Black Panther (2018) – Film Recensie

Black Panther was de eerste Marvel Studios-film met een zwarte regisseur en een grotendeels zwarte cast. Dit was waarschijnlijk ook een van de grootste redenen dat de film zo geliefd werd ontvangen door filmliefhebbers en superhelden fans. Black Panther was (en is) een fenomeen dat voor culturele representatie een belangrijke zet heeft gedaan. Er zijn genoeg films die alleen op het belang van culturele representatie inspelen en verder geen goede film afleveren. Black Panther is hier echter geen voorbeeld van. Ryan Coogler en Chadwick Boseman leveren namelijk een van de beste Marvel Studios-films.

Black Panther bevat een van de diepgaandste thematische verhalen, waarbij (onder andere) onderwerpen als kolonialisme en oorlog worden besproken. Daarnaast levert (de helaas te jong overleden) hoofdrolspeler Chadwick Boseman een geweldige en iconische acteerprestatie. Het blijft begrijpelijk dat Boseman zo geliefd was om deze rol, want hij levert in Black Panther misschien wel zijn beste acteerprestatie aller tijden.

Over Black Panther (2018)

Black Panther is een Amerikaanse superhelden film uit 2018. De film is gebaseerd op het gelijknamige Marvel Comics personage. Black Panther is geproduceerd door Marvel Studios en uitgebracht door Walt Disney Studios Motion Pictures. Dit is de 18e film uit het Marvel Cinematic Universe – dat ook wel bekend staat als het MCU. Black Panther is geregisseerd door Ryan Coogler. De regisseur schreef het scenario van de film samen met Joe Robert Cole. De cast van de film bestaat uit onder andere Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Angela Bassett, Forest Whitaker en Andy Serkis.

Black Panther werd officieel als film aangekondigd in oktober 2014, waarbij Boseman de rol voor het eerst speelde in Captain America: Civil War in 2016. Black Panther beleefde zijn wereldpremière op 29 januari 2018 in Los Angeles. De film werd vanaf 16 februari uitgebracht in de Amerikaanse bioscopen. In de Nederlandse en Belgische bioscopen was Black Panther te zien vanaf 14 februari 2018. Recensenten spraken met lof over de film, waarbij de regie, het scenario, het acteerwerk, de kostuumontwerpen, de productieontwerpen en de muzikale score de meeste admiratie ontvingen.

Black Panther (2018)
Bron: Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Walt Disney Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, Disney+ en Disney Nederland.

Echter waren enkele recensenten wel kritisch over de computer gegenereerde visuele effecten. Toch beschouwden (en beschouwen) veel recensenten Black Panther als een van de beste films uit het MCU – ook vanwege zijn culturele representatie en betekenis. Naast een kritisch succes, werd Black Panther ook een groot commercieel succes. De film bracht meer dan 1.3 miljard Amerikaanse dollars op en brak meerdere box office records.

Zo werd Black Panther de best verdienende film dat geregisseerd is door een zwarte filmmaker. Ook werd het de negende best verdienende film aller tijden, de derde best verdienende film in de Verenigde Staten van Amerika en Canada, en ook de tweede best verdienende film van 2018. De film ontving zeven nominaties bij de 91ste Academy Awards, waaronder de nominatie voor Beste film. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van de Academy Awards dat een superhelden film werd genomineerd voor Beste film. Uiteindelijk won de film drie Academy Awards.

Het vervolg op Black Panther – getiteld Black Panther: Wakanda Forever – is al sinds 9 november 2022 in de Nederlandse bioscopen te zien. Daarnaast is er ook een televisieserie dat zich plaatsvindt in Wakanda in ontwikkeling voor de streamingdienst Disney+. In Black Panther wordt T’Challa tot koning van Wakanda gekroond na de dood van zijn vader. Zijn tijd als koning komt in gevaar wanneer hij wordt uitgedaagd door Killmonger. Deze schurk is van plan het isolationistische beleid van het land op te geven en een wereldwijde revolutie te beginnen.

