Boekrecensie – Hoe Vang Je De Grote Vis? – David Lynch

Deze boekrecensie is mede mogelijk gemaakt door het recensie-exemplaar dat sebkijk! heeft mogen ontvangen van Uitgeverij Ten Have. Onze dank voor deze mogelijkheid.

sebkijk! is een website die constant in verandering is. Van een constant veranderend uiterlijk van de website zelf, tot een steeds uitgebreidere inhoud. Zo bespreken we vandaag ook voor het eerst op sebkijk! een boek. Vandaag bespreken we namelijk de onlangs Nederlands vertaalde versie van het boek; “Catching the Big Fish“, van de wereldberoemde regisseur en kunstenaar – David Lynch (Mulholland Drive).

Over het Boek

Hoe Vang Je De Grote Vis?: de naar Nederlands-vertaalde boekvariant van “Catching the Big Fish” valt direct met de deur in huis. David Lynch wilt direct duidelijk maken waar hij over wilt gaan praten in dit boek. “Ideeën zijn als vissen.” is ook wel de eerste zin van het boek. In eerste instantie denk je misschien dat dit te maken heeft met het proces van ideeën vergaren of het principe van vissen zelf – als je alleen de titel hebt gelezen.

Echter is dit niet het geval. Tuurlijk het proces van ideeën krijgen heeft wel te maken met hetgeen wat Lynch ons probeert te vertellen, maar Lynch gaat er veel dieper op in. Hij wilt namelijk de vraag – over hoe het creatieve proces van een kunstenaar eruit ziet – beantwoorden. Dit doet Lynch door zichzelf als een voorbeeld te gebruiken door het gehele boek. Van zijn levensverhaal tot ervaringen met transcendentale meditatie – alles gaat over hoe het creatieve proces eruit kan zien van een kunstenaar.

Daarnaast bespreekt en geeft Lynch ook veel tips over hoe je zelf als (amateur of geïnteresseerd) kunstenaar dit proces ook kan uit gaan voeren. De manier dat Lynch het verhaal heeft geschreven is erg aantrekkelijk doordat de hoofdstukken – net zoals zijn eigen meditatie-proces – niet al te lang zijn. Hierdoor heb je als lezer een hoofdstuk snel uit en bouw je een bepaalde band op met het boek, waarbij je door wilt blijven lezen, om meer wijsheden en levenslessen van Lynch te kunnen krijgen. Over tips en levenslessen gesproken – hierbij een aantal tips en wijsheden die mij aanspraken en misschien ook iets voor jullie zouden kunnen betekenen!

David-Lynch-Hoe-Vang-Je-De-Grote-Vis-Afbeelding-1
De voorkant van het boek “Hoe Vang Je De Grote Vis?“.

Wat werkt en wat niet?

Hoe Vang Je De Grote Vis? is ondanks het feit dat het goed verwoord en geschreven is, niet perfect. Zo springen onderwerpen soms van de hak op de tak. Neem bijvoorbeeld de hoofdstukken over zijn levensverhaal in de tijden dat hij begon met cinema. Dit is weer een heel ander soort thema-gebaseerd hoofdstuk, dan een hoofdstuk over “mededogen”. Als lezer kun je soms dan de rode lijn kwijtraken in het verhaal.

Daarnaast spreekt Lynch erg activerend aan om te gaan mediteren. Als je als lezer hier (nog) niet voor openstaat en juist meer wilt te weten komen over zijn film- en kunstenaars-verleden, kun je geërgerd raken. Dit komt doordat Lynch transcendentale meditatie ongelofelijk vaak benoemd, dat je op een punt komt dat je het te vaak genoeg hebt gelezen en verder wilt met iets nieuws in het boek. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat het boek erg repetitief is. En voor en boek dat gaat over steeds nieuwe (grote) ideeën vangen, is dit dan best wel tegensprekend.

Persoonlijk heb ik minder last gehad van deze negatieve punten, maar ik kan me erg goed begrijpen dat je als lezer hier niet op zit te wachten. Dat ik er minder last van had, kwam waarschijnlijk doordat ik de hoofdstukken, waarin Lynch vertelde over zijn avonturen in de film-wereld, zo enorm interessant vond. Daarnaast vond ik sommige wijsheden zo interessant, dat ik gemotiveerd raakte om zelf ook een stukje te schrijven over het boek voor een nieuwsbrief. Hieronder volgt dat stuk.

David-Lynch-Hoe-Vang-Je-De-Grote-Vis-Afbeelding-2
Close-Up van de achterkant van het boek.

Stress Tegengaan? Ga Eens Vissen!

