De betekenis van regendruppels in Oppenheimer (2023) | Filmanalyse

Oppenheimer start met de intense, opbouwende, luidruchtige en prachtige filmmuziek van componist Ludwig Göransson. Hierna krijgen we het getik van regendruppels te horen die buiten op de grond vallen. Het geluid van de regendruppels is zo helder dat het bijna ongeloofwaardig klinkt. Aan de start van de film zien we Oppenheimer toekijken naar de regendruppels die vallen. Het lijkt – mede door de briljante acteerprestatie van Cillian Murphy – net alsof Oppenheimer iets ziet wat hij zelf nog niet helemaal kan plaatsen.

De vallende regendruppels en de waterrimpelingen die het creëert, weerspiegelen het vallen en afgaan van (nucleaire) bommen. Hiermee staat het begin van het filmverhaal gelijk verbonden aan de bijhorende conclusie. Aan het einde film geeft Oppenheimer namelijk aan – terwijl hij opnieuw kijkt naar vallende regendruppels en waterrimpelingen – dat hij van overtuiging is dat ze al de kettingreactie van een allesvernietigende nucleaire wereldoorlog hebben gestart.

De praktische en visuele effecten die het afgaan en het testen van nucleaire bommen nadoen, worden bijgestaan door de nauwe filmmuziek en het steeds sneller wordende geluid van stampende voeten. Deze effecten zien er betoverend uit. Destructie wordt aangrijpend en hypnotiserend weergegeven. Vallende regendruppels zijn gedurende de gehele film een metafoor voor het vallen en afgaan van (nucleaire) bommen.

Wanneer Murphy’s Oppenheimer, in een gesprek met David Dastmalchians William Borden, naar een landkaart kijkt van de Verenigde Staten van Amerika, visualiseert hij ook vallende regendruppels die als bommen op de kaart vallen. In Oppenheimer ziet de titulaire hoofdpersonage een wereld van mogelijkheden en potentiële catastrofale consequenties. Regisseur Christopher Nolan weet op een briljante manier deze wereld vanuit Oppenheimers perspectief weer te geven. Hierbij zien we, net zoals Oppenheimer zelf, een onvolledig plaatje waarbij we verloren raken in een wereld van mogelijkheden.

De betekenis van regendruppels in Oppenheimer (2023)
Bron: Reddit, Universal Pictures International (UPI), Triple P Entertainment, Universal Pictures, Atlas Entertainment, Gadget Films, Syncopy, Universal Pictures Nederland, SkyShowtime Nederland, Universal Pictures Home Entertainment en Day One MPM.

Over Oppenheimer (2023)

Oppenheimer is een biografische thriller en dramafilm uit 2023. De film is geregisseerd en geproduceerd door de iconische filmmaker Christopher Nolan. Het scenario van de film is ook geschreven door Nolan. Het scenario van de film is gebaseerd op de biografie American Prometheus dat geschreven is over J. Robert Oppenheimer. Hij was de theoretische natuurkundige die hielp bij de ontwikkeling van de eerste kernwapens tijdens het Manhattan Project. De biografie is geschreven door Kai Bird en Martin J. Sherwin. De titulaire hoofdrol wordt gespeeld door Cillian Murphy.

De rest van cast bestaat uit onder andere Emily BluntMatt DamonRobert Downey Jr., Florence PughJosh HartnettCasey AffleckRami MalekBenny SafdieKenneth BranaghDylan ArnoldGustaf SkarsgårdMatthew ModineDavid DastmalchianTom ContiJack QuaidJosh PeckDane DeHaanAlden EhrenreichJason ClarkeJames D’ArcyAlex WolffScott GrimesMatthias Schweighöfer en Gary Oldman.

Oppenheimer beleefde zijn wereldpremière in Parijs op 11 juli 2023. De film werd daarna uitgebracht op 20 juli 2023 in Nederland. Oppenheimer is de eerste film die niet gedistribueerd wordt door Warner Bros. Pictures sinds Memento uit 2000. Daarnaast is Oppenheimer de eerste Christopher Nolan film die een R-rating heeft ontvangen sinds de release van Insomnia uit 2002. Oppenheimer vertelt het fascinerende verhaal van de raadselachtige man die om de wereld te redden, het risico moet nemen dat deze wordt verwoest. De film werd op 21 maart 2023 op SkyShowtime in Nederland uitgebracht.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Oppenheimer (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.