Bekijk hier de officiële teaser trailer van Black Panther (2018). De teaser trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

De Marvel Studios-film Black Panther bevat een van de beste openingsscènes uit alle films uit het Marvel Cinematic Universe. De film opent met een geschiedenisles over het ontstaan van Wakanda. De vader van T’Challa vertelt zijn zoon hoe miljoenen jaren geleden een meteoriet van vibranium insloeg op het Afrikaanse continent. De openingsscène bevat niet alleen een bijzonder gedetailleerd verhaal, maar ziet er visueel ook prachtig en uniek uit. De computer gegenereerde visuele effecten zien er bij deze scène het fantasierijkst uit. We krijgen niet alleen de geboorte van Wakanda als land te zien, maar ook de opkomst van de eerste koning en Black Panther.

Daarnaast geeft deze openingsscène direct een duidelijke thematische reden aan waarom Wakanda zich als land afsloot van de rest van de wereld. Dit komt doordat de rest van de wereld in de chaos van oorlogen en geweld bleef vastzitten. Wakanda wilde koste wat kost voorkomen dat vibranium gebruikt zou worden om deze oorlogen te vechten, dus besloten ze zich met hun modernere technologie te verstoppen. Dat Wakanda zich van de rest van de wereld afsloot, zorgt later in de film ook voor het grootste conflict tussen de personages. De held (T’Challa) komt in conflict met de schurk Erik Killmonger, omdat Wakanda nooit hielp met het verwerpen van kolonialisme.

Black Panther (2018)
Bron: Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Walt Disney Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, Disney+ en Disney Nederland.

Daarnaast komt T’Challa ook in conflict met het huidige systeem dat Wakanda in standhoudt. T’Challa vraagt zich af waarom ze niet actie kunnen ondernemen om minder welvarende landen en mensen in nood te helpen. Het antwoord daarop is dat Wakanda zich teruggetrokken moet houden, omdat ze alleen hunzelf (en hun vibranium) willen beschermen. Hierdoor komt T’Challa in conflict met zijn eigen idealen en moralen, want ondanks dat hij het niet met Wakanda of Erik Killmonger eens is, snapt hij hun beredeneringen wel. Dit thematische onderdeel van het verhaal is, naast het acteerwerk van Chadwick Boseman, het grootste pluspunt van de film.

Black Panther bevat door dit thematische onderdeel van het verhaal niet alleen een cultureel representatieve cast, maar ook een belangrijk cultureel en sociaal-maatschappelijk thema. In dit thema worden onderwerp als slavernij, oorlog, geweld en kolonialisme best diep besproken. Er worden vragen gesteld hoe een persoon of een land een verschil kan maken in het aangaan van deze problemen. Hierbij spelen wraak en rechtvaardigheid ook een belangrijke rol.

Black Panther (2018)
Bron: Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Walt Disney Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, Disney+ en Disney Nederland.

Het beste aspect van deze film blijft uiteraard het acteerwerk van de overleden acteur Chadwick Boseman. De acteur wist al een topprestatie eerder neer te zetten in Captain America: Civil War, maar in zijn eigen film komt hij het meest tot zijn recht als Black Panther. Nu de acteur helaas jong overleden is, voelt de acteerprestatie van Boseman nog prachtiger (en tegelijkertijd pijnlijker) aan om te aanschouwen. Boseman is echter niet de enige acteur die een topprestatie levert. Black Panther bevat namelijk een van de beste ensemble casts uit alle Marvel Studios-films. Elke acteur en actrice weet een topprestatie te leveren. Hierbij maakt het niet uit hoe groot of klein de rol van de acteur of actrice is.

Zo levert Michael B. Jordan een iconische acteerprestatie, waarbij hij tegelijkertijd ook nog een van de beste (en begrijpelijkste) schurken van alle Marvel-films neerzet. Lupita Nyong’o is meer dan de liefdesinteresse van Bosemans T’Challa. Ze is zelf een ongelofelijke stoere vrouw met een sterk ontwikkeld karakter en begrijpelijke motivaties. Een vrouw die nog stoerder in deze film is, is niemand anders dan Danai Gurira. Dit is, naast haar rol als Michonne in The Walking Dead, overduidelijk haar bijzonderste rol. Ik durf zelfs zo ver te gaan door te zeggen dat dit haar beste rol tot nu toe is.

Black Panther (2018)
Bron: Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Walt Disney Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, Disney+ en Disney Nederland.

