Casper en Emma en de Gouden Ring (2023) – Film Recensie

Casper en Emma en de Gouden Ring is een zomerse muzikale film waar familieplezier en vriendschap centraal staan. Ondanks dat deze Noorse familiefilm vermakelijk is, kan er zeker gezegd worden dat dit geen meesterlijke kinderfilm is. Dat hoeft de film in principe ook niet te zijn. De cast en crew lijken dit te hebben geweten. Ze hebben daarom de focus gelegd op het vertellen van een zo’n vermakelijk, avontuurlijk en humoristisch filmverhaal. Casper en Emma en de Gouden Ring mag als film dan cliché en niet bepaald buitengewoon zijn, maar het slaagt er wel in om het hele gezin te vermaken.

Casper en Emma en de Gouden Ring bevat daarnaast een mooi thema over het accepteren van je leeftijd. Regisseur Marianne Sand laat sterk zien hoe ouder worden lastig kan zijn. Sand speelt hierbij ook met een narratief waarin een van de personages zijn innerlijke jeugdigheid terug weet te vinden, terwijl hetzelfde personage ook het levensproces van ouder worden, leert te accepteren. Casper en Emma en de Gouden Ring speelt niet alleen met een avontuurlijk filmverhaal vol ontdekkingen rondom Atlantis, maar ook met de melancholische complexiteit van ouder worden.

Ook spelen vriendschap en familie een belangrijke rol in deze Noorse kinderfilm. Doordat Casper en Emma en de Gouden Ring zowel onderwerpen voor volwassenen en (jonge) kinderen bevat, kan ik vol overtuiging zeggen dat dit een leuke familiefilm is. De film is niet een filmisch hoogstandje, maar wel een vermakelijke film dat geschikt is voor een leuk familie-uitje.

Over Casper en Emma en de Gouden Ring (2023)

Casper en Emma en de Gouden Ring is een Noorse familiefilm uit 2023. De originele titel van de film is Karsten og Petra – Gullringen fra Atlantis. De verhalen van Casper en Emma zijn gebaseerd op de boekenreeks van de Noorse auteur Tor Age Bringsværd. De avonturen die deze personages beleven zijn al ruim twintig jaar razend populair in Noorwegen en Denemarken. Casper en Emma en de Gouden Ring is de achtste film uit de populaire filmreeks over de personages Casper en Emma. De populariteit van deze personages blijft in Nederland ook groeien. Wekelijks kijken er duizenden kinderen naar filmpjes van Casper en Emma op het YouTubekanaal van Just4Kids.

Daarnaast is er al tien jaar lang een serie over de personages te zien bij Zappelin op NPO 3. Naast de filmrelease van Casper en Emma en de Gouden Ring zal er ook een nieuwe televisieserie over deze personages uitkomen. De nieuwste televisieserie over Casper en Emma zal ook te zien zijn bij Zappelin. Casper en Emma en de Gouden Ring is geregisseerd door filmmaker Marianne Sand. Het scenario van de film is geschreven door Vegard Steiro Amundsen, Alexander Eik, Linda May Kallestein en Tomas Solli.

Casper en Emma en de Gouden Ring (2023)
Bron: ITA Rights, Filmdepot.nl, Beta Film, Central Athens Film Productions, Cinenord, Underdog Media Group, Ymer Media en In the Air Family Entertainment.

De stemmencast van de Nederlands gesproken versie bestaat uit onder andere Finn Poncin, Jace Balwant Gir, Noa Rijnders, Seb van den Berg, Max Roest, Enzo Coenen, Roos van Erkel, Marloes van den Heuvel, Dennis Willekens, Loïs van de Ven, Marieke Goemans, Peggy Vrijens, Marc Nochem, Pepijn Koolen, Ruben Lürsen, Zoé Rijnders, Hein van Beem, Vajèn van den Bosch en Nine Meijer. In Casper en Emma en de Gouden Ring gaan de twee beste vriendjes samen met hun familie op vakantie naar het eiland Malta dat ligt in de Middellandse Zee. Ze nemen hierbij allebei hun favoriete knuffels mee.

Casper neemt zijn knuffel Welpje mee en Emma neemt haar knuffel Mevrouw Konijn mee. Deze knuffels kunnen praten en komen alleen tot leven bij Casper en Emma. Op Malta ontmoeten ze al snel Pawlu en zijn pratende knuffel, Dolfijn. Wanneer de drie vrienden samen spelen in de zee, ontdekken ze wel iets heel bijzonders. Ze vinden namelijk een gouden ring! De drie vrienden besluiten te zoeken naar de rechtmatige eigenaar.

Maar het vinden van de eigenaar van de ring blijkt moeilijker dan gedacht – ook omdat anderen proberen de gouden ring te stelen van de kinderen. Casper en Emma en de Gouden Ring is al vanaf 12 juli 2023 in de Nederlandse bioscopen te zien. Mijn dank aan In the Air Family Entertainment, ITA Rights en Mina Hana voor de online recensie-exemplaar.

Bekijk hier de officiële Nederlands gesproken trailer van Casper en Emma en de Gouden Ring (2023).

Vrolijke grappen en muzieknummers

De Noorse speelfilm bevat meer dan genoeg droge kindvriendelijke en slapstick humor. De acteur Vebjørn Enger verzorgt grotendeels de komedie waarin lichamelijke slapstick grappen centraal staan. Deze grappen worden snel opgevolgd met ongemakkelijke en droge situaties waarin Engers personage Harald weer eens pech heeft zijn bagage terug te krijgen. Engers personage Harald is de sympathieke, maar sullige vader van Casper. Ondanks dat Enger maar een kleinere rol heeft in de film, weten de acteur en zijn nagesynchroniseerde Nederlandse stem de show te stelen.

