Blood & Truth (PSVR) – Game Recensie

Gespeeld op de Playstation 4. Playstation VR-headset vereist.

Na het spelen van Playstation VR Worlds, een verzameling aan enkele korte VR demo’s ontwikkeld door Sony’s London Studio, waren mensen het over één ding eens: alle demo’s waren ruk. Op eentje na. Een game waar je je met toffe wapens, actie en humor een weg baant door de criminele onderwereld van Londen. De potentie droop van The London Heist af, maar werd belemmerd door de veel te korte speelduur; de veredelde tech demo was binnen een halfuurtje al uit te spelen. Fans snakten naar meer en dit had Sony ook door. Ruim twee jaar na de release van The London Heist verscheen daardoor deze week de spirituele opvolger Blood & Truth; een volledige game in het universum van The London Heist, met alle elementen die de demo zo’n memorabele ervaring maakten. Kan Blood & Truth hierop voortborduren?

Blood and Truth 3

Varia(c)tie

London Studio heeft voor deze game al haar Virtual Reality trucjes uit de trukendoos gehaald en het zorgt van het begin af aan al voor enorm gevarieerde gameplay. Het ene moment schiet ik kilo’s lood leeg in de talloze vijanden die mijn pad bewandelen, het andere moment klim ik langs de muur van een torenhoge wolkenkrabber om daarna vervolgens met behulp van m’n gadgets de sloten van deuren en kluizen open te breken. Er zijn zóveel objecten waar interactie mee gezocht kan worden en de voordelen van motion controls worden in deze game perfect geïmplementeerd.

Blood and Truth 5

De kracht van de Playstation Move controllers komt hier volledig tot z’n recht en ik kan er niet vaak genoeg op hameren dat deze controllers een vereiste zijn bij het spelen van Blood & Truth: de standaard Dualshock 4 gaat dit spel namelijk absoluut geen recht doen. De minigames en de interacties met de talloze objecten in je omgeving zijn door de beperkingen simpelweg een stuk minder meeslepend en je bent met een Dualshock controller beperkt tot het gebruiken van een enkel wapen. Dit terwijl je met de twee Move controllers met twee wapens in je hand kan dual-wielden als Hardcore Henry himself. Ook het herladen van wapens gaat bijvoorbeeld een stuk natuurlijker, waarbij je met de ene controller naar je borst grijpt om een magazijn te pakken, om deze vervolgens op natuurlijke wijze in je geweer te plaatsen.

Hoewel het tracking-systeem van de Move controllers helaas wat problemen kent en je bewegingen af en toe niet correct geregistreerd worden, is deze manier van spelen eigenlijk de enige optie voor deze game. Zeker wanneer je gewend bent geraakt aan de besturing en je op een gegeven moment als een verdwaalde cowboy in een hotelkamer je twee revolvers om je vingers laat spinnen, om vervolgens in slow-motion een magazijn in de lucht te gooien, deze perfect op te vangen in je wapen en de zoveelste bad guy ten slotte met een vredelievende middelvinger op reis stuurt naar het hiernamaals.

Rollercoaster Ride

Het zijn dat soort kleine momentjes die Blood & Truth zo memorabel maken. Het sluit ook perfect aan bij de typische Popcorn Movie-stijl die de game ambieert, waar dramatische, complexe storytelling plaats maakt voor domme, maar zeer vermakelijke actie en een super cliché plot in een stijlvolle setting. London Studio heeft de typische B-film aesthetic perfect nagebootst in videogame vorm en ik zat urenlang op het puntje van m’n stoel in deze rollercoaster ride aan achtervolgingen en shoot-outs.

De actiescènes in de game zijn briljant geregisseerd, wat mede komt door het feit dat de game vrij lineair is. Je hebt niet de volledige controle over de besturing (je loopt met een druk op de knop van het ene vooraf bepaalde punt naar het andere), maar London Studio heeft er toch alles aan gedaan om de speler zoveel mogelijk vrijheid en keuzes te bieden. De meeste levels zijn groot en beschikken vaak over meerdere routes die je kan bewandelen. Ook heb je soms de keuze uit verschillende speelstijlen, zoals stealth, waarbij je je ongezien probeert te verplaatsen langs een zwerm aan vijanden. Elke missie, elke achtervolging en elke shoot-out zijn een waar genot en ik heb me in de vijf uurtjes die het me kostte om de game uit te spelen geen seconde verveeld. Door de vele collectibles en bonussen die vrij te spelen zijn in de levels kijk ik er ook al enorm naar uit om de leukste missies nog een aantal keer opnieuw te spelen.

Blood and Truth 2

De scènes tussen de actie door waren ook enorm verfrissend. De game maakt goed gebruik van z’n rustigere momentjes met typische Britse humor, en hoewel sommige cutscenes misschien iets te langdradig zijn, zijn deze wel goed geproduceerd, met prima stemacteurs en uitstekende animaties.

Technische mankementen

De game doet eigenlijk alles wat ik van een VR game zou verwachten en de minpunten van de game zijn meer te wijten aan de tekortkomingen van de Playstation VR headset dan de game zelf. Zo is de game door de gebrekkige processorkracht van de Playstation 4 niet bepaald een grafisch hoogstandje. De matige texture kwaliteit en lage resolutie kunnen soms wat afleidend zijn (voornamelijk op buitenlocaties), maar zijn gelukkig niet van een dusdanig laag niveau dat ze je uit de belevenis halen. Sommige locaties, zoals het hotel en het casino, zien er voor een VR-game zelfs best goed uit. Het helpt hierbij ook dat de plekken die je bezoekt gevarieerd en gedetailleerd zijn met een hoop decor en interactieve objecten, waardoor je altijd wel iets nieuws tegenkomt op je pad. De algehele ervaring weegt simpelweg met speels gemak op tegen deze technische beperkingen.

TL;DR

Na AstroBot: Rescue Mission is nu dus ook Blood & Truth een absolute must-have voor Playstation VR-eigenaren. De game bouwt voort op de briljante ideeën van The London Heist en maakt zijn potentie volledig waar. Van de gevarieerde gameplay en stijlvolle setting tot de vermakelijke en meeslepende verhaallijn. Blood & Truth weet precies wat het wilt zijn; een domme, interactieve actiefilm die zichzelf niet ál te serieus neemt en je vijf uur lang volledig opslokt in een chaotische wereld vol belachelijke explosies, gun fu en krankzinnige over-the-top actiescènes. En wat werkt het prachtig.

Rutger Boots

Rutger heeft de functie van all-round redacteur op sebkijk!. Gespecialiseerd in games en met een passie voor film, kijkt hij met een kritisch oog naar de nieuwste releases. Pas echter op dat hij je niet de oren van het hoofd praat over John Wick en Deadpool.