Capo di Famiglia (2017) – Film Recensie

Capo di Famiglia 2017

Capo di Famiglia is een korte film die uitkwam in 2017. De film deed het heel erg goed op filmfestivals. Zo werd de film op filmfestivals over de hele wereld vertoond. Deze film werd voor meerdere prijzen genomineerd en won zelfs 14 prijzen. De film deed het zelfs zo goed dat er een vervolg is gemaakt die dit jaar uitkwam. Ik kreeg de mogelijkheid om Capo di Famiglia online te zien. Mijn dank voor deze mogelijkheid.

Capo di Famiglia vertelt het verhaal van een Italiaanse familie en de conflicten die uit hun verbondenheid met de maffiawereld voortkomen. Ben jij benieuwd geraakt of Capo di Famiglia een film voor jou kan zijn? Lees dan snel mijn film recensie verder!

Zeker Geen Rip-Off

Capo di Famiglia is een film waarvan je in het begin zult denken dat het waarschijnlijk een slechte rip-off is van The Godfather-trilogie. Het is erg duidelijk te zien dat deze film inspiratie heeft gehaald uit deze wereldberoemde trilogie. Toch vind ik niet dat Capo di Famiglia het verdient om een slechte rip-off genoemd te worden. Sterker genoeg deze film verdient het niet eens om slecht genoemd te worden. In mijn ogen is Capo di Famiglia een sterke film met meerdere kleine problemen.

Één van de sterkste aspecten is juist de connectie die de film heeft met zijn inspiratiebron, want hierdoor kunnen de filmmakers met de verwachtingen van de kijkers spelen. Zo krijg je bij Capo di Famiglia veel minder de consequenties van slechte daden te zien. Voor sommige kan dit teleurstellend zijn, want de meeste normale filmijkers verwachten tegenwoordig dat alles duidelijk wordt voorgeschoteld. Ik vind dit juist een dappere en bijzondere keuze die deze crew heeft gemaakt. Doordat de kijker niet duidelijk te zien krijgt wat er gebeurt, blijft er een mysterie rondhangen.

Dit mysterie zorgt ervoor dat je als kijker de acteerprestaties van hoofdrolspeler Dirk Gunther Mohr meer zal gaan waarderen. Je zult je meer geïntimideerd voelen dan als je een over-de-top marteling scène gezien zou hebben. Dit hebben we al zo vaak gezien in daadwerkelijk echte Godfather rip-off films. Dat Capo di Famiglia een andere route bewandelt applaudisseer ik daarom ook maar al te graag!

Capo di Famiglia 2017
Dirk Gunther Mohr is de grote ster van Capo di Famiglia!

Het beste (en het slechtste) acteerwerk in Capo di Famiglia

Er wordt veel aan de fantasie van de kijker overgelaten. Het verhaal wordt niet volledig ingevuld met duidelijke hints naar wat er gaat gebeuren. Je bent als kijker echt bezig om de puzzel van dit mysterie op te lossen. Hierdoor zul je geïntrigeerd blijven kijken naar de film. Als kijker weet je net zoveel als bepaalde personages op het scherm. Hierdoor kun je je ook nog eens beter identificeren met de personages die je te zien krijgt. Het acteerwerk is over het algemeen redelijk goed. In mijn ogen deden vooral Dirk Gunther Mohr en Dirk van der Pol (als Alfred la Rosa) het erg goed.

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik wel wat moest inkomen met het acteerwerk. Als het verhaal je eenmaal heeft gepakt, zul je echter ook het acteerwerk kunnen waarderen. Helaas is dat niet het geval bij alle castleden. Zo kon ik het acteerwerk van Matthijs ten Kate (als Jimmy la Rosa) minder goed waarderen. Bij deze acteur kon je vanaf zijn lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen aflezen dat hij aan het acteren was. Wat redelijk zonde is, omdat je bij de rest van de cast dat minder hebt.

Capo di Famiglia 2017
Matthijs ten Kate is overduidelijk de zwakste schakel van de cast.

Tegenstrijdig Camerawerk in Capo di Famiglia

Ook de soundtrack is erg goed gecomponeerd door Joey Vriend. De soundtrack is niet zo iconisch als de soundtrack van The Godfather of andere bekende maffia-films. Toch is het even prachtig. In sommige gevallen is deze soundtrack zelfs melancholischer en mooier dan bekende maffia-films. Waar voor mij echter het grootste probleem bij Capo di Famiglia ligt is het scenario. De manier hoe deze personages praten komt voor mij niet natuurlijk, levendig en echt over. Als kijker voelde ik me vervreemd met deze wereld door de conversaties die de personages hadden.

Hierdoor werd ik vaak uit de film gehaald en dat is toch best wel redelijk zonde voor een goed geregisseerde film. Ook het camerawerk was soms wat te slapjes in elkaar gezet. Zo kijk je zeker voor een halve minuut (of zelfs langer) naar twee ruggen die op straat lopen. Dit is niet bepaald krachtig camerawerk en al helemaal niet mooie cinematografie. Dit is best bizar, want op andere momenten is het camerawerk juist weer erg sterk. Neem bijvoorbeeld meerdere momenten dat de achtergrond vervaagt terwijl de persoon op de voorgrond nog duidelijk te zien is.

