Beauty and the Beast (2017) – Film Recensie

In 2017 bracht Disney opnieuw een live-action remake uit. Dit keer was het de beurt aan Beauty and the Beast om een remake te krijgen. Echter bleek deze remake toch meer tegen te vallen. Lees verder als je erachter wilt komen waarom deze remake zo tegenviel.

Beauty and the Beast (2017) is nu te koop op Blu-ray en DVD. Je kunt de film ook bekijken op Disney+.

Synopsis

Beauty and the Beast is geregisseerd door Bill Condon. Deze regisseur is vooral bekend voor het regisseren van een aantal van de Twilight films.

De film verteld het verhaal van Belle (Emma Watson). Zij is een jong-volwassene die dol is op het lezen van boeken. Ze dagdroomt over hoe ze onderdeel is van de avonturen die zich plaatsvinden in deze boeken. Wanneer ze haar kleine dorp moet verlaten om haar vader (Kevin Kline) te vinden, komt ze een ongelofelijk groot kasteel tegen.

In dit kasteel leeft een verschrikkelijk Beest (Dan Stevens). Terwijl Belle met het Beest in het kasteel verblijft, komt ze erachter dat ware schoonheid van binnenkomt.

Onaangenaam Beest

Direct vanaf het begin van Beauty and the Beast willen de filmmakers duidelijk maken wat voor een onaangenaam persoon de Beest wel niet is. Ze focussen bij de start van de film vooral op hoe onaangenaam hij al was voordat hij een Beest werd. In de originele geanimeerde film werd dit ook vertoond, maar dan in een veel korter durende scène.

In deze remake nemen de filmmakers echt de tijd ervoor om de menselijke versie van het Beest als onaardig over te laten komen. Het probleem is niet dat dit verkeerd is gedaan. Integendeel – de filmmakers weten heel goed hoe ze het Beest over kunnen laten komen als een lul. Alleen zijn ze hier zo goed in, dat er wel een ander probleem ontstaat.

We hebben nu namelijk een hoofdpersonage die als onaangenaam en onsympathiek overkomt. Hierdoor heb je als kijker geen interesse meer om empathie voor dit personage te gaan voelen. Bij Beauty and the Beast is het juist de bedoeling dat er empathie voor het Beest ontstaat. Je voelt niks meer voor het Beest doordat dit personage overkomt als extreem onsympathiek. Er is een situatie ontstaan waar je niet de transformatie van het Beest toejuicht.

Als kijker wil je niet meer dat het Beest terugveranderd in een mens. Je vind simpelweg dat hij dit namelijk niet verdient. De filmmakers kwamen er te laat achter dat het Beest ook weer een mens moest worden. Daarom hebben ze in de derde akte van de film nog snel wat momenten toegevoegd om het Beest sympathieker over te laten komen. Dit gaat helaas niet in werking, want het is al te laat.

Het Beest is onaangenaam voor de rest van de film geweest, dus je bent eigenlijk best wel klaar met hem en zijn gedrag. Hij blijft Belle maar onderbreken en verbeteren. Het Beest geeft Belle geen tijd om afscheid te nemen van haar vader. Alle negatieve acties van het Beest worden zo overdreven in deze remake neergezet. Hierdoor voelt het aan alsof deze versie van het Beest meer lijkt op een geanimeerd personage. Nog meer dan de geanimeerde versie van het Beest zelf.

Beauty and the Beast (2017)
Het Beest is helemaal niet zo magisch, zoals hij op deze afbeelding over komt.

Slecht Geschreven

De scenarioschrijvers van Beauty and the Beast zijn Stephen Chbosky en Evan Spiliotopoulos. Met deze versie van Beauty and the Beast hebben ze geprobeerd nieuwe elementen aan het verhaal toe te voegen. Zo is er een nieuw achtergrond verhaal over hoe beide Belle en het Beest een moeder zijn verloren. Helaas voegt dit niks belangrijks toe aan het verhaal. De scenarioschrijvers hebben dit waarschijnlijk gedaan om het Beest meer sympathiek over te laten komen.

Het probleem hiervan is dat dit het Beest niet meer sympathiek over laat komen. Hij komt nog steeds over als een verbitterde jongeman. Was de toevoeging van dit nieuw verhaal element dan bedoeld voor de ontwikkeling van de karakterontwikkeling van Belle? Ook dat lijkt me dan zeer mislukt, want Belle krijgt nooit een conclusie tot haar karakterontwikkeling. Haar moeder stierf in deze Beauty and the Beast-film toen ze nog een baby was.

Belle heeft nooit haar moeder gekend en dat heeft grote invloed op haar gehad. Dit element in het verhaal wordt al weer aan de kant geschoven op het moment dat Belle er eindelijk achterkomt wat er met haar moeder is gebeurd. Hierdoor voelt dit element in het verhaal vooral aan als een tijdverspilling. Deze Beauty and the Beast-film probeert Belle ook meer persoonlijkheid te geven.

Dat doen ze door Belle geweldig in alles te maken. Ze is in alles goed. Van boeken lezen en uitvindingen doen tot het temmen van wilde beesten. Alleen is in alles goed zijn geen karaktereigenschap van een personage. Daarnaast is Belle ook geen Leonardo Da Vinci. Belle is een dromer die geïnspireerd raakt van de boeken die ze leest. Belle is zeker weten intellectueel. Daar valt niet om heen te draaien.

Maar deze film overdrijft haar intelligentie tot het punt dat ook haar personage meer overkomt als een cartoon-karakter. Nog meer dan het originele geanimeerde personage. Iets wat redelijk apart is.

Beauty and the Beast 2017 Afbeelding
Je voelt geen empathie voor deze personages.

Overige Beauty and the Beast Punten

De geluidseffecten zijn ook een beetje apart in het laatste gevecht van de film. Soms klinkt het super dramatisch, terwijl nog geen minuut later het weer heel vrolijk klinkt. Daarnaast zijn er ook veel kont en poep grapjes, want hier is daar nou niet dol op. De CGI van deze film is het soort CGI dat je in nachtmerries tegenkomt. Niemand wilt een CGI theepot zien glimlachen. Het zou me dus ook niet verbazen dat deze film op een “childhood trauma”-lijst zal komen.

Echter is niet alles in Beauty and the Beast slecht. Het acteerwerk is redelijk. Vooral Luke Evans als Gaston is vermakelijk. Dit is natuurlijk best apart, want Gaston is eigenlijk de schurk van de film. Het lied van Gaston is erg leuk om naar te kijken. Er is zelfs een analfabeet grap die werkt in het lied. Daarnaast is er een oprecht mooi gekaderde shot in dit lied. Dat dit een voorspelbare shot is neemt niet af van het plezier dat je ervan krijgt.

Beauty and the Beast (2017)
Luke Evans is great as Gaston…wait what?

Samenvatting

Uiteindelijk is Beauty and the Beast nog een Disney remake die slecht is uitgevoerd. Vooral deze Beauty and the Beast-film voelt aan als een snelle cash grab. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat het origineel zo sterk is en met zoveel passie en liefde is gemaakt.

Het origineel is ook de enige animatie-film die genomineerd is voor Beste Film. Het is een van de bekendste Disney films. Genoeg redenen voor Disney dus om een live-action remake te maken. Het is geen complete mislukking. Er zijn een aantal mooie emotionele momenten. En soms werkt een grap. Maar als puntje bij paaltje komt, kan er zeker gezegd worden dat deze film redelijk slecht is. Wat vooral het oorzaak is van een slecht geschreven scenario.

Bekijk hierboven de officiële trailer voor Beauty and the Beast (2017).

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.