Black Panther: Wakanda Forever (2022) – Film Recensie

Black Panther: Wakanda Forever is een formidabele film dat niet alleen behoort tot de beste Marvel Studios-films tot nu toe, maar ook gezien kan worden als de beste film van Phase Four van het Marvel Cinematic Universe. Black Panther uit 2018 was al een meesterlijke film, maar Black Panther: Wakanda Forever weet dit eerste deel zelfs te overstijgen. Dat Black Panther: Wakanda Forever zo’n ongelofelijk krachtige en bijzondere film is geworden, is best verrassend. In 2020 overleed Chadwick Boseman. Hij was de acteur die in de eerdere Marvel Studios-films de rol van Black Panther speelde.

Ryan Coogler had samen met zijn cast en crew nu de moeilijke taak om in iets meer dan twee jaar de oorspronkelijke plannen voor het vervolg op Black Panther aan te passen. De lat was al hoog gelegd, omdat het eerste deel zo geliefd was ontvangen door recensenten, filmliefhebbers en superhelden fans. Nu Boseman ook was overleden, kwam de lat alleen maar hoger te liggen. Coogler moest nu niet alleen een goed vervolg maken op zijn eerste Black Panther-film. Eigenlijk moest hij een nog betere film maken, om zo ook de overleden Chadwick Boseman en zijn toevoeging aan deze filmwereld te eren.

Het is wonderbaarlijk te noemen hoe goed dit vervolg heeft uitgepakt voor Coogler, de crew en de cast. Niet alleen weten ze Boseman te eren en te herdenken, maar ook hebben ze een van de emotioneel uitdagendste superhelden films neergezet. Black Panther: Wakanda Forever gaat in op de schuld- en wraakgevoelens die kunnen ontstaan na het verlies van een dierbare. De film analyseert hoe rouw een persoon kan breken. Daarnaast laat Black Panther: Wakanda Forever zien dat we onze rouw kunnen gebruiken om als persoon een betere versie van onszelf te worden.

Over Black Panther: Wakanda Forever (2022)

Black Panther: Wakanda Forever is een Amerikaanse superhelden film uit 2022. De film is gebaseerd op het Marvel Comics personage Black Panther. De film is geproduceerd door Marvel Studios en wordt uitgebracht door Walt Disney Studios Motion PicturesBlack Panther: Wakanda Forever is het vervolg op Black Panther uit 2018. Dit is de 30ste film uit het Marvel Cinematic Universe – dat ook wel bekend staat als het MCU. Daarnaast is dit de laatste film uit Phase Four van het MCUBlack Panther: Wakanda Forever is geregisseerd door Ryan Coogler. Hij regisseerde eerder ook al het eerste deel uit 2018.

Coogler schreef samen met Joe Robert Cole het scenario van de film. De cast van de film bestaat uit onder andere Letitia WrightLupita Nyong’oDanai GuriraWinston DukeDominique ThorneFlorence KasumbaMichaela CoelTenoch HuertaMartin Freeman, en Angela BassettBlack Panther: Wakanda Forever had zijn wereldpremière op 26 oktober 2022 in Hollywood. De film is al sinds 9 november 2022 uit in de Nederlandse en Belgische bioscopen. Black Panther: Wakanda Forever werd op 11 november 2022 uitgebracht in de Amerikaanse bioscopen. De oorspronkelijke plannen voor een vervolg op Black Panther werden in augustus 2020 aangepast nadat hoofdrolspeler Chadwick Boseman overleed.

Marvel Studios besloot hem niet te vervangen als T’Challa. In plaats daarvan volgt het verhaal nu koningin Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye en de Dora Milaj na de dood van Koning T’Challa. Ze proberen hun koninkrijk te beschermen tegen bemoeizuchtige wereldmachten. Terwijl ze proberen hun nieuwe hoofdstuk te omarmen, zijn de strijders genoodzaakt zich te herenigen met War Dog Nakia en Everett Ross. Samen moeten ze een nieuwe koers voor het koninkrijk Wakanda bepalen. Mijn dank aan Disney Nederland en The Walt Disney Company Benelux voor het versturen van een vrijkaartje voor de film.

Bekijk hier de officiële trailer van Black Panther: Wakanda Forever (2022). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

Regisseur Ryan Coogler is niet bang om je direct de diepte in te gooien met Black Panther: Wakanda Forever. Zo opent de superhelden film direct met een aangrijpende scène waarin we zien hoe Shuri haar zieke broer T’Challa probeert te redden van zijn (opkomende) dood. Actrice Letitia Wright weet meteen een sterke indruk achter te laten. Zo zien we haar wanhoop, paniek en frustratie naar boven komen als het Shuri niet lukt om T’Challa te redden. De eerste akte van Black Panther: Wakanda Forever gaat vooral in op het verlies dat T’Challa als koning en Black Panther achterlaat nu hij – en zijn acteur Chadwick Boseman – zijn overleden.