Stress. Ervaart u dat ook nog wel eens? Er bestaat een grote kans van wel.
Maar waarom ervaren wij mensen zo af en toe – tot zelfs vaak – stress?
Dit is iets wat ik me de afgelopen maanden steeds vaker begin af te vragen.
Hierbij heb ik het echter niet over de gezonde hoeveelheid van stress. 
Bij de gezonde variant hoeveelheid van stress kan iemand juist gemotiveerd raken om bepaalde taken en activiteiten in zijn of haar leven op te pakken.

Maar bij een ongezonde hoeveelheid van stress kan iemand zich gaan terugtrekken en enorm gedemotiveerd raken om punten in het leven op te pakken. De vraag is nu hoe komen we terug op een gezonde hoeveelheid van stress en spanning. 

Of juist een situatie waar we onze stress zo erg onder controle hebben, dat we het minder vaak ervaren. Wisten jullie dat onze idolen ook hier last van (kunnen) hebben? Zo heeft film-regisseur en kunstenaar David Lynch, bekend van films als Mulholland Drive en Eraserhead, vroeger ook veel last gehad van ongezonde stress, spanning en negatieve gedachten.

Maar kijk naar hem. Hij is er ook weer uitgekomen en hij doet nu waar hij dol op is – films maken en kunstenaar zijn. Zijn manier om eruit te komen?
Simpel; Transcendente Meditatie. Nu denken sommige van jullie misschien;
“Nee hè; Niet alweer iemand over dat mediteren?! 
Ik heb echt geen zin om dat nog eens aan te moeten horen…”
Guess What?! 

Ik begrijp deze gedachten volledig. Ik ben zelf ook niet helemaal een voorstander of fan van mediteren.Maar Guess What – AGAIN?! 
David Lynch dacht vroeger precies hetzelfde als ons. Toch pakte hij het op, nadat zijn zus hem dat sterk aanraadde. En het werkte bij hem GE-WEL-DIG! Hij mediteert al 33 jaar één keer in de ochtend en één keer in de middag – beide keren voor 20 minuten.

33 JAAR?! Jeetje-Mina. Ik ben een groot fan van film en kunst, dus was mijn eerste gedachte; “Misschien moet ik dat ook maar eens gaan doen! Als het hem helpt, zal het mij ook gegarandeerd gaan helpen! Want waarom zou David Lynch het anders in zijn boek beschrijven?!” 

Achteraf gezien zie ik nu in dat Lynch niet per se het mediteren aanraadde zijn boek, maar in plaats daarvan juist de tip gaf om op zoek te gaan naar hetgeen wat JOU kan helpen om minder stress te ervaren.
En dit is ook wat ik dit keer wil meegeven aan jullie. Als je nu of in de toekomst stress ervaart, ga dan op zoek naar wat jou kan helpen.

Lynch beschrijft in één van zijn boeken dat je het zoeken naar ideeën naar moet zien als vissen. Voor Kleine Ideeën kun je Ondiep Water ingaan, want daar zwemmen de Kleine Vissen. Maar hoe Groter het Idee is dat je wilt vangen, hoe Dieper je het water moet Ingaan. Oké. Lynch had het hierbij voornamelijk over ideeën op creatief vlak, maar ik denk ook dat dit van toepassing is op andere levensaspecten, waaronder (ongezonde) stress.

Wil je erachter komen wat de beste manier is om je stress tegen te gaan, dan zul je op zoek moeten gaan naar een oplossing. 
Maar wil je echt één GROTE oplossing vinden, dan zul je dieper en verder moeten gaan zoeken in jezelf.

Ter conclusie – Ga op Onderzoek uit. Ga vissen naar jouw kleine en/of grote oplossingen. Probeer een ontdekte oplossing uit. Misschien helpt het. Misschien helpt het niet. Of misschien helpt het voor een tijdje of juist een langere tijd. Er is maar een manier om erachter te komen en dat is door te gaan “VISSEN”.

Conclusie

David Lynch’s Hoe Vang je de Grote Vis? is een inspirerend boek dat je aan het denken zet over wat mediteren en een “verlicht” manier van leven voor je kan betekenen. Het activeert je om je innerlijke creativiteit op te zoeken en daar gebruik van te gaan maken. Alleen zal dit boek niet voor iedereen een aanrader zijn. Als je niet meer te weten wilt komen over meditatie, dan is dit boek niet aan te raden. Echter is dit boek zeker een aanrader als je meer te weten wilt komen over (transcendentale) meditatie, David Lynch, zijn creatieve levensverhaal en de manier hoe hij op de wereld kijkt.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.