De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash

De snelste superheld aller tijden – in andere woorden The Flash – heeft in 2023 eindelijk zijn eigen speelfilm gekregen. Grappig genoeg is dit een van de laatste (grote) superhelden die voor het eerst een eigen speelfilm kreeg. Ondanks dat een film rondom The Flash nu eindelijk in de bioscopen te zien is, waren er al plannen voor een film sinds de late jaren 1980. Verschillende schrijvers en regisseurs probeerden een film van de grond te krijgen. In 2014 veranderde de aanpak doordat de film onderdeel zou worden van het DC Extended Universe.

Datzelfde jaar werd hoofdrolspeler Ezra Miller nog gecast als The Flash. De acteur was voor het eerst als het personage (kort) te zien in Batman v Superman: Dawn of Justice uit 2016. Miller was de jaren daarna nog als The Flash in verschillende projecten te zien van het DC Extended Universe, waaronder zowel de bioscoopversie van Justice League als Zack Snyder’s Justice LeagueWarner Bros. probeerde al sinds 2014 een speelfilm rondom deze versie van The Flash te maken. Er werden verschillende regisseurs aangenomen om de film te regisseren, maar deze verlieten allemaal het filmproject onder artistieke meningsverschillen.

In 2019 werden regisseur Andy Muschietti, producent Barbara Muschietti en scenarioschrijver Christina Hodson aangenomen om de film te maken. Deze namen vormden, samen met hoofdrolspeler Miller, de uiteindelijke kern tot het maken van deze speelfilm over de supersnelle held. Het is redelijk surrealistisch om te zien dat The Flash als speelfilm uitgebracht is. Hierbij heb ik het niet eens over de kwaliteit van de film, maar puur over het feit dat na zoveel jaren deze specifieke film over The Flash toch is uitgekomen.

Toch is er dus voor tientallen jaren een film over deze superheld in ontwikkeling geweest. In dit artikel blik ik terug op de ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash. Welke films stonden hiervoor op de planning om gemaakt te worden? En wat is de toekomst voor deze superheld op het grote en kleinere scherm nu zijn eerste speelfilm gigantisch lijkt te floppen?

Jeph Loeb en de eerste plannen voor een film over The Flash

Volgens het onderzoek van ExpressVPN zal The Flash pas in de herfst op streamingdienst HBO Max in Nederland en Max in de Verenigde Staten van Amerika uitkomen. Doordat The Flash flopt in de bioscopen gaan er geruchten rond dat de film al zo snel als eind juli op de streamingdienst(-en) te zien zal zijn. Hoe lang we nog precies moeten wachten voordat The Flash te zien zal zijn op deze streamingdiensten is dus nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is dat de eerste plannen voor een film over de superheld The Flash begonnen in de jaren 1980.

De beroemde stripboekschrijver, producent en scenarioschrijver Jeph Loeb schreef een scenario voor een speelfilm over dit personage. Uiteindelijk zou zijn scenario alleen leiden naar het feit dat Loeb gevraagd werd om voor DC Comics te komen schrijven. Voor meerdere jaren stond de productie van een film over The Flash stil, maar op het kleine scherm kreeg de Scarlet Speedster wel de kans om de show te stelen.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: DC Comics, Variety, DC Studios, DC Entertainment, Warner Bros., Warner Bros. Pictures en Warner Bros. Holland.

De eerste serie over The Flash

In 1988 begonnen seriemakers Danny Bilson en Paul De Meo met het ontwikkelen van een serie rondom The Flash. In eerste instantie bedachten ze een serie met verschillende superhelden, waaronder The Flash, maar dat project werd nooit gemaakt. Twee jaar later toonde toenmalige CBS Entertainment president Jeff Sagansky interesse in het maken van een serie over deze snelle held. Bilson en De Meo werden aangenomen om deze te produceren.

In september 1990 ging de televisieserie over The Flash in première. Acteur John Wesley Shipp speelde de hoofdrol als Barry Allen en zijn superhelden alias The Flash. De acteur keerde in latere tijden terug in verschillende series die gebaseerd of geïnspireerd waren op DC Comics personages. Zo was Wesley Shipp te zien als zowel Henry Allen en Jay Garrick in het bekende televisie universum genaamd Arrowverse. Helaas voor de acteur stopte zijn serie over de supersnelle held al na een enkele seizoen.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: Syfy, Pet Fly Productions, Warner Bros. Television, CBS en CBS Entertainment.

