Chip ’n Dale: Rescue Rangers (2022) – Film Recensie

Knabbel en Babbel zijn terug als de Rescue Rangers in de nieuwe lange speelfilm Chip ’n Dale: Rescue Rangers. Chip ’n Dale: Rescue Rangers is een komische film die zichzelf – over het algemeen – niet te serieus neemt. In de film wordt er gebruik gemaakt van onder andere computer gegeneerde animatie, handgetekende animatie, stop-motion animatie, live-action beelden en poppenspelers. Als je dit allemaal bij elkaar noemt, klinkt het best indrukwekkend.

Chip ’n Dale: Rescue Rangers is een film die gemakkelijk had kunnen floppen, maar de film weet Knabbel en Babbel terug te brengen naar hun oude popcultuur status. Toch is de film ver weg van perfect.

Over Chip ’n Dale: Rescue Rangers (2022)

Chip ’n Dale: Rescue Rangers is een Amerikaanse live-action en geanimeerde avontuurlijke actiekomedie film. Het verhaal van de film plaatst de personages van Knabbel en Babbel in een hybride universum waar geanimeerde personages naast (echte) mensen leven. In Chip ’n Dale: Rescue Rangers heeft Babbel zijn status als beroemdheid geaccepteerd en bezoekt hij popcultuur conventies voor zijn fans, terwijl Knabbel het verleden achter zich heeft gelaten en werkt als een verzekeringsagent.

De film is geregisseerd door Akiva Schaffer. Het verhaal is geschreven door Dan Gregor en Doug Mand. De cast van de film bestaat uit John Mulaney, Andy Samberg, Will Arnett, Eric Bana, Keegan-Michael Key, Seth Rogen, J.K. Simmons, en Kiki Layne. Chip ’n Dale: Rescue Rangers kwam op 20 mei 2022 uit op Disney+ als een originele film voor de streamingdienst. De film ontving over het algemeen positieve recensies van de critici.

Bekijk hier de officiële teaser trailer van Chip ’n Dale: Rescue Rangers (2022). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

Chip ’n Dale: Rescue Rangers is in de basis een film over de relatie tussen Knabbel en Babbel. In de wereld van deze film zijn ze acteurs. Ze acteerden als Chip en Dale in de gelijknamige geanimeerde televisieserie. In plaats van dat regisseur Akiva Schaffer de film in de wereld van deze geanimeerde televisieserie laat afspelen, kiest hij ervoor om het verhaal een andere wending te geven. Dit zorgt ervoor dat Chip ’n Dale: Rescue Rangers overkomt als een moderne variant van Who Framed Roger Rabbit.

Ondanks dat Chip ’n Dale: Rescue Rangers nooit de hoogtes van de oude klassieker bereikt, weet het toch als film het dichtst bij de magie van Who Framed Roger Rabbit te komen. Chip ’n Dale: Rescue Rangers legt als film de focus meer op de grappen, waarbij er met veel satire gekeken wordt naar andere grote filmreeksen, popcultuur personages en filmstudio’s. Er zijn enkele cameo’s die meer aandacht krijgen dan andere. Hierbij kun je denken aan personages als de lelijke versie van Sonic (onder de naam: Ugly Sonic) en de beer Baloo uit The Jungle Book-films.

Chip 'n Dale: Rescue Rangers (2022)
Bron: Disney+, Disney+ Nederland, Mandeville Films, Walt Disney Pictures, en Disney Nederland.

Doordat Chip ’n Dale: Rescue Rangers met zoveel iconische personages, filmreeksen, en filmstudio’s de spot drijven, komen ze regelmatig op de tweede plaats in hun eigen film te staan. Waar Who Framed Roger Rabbit met mate gebruik maakte van cameo’s, weet Chip ’n Dale: Rescue Rangers er amper mee te stoppen. De cameo’s en bijhorende grappen leuk om naar te kijken, maar dit zorgt niet voor een goed uitgewerkt verhaal. Het verhaal is niet slecht, maar het had wel beter gekund.