Regisseur Ryan Coogler weet tegelijkertijd een prachtig eerbetoon neer te zetten voor Boseman en zijn geliefde personage. Coogler, de crew en de cast van de film weten dat de acteur een grote leegte achterlaat nu hij is overleden. Toch weten ze ook deze leegte te benoemen op een respectvolle en aangrijpende manier. Zo wordt er in Black Panther: Wakanda Forever regelmatig ingespeeld op thema’s als rouw, zelfhaat, schuld- en wraakgevoelens. We zien de personages worstelen met hun naasten en hunzelf. De film laat zien dat het superhelden leven niet altijd een sprookje is en pakt de dood als een realistisch en pijnlijk onderwerp aan.

Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Bron: Disney Nederland, Walt Disney Studios Motion Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Studios, en Walt Disney Pictures.

Naast thema’s als rouw, de dood en schuldgevoelens door een persoonlijk verlies, gaat Black Panther: Wakanda Forever ook verder in op thema’s uit de eerste film. Zo gaat dit vervolg nog dieper in op de gevaren van kolonialisme. Daarbij wordt er een vorm van neokolonialisme weergegeven. Buitenlandse eerstewereldlanden proberen Wakanda binnen te vallen en vibranium te stelen. Dat ze het specifiek nu doen, komt doordat de beschermer van Wakanda – de Black Panther – is overleden.

Hiermee laat Coogler zien dat kolonialisme nog steeds in ons huidige tijdperk kan voorkomen – vooral als rijke eerstewereldlanden middelen zien om hun machtspositie te versterken. Een van de nieuwe toevoegingen aan het Marvel Cinematic Universe is de onderwater antiheld Namor. Ik beschrijf Namor specifiek als een antiheld, omdat hij niet de daadwerkelijke schurk is van deze film. Dit personage is zeker de antagonist van het verhaal van Black Panther: Wakanda Forever. Dit komt doordat hij vecht tegen onze helden uit Wakanda. Ondanks dubieuze motivaties, wil Namor niets liever bereiken dan zijn wereld te beschermen van de kolonisators.

Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Bron: Disney Nederland, Walt Disney Studios Motion Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Studios, en Walt Disney Pictures.

Ook Namors onderwaterwereld wordt bedreigd door neo-kolonisators die hun koninkrijk willen overnemen, want in dat koninkrijk bevindt zich ook meer dan genoeg vibranium. Namor gedraagt zich als een schurk, maar hij is niet de echte schurk van het verhaal. Zijn motivaties en beredeneringen zijn best te begrijpen. Daarnaast zijn de echte schurken van de film de rijke eerstewereldlanden die proberen Wakanda en Talokan (de onderwaterwereld van Namor) te kolonialiseren. Uit angst voor een herhaling uit hun gekolonialiseerde verleden, worden Wakanda en Talokan tegen elkaar opgezet.

Hier zijn de rijke en machthebbende eerstewereldlanden (indirect) verantwoordelijk voor. De bewustwording dat Wakanda en Talokan niet anders dan elkaar zijn – zowel in hun verleden als in hun idealen en moralen – behoort ook tot de beste scènes uit de film. Het verhaal van Black Panther: Wakanda Forever is dus gelaagd en zit uitstekend in elkaar. Dit is echter niet het enige krachtige aspect uit de film. Zo bevat deze Marvel Studios-film enkele van de beste acteerprestaties uit alle films van het Marvel Cinematic Universe. Angela Bassett en Letitia Wright leveren beide tranentrekkende acteerprestaties.

Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Bron: Disney Nederland, Walt Disney Studios Motion Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Studios, en Walt Disney Pictures.

Daarnaast leveren Tenoch Huerta en Dominique Thorne ook vermakelijk acteerwerk. Beide Huerta en Thorne zijn als Namor en Riri Williams (Ironheart) goede toevoegingen aan het MCU. Danai Gurira, Michaela Coel, Lupita Nyong’o, Winston Duke, en Florence Kasumba voegen ook vermaak en diepgang toe aan Black Panther: Wakanda Forever. Echter krijgen Martin Freeman en Julia Louis-Dreyfus te weinig te doen in deze film, waardoor hun personages onnodig en saai overkomen. Als filmkijker ervaar je zeker de onderlinge spanning tussen de twee personages, maar deze spanning wordt nooit echt omgezet naar een interessante plotwending of bijzondere scène.

Gelukkig is dit een van de weinige minpunten van Black Panther: Wakanda Forever. De muziek van componist Ludwig Göransson is nog steeds sterk – en zelfs beter dan zijn muziek voor de eerste film uit 2018. De cinematografie van de film is prachtig – ook al ziet de onderwaterwereld van Talokan er een stuk minder fantasierijk en interessant uit dan de onderwaterwereld van Atlantis uit Aquaman. Kostuumontwerpster Ruth E. Carter weet gelukkig wel goed in te spelen op de Maya en Azteekse invloeden van de onderwaterwereld van Talokan.

Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Bron: Disney Nederland, Walt Disney Studios Motion Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Studios, en Walt Disney Pictures.

Carter weet het uiterlijk van de ingewikkelde kostuums te baseren op historische Maya en Azteekse kostuums, maar tegelijkertijd bevatten haar ontwerpen ook elementen die de vooruitgang van het koninkrijk onthullen. De ontwerpen van enkele superhelden kostuums – zoals die van Ironheart – zijn (voor mij) te vergelijkbaar met de kostuumontwerpen van de Power Rangers en Transformers. Naar mijn persoonlijke mening is hierbij niet alleen het ontwerp het probleem, maar ook de setting en het verhaal waarin deze ontwerpen worden gebruikt. Black Panther: Wakanda Forever is een best volwassen superhelden film, waardoor een kinderlijk ontwerp van een superhelden kostuum niet past bij (de setting van) het verhaal.

De set afdeling en computer gegenereerde visuele effecten ondersteunen verder de historische Maya en Azteekse invloeden die terug te vinden zijn in Talokan. Ook zien de computer gegenereerde visuele effecten er over het algemeen beter uit. In de eerste film zwakte de geloofwaardigheid van de visuele effecten, later in de film, af. Dit is gelukkig niet het geval bij Black Panther: Wakanda Forever. Wel is er opnieuw sprake van een overdreven vertrouwen op het gebruik van visuele effecten in de climax van het verhaal. Doordat de climax van het verhaal een epische strijd is op een kleine plaats, komt dit iets te bombastisch in zijn visualisatie over.

Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Bron: Disney Nederland, Walt Disney Studios Motion Pictures, fanart.tv, Marvel Comics, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Studios, en Walt Disney Pictures.

Conclusie

Black Panther: Wakanda Forever is een krachtig vervolg op de eerste film uit 2018 dat ook nog eens zijn voorganger weet te overstijgen. Regisseur Ryan Coogler gooit je direct de diepte in met het verlies van T’Challa. Daarbij laat de regisseur duidelijk zien wat voor een gevolgen dit grote verlies heeft op de individuele personages en Wakanda als een land. Er wordt in Black Panther: Wakanda Forever regelmatig ingespeeld op thema’s als rouw, zelfhaat, schuld- en wraakgevoelens. Naast thema’s als rouw, de dood en schuldgevoelens door een persoonlijk verlies, gaat Black Panther: Wakanda Forever ook verder in op thema’s uit de eerste film.

Zo gaat dit vervolg nog dieper in op de gevaren van (neo-)kolonialisme. Het verhaal van Black Panther: Wakanda Forever is dus zeker gelaagd en zit uitstekend in elkaar. Daarnaast lukt het Coogler ook om het verlies van Black Panther-acteur Chadwick Boseman te eren. Daarbij weet hij ook de leegte – dat zijn verlies achterliet – respectvol in te vullen met een prachtig en eervol verhaal. Ook bevat de film enkele van de beste acteerprestaties uit alle Marvel Studios-films. Hierbij weten vooral Angela Bassett en Letitia Wright indruk te maken.

Dit komt niet alleen door hun individuele acteerprestaties, maar ook door de onderlinge conversaties die hun twee personages met elkaar. Tenoch Huerta en Dominique Thorne zijn als Namor en Riri Williams ook vermakelijk om te aanschouwen. Echter krijgen Martin Freeman en Julia Louis-Dreyfus te weinig te doen in deze film, waardoor hun personages onnodig en saai overkomen. Verder componeert Ludwig Göransson opnieuw een sterke muzikale score voor de film – die eigenlijk nog beter is dan zijn werk voor het eerste deel. De onderwaterwereld van Talokan ziet er wel stuk minder fantasierijk en interessant uit dan de onderwaterwereld van Atlantis uit Aquaman.

Er zijn zeker historische invloeden terug te vinden uit het Maya en Azteekse tijdperk, maar er had hier nog wat meer ingespeeld op kunnen worden. Gelukkig ondersteunen de set afdeling, de kostuumontwerpen en computer gegenereerde visuele effecten de historische Maya en Azteekse invloeden – die ook terug te vinden zijn in Talokan. Uiteindelijk blijft Black Panther: Wakanda Forever een (Marvel Studios) film die je gezien moet hebben. Of je nu wel of niet een superhelden filmliefhebber bent, deze film hoor je minimaal een keer op het grote scherm gezien te hebben. Black Panther: Wakanda Forever is nu te zien in de Nederlandse bioscopen, dus waar wacht je nog op?

Waardering: 4.5 uit 5.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.