Op de achtergrond zien we verschillende familieleden vervaagd staan. Dit symboliseert dat het familielid dat duidelijk op de voorgrond te zien is, zich vervreemd en gedistantieerd voelt van zijn familie. Dit is best slim bedacht en werkt goed in de uitvoering. Dat op andere momenten het camerawerk dan zo slapjes in elkaar kan zitten is dus best apart.

Capo di Famiglia 2017
Mijn twee favoriete castleden spelen samen in deze scène.

Conclusie

Uiteindelijk is Capo di Famiglia een sterke korte film die het misdaad- en maffia-genre op zijn eigen manier toetakelt. Ja, oké. De film haalt zeker inspiratie uit bekende misdaadfilms als The Godfather. Maar dit betekent niet direct dat de film ook slecht of niet origineel is. Sterker nog. Ik ben blij dat Capo di Famiglia zijn inspiratie uit deze bekende misdaadfilms haalt, want hierdoor heeft het zijn eigen visie op dit genre kunnen geven. Ik durf zelfs te zeggen dat dit het genre omhoog heeft gebracht door het innovatieve werk van de cast en crew. Toch is de film zeker niet perfect. Kijk maar bijvoorbeeld naar het camerawerk en het scenario.

Bekijk hier de officiële teaser voor Capo di Famiglia.
Capo di Famiglia | Rating
  • Acteerwerk & Casting
  • Camerawerk & Cinematografie
  • Muziek & Soundtrack
  • Regie & Visie
  • Scenario
3.5

Samenvatting

Capo di Famiglia geeft zijn eigen unieke kijk op het bekende maffia- en misdaadgenre. Dit doet de film door gebruik te maken van sterk acteerwerk en een melancholische soundtrack. Toch had er wel een beter script geschreven mogen worden en was een van de belangrijkste personages duidelijk niet goed gecast. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gerelateerde Artikelen

Batman (1989)

Batman (1989) – Movie Review

Batman is a 1989 American superhero film. The film is directed by Tim Burton and is based on the DC Comics character of the same name. It is the first installment of Warner Bros.’ Batman film series. The film stars Michael Keaton as Bruce Wayne (also known as Batman, duh!) and Jack Nicholson as the Joker, alongside Kim Basinger, Robert Wuhl, Billy Dee Williams, Jack Palance, Pat Hingle and Michael Gough. Batman is considered by many as a revolutionary superhero movie. Are you curious if I agree with this? Then keep reading my film review.

Lees Verder >
Black Widow (2021)

Black Widow (2021) – Film Recensie

Black Widow is een Amerikaanse superheldenfilm uit 2021. De film is gebaseerd op het gelijknamige personage uit Marvel Comics. Black Widow is geproduceerd door Marvel Studios. Het is de 24e film in het Marvel Cinematic Universe; ook wel bekend als het MCU. De film werd geregisseerd door Cate Shortland naar een scenario van Eric Pearson. Scarlett Johansson speelt de rol van Natasha Romanoff / Black Widow naast Florence Pugh, David Harbour, O-T Fagbenle, Olga Kurylenko, William Hurt, Ray Winstone en Rachel Weisz. De film speelt zich onmiddellijk af na de gebeurtenissen van Captain America: Civil War. Natasha Romanoff is op de vlucht voor de autoriteiten en wordt onverwachts geconfronteerd door haar verleden. ok met VIP-toegang te streamen op Disney+.

Lees Verder >
Godzilla: King of the Monsters (2019)

Godzilla: King of the Monsters (2019) – Film Recensie

Godzilla: King of the Monsters is een Amerikaanse monsterfilm uit 2019. De film is geregisseerd door Michael Dougherty. Het scenario is geschreven door Michael Dougherty en Zach Schields. De film is ook wel bekend als Godzilla II. Het is een vervolg op Godzilla uit 2014 en is de 35e film in de Godzilla-franchise. Daarnaast is het de derde film in Legendary’s MonsterVerse en de derde Godzilla-film die volledig door een Hollywood-studio wordt geproduceerd. De cast van Godzilla: King of the Monsters bestaat uit Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown, Bradley Whitford, Sally Hawkins, Charles Dance, Thomas Middleditch, Aisha Hinds, O’Shea Jackson Jr., David Strathairn, Ken Watanabe en Zhang Ziyi. In de film moeten de mensen vertrouwen op Godzilla om Koning Ghidorah te verslaan. Deze nieuwe Alfa Titaan heeft de andere Titanen wakker gemaakt om de wereld te vernietigen. Ben jij benieuwd of deze derde film in de MonsterVerse ook een geslaagde film is? Lees dan snel mijn recensie verder!

Lees Verder >
Justice Society: World War II Giveaway

Justice Society: World War II Giveaway | Gesloten

Lees in dit artikel hoe je mee kan doen aan de Justice Society: World War II Giveaway. Samen met Warner Home Video en Day One MPM mag ik een giveaway houden voor deze film. Mijn dank aan beide voor deze mogelijkheid. De prijs van deze giveaway is een dvd-exemplaar van de film Justice Society: World War II. Deze prijs zal naar de winnaar toegestuurd worden.

Lees Verder >

De Beste Plek voor Tweetalige Recensies & Giveaways

English

Film Recensies

Serie Recensies

Game Recensies

Neem contact op

Klik op de knop hieronder om bij de contact-pagina te komen van deze website. Of stuur hoofdredacteur Seb direct een mail via contact@sebkijk.nl.