De Nederlandse nasynchronisatie is over het algemeen pijnlijk overdreven, maar Haralds Nederlandse stemacteur doet een treffende vertolking. Daarnaast mag er zeker opgemerkt worden dat het vooral volwassenen zullen zijn die het overdreven Nederlandse stemmenwerk als overdreven zullen opmerken. Casper en Emma en de Gouden Ring is echt een familiefilm die vooral gericht is op een jonge doelgroep. Deze jonge kinderen zullen geen last hebben van het nagesynchroniseerde Nederlandse stemmenwerk. Ze zullen het niet opmerken.

Naast kindvriendelijke humor, bevat de Noorse film ook enkele hinten naar volwassen grappen. Dit zorgt ervoor dat Casper en Emma en de Gouden Ring ook vermakelijk is om te kijken voor volwassenen die met hun jonge kinderen naar deze film zijn gegaan. Ook bevat de Noorse familiefilm genoeg vrolijke muzieknummers. Deze nummers gaan over onderwerpen als vliegen, op vakantie gaan en zelfs Atlantis. De muzieknummers worden regelmatig herhaald. Dit kan er voor zorgen dat de nummers in je hoofd vast blijven zitten – of je daar nu zin in hebt of niet.

Casper en Emma en de Gouden Ring (2023)
Bron: ITA Rights, Filmdepot.nl, Beta Film, Central Athens Film Productions, Cinenord, Underdog Media Group, Ymer Media en In the Air Family Entertainment.

Filmmagie in een niet bepaald origineel verhaal

De knuffels van de drie kinderen kunnen – net zoals in andere films rondom Casper en Emma – praten. Zo worden de knuffels op een subtiele manier bediend waarbij de poppenspelers de hoofden en lichaamsdelen van de knuffels besturen. De poppenspelers bewegen onopvallend de knuffels terwijl de kinderacteurs ze vasthouden. Cinematograaf Matthew Muscat-Drago zorgt in zijn camerawerk voor de juiste kaders en camerapositionering. Dit zorgt ervoor dat de kinderen de filmscènes met de pratende knuffels als filmmagie zullen aanschouwen.

Het montagewerk van filmmonteur Morten Rørvig helpt tegelijkertijd bij het versterken van de geloofwaardigheid van de kinderlijke filmmagie en de humor van de film. Zo maakt Rørvig gebruik van montagetrucjes zoals het knippen en plakken van personages achter een palmboom. Dit wordt op een komische manier gepresenteerd, waarbij de personages ogen als cartoonfiguren in een realistische wereld. Casper en Emma en de Gouden Ring bevat naast ondersteunend camerawerk en magisch montagewerk een degelijk filmverhaal.

Het filmverhaal is niet alleen avontuurlijk en geinig, maar ook informatief. Zo wordt er uitgelegd wat Atlantis is. Dit zal vooral informatief, leuk en bijzonder zijn voor het jongere publiek. Helaas is het filmverhaal van Casper en Emma en de Gouden Ring ook direct het zwakste aspect. Het verhaal is simpelweg niet origineel of speciaal genoeg. Er zijn al tientallen soortgelijke kinderfilms met dit soort verhalen uitgekomen. Het verhaal biedt maar weinig nieuws toe tot dit filmgenre. Dit is per se niet een dramatisch groot probleem, maar wel een terecht kritiekpunt dat benoemd mag worden.

Casper en Emma en de Gouden Ring (2023)
Bron: ITA Rights, Filmdepot.nl, Beta Film, Central Athens Film Productions, Cinenord, Underdog Media Group, Ymer Media en In the Air Family Entertainment.

Conclusie

Casper en Emma en de Gouden Ring is een degelijke Noorse familiefilm. Volwassenen en ouders zullen krijgen wat ze verwachten van een familiefilm als deze: vermaak, avontuur en humor – waaronder enkele volwassen grappen. Het jongere publiek zal echter betoverend kunnen toekijken naar de filmische avonturen van Casper en Emma. De familiefilm zal dit magische filmeffect vooral uitoefenen op hele jonge kinderen, tot een leeftijd van zes jaar. Toch kan (en mag) dit zeker gewaardeerd worden. De film bevat ook een leuke Noorse cast.

De Nederlandse stemmencast zorgt voor een nogal overdreven nasynchronisatie, maar dit neemt niet weg dat de Noorse acteurs en actrices goed non-verbaal acteerwerk leveren. Daarnaast zal het jonge filmpubliek niet veel opkijken van het (overdreven) Nederlandse stemmenwerk. Casper en Emma en de Gouden Ring bevat bovendien sterk camerawerk van cinematograaf Matthew Muscat-Drago en cartoonachtige montagewerk van filmmonteur Morten Rørvig. Deze twee technische aspecten ondersteunen vooral het uitstekende werk van de poppenspelers. Mijn grootste probleem met Casper en Emma en de Gouden Ring is het gemis aan inventiviteit in het filmverhaal.

Dit is geen groots probleem, want de cast en crew weten alsnog te overtuigen met deze degelijke familiefilm. Toch moet ik eerlijk toegeven dat ik had gehoopt op een origineler filmverhaal, waar kinderen tegelijkertijd meer plezier en kennis op uit hadden kunnen nemen. Uiteindelijk slaagt Casper en Emma en de Gouden Ring als film wel in wat het voor elkaar probeert te krijgen. De film is daarom vooral voor gezinnen met jonge kinderen dan ook zeker een bioscoopbezoekje waard. Casper en Emma en de Gouden Ring is nu in de Nederlandse bioscopen te zien.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.