Better Call Saul Seizoen 2 – Recensie

Ik ben hier naar mijn weten grotendeels in de minderheid, maar Breaking Bad seizoen 2 is altijd mijn favoriete seizoen van de serie geweest. Breaking Bad begon voor mij pas echt vaart te maken vanaf het tweede seizoen – en wat een vaart was dat zeg! De gebeurtenissen uit de serie werden intenser, mysterieuzer en gevaarlijker. In sommige aspecten doet het Breaking Bad seizoen 2 me enorm denken aan Better Call Saul seizoen 2. Het tweede seizoen van Better Call Saul is namelijk (nog) beter dan het eerste seizoen.

Nu was het eerste seizoen van Better Call Saul al verrassend goed. Toch weet het tweede seizoen nog meer te verrassen. Dit komt (opnieuw) doordat er grotere risico’s genomen worden in het verhaal, waardoor Better Call Saul seizoen 2 ook mysterieuzer, spannender en intenser is. Dit klinkt misschien als hoog verraad voor enkele seriekijkers, maar momenteel vind ik Better Call Saul een leukere en een betere serie dan Breaking Bad.

Over Better Call Saul Seizoen 2

Better Call Saul is een Amerikaanse misdaaddrama televisieserie dat bedacht is door Vince Gilligan en Peter GouldBetter Call Saul is niet alleen een prequel, maar ook een spin-off en sequel op Gilligans populaire serie Breaking Bad. De serie vindt voor het grootste gedeelte plaats in de vroege jaren 2000 in Albuquerque, New Mexico. De serie ontwikkelt Jimmy McGill van een eerlijke advocaat en voormalig oplichter, naar een egocentrische strafrechtadvocaat genaamd Saul Goodman.

Daarnaast laat de serie ook het moreel verval zien van gepensioneerd politieagent Mike Ehrmantraut. Hij komt nauw verbonden te staan met het Mexicaanse drugskartel om zo te zorgen voor zijn kleindochter en haar weduwe moeder. De serie ging in première op AMC op 8 februari 2015. Het zesde, en bovendien laatste, seizoen zal bestaan uit dertien afleveringen. Better Call Saul seizoen 2 bestaat uit tien afleveringen.

In Better Call Saul seizoen 1 blikten we terug op de tijd voordat Jimmy McGill zichzelf Saul Goodman zou gaan noemen. Daarnaast krijgen we de chaotische gevolgen voor hem te zien na de laatste evenementen uit Breaking Bad. De cast van Better Call Saul seizoen 2 bestaat uit onder andere Bob OdenkirkJonathan BanksRhea SeehornPatrick FabianMichael Mando en Michael McKean. In Better Call Saul seizoen 2 ontstaan er nog grotere discussies en ruzies tussen Jimmy en zijn oudere broer Chuck. Ondertussen komt Mike Erhmantraut terecht in een conflict met de Mexicaanse drugskartel – dat geleid wordt door Hector Salamanca.

Bekijk hier de officiële trailer van Better Call Saul seizoen 2. De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

Opnieuw behoren de symboliek en de visuele manier van verhalen vertellen tot de grootste pluspunten van Better Call Saul. Met deze visuele manier van verhalen weten Vince Gilligan en Peter Gould de serie nog krachtiger te maken. Better Call Saul seizoen 2 wordt dus ook verrijkt met betekenisvolle, symbolische en thematische beelden. Better Call Saul seizoen 2 weet te ontroeren en inspireren. Daarnaast voelt dit tweede seizoen nog authentieker aan – wat grotendeels te danken is aan het doorzetten van de visuele manier van verhalen vertellen.

Zo eindigt de eerste aflevering van het tweede seizoen met een switch – of in andere woorden er wordt (letterlijk) een knop omgedraaid. In deze aflevering – getiteld Switch – begint Jimmy als advocaat bij Davis & Main. Hierbij krijgt hij zijn eigen kamer en bureau, maar in deze kamer bevindt zich ook een knop waarop “Always Leave On” staat. Dit symboliseert de innerlijke worsteling die Jimmy eerder in deze aflevering maakte. Moet Jimmy altijd aanstaan op de manier zoals van hem verwacht wordt? Of mag hij deze “knop” ook uitzetten en zijn leven ervaren zoals hij dat zelf wil?

Better Call Saul seizoen 2
Bron: High Bride Productions, Crystal Diner Productions, Gran Via Productions, Sony Pictures Television, American Movie Classics (AMC), fanart.tv, Netflix, en Netflix Nederland.

Jimmy besluit te kijken wat er gebeurd als hij de knop uitzet. Net als bij zijn eigen leven gebeurd er niets nu hij de knop heeft uitgezet. Het letterlijk uitzetten van de knop heeft namelijk net zo weinig effect, als het uitzetten van de figuurlijke innerlijke knop van Jimmy. Hij zal zijn best willen blijven doen om zo zich als advocaat te bewijzen – vooral aan zijn oudere broer Chuck. Daarnaast kan het uitzetten – en weer aanzetten – van de knop ook staan over dat er geen rust is in dit beroep.

Je kunt de knop proberen uit te zetten als advocaat (of als oplichter), maar het werk staat nooit stil. Het gebruik van deze knop is dus een sterk voorbeeld in het visueel verder vertellen van het verhaal. We spreken hier echt van een pay-off. Er wordt een idee geofferd en aan het einde van de aflevering wordt dit idee beantwoord.