Verder leveren Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Angela Bassett, en Forest Whitaker ook allemaal een topprestatie. Echter wil ik in het bijzonder ook nog Andy Serkis uitlichten. Met zijn rol als Ulysses Klaue laat de acteur opnieuw zien, waarom hij een van de best werkende acteurs uit het huidige filmlandschap is. We kregen de acteur al een keer eerder te zien in deze rol – namelijk in Avengers: Age of Ultron. In Black Panther krijgen we een vollediger plaatje te zien van wat Klaue voor een gestoorde psychopaat echt is. Serkis levert opnieuw een topprestatie, waarbij hij ditmaal meer inspeelt op zijn komische timing in een kwaadaardig karakter.

Black Panther bevat ook een mooie muzikale score van Ludwig Göransson. De componist weet de wereld van Wakanda levendiger en energieker te maken met zijn muziek. De geluidsbewerking is verder ook een duidelijk pluspunt. De geluidsafdeling weet alle nodige geluidseffecten goed tot leven te brengen. Op visueel gebied levert kostuumontwerpster Ruth Carter samen met set decorateur Jay Hart een indrukwekkende prestatie. Wakanda ziet er tegelijkertijd eigenzinnig en origineel uit, waarbij het ook een prachtig eerbetoon levert aan de Afrikaanse geschiedenis. Hierbij krijgen ze hulp van de afdelingen van make-up, haarstijlen en grime.

Op visueel gebied komen we echter ook het grootste probleem van de film tegen. De computer gegenereerde visuele effecten zien er regelmatig niet al te best of geloofwaardig uit. Sterker nog, hoe verder je in de film komt, hoe minder goed en geloofwaardig deze effecten eruit beginnen te zien. Dit betekent dus ook dat de computer gegenereerde visuele effecten er het op zijn slechtst uit zien tijdens de eindstrijd (of de climax) van de film. Dit is best zonde – vooral als je kijkt naar andere Marvel Studios of superhelden films die een veel beter ogende eindstrijd bevatten.

Black Panther (2018)
Bron: Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Walt Disney Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, Disney+ en Disney Nederland.

Conclusie

Black Panther is een van de beste Marvel Studios-films. De film bevat een van de de beste ensemble cast uit alle Marvel Studios-films. Elke acteur en actrice weet een topprestatie te leveren. Hierbij maakt het niet uit hoe groot of klein de rol van de acteur of actrice is. Uiteraard is het Chadwick Boseman die het meest de show weet te stelen, maar ook Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, en Andy Serkis weten enkele van hun beste acteerprestaties neer te zetten. Boseman komt in zijn eigen film het meest tot zijn recht als Black Panther. Nu de acteur helaas jong overleden is, voelt de acteerprestatie van Boseman tegelijkertijd prachtiger en pijnlijker aan om te aanschouwen.

Naast geweldige acteerprestaties bevat Black Panther ook een thematisch krachtig verhaal. In dit thematisch krachtige verhaal worden onderwerpen als slavernij, oorlog, geweld en kolonialisme onderzocht en besproken. Er worden vragen gesteld hoe een persoon of een land een verschil kan maken in het aanpakken van deze problemen. Hierbij spelen wraak en rechtvaardigheid ook een belangrijke rol. Black Panther bevat ook nog een prachtige openingsscène die opbouwt naar het ontstaan van Wakanda, de geboorte van Black Panther en de opkomende conflicten in de film. Componist Ludwig Göransson weet Wakanda levendiger en dynamischer te maken met zijn muziek.

Op visueel vlak ziet Wakanda er tegelijkertijd eigenzinnig en origineel uit, waarbij het ook een prachtig eerbetoon levert aan de Afrikaanse geschiedenis. Dit is voornamelijk te danken aan het werk van kostuumontwerpster Ruth Carter, set decorateur Jay Hart en de make-up afdelingen. Op visueel vlak komen we echter ook het grootste probleem van de film tegen.

De computer gegenereerde visuele effecten zien er regelmatig niet al te best of geloofwaardig uit. Hoe verder je in de film komt, hoe minder goed en geloofwaardig deze effecten eruit beginnen te zien. Hierdoor komt de eindstrijd in Black Panther ook wat te cartoonachtig en nep over. Ondanks dit duidelijke minpunt, blijft Black Panther zeker een aanrader! Black Panther is nu te streamen op Disney+.

Waardering: 4.5 uit 5.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.