Cowboys is een indie-film met een speeltijd van maar 83 minuten. Toch behoort het (ondanks zijn redelijke korte speeltijd) nu al tot mijn lijst van favoriete films. Sterker nog – op dit moment is Anna Kerrigan’s Cowboys mijn favoriete film van dit jaar. Cowboys is een prachtige film met een enorm belangrijke boodschap. Ben jij nu al benieuwd geraakt naar waarom deze film mij zo heeft geraakt? Lees dan snel verder!
Deze recensie is mede mogelijk gemaakt door het LIFF. Mijn dank aan het Leiden International Film Festival voor het recensie-exemplaar en de samenwerking.
Over Cowboys
Ik keek Cowboys voor het LIFF. Ook wel bekend als het Leiden International Film Festival. Cowboys is één van de films die meedoet aan de American Indie Competition. Meer weten over het LIFF? Klik hier om meer te weten te komen over de opkomende editie van dit film festival. Anna Kerrigan is nog niet bepaald heel bekend als filmregisseur. Ze heeft hiervoor één andere indie-film geregisseerd in 2017. Echter zie ik haar nog een hele grote indie-filmregisseur worden. Vooral na het zien van haar nieuwe film.
Taboes Bespreekbaar Maken
Cowboys vertelt het verhaal van een onstabiele manische vader (Troy) die zijn transseksuele kind (Joe) meeneemt om zo te ontsnappen aan zijn afwijzende moeder (Sally). De moeder wilt namelijk dat Joe zich blijft identificeren met zijn biologische geslacht. Dit klinkt op papier al als een enorm diepgaand verhaal. Raad eens? Dat is ook nog het geval. We krijgen in deze film niet te maken met één taboe, maar met meerdere. Zo worden niet alleen thema’s rondom mentale onstabiliteit of mentale ziektes besproken.
Thema’s rondom religie, gender en ouderschap worden ook besproken. Maar het grootste taboe dat wordt aangepakt in deze film is het taboe rondom transseksualiteit. De film neemt dit onderwerp erg serieus. Zelf weet ik niet veel af van dit onderwerp. Het kan dus ook zeker zijn dat ik fouten maak rondom dit onderwerp. Spreek me daarom er vooral op aan als iets niet klopt. Het is enorm fijn dat ik op deze manier dit onderwerp onder de aandacht breng bij mijzelf en andere die onwetend zijn.
De film laat zie hoe ongelukkig of depressief een transseksueel kind vanaf een jonge leeftijd wel niet kan zijn. Ze krijgen te maken met een niet begripvolle (of zelfs dwingende) omgeving die wil dat ze zich blijven identificeren met het biologisch geslacht waarmee ze geboren zijn. Terwijl het kind juist zichzelf probeert te zijn door aan te geven dat hij zich identificeert met (in dit geval) een ander gender.
Wat maakt deze film nou zo enorm sterk? Is het de boodschap zelf? Of is het de manier waarop de boodschap wordt vertelt in beeld? Cowboys is totaal géén film die zijn boodschap of thema’s als de waarheid zal forceren. Als kijker wordt je wel geactiveerd om echt te kijken naar de taboes die besproken worden. De film zal je aan het denken brengen over hoe jij (als kijker) om kan gaan met deze situaties.
Wat maakt een Cowboy één Held?
Cowboys wilt je laten zien dat begrippen als mentale onstabiliteit of transseksualiteit helemaal niet taboes horen te zijn. Deze onderwerpen horen juist normaal te zijn. Mensen die mentaal onstabiel of transseksueel zijn, worden nu nog steeds als vreemdelingen beschouwt. Dat is iets wat de film Cowboys ons ook laat zien. Maar waarom heet deze film Cowboys? Wat heeft dat met deze onderwerpen te maken? Hier is mijn theorie. Deze film probeert een homage te geven aan de oude westerns, waarin cowboys vooral overkwamen als revolverhelden van het mannelijk geslacht.
Alleen deze film geeft een twist aan deze term. In dit geval is onze revolverheld namelijk niet een (zogenaamde) stoere Clint Eastwood. In plaats daarvan krijgen we een vernieuwend modern beeld van een cowboy. Zo zijn de cowboys in deze film een kind en zijn vader die alles doen om elkaar te beschermen. Er ontstaat een symbolische relatie tussen genderidentiteit en cowboys. Het idee over wie een cowboy mag zijn en wie een cowboy kan zijn wordt gemaakt.