Better Call Saul seizoen 2
Bron: High Bride Productions, Crystal Diner Productions, Gran Via Productions, Sony Pictures Television, American Movie Classics (AMC), fanart.tv, Netflix, en Netflix Nederland.

In principe is Better Call Saul net als Breaking Bad op een spannende misdaadserie met een diepere laag. Maar in mijn ogen is Better Call Saul nog tragischer en komischer dan Breaking Bad. Dit komt omdat we al weten waar het verhaal van Jimmy McGill naar toegaat. Het is tragisch om te zien hoe Jimmy steeds dieper in een gat valt, doordat hij blijft worstelen met zichzelf. Moet hij namelijk iemand anders zijn die op de normale manier advocaat kan spelen? Of moet hij juist een advocaat zijn, waarin hij zichzelf kan blijven zijn? Er komt in dit tweede seizoen een nog grotere innerlijk conflict bij Jimmy tussen het juiste doen en doen wat hem gelukkig maakt.

Naast dat Jimmy veel met zichzelf worstelt in Better Call Saul seizoen 2, krijgt hij ook veel hevige discussies en ruzies met zijn directe omgeving. Jimmy lijkt keer op keer te proberen te doen wat in zijn ogen juist is, maar daarmee brengt hij zijn geliefden en directe omgeving altijd in de problemen. Zoals Chuck juist verwoord kan Jimmy zichzelf hierin niet helpen, want hij heeft niet op tijd door dat zijn acties ook consequenties hebben.

Better Call Saul seizoen 2
Bron: High Bride Productions, Crystal Diner Productions, Gran Via Productions, Sony Pictures Television, American Movie Classics (AMC), fanart.tv, Netflix, en Netflix Nederland.

Dat is ook de tragische kant van Better Call Saul, want je krijgt de neergang zien van een man die niets liever wil dan begrepen en geliefd worden door zijn directe omgeving. Alleen heeft deze man – in andere woorden Jimmy – niet door dat zijn manier van affectie tonen, ook grote consequenties met zich meeneemt.

Bob Odenkirk weet daarbij opnieuw een acteerprestatie neer te zetten als Jimmy McGill. Ik leefde enorm mee met zijn personage. Odenkirk is de grote ster van Better Call Saul seizoen 2. De acteur weet een perfecte balans van komedie, tragedie, gecalculeerde sluwheid, affectie en ondernemerschap neer te zetten in zijn acteerprestatie. Rhea Seehorn is in dit tweede seizoen ook weer aanwezig als Kim Wexler. Vooral door haar acteerprestatie wordt dit personage steeds interessanter en belangrijker voor het verhaal.

Jonathan Banks is ook opnieuw geweldig in Better Call Saul seizoen 2, waarbij hij op een oorlogspad is om wraak te nemen. Hierdoor krijgen we een duistere kant van Banks’ Mike Ehrmantraut te zien dat voor het laatst te zien was in de laatste seizoenen van Breaking Bad. Michael McKean weet ook enorm te overtuigen met zijn acteerwerk. Odenkirk en McKean weten zo perfect op in elkaar te spelen met affectie en jaloezie dat het oprecht overkomt alsof dit broers zijn. Naast het scherp geschreven scenario en het sterke acteerwerk, is dit tweede seizoen van Better Call Saul opnieuw perfect geregisseerd. Het regieteam weet onder leiding van Vince Gilligan op een aangrijpende manier het verhaal verder te vertellen.

Better Call Saul seizoen 2
Bron: High Bride Productions, Crystal Diner Productions, Gran Via Productions, Sony Pictures Television, American Movie Classics (AMC), fanart.tv, Netflix, en Netflix Nederland.

Conclusie

Het is jammer om mee te maken dat er nog steeds veel Breaking Bad fanaten zijn die bang zijn om te beginnen aan Better Call Saul, want de serie is meer dan een waardige opvolger van Breaking Bad. De crew en cast van Breaking Bad weet met Better Call Saul echt deze wereld te verrijken en de personages uit te diepen. Dit is niet alleen te danken aan een sterk geschreven scenario met scherpe dialogen, maar ook aan de visuele manier waarop het verhaal wordt verteld. Ik vind persoonlijk de eerste twee seizoenen van Better Call Saul zelfs beter dan de eerste twee seizoenen van Breaking Bad. Dit komt doordat Better Call Saul over mijn verwachtingen heen blijft gaan.

Ondanks dat ik weet hoe het verhaal van enkele van deze personages eindigt, voel ik me nog steeds gespannen en aangegrepen door de worstelingen van de personages. Als een prequel deze status weet te bereiken, dan is het vaak een teken dat de cast en crew weten wat ze aan het doen zijn. Het is namelijk makkelijk om elk gevoel van consequenties, gevaar en spanning kwijt te raken als je al (grotendeels) weet hoe het verhaal zal eindigen.

Vince Gilligan en Peter Gould spelen hierop in, waardoor ze mijn verwachtingen steeds opnieuw wisten te overtreffen. Better Call Saul seizoen 2 bevat naast al deze positieve punten ook nog eens top acteerwerk. Better Call Saul seizoen 2 is nu te streamen op Netflix in Nederland.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.