De serie startte sterk, maar door het gebrek aan originele artistieke visies en sterke antagonisten, kwam de serie rondom dit personage al snel in de problemen. De verandering van de tijdsperiode dat de serie werd uitgezonden zou uiteindelijk tot zijn ondergang leidden. CBS had de serie oorspronkelijk op donderdag om 20.00 uur gepland om te concurreren met The Cosby Show van NBC in een poging een jonger publiek aan te trekken.

Dit plan ging volledig fout toen Fox de animatieserie The Simpsons naar hetzelfde tijdstip, om precies dezelfde reden, verplaatste. Hierdoor moest de serie concurreren met twee al bekende en geliefde series. De serie zou uiteindelijk nog twee keer verplaatst worden, maar dit was niet meer genoeg om de serie te redden. The Flash zond daardoor zijn 22ste – en bovendien laatste – aflevering uit op 18 mei 1991. Enkele jaren daarna probeerde CBS de held nog in twee verschillende series te krijgen.

Zo speelde acteur Kenny Johnston The Flash in de mislukte pilot aflevering van Justice League of America in 1997. Ook was er voor een korte tijd een pilot aflevering genaamd Unlimited Power in ontwikkeling. Deze pilot aflevering zou uiteindelijk nooit geproduceerd worden. In de pilot aflevering van Unlimited Power zou Barry Allen een dystopie zonder superhelden vinden en moeten samen werken met de dochter van Green Arrow om de helden proberen terug te brengen.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: Syfy, Pet Fly Productions, Warner Bros. Television, CBS en CBS Entertainment.

David S. Goyer en Wally West

In de vroege jaren 2000 was er een grote terugkomst van superhelden films met blockbuster hits als X-Men, Spider-Man en Blade. Warner Bros. wilde maar al te graag dat The Flash ook een grootse speelfilm zou krijgen. Het werk dat scenarioschrijver David S. Goyer leverde voor de Christopher Nolan film Batman Begins was genoeg voor Warner Bros. om hem te vragen een scenario te schrijven voor een film over The Flash. Om deze reden begon Goyer in 2004 met het schrijven van een scenario van een speelfilm waarin de focus zou liggen op Wally West in plaats van Barry Allen.

De film zou hebben laten zien hoe Wally West de mantel van zijn held The Flash op zich zou nemen na de dood van zijn mentor en oom Barry Allen. De schurken van de film zouden Zoom en The Turtle zijn. Goyer wilde zich richten op een verhaal over de erfenis (of “legacy”) van een held. Wally West begon in de stripboeken als de sidekick van The Flash. Onder de superhelden naam Kid Flash was hij voor The Flash wat Robin voor Batman altijd is geweest. Later zou Wally West de mantel van The Flash op zich nemen.

Hiermee was Wally West een van de eerste helden die de mantel van zijn toenmalige mentor op zich nam. Goyer herkende dat deze invalshoek tot nu toe onbesproken was gebleven in de verfilmingen van het genre. De scenarioschrijver liet zich voor zijn verhaal inspireren door de verhalen van stripboekschrijvers als Mark Waid, Geoff Johns en Mike Baron. Ryan Reynolds zou in gesprek zijn om mee te doen aan het project als Wally West. In februari 2007 nam David S. Goyer afscheid van The Flash, omdat hij en de studio het niet eens konden worden over de richting van de film.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: DC Comics, DC Entertainment, Twitter en Michael Cho.

Smallville en Bart Allen

In 2004 maakte de supersnelle held The Flash ook een verschijning in de Superman serie Smallville. Acteur Kyle Gallner speelde een versie van Barry Allens kleinzoon Bart Allen. Onder zijn superhelden naam Impulse maakte hij zijn debuut in Smallville. Bart Allen zou later in de stripboeken voor een korte tijd ook de mantel van The Flash op zich nemen. Bart Allen was te zien in enkele afleveringen van Smallville. In 2003 was Warner Bros. Television nog bezig om een pilot aflevering te maken rondom The Flash. Deze pilot aflevering zou geregisseerd worden door filmmaker Tod Komarnicki.