Symbolisch gaat het hierbij over Joe die zich identificeert als de cowboy. Oftewel als de mannelijke revolverheld. Dit terwijl Joe van biologisch geslacht vrouwelijk is. Dit maakt de interpretatie van de revolverheld modern en vernieuwend. Cowboys laat zien dat niet iedere cowboy een macho man hoeft te zijn, maar dat ook een transman een revolverheld kan zijn.
Daarnaast oppert de film ook nog het idee dat de held van het verhaal niet altijd een anti-held of een superheld moet zijn. Het kan ook één mentaal onstabiele vader zijn die medicijnen moet slikken om niet een manische aanval te krijgen. Deze film bespreekt zijn thema’s niet alleen met woorden, maar ook met beeld.
Hoe belangrijk is Familie?
Dit is een film die je een kijkje wilt geven in de wereld van een transgender kind, een manische vader en een extreem-religieuze moeder. Cowboys is een film die boven alles gaat over wat familie voor elkaar betekent en hoe familie elkaar hoort te accepteren voor wie ze echt zijn. Zo zijn er meerdere scènes waarbij Joe (het kind) in gesprek gaat met zijn vader Troy. We krijgen de momenten te zien die zich afspelen voordat Joe zijn vader confronteert met zijn transseksualiteit.
Maar we krijgen dat moment zelf ook te zien. Je zult een reactie zien die eigenlijk wel te verwachten is. Een ouder die de situatie eerst als een grapje ziet. Troy begrijpt in eerste instantie de serieusheid van de situatie niet. Maar dan gebeurt er iets bijzonders en cruciaals. De vader realiseert zich dat hij fout zit en dat hij zijn kind hierin moet ondersteunen. Wat volgt is één van de meest iconische vader-kind relaties op het grote scherm. Dit is onder andere mogelijk gemaakt door het geweldige acteerwerk van Steve Zahn (bekend van War for the Planet of the Apes) als Troy en nieuwkomer Sasha Knight als Joe. Beide castleden spelen hun rol perfect en stelen de show.
De rest van de cast is ook goed, maar het verhaal draait overduidelijk om Troy en Joe. Deze personages krijgen de kans om in de spotlight van de film te komen. Die kans hebben ze ook zeker met hun lasso gevangen. Is er naast al deze positiviteit nog meer goeds op te noemen over deze film. Jazeker! Laten we het namelijk ook nog even hebben over de cinematografie van de film.
Gemoedstoestanden in Beeld (en tijd)
De cinematografie is niet alleen gebruikt gemaakt om prachtige landschappen in beeld te brengen. Nee, zeker niet. Deze landschappen hebben ook nog een betekenis. Zo zien we aan het begin van de film een prachtig landschap waar Troy en Joe doorheen lopen. Troy is nog mentaal stabiel op dit moment. Wanneer Troy later in de film een manische aanval krijgt, zie je het landschap met hem mee veranderen. In het landschap zijn er nu veel meer kapotte bomen en er liggen meer grote takken op de grond.
Dit symboliseert uiteraard de gemoedstoestand van de vader. Maar ook krijg je symboliek uitgebeeld voor het kind. Zo zie je Joe als “meisje” kijken naar hoe mannen zich kleden. Je ziet meerdere shots van cowboyhoeden, lange broeken met riemen en overhemden. Dit is natuurlijk symbolisch voor het feit dat Joe’s genderidentiteit niet overeenkomt met zijn biologisch geslacht. Bepaalde montagekeuzes ondersteunen de cinematografie hierbij . Zo speelt de film zich niet af in chronologische volgorde, maar wisselen scènes uit het heden zich steeds af met scènes uit het verleden.
Hierdoor krijg je als kijker steeds een beter beeld van wat er echt afspeelt in het verhaal. Dit is echter geen perfecte film. Zo is Cowboys qua speeltijd toch wat kort. Hierdoor heb je als kijker het gevoel dat de film richting het einde een enorme vaart begint te maken. De film had zijn onderwerpen en personages nog beter kunnen uitwerken door de speeltijd te verlengen. Ook één van de keuzes waarmee de film eindigt voelt nogal cliché aan. Maar het einde van de film is zeker niet slecht, want het bevat een duidelijke boodschap naar de kijkers.
Conclusie
Cowboys is op dit moment mijn favoriete film van dit jaar. Dit komt door de manier hoe de regisseur met haar cast en crew meerdere taboes bespreekbaar weet te maken. Toch zal Cowboys niet een perfecte score krijgen. Simpelweg omdat de speeltijd van de film niet lang genoeg is. Hierdoor hebben de filmmakers een kans gemist om nog dieper op de onderwerpen van de film in te gaan. Toch zal ik iedereen aanraden om deze film te gaan kijken. Cowboys is namelijk één van de beste films die je dit jaar kunt zien!