Walt Disney Company Benelux & Walt Disney Studios Motion Pictures

Dit komt voornamelijk door het feit dat de film een enorm sterke connectie heeft met de films en verhaallijnen die hiervoor afspeelden. Nog nooit heeft een Marvel Studios-film op deze manier een blik teruggeworpen op zijn vorige delen. Door Avengers: Endgame voelt het aan alsof deze vorige delen niet voor niks zijn uitgekomen. Elk deel is voor deze film belangrijk geweest. Het voelt oprecht aan dat de vorige delen aan het opbouwen waren naar deze mooie en emotionele conclusie. Dat dit met 22 films mogelijk is kan je niet anders beschouwen als een ongelofelijk belangrijk moment in de filmgeschiedenis en pop-culture geschiedenis. Alle acteurs en actrices, hoe klein hun rol ook is in deze film, spelen op het best. Ze weten dat dit de belangrijkste film van de saga is, dus presteren ze op hun best. Vooral het acteerwerk van Chris Evans (Captain America-Trilogie) en Robert Downey Jr. (Iron Man-Trilogie) springt naar voren als geweldig. De discussies en het bekvechten tussen de personages heeft nog nooit zo intens en als reëel aangevoeld. Je voelt de intensiteit en spanning van de personages. Ze moeten alles riskeren in deze laatste kans en je weet oprecht niet welke kant het opgaat. Alles kan nog fout gaan.

Al vanaf het moment dat de film opent, zit je weer midden in dit film-universum. Dacht je dat het einde van Avengers: Infinity War pijnlijk en emotioneel veel vragend was? Bereid je dan alvast voor op deze (voorlopig) laatste Avengers-film, want het gaat nog veel intenser worden. Ik weet niet goed hoe ik moet beschrijven waarom deze film zo goed werkt, zonder te veel weg te geven van het verhaal. Maar ik ga mijn best doen. Allereerst heeft Avengers: Endgame de meest bevredigende momenten uit alle Marvel-films. Er zijn heel veel momenten waar je als kijker al jaren naar snakt om te zien of horen. Is deze film echter perfect? Nee, zeker niet. Ongeveer op de helft van de film, begint het de tempo een beetje te verliezen. Gelukkig wordt die redelijk snel weer opgepakt. Daarnaast landen ook veel grappen dit keer minder goed. Oftewel de grappen voelen aan misplaatst aan en komen soms ook nog onnodig over. Dit komt door het feit dat Avengers: Endgame over het algemeen een erg serieuze toon heeft, waardoor er minder ruimte is voor de gewoonlijke dosis humor die in de Marvel Studios-films zitten. Ondanks deze kleine problemen levert deze film een van de beste film-eindes uit de hele filmgeschiedenis. Het staat op het gebied van film-franchise eindes zelfs boven films als Star Wars – Episode VI: Return of the Jedi en The Lord of the Rings: The Return of the King. En dat is tegelijkertijd best begrijpelijk, maar ook heel bijzonder. Het is begrijpelijk omdat de Marvel-franchise uit veel meer films bestaat. Maar dit is ook wat het bijzonder maakt. Dat een kijker na zo veel films nog steeds geïnvesteerd kan zijn in de personages en verhaallijnen is uiterst bizar te noemen.

Avengers: Endgame - Afbeelding 2
Foto: Marvel, Marvel Entertainment, Marvel Studios, Disney, Disney Pictures, The Walt Disney Company Benelux & Walt Disney Studios Motion Pictures

Conclusie

Er valt nog veel te bespreken over wat goed is aan Avengers: Endgame en hoe het elke verwachting van mij persoonlijk overtreft. In vergelijking met Avengers: Infinity War van vorig jaar, is Avengers: Endgame zelfs nog veel beter. Het is zelfs de beste film van Marvel Studios. Dit komt doordat deze film zich vooral focust op het emotionele vlak, waardoor personages meer kunnen ontwikkelen en groeien. En de actie die daarop volgt, is misschien minder goed in de choreografie, maar in uitvoering heeft het veel meer impact dan alle vorige delen. Al deze punten zorgen er dan ook voor dat Avengers: Endgame de geschiedenisboeken in zal gaan als een van de beste Blockbusters en een echte Wonder der Cinema. Binnenkort zullen er nog meer artikelen en recensies voor Avengers: Endgame uitkomen. Waaronder een Engelse Film Recensie van all-round media redacteur Alexander, een Spoilers-Recensie en een discussie artikel met de redactie van sebkijk!.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.