De serie was bedoeld om in de voetsporen van Smallville te treden. Zo zou de serie ook geen kostuums bevatten. Het verhaal zou draaien om een man die in Gotham City woont en na zijn afstuderen aan de universiteit ontdekt dat hij superkrachten heeft. De serie zou zich vooral richten op zijn vermogen om in de tijd te reizen en zou het gebruiken om “fouten recht te zetten, levens te redden en schurken op zijn donder te geven.” De serie zou een erfenis van eerdere Flashes bevatten en ook een mentor personage. Dit project is nooit gerealiseerd of in ontwikkeling gekomen.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: Young Justice Wiki – Fandom, DC Comics, Warner Bros. Animation, Cartoon Network, DC Universe en HBO Max.

Justice League Mortal en de Writers Guild of America staking van 2007

In 2007 nam filmmaker Shawn Levy het touw over van Goyer. Levy werd aangenomen om de film te regisseren met een lichtere toon in gedachten. Scenarioschrijver Chris Brancato zou het scenario herschrijven, waarbij hij elementen van Goyers versie over zou nemen. Levy zou hetzelfde jaar nog stoppen met het werken aan een film over The Flash. Dit deed de filmmaker omdat hij Night at the Museum 2 zou gaan regisseren. In 2007 begon ook het werk aan de film Justice League Mortal. In de maand december van dat jaar werd Adam Brody gecast als Barry Allen.

Later zouden Zoe Kazan en Anton Yelchin nog toegevoegd worden aan het filmproject als Iris West en Wally West. Justice League Mortal was bedoeld om een DC filmuniversum te starten. Dit startpunt zou leiden tot meerdere spin-off films, maar Brody’s Barry Allen zou al aan het einde van deze Justice League film sterven. De film over The Flash (met Wally West als de held) zou het verhaal van Justice League Mortal vervolgen. Regisseur David Dobkin werd aangenomen om de film te regisseren in plaats van Levy, terwijl scenarioschrijver Craig Wright een nieuw verhaal zou schrijven.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: DC Comics, fanart.tv, DC Studios, DC Entertainment, Warner Bros., Warner Bros. Pictures en Warner Bros. Holland.

De film werd uiteindelijk uitgesteld door de WGA (Writers Guild of America) staking van 2007. De staking zou ervoor zorgen dat de film nooit van de grond af zou komen. In 2009 bracht Warner Bros. daarom producent Charles Roven samen met The Flash stripboekschrijver Geoff Johns als adviseur binnen om met scenarioschrijver Dan Mazeau een nieuw plan voor een film over The Flash te ontwikkelen tot een scenario. Dit plan leidde ook nergens naar. Daarom werden in juni 2010 Greg Berlanti, Michael Green en Marc Guggenheim aangenomen om weer een nieuw scenario voor een film over The Flash te schrijven.

Ze hadden net het verhaal van de speelfilm over de DC Comics superheld Green Lantern afgemaakt. In hun scenario voor de speelfilm van The Flash zou de focus toch weer liggen op Barry Allen in plaats van Wally West. De superheld zou het opnemen tegen Captain Cold, die in het geheim zou werken voor Zoom. De film zou een post-credits scène bevatten waar Green Lantern in voor zou komen. Dit zou hoogstwaarschijnlijk Ryan Reynolds’ versie van Green Lantern zijn geweest. Doordat Green Lantern uit 2011 het zowel kritisch als commercieel niet best deed, werd dit plan voor een film over The Flash ook weer stopgezet.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: IMDB.com, Warner Bros., Warner Bros. Pictures, De Line Pictures, DC Comics, DC Entertainment en Envy Studios.

Het begin van het DCEU en The CW’s The Flash

In 2013 werd acteur Grant Gustin gecast als Barry Allen in het tweede seizoen van The CW’s superhelden televisieserie Arrow. De acteur was voor de release van zijn eigen serie – simpel getiteld The Flash – al in twee afleveringen van de serie Arrow te zien. De positieve reacties die Gustin kreeg tijdens deze twee afleveringen leidde ertoe dat leidinggevenden ervoor kozen om een volledige pilot aflevering te ontwikkelen. Naast dat er vanaf 2013 werd gewerkt om Barry Allen met een eigen televisieserie op het kleine scherm te krijgen, waren er ook weer nieuwe plannen om een film te maken over de supersnelle held.

