Bloodshot (2020) – Film Recensie

Bloodshot is een van de vele films die rond de opkomst van de wereldwijde pandemie uitkwam. Hierdoor was het voor een tijdje een van de bekendste uitgekomen films van dit jaar. Maar is Bloodshot überhaupt wel een film die zo veel aandacht had verdiend. Nadat ik de film twee keer thuis heb bekeken kan ik met volledige zekerheid zeggen: Nee.

In deze film recensie wil ik het graag hebben over waarom Bloodshot niet bepaald een super film is. Voor het recenseren van deze film heb ik gebruik gemaakt van een Blu-ray die ik heb mogen ontvangen van Sony Pictures Home Entertainment. Mijn dank aan hun voor deze samenwerking.

Synopsis

In deze verfilming van de populaire gelijknamige comic speelt Vin Diesel de rol van Ray Garrison, een marinier die door de RTS Corporation opnieuw tot leven gewekt wordt als de superheld Bloodshot. Met nanotechnologie in zijn aderen is hij sterker dan ooit en geneest hij meteen van verwondingen. De RTS Corporation heeft niet alleen de controle over zijn lichaam, maar ook over zijn geest en herinneringen. Ray zet alles op het spel om de controle over zijn leven terug te krijgen.

Episch? Of gewoon Repetitief

Deze film is geregisseerd door David S.F. Wilson. Hij heeft voor het regisseren vooral gewerkt op de visual effects afdeling van verschillende bekende video-games. Zo heeft Wilson onder andere als cinematic director mee gewerkt aan Star Wars: The Force Unleashed II. Dat Wilson ervaring heeft op visueel gebied is te zien aan het werk dat hij heeft geleverd met Bloodshot.

Bloodshot mag dan misschien niet een hoogstandje cinema zijn, maar het bevat wel veel “epische” actie-scènes. Hierbij zet ik episch express tussenhaakjes. Dit doe ik, omdat ik het zelf niet bepaald heel erg bijzonder, origineel of episch vind. Ik kan me echter wel voorstellen dat de meeste gewone filmkijkers het wel erg vermakelijk zullen vinden om te zien.

Ik moet aangeven dat het voor mij te repetitief is. Om de paar seconden wordt er in de actie-scènes gebruik gemaakt van slow-motion shots waarbij we onze held Vin Diesel schurken in elkaar zien rammen. Doordat dit zo vaak gebeurd – en daarnaast niet bepaald origineel is – gaat het plezier van hier naar kijken er snel van af. Vooral als je de film nog een keer zult kijken, zal je veel met je ogen rollen.

Je weet namelijk nu wat er aan zit te komen en dat is niet bepaald heel erg spectaculair. De kadering van de shots en de cinematografie van deze actie-scènes helpen hier ook niet bepaald bij. Zo krijgen we hele aparte en onnodige shots van hoe Vin Diesel als een baas door rook probeert te lopen. Dit ziet er alleen zo niet stoer uit, omdat dit soort scènes al zo vaak op deze manier zijn uitgevoerd.

Bloodshot 2020 Afbeelding
Vin Diesel speelt … Vin Diesel.

Macho, macho man

Het voelt totaal niet origineel aan. Bloodshot is echt zo’n typische film die voor macho-mannen gemaakt is. Die zien het liefst een actie-held – zoals Vin Diesel – achtervolgd worden door een prachtige vrouw in strakke kleding. In dit geval is het Eiza González die zich voor elke nieuwe scène in verschillende strakke topjes mocht aankleden. Nu vraag je je misschien af hoe ze acteert in deze film.

Misschien brengt Eiza González wel bepaalde emoties en gevoelens naar Bloodshot die ongekend zijn voor dit soort typische actie-films. Het antwoord hierop is nogmaals: Nee. González acteert niet bepaald goed in deze film. Het voelt meer aan alsof ze totaal geen interesse heeft om mee te doen aan deze film. Wat ik oprecht kan begrijpen als ik kijk naar de manier waarop de filmmakers hebben besloten haar te portretteren. Daar zou ik zelf als actrice ook niet blij van worden.

Bloodshot 2020 Afbeelding
Eiza González acteert helaas niet bepaald goed in deze film.

