Batman: Soul of the Dragon (2021) – Film Recensie

Batman: Soul of the Dragon is een Amerikaanse direct-to-video animatie superhelden-film. De film kwam uit in 2021 en is geproduceerd door Warner Bros. Animation en DC Entertainment. Het is de 40ste film die is uitgebracht onder de DC Universe Animated Original Movies titellijn. De film is geregisseerd door Sam Liu. Ook de legendarische Bruce Timm werkte als uitvoerend producent mee aan deze film. Bruce Timm is een van de makers van Batman: The Animated Series. Het verhaal van Batman: Soul of the Dragon is niet gebaseerd op een eerder uitgebracht verhaal of stripboek.

De cast bestaat uit David Giuntoli als Bruce Wayne/Batman, Mark Dacascos als Richard Dragon, Kelly Hu als Lady Shiva, Michael Jai White als Ben Turner/Bronze Tiger, James Hong als O-Sensei, Jamie Chung als Jade Nguyen en Josh Keaton als Jeffrey Burr. Vandaag recenseer ik deze problematische, maar vermakelijke film. Mijn dank aan Warner Home Video en Day One MPM voor de samenwerking en het recensie-exemplaar. Binnenkort verschijnt er ook een giveaway van Batman: Soul of the Dragon op mijn website.

Synopsis Batman: Soul of the Dragon

Batman: Soul of the Dragon is een DC Elseworlds avontuur dat zich afspeelt in de jaren 70. Bruce Wayne herenigt zich met drie oud-klasgenoten uit de tijd dat hij oosterse vechtsport volgde. Hun vriendschap wordt flink op de proef gesteld als er zich een dodelijke dreiging voordoet. Er zit maar één ding op: Batman en de wereldberoemde vechtsporters Richard Dragon, Ben Turner en Lady Shiva moeten het opnemen tegen de monsters uit deze wereld en daarbuiten!

Batman Soul of the Dragon 2021
Bron: Warner Home Video & Day One MPM.

Geen Duidelijk Hoofdpersonage

Dit is een animatiefilm die helaas niet geschikt is voor alle leeftijden. De actie is niet alleen enorm spannend, maar ook vaak te gruwelijk voor jongere kijkers. Het is duidelijk dat Batman: Soul of the Dragon een meer volwassen (en superhelden-fans) publiek probeert te trekken. Over het algemeen werkt deze vermakelijke animatiefilm op veel aspecten. Zo is de soundtrack van deze film echt uitstekend. De soundtrack brengt je helemaal terug naar de jaren 1970. Daarnaast laat deze score je ook denken aan de James Bond en Bruce Lee-films uit dat tijdperk. Voeg hier bekende DC-personages zoals Batman & Lady Shiva aan toe en je krijgt deze film als eindresultaat. Toch loopt Warner Bros. Animation opnieuw tegen een eerder voorgekomen probleem op.

Dit is namelijk het probleem dat voor een zogenaamde Batman-film, dit personage maar weinig in de film voorkomt als hoofdpersonage. Ditzelfde gebeurde er in de 2014 animatiefilm Batman: Assault on Arkham. Hier kreeg de Suicide Squad onder leiding van Deadshot de echte hoofdrollen, terwijl het personage Batman meer op de achtergrond verdween. In principe is dit geen probleem. Alleen creëert dit wel moeilijkheden met de verwachtingen van de kijker. Als kijker verwacht je een Batman-film te gaan kijken, maar in werkelijkheid is het een DC Elseworlds film waar Batman een rol in heeft. Een andere overeenkomst tussen de twee (zogenaamde) Batman-films is het feit dat beide films geen duidelijk hoofdpersonage hebben.

Batman Soul of the Dragon 2021
Bron: Warner Home Video & Day One MPM.

Rommelig, maar Vermakelijk

Beide films kijken meer naar de personages als een groep in plaats van naar het individu. Dit zorgt voor amusante interacties tussen de personages, maar ook voor onduidelijkheid. Want over wie gaat dit verhaal nou echt? We krijgen de film vanuit verschillende perspectieven te zien. Dit is uiteraard erg leuk om mee te maken. Alleen deze perspectieven nemen niet de tijd om de bijhorende personages echt goed te onderbouwen qua motieven en karaktereigenschappen. Het grootste probleem van Batman: Soul of the Dragon is het dat de eindfilm nogal rommelig overkomt. Maar – grote maar – alsnog heb ik enorm genoten bij het kijken van deze film. Dit is namelijk een geweldig overvolle ervaringsrit waar van alles gebeurt.

Van de openingstitel dat gewoon een ode is aan de openingsscènes van de James Bond-films tot het gebruik van felle kleuren op de achtergrond. De film zit vol met inspiratie dat ze hebben afgenomen van films uit de jaren 1970. Dit zorgt ervoor dat Batman: Soul of the Dragon als een eerbetoon van die tijd aanvoelt. Op dit vlak weet Batman: Soul of the Dragon met vlag en wimpel te slagen. Ook het stemmenwerk is erg goed. Je gelooft oprecht dat je zit te luisteren naar deze personages en niet naar acteurs die stemmenwerk leveren. Daarnaast bevat de film een rap tempo en is het hierdoor ook extra aardig om naar te kijken. Er gebeuren zoveel sterke geanimeerde actie-scènes. Als het overkoepelende verhaal en de personages meer uitgewerkt zouden zijn, dan had dit één van de beste DC animatiefilms kunnen zijn geweest.

Bekijk hier de officiële trailer van Batman: Soul of the Dragon.

Koop Batman: Soul of the Dragon

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.