In 2013 begonnen namelijk de eerste plannen voor het DCEU (DC Extended Universe) met de bioscooprelease van Man of Steel. Er waren al meerdere films gepland om na deze film over Superman uit te komen. Een daarvan was een speelfilm over The Flash. Deze film moest oorspronkelijk in 2016 uitkomen, zodat de filmliefhebbers en fans de held nog snel te zien konden krijgen voor de film over de Justice League. In oktober 2014 werd er een nieuwe officiële aankondiging over de aankomende film releases van het DCEU gemaakt.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: Fanart.tv, Berlanti Productions, DC Entertainment, Warner Bros. Television, WarnerMedia, The CW en The CW Network.

The Flash stond nu gepland voor een release in maart 2018. Er werd ook bekendgemaakt dat Ezra Miller gecast was als de titulaire held (en in dit geval dus ook als Barry Allen). Zijn casting werd letterlijk een dag nadat de tweede aflevering van The CW’s The Flash uitkwam, bekendgemaakt. Warner Bros. moest nu nog zoeken naar regisseurs voor hun speelfilm over The Flash. Ze gaven filmmaker James Wan de keuze om een film over Aquaman of The Flash te regisseren. Wan koos uiteindelijk de eerste held. Hiervan bracht hij in 2018 een eerste film uit.

Later dit jaar komt zijn tweede film over Aquaman uit. Deze film zal Aquaman and the Lost Kingdom heten. In april 2015 waren de regisseurs Phil Lord en Chris Miller bezig met een plan voor een film over The Flash. Ze zouden oorspronkelijk de film ook gaan regisseren. Uiteindelijk besloten ze weg te stappen van de film over de snelle held, om in plaats daarvan Solo: A Star Wars Story te gaan regisseren – waarvan ze later weer ontslagen werden door Lucasfilm. Seth Grahame-Smith, de auteur van Abraham Lincoln, Vampire Hunter, kwam toen in gesprek met Warner Bros. om van The Flash zijn regiedebuut te maken.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: Warner Bros., DC, DC Entertainment, DC Comics, Peter Safran Productions, The Safran Company, fanart.tv, en Warner Bros. Nederland.

Batman v Superman en David Ayers Suicide Squad

Grahame-Smith zou het scenario baseren op het eerdere schrijfwerk dat Lord en Miller al hadden gedaan. Uiteindelijk zou Grahame-Smith ook het filmproject verlaten. Dit deed hij in april 2016 – een maand nadat Miller zijn filmdebuut maakte als The Flash in Batman v Superman: Dawn of Justice. Miller verscheen als een tijdreizende Barry Allen uit de toekomst. Daarnaast had hij ook een cameo in beveiligingsbeelden. In augustus van datzelfde jaar was Miller ook te zien als The Flash in David Ayer’s Suicide Squad.

In deze film weerhield hij Captain Boomerang ervan een bank te beroven. Dit was de eerste blik op Barry Allen in het Justice League-kostuum dat hij in meerdere film verschijningen draagt. Het zou de enige keer zijn dat Millers Barry Allen het opneemt tegen een klassieke Flash-schurk. In 2016 werd filmmaker Rick Famuyiwa aangenomen om het scenario van Grahame-Smith te verfilmen. Een maand later werd Kiersey Clemons gecast als Iris West. De maand daarna kwamen er geruchten vrij dat Ray Fishers Cyborg een belangrijke rol in de film zou hebben. In september 2016 werd Billy Crudup gecast al Henry Allen.

