Prijswinnende film Dalva is vanaf 4 mei 2023 in de Nederlandse bioscopen te zien

De hartverscheurende dramafilm Dalva heeft opnieuw een belangrijke prijs gewonnen. Zo won de film, tijdens de Award Night van het Movies that Matter Festival 2023, de belangrijkste juryprijs: de Grand Jury Fiction Award. Eerder won Dalva al de publieksprijs op het recente International Film Festival Rotterdam. Daarnaast won de dramafilm ook al bij Cannes Film Festival een FIPRESCI juryprijs.

Over Dalva (2022)

Dalva is het bijzondere speelfilmdebuut van de Belgische schrijver en filmmaker Emmanuelle Nicot. De cast van de film bestaat uit onder ander Zelda Samson, Fanta Guirassy en Alexis Manenti. De film heeft een speeltijd van 87 minuten. Nafiss Nia – de juryvoorzitter en regisseur van Die middag – had het volgende te zeggen over de film: “Dalva behandelt een onderwerp dat zo huiveringwekkend is dat het zelden in enige vorm van media wordt verkend zonder het te sensationaliseren. Dalva doet dat met een scherpzinnig realistisch script, genuanceerde regie en onvergetelijk acteerwerk.”

Het juryrapport van het Movies that Matter Festival 2023 gaat hier verder op in: “Uiteindelijk hebben we een film gekozen die in alle opzichten de hoogste vorm van cinema uitstraalt met een combinatie van uitzonderlijk vakmanschap en buitengewone creatieve expressie.” Het verhaal van Dalva volgt de twaalfjarige Dalva die alleen met haar vader woont. Op een avond valt de politie hun huis binnen en wordt het meisje onder jeugdbescherming geplaatst. Dalva snapt echter niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggehaald.

Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Toen ze nog samen met haar vader woonde, gedroeg ze zich meer als een volwassene namelijk. Ze begint langzaam maar zeker te realiseren dat de liefde die ze met haar vader deelde, niet was wat ze dacht dat het was. Ze komt nu een heel ander trauma tegen dat ze moet verwerken. Een trauma dat groter is dan de plotselinge breuk die is ontstaan tussen haarzelf en haar vader. Gusto Entertainment brengt op 4 mei 2023 de film Dalva uit in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hier de officiële trailer van Dalva (2022). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.