Avengers: Infinity War (2018) – Film Recensie

Avengers: Infinity War is een van de afsluitende films van The Infinity Saga. De film vervolgt het verhaal van de Avengers en hun bondgenoten. Wanneer er een nieuwe dreiging uit de kosmische schaduwen opkomt, moeten de Avengers weer bijeenkomen om deze intergalactische schurk te stoppen. Het lot van de Aarde en het bestaan zelf zijn nog nooit zo onzeker geweest.

Een Introductie tot Avengers: Infinity War

Het is de nachtelijke voorpremière wanneer ik het Marvel-epos Avengers: Infinity War zie met mijn broertje. Het beeld opent donker en het publiek applaudisseert luid. Meerdere blije kreten gaan door de bioscoop. Ergens hoor ik iemand schreeuwen; “We waited 10 years for this!“. Dit brengt een glimlach op mijn gezicht, want ik heb ook voor een lange tijd uitgekeken naar deze film. Ik ben na het kijken van deze film ontroerd, verrast, gedeprimeerd en blij achtergebleven.

Regisseurs Anthony Russo en Joe Russo kwamen voor een moeilijke taak te staan, want er waren een heleboel superhelden die in deze film voorbij moesten komen. Hoe geef je al deze personages genoeg screentime? Hoe zorg je dat je hiermee de fans tevreden houdt en dat het verhaal goed door blijft lopen?

Avengers Infinity War 2018
Spider-Man (Tom Holland) is ook te zien in deze film.

Superhelden-Films & Stripboeken-Films

Het is bijna niet te geloven, maar het is de gebroeders Russo gelukt om deze taak meesterlijk uit te voeren. Niet alleen krijgen bijna alle geliefde personages genoeg tijd om te schijnen, maar ook worden deze personages uitgespreid over het verhaal op meerdere locaties en avonturen. Iets wat in de stripboeken zelf ook vaak gebeurt. Deze superhelden-film voelt het meest aan als een echt verfilmd stripverhaal. Ik twijfel nog of het de beste Marvel-film is. Dit komt mede doordat de vorige twee Marvel-films van de Russo broeders ook enorm goed waren.

Het zit zeker in de top 3 Marvel-films voor mij, samen met Captain America: The Winter Soldier en Captain America: Civil War. Het is uiteraard de vraag of dit de beste superhelden-film is, maar ik denk persoonlijk dat The Dark Knight nog steeds beter is. Echter kan er met volledige zekerheid gezegd worden dat dit de beste stripboeken-film aller tijden is. Avengers: Infinity War zal bekend komen te staan als de film die liet zien hoe je een stripboek evenement kan verfilmen. Daarnaast zal deze film ook onthouden worden als de film die laat zien hoe je talloze personages kan jongleren door verschillende verhaallijnen.

Doordat de schurk Thanos zo gevreesd is zal je op het puntje van je stoel blijven zitten, maar ergens snap je als kijker toch goed waarom hij doet wat hij doet. Er zijn sommige filmjournalisten en filmrecensenten die vinden dat Avengers: Infinity War personages laat verschijnen zonder enige aankondiging. Volgens deze journalisten en recensenten zullen sommige bioscoopbezoekers niet weten welk personages dit zijn en waarom ze op het scherm verschijnen. Maar is dit daadwerkelijk wel een probleem? Is dit de schuld van de filmmakers of eerder een probleem voor de kijker zelf?

Avengers Infinity War 2018
Josh Brolin speelt de gevaarlijke schurk Thanos.

Grootschalige Blockbuster

Persoonlijk denk ik dat de kijker zelf kan verwachten dat je eerdere films gekeken moet hebben om het verhaal daadwerkelijk goed te kunnen volgen. Deze personages verschijnen namelijk al 10 jaar lang op het scherm. De meeste bioscoopgangers kennen hun achtergrond, karaktereigenschappen en motieven. Marvel Studios weet hoe ze memorabele personages moeten maken. Daar zit hun kracht in. Dus je komt makkelijk terug in de Marvel-films, zelfs als je al een paar jaar geen films meer hebt gekeken van ze.

De gebroeders Russo maken goed gebruik van de kennis die het publiek over deze personages heeft. Hierdoor voelt de film als een epische conclusie aan, net zoals The Return of the King ooit deed. Dit betekent niet dat je als toeschouwer alleen van deze beginnende conclusie kunt genieten als je deze kennis heb. De motieven en dolen van de personages worden in deze film genoeg duidelijk gemaakt voor een onwetende toeschouwer. Hierdoor kan iedereen van deze film genieten. De helden hebben als doel Thanos tegen te houden. Terwijl het doel van Thanos is om de zes Infinity Stones te verzamelen, zodat hij de helft van de universele bevolking kan vernietigen.

Josh Brolin speelt Thanos vol kracht en als kijker geloof je hierdoor ook zijn motief. Je gelooft dat hij denkt het universum beter in balans te kunnen brengen. Infinity War is een emotioneel geladen film. Je maakt als kijker allerlei gevoelens mee. Van rouw tot verdriet en liefde. Dit is voor sommigen misschien niet de beste Marvel-film, maar het is zonder twijfel de beste ervaring die je uit een Marvel-film kunt krijgen.

Avengers: Infinity War is een unieke film in zijn franchise. Dit komt doordat er meerdere films hiervoor kwamen die opbouwden naar dit evenement. Alle personages waar je mee bekend geraakt over de afgelopen tien jaren en alle personages waar je dol op bent geraakt komen in deze blockbuster voor.

Avengers Infinity War 2018
Elizabeth Olsen keert ook terug als de Scarlet Witch.

Conclusie

De schaal van deze film is veel groter doordat er een opbouw van 18 films zijn geweest. Hierbij komt ook nog het feit dat deze film veel depressiever en beangstingd is dan alle andere blockbuster-finales. Alles wat we hebben meegemaakt en nog zouden kunnen meemaken in het Marvel Cinematic Universe ligt op spel. Avengers: Infinity War zal niet snel vergeten worden. Dit is de eerste keer dat een stripboeken evenement op deze grote op film is vastgelegd. Er is een lange tijd opgebouwd naar het evenement en alle personages waarmee we bekend zijn geraakt komen in deze film voor.

De bekende cast is zoals gewoonlijk erg sterk in hun rollen. Nieuwe castleden zoals Terry Notary (Planet of the Apes-franchise) en Josh Brolin zijn mooie nieuwe toevoegingen. Helaas is Peter Dinklage zelf geen fijne nieuwe toevoeging. Hij is namelijk te droog in zijn rol en komt hierdoor niet geïnteresseerd over. Ook krijgen niet alle favoriete personages evenveel tijd op het grote scherm. Dit zijn wel wat kleinere minpunten die ik kan benoemen. Maar dit neemt niet weg dat Avengers: Infinity War een van de meest unieke blockbusters is. Het speelt met je emoties en laat je op het puntje van de stoel zitten, want alles staat op het spel nu.

Bekijk hier de officiële trailer van Avengers: Infinity War.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.