Ook kwamen er toen geruchten rond dat in Famuyiwa’s geüpdatete versie van Grahame-Smiths scenario Gal Gadots Wonder Woman ook voor zou komen. Uiteindelijk zou Famuyiwa in 2016 ook alweer het filmproject verlaten. Er gingen geruchten rond dat de filmmaker een meer volwassen richting wilde inslaan met de film, maar dat Warner Bros. dit idee had afgewezen. In januari 2017 voegde Joby Harold, schrijver van King Arthur: Legend of the Sword, zich toe bij het project om het scenario te herschrijven.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: DC Comics, Filmdepot.nl, DC Studios, DC Entertainment, Warner Bros., Warner Bros. Pictures en Warner Bros. Holland.

Flashpoint

De scenarioschrijver maakte zijn werk af in mei. Toen werden Matthew Vaughn en Robert Zemeckis overwogen om mogelijk de film te regisseren. Sam Raimi, Marc Webb, Ben Affleck en Jordan Peele hadden ondertussen, volgens geruchten, allemaal een aanbod om The Flash te regisseren afgewezen. In juli 2017 kreeg de film de titel Flashpoint. Deze nieuwe titel was verwijzend naar Geoff Johns’ stripboek die werd gebruikt om het DC Comics Universum in 2011 opnieuw op te starten.

Dan Mazeau, die eerder al samenwerkte met Johns aan een film over The Flash in 2009, zou het scenario weer herschrijven. Millers Barry Allen zou ondertussen een belangrijke rol spelen in de bioscoopversie van Justice League. Deze film werd uitgebracht in november 2017. Het einde van de film liet de mogelijkheid voor een solo film voor The Flash open. In januari 2018 waren filmmakers John Francis Daley en Jonathan Goldstein in gesprek om The Flash te regisseren. Deze filmmakers kun je kennen voor het regisseren van Game Night en de recente film Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves.

In maart 2018 werd bekendgemaakt dat de filmmakers de film zouden regisseren. De titel ging een maand later van Flashpoint terug naar The Flash. De opnames zouden in februari 2019 beginnen, maar in maart 2019 werd hoofdrolspeler Ezra Miller op het matje geroepen door Warner Bros. Hun contract kwam tot een einde en dus moeten hun een nieuw scenario voor The Flash presenteren aan Warner Bros. Volgens geruchten zou Millers contract misschien niet verlengd worden als het filmbedrijf niet geïnteresseerd was in het scenario.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: DC Comics, fanart.tv, DC Studios, DC Entertainment, Warner Bros., Warner Bros. Pictures en Warner Bros. Holland.

Crisis on Infinite Earths

Miller ontving voor het schrijven van een scenario hulp van stripboeken icoon Grant Morrison. In mei 2019 werd hun scenario alsnog afgewezen, maar de acteur mocht nog steeds bij het filmproject blijven om de titulaire hoofdrol te spelen. In juli 2019 besloten de regisseurs John Francis Daley en Jonathan Goldstein het filmproject te verlaten. Scenarioschrijver Christina Dodson werd aangenomen om een nieuw scenario te schrijven. Ze had eerder al het scenario geschreven van de DCEU film Birds of Prey.

Regisseur Andy Muschietti en zijn zus Barbara Muschietti, die bovendien ook producent is, kwamen in gesprek met Warner Bros. – ze hadden interesse om het filmproject op zich te nemen. Uiteindelijk werd in september 2020 Muschietti aangekondigd als de nieuwe regisseur van de film. Preproductie begon in januari 2020 en de film stond nu gepland om uit te komen in juli 2022. In januari 2020 maakte Millers Barry Allen ook een verschijning in een cross-over aflevering van The CW’s Arrow. Miller was als Barry Allen (en The Flash) te zien in het Arrowverse evenement Crisis on Infinite Earths. In deze aflevering ontmoet hij Grant Gustins Flash.

Tijdens deze ontmoeting benoemd Gustins Barry Allen dat hij ook The Flash is, maar Millers Barry Allen lijkt geen idee te hebben wie of wat hij bedoeld. Deze interactie heeft toegeleid dat fans en filmliefhebbers geloven dat Millers Barry Allen zijn superhelden naam heeft gekregen van Gustins Barry Allen – wat eerlijk gezegd geen al te gekke theorie is. Millers Barry Allen benoemd Gustins Barry Allen superhelden kostuum daarnaast “comfortabel en soepel.” Dit betekent dat het de reden kan zijn waarom Millers Barry Allen een nieuw superheldenkostuum heeft in zijn eigen speelfilm.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: YouTube, Berlanti Productions, DC Entertainment, Warner Bros. Television, WarnerMedia, The CW en The CW Network.