Overige Castleden

Bloodshot heeft zeker wel een interessant concept. Het opnieuw tot leven brengen van een soldaat om die in te zetten als moordmachine – dat klinkt als een geweldig idee voor een film. Nu is dit idee al eerder gemaakt als een stripboek met dezelfde naam als deze film. Oftewel deze film is gebaseerd op de comic-reeks. Nu kan ik niet spreken over het bronmateriaal waarop deze film is gebaseerd, want ik heb dat niet gelezen. Wel kan ik zeggen dat sterke ideeën niet altijd goed werken op het grote scherm. Zeker niet zonder goede storytelling.

Zo voel ik als kijker maar 1 connectie met 1 personage – namelijk Wigans. Dit personage wordt ook nog eens pas aan het einde van de tweede act geïntroduceerd. Dat zeg wel iets over hoe oninteressant deze andere personages wel niet waren. Vin Diesel heeft de rol van Ray Garrison, maar speelt eigenlijk gewoon zijn vaste rol uit de Fast and Furious-reeks. Het verbaasd me dat ik überhaupt nog weet wat de naam van zijn personage is. 

Lamorne Morris is bijna de enige acteur die nog wat vermakelijk is om te bekijken. Hij krijgt dan misschien niet het meest originele geschreven personage, maar hij brengt zeker een bepaalde realistische charme met zich mee. Iets wat alle andere castleden – waaronder Guy Pearce – niet weten te brengen. En zeker voor een acteur als Pearce vind ik dat best wel een tegenvaller. Is Bloodshot verder voor de rest een volledig slechte film? Nee dat ook weer (net) niet.

Bloodshot 2020 Afbeelding
Wigans – de onbedoelde “main course” van Bloodshot.

Pluspuntjes

Zo moest ik wel erg lachen om de manier hoe het lied “Psycho Killer” gebruikt werd in deze film. Ook speelt Toby Kebbell zijn rol als Martin Axe erg vermakelijk. Dit is wel een personage dat maar voor een aantal minuten op het scherm te zien is. Toch weet Toby Kebbell – bekend van de nieuwe Planet of the Apes-films – te overtuigen. Samen met Lamorne Morris zijn zij de hoogtepunten van de cast. Ook is de laatste actie-scène net perfect over de top. Het is misschien dan wel heel erg een gedoe van; “wie is de stoerste man”. Maar met deze laatste actie-scène weten de filmmakers toch nog voor een beetje vermaak te zorgen.

Dit komt voornamelijk omdat ze de film aan het afronden zijn. Ze hebben zelf waarschijnlijk ook gewoon schijt gekregen aan hoe de regels van deze filmwereld werken. Ze willen er gewoon klaar mij zijn, dus waarom zou je het dan niet afronden met een grote knaller! En dat is ook zeker gelukt. Je snapt als kijker niet meer wat er gebeurd. Het is zo ongelofelijk bizar wat er gebeurd, dat je er maar in mee gaat. Je relaxed een beetje als kijker en laat je maar wat amuseren door de film. Want veel meer dan amusement zal Bloodshot je ook niet brengen.

Bloodshot 2020 Afbeelding 3
Voor over-de-top actie-scènes zit je zeker goed met Bloodshot.

Conclusie

Bloodshot is nou niet bepaald mijn soort film. En dat is oké. Ik bedoel ik zou hem zeker aanraden aan mensen die van over-de-top actie-films houden. Dit is ook zeker een film voor mensen die liever actie zien, dan een uitgebreid en onderbouwd verhaal. Als je echter op zoek bent naar wat meer levendige en verder ontwikkelde personages, dan moet ik je toch sterk afraden om Bloodshot te gaan kijken. Naast het acteerwerk van Toby Kebbell en Lamorne Morris zul je niet veel geraakt worden als filmkijker. 

Ik kan zelf niet oordelen of je de film moet kijken als je de comics hebt gelezen. Ik heb zelf deze comics namelijk nooit gelezen. Heb jij deze wel gelezen? Dan raad ik je aan om de film alsnog te kijken. Het is het altijd waard om een kans te nemen met het kijken van een film!

Bloodshot is nu te koop op 4k Blu-ray, Blu-ray en Dvd. Blijf mijn website in de gaten houden, want binnenkort komt er een Bloodshot giveaway op mijn website!

Bekijk hier de officiële trailer van Bloodshot.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.