Wanneer Knabbel en Babbel de focus krijgen, is het verhaal op zijn best. Het verschil tussen deze twee personages wordt nu uitvergroot, waardoor de twee eekhoorns voor het eerst (heel) goed uit elkaar te houden zijn. Het stemmenwerk van Knabbel en Babbel wordt geleverd door John Mulaney en Andy Samberg. Ondanks dat beide acteurs degelijk stemmenwerk leveren, miste ik persoonlijk toch de iconische piepstemmetjes van de personages. Het is begrijpelijk dat Schaffer heeft gekozen om de personages meer volwassen stemmen te geven, want Chip ’n Dale: Rescue Rangers is niet bepaald een kinderfilm te noemen.

Chip 'n Dale: Rescue Rangers (2022)
Bron: Disney+, Disney+ Nederland, Mandeville Films, Walt Disney Pictures, en Disney Nederland.

Dit kan gezegd worden, omdat de grappen meer gericht zijn op volwassenen dan op kinderen. Als het gaat over stemmenwerk dan zijn het vooral Mulaney en Samberg die de show stelen. Op enkele momenten maakt J.K. Simmons of Seth Rogen nog een grappige opmerking, maar beide krijgen spijtig genoeg te weinig te doen om echt indruk te maken. Echter is het vooral Kiki Layne die teleurstellend acteerwerk levert. Na haar geweldige acteerprestatie in If Beale Street Could Talk, is haar acteerwerk in Chip ’n Dale: Rescue Rangers een duidelijke stap terug.

Er is duidelijk te zien dat Layne moeite heeft om te acteren alsof Knabbel en Babbel daadwerkelijk echt bestaan. Het is dus niet volledig haar fout dat ze een slechte acteerprestatie neerzet. De regisseur had namelijk ook betere aanwijzingen kunnen geven over hoe ze had moeten acteren. Schaffer heeft wel duidelijke aanwijzingen geven aan het team dat verantwoordelijk is voor de animaties en visuele effecten.

Chip 'n Dale: Rescue Rangers (2022)
Bron: Disney+, Disney+ Nederland, Mandeville Films, Walt Disney Pictures, en Disney Nederland.

Op technisch vlak zijn het namelijk vooral de geanimeerde en computer gegeneerde beelden die de aandacht trekken. Voor de rest zit de film op technisch vlak niet bijzonder in elkaar. Over het montagewerk, productie ontwerp of camerawerk valt vrij weinig te zeggen. De score van Brian Tyler is wel goed uitgevoerd, waarbij het iconische themalied van de originele animatieserie goed wordt gebruikt.

Conclusie

Chip ’n Dale: Rescue Rangers is uiteindelijk een vermakelijke film met veel gebreken. Het is leuk om te zien hoe de film inspiratie heeft genomen uit de klassieker Who Framed Roger Rabbit. Ondanks dat is de film minder origineel en losstaand. Chip ’n Dale: Rescue Rangers is voor het vermaak te afhankelijk van de bijhorende spottende cameo’s. Als losstaand verhaal zit de film veel minder goed in elkaar.

De grappen werken zeker goed en als je op zoek bent naar een simpele avond vol vermaak, dan zit je met Chip ’n Dale: Rescue Rangers waarschijnlijk wel goed. Echter is Chip ’n Dale: Rescue Rangers het soort film waarbij je regelmatig naar je mobiel zult grijpen, omdat het verhaal best slap is. Het acteerwerk is ook niet denderend goed te noemen. Op technisch vlak is het eigenlijk alleen de animatie en visuele effecten die uitstekend zijn. Oké – en de score van Brian Tyler is ook goed te noemen! Maar voor de rest steekt er niets bovenuit en voelt het allemaal middelmatig aan.

Als je op zoek bent naar een film waarbij Knabbel en Babbel de hoofdrol spelen in een samenkomend universum van filmreeksen en iconische popcultuur personages, dan is Chip ’n Dale: Rescue Rangers zeker een film die geschikt voor je is. Als dit klinkt als iets waar je juist ijskoude rillingen van krijgt, dan raad ik het af om de film te kijken. Chip ’n Dale: Rescue Rangers is in Nederland nu te kijken op streamingdienst Disney+.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.