Terugkeer van Michael Keaton

In 2020 hielp Miller filmmaker Zack Snyder ook nog bij het maken van extra opnames voor de film Zack Snyder’s Justice League. In juni 2020 werd ook bekendgemaakt dat de bekende acteur Michael Keaton in gesprek was met Warner Bros. om na bijna drie decennia terug te keren als Bruce Wayne (en dus ook als Batman). Dit werd bevestigd in augustus 2020. De maand daarna lanceerde DC het eerste DC FanDome evenement, waarbij bekend werd gemaakt dat The Flash de continuïteit van het DC filmuniversum zou herstarten.

Hierbij was het de intentie dat Keaton de andere Batman acteur Ben Affleck zou vervangen als de gemaskerde held van Gotham City. Zo zou Keaton ook een verschijning maken in Aquaman and the Lost Kingdom en een degelijke rol hebben in Batgirl. Uiteindelijk werd Keatons scène in Aquaman and the Lost Kingdom verwijderd en werd Batgirl als film volledig vernietigd. Dit was een keuze van Warner Bros. Discovery CEO David Zaslav. In oktober 2020 werd de releasedatum van The Flash verplaatst naar november 2022.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: DC Comics, Filmdepot.nl, DC Studios, DC Entertainment, Warner Bros., Warner Bros. Pictures en Warner Bros. Holland.

De totstandkoming van Andy Muschietti’s The Flash

In januari 2021 verklaarde acteur Ray Fisher dat hij alleen werd betaald als cameo in de rol van Cyborg. Dit terwijl er een grotere rol voor hem was weggelegd. Hij bevestigde dat de studio hem uit de cast had gehaald, volgens hem omdat hij zich had uitgesproken tegen voormalig DC Films president Walter Hamada. Een maand later werd aangekondigd dat Sasha Calle de rol van Supergirl zou spelen. Ze werd gekozen uit meer dan 400 actrices die auditie hadden gedaan over Zoom. In maart 2021 werd Maribel Verdu gecast als Nora Allen en aangekondigd dat Kiersey Clemons terug zou keren als Iris West.

Billy Crudup werd vervangen door Ron Livingston vanwege planningsproblemen. In december 2021 werd bekendgemaakt dat Michael Shannon terug zou keren als generaal Zod. Miller was voor de release van The Flash nog eenmaal te zien als de superheld in een cameo verschijning tijdens de finale van het eerste seizoen van James Gunns Peacemaker. Miller kwam de laatste twee jaren regelmatig slecht nieuws in. De acteur vertoonde (onder andere) in een korte tijd meerdere keren wangedrag.

De ingewikkelde filmgeschiedenis van Andy Muschietti’s The Flash
Bron: DC Entertainment, The Safran Company, Troll Court Entertainment, Warner Bros. Television en HBO Max.

Hierdoor ontstond er grote controversie rondom de acteur, diens opkomende superhelden film The Flash en de toekomst van het personage in James Gunns opkomende DCU. Naast dat Warner Bros. met hun handen in het haren zat door het wangedrag van Miller, vroegen ze zich ook af of ze The Flash nog zouden uitbrengen. Warner Bros. leek uiteindelijk tevreden te zijn met het werk dat de Muschietti’s, Hodson en Miller hadden geleverd. Om deze reden, en om het feit dat Miller, in therapie ging, lieten ze de film toch uitkomen.

Na een lange en ironisch genoeg langzame weg is de speelfilm The Flash nu eindelijk in de bioscopen te zien. De film dient als een nieuwe reboot voor het DC filmuniversum. Hierdoor is het niet duidelijk wanneer en of er een vervolg komt. Er is al een script voor een vervolg geschreven door David Leslie Johnson-McGoldrick, maar doordat de film nu commercieel flink flopt, lijkt de kans (helaas) klein dat we nog snel een film over The Flash zullen zien. The Flash is nu te bekijken in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hier de officiële trailer van The Flash (2023). De trailer bevat de Nederlandse ondertiteling.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.