Calamity (2020) – Film Recensie

Calamity is een prachtig geanimeerd verhaal over de jonge jaren van Martha Jane Cannary. Deze animatiefilm vertelt hoe Martha Jane uitgroeide tot de legendarische “Calamity” Jane. Zij was een eigenzinnige held die haar eigen plan trok in de tijd van het Wilde Westen. Calamity was de openingsfilm van Cinekid 2020. Daar won de film de juryprijs voor Beste Kinderfilm.

Dit is na het kijken van de film eigenlijk geen grote verrassing, want Calamity is een van de beste kinderfilms die ik in recente jaren heb gezien. Sterker nog – Calamity is mijn favoriete film van dit jaar geworden en heeft daarmee voor mij Cowboys van Anna Kerrigan verslagen.

Over Calamity

Calamity is geregisseerd door Rémi Chayé. Deze regisseur ken je misschien nog van de film Reis naar het Noorden. Ik zag deze film in het Nederlands via een recensie-exemplaar. Mijn dank aan Cinéart voor deze mogelijkheid en onze samenwerking.

Deze film speelt zich af in Amerika in de tijd van het Wilde Westen. Het jaar is 1863 en de 12-jarige Martha Jane trekt met haar familie en vele anderen naar het Westen van Amerika. Ze zijn op zoek naar een beter leven. Als haar vader gewond raakt, moet ze voor haar zusje en broertje zorgen. Ze wilt nu ook leren de huifkar te besturen, zodat ze haar vader van deze taak kan ontlasten.

Het feit dat ze een meisje is werkt haar hierin tegen. Maar de stoere Martha laat zich hierdoor niet kennen. Wanneer ze plotseling ten onrechte van diefstal wordt beschuldigd, moet ze vluchten. Hierdoor belandt ze in allerlei spannende avonturen en ontmoet ze bijzondere mensen. Alles terwijl ze laat zien dat girl power met haar begon!

Calamity 2020
Calamity is een perfect rolmodel voor jonge kinderen.

Beste Kinderfilm van het Jaar

Deze film ziet er vanaf de eerste paar openingsminuten wat simplistisch geanimeerd uit. Maar dit neemt niet weg dat dit één van de mooiste en beste animatiefilms is van de afgelopen jaren. De film mag dan misschien niet zo revolutionair zijn als bijvoorbeeld Spider-Man: Into The Spider-Verse van een paar jaar geleden. Maar deze film is nog steeds even bijzonder. Calamity is een handgetekende 2D animatiefilm. Dat in 2020 nog een grote release van een handgetekende 2D animatiefilm kan plaatsvinden is al erg bijzonder.

Maar de animators en filmmakers laten met deze handgetekende 2D animatiefilm ook nog eens zien hoe goed animatie en storytelling wel niet samen gaan. Calamity heeft namelijk een prachtig verhaal over hoe Martha Jane haar eigen weg in het leven vindt. Ze blijft sterk in haar schoenen staan, ook al wordt ze door iedereen tegengesproken. Dit is een perfect voorbeeld van een kinderfilm die meisjes leert dat ze ook sterk zijn. Deze kinderfilm zal hierdoor vaak nog benoemd worden.

Niet alleen vanwege de prachtige animatie die erg geschikt is voor kinderen van alle leeftijden. Maar ook het geweldige karakter dat Martha/Calamity Jane in dit verhaal heeft. Ze is erg sympathiek en als kijker zul je erg empatisch voor haar juichen. Calamity maakt ook een mooie reis door haar als personage. Ze leert dat haar gender haar niet hoeft tegen te houden voor taken die normaal alleen voor mannen bedoelt waren. Dit is natuurlijk prachtig en symbolisch voor kleine meisjes van tegenwoordig die ook niet-typerende vrouwentaken op zich willen nemen.

Calamity 2020
Simpel, maar toch verfijnd. En zeker prachtig!

Daarnaast is dit ook een animatiefilm die veel durft te laten zien aan de kinderen. Het is in mijn ogen een kinderfilm die geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar, maar persoonlijk denk ik dat kinderen vanaf 6 jaar het best er van zullen genieten. Dit betekent niet dat deze kinderen niet uitgedaagd zullen worden. Voor een kinderfilm is Calamity niet bang om het ruige Wilde Westen goed weer te geven. Denk hierbij aan een karkas van een kalf dat is opgevreten of een poema die Martha Jane probeert aan te vallen.

Dat een kinderfilm dit durft te laten zien is best bijzonder, want meestal krijg je dit soort beelden nooit te zien in kinderfilms. Hiervoor juich ik Calamity ook zeker toe! Het enige jammere aan deze film vind ik het tempo. De film begint op een lekker tempo en houd dit ook voor de eerste helft van de film goed vast. Maar vanaf de tweede helft van de film gebeurt er zoveel spannends en nieuws. Hierdoor zwakt het tempo wat af en resulteert dit in wat langdradige scènes die soms wat minder leuk of interessant zijn dan de eerste helft van de film.

Calamity 2020
Een van de spannende ruige momenten uit de film.

Conclusie

Toch behoort Calamity nu al tot mijn favoriete films. Zo is het mijn favoriete film van dit jaar (tot op heden). Ook is het in mijn ogen dé kinderfilm van de afgelopen jaren. Dit komt door de combinatie van het visuele aspect van de prachtige animatie en het pakkende verhaal van Calamity Jane. Deze film zal nog lang nagepraat worden door filmfans en critici over de hele wereld. Zo goed is Calamity als film. In mijn ogen is Calamity de beste kinderfilm om deze kerstvakantie te gaan kijken, want het is een animatiefilm die geschikt is voor jong en oud.

Calamity is vanaf 9 december te zien in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hier de officiële Nederlandse trailer van Calamity.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.