De Slag om de Schelde (2020) – Film Recensie

Sinds 15 oktober 2021 staat de Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde op Netflix. De film is op deze streamingdienst internationaal uitgebracht onder de titel The Forgotten Battle. In de film staat (uiteraard) de Slag om de Schelde uit 1944 centraal. De film heeft geen makkelijke tijd achter de rug. Zo zou de film landelijk uitkomen op 17 oktober 2020. Echter werd er op 15 december 2020 bekendgemaakt dat de bioscooprelease uitgesteld zou worden naar 2021. Dit werd gedaan vanwege de maatregelen rondom de huidige pandemie.

Toen de bioscopen afgelopen zomer weer opengingen, was De Slag om de Schelde ook te zien. Alleen heeft niet iedereen de film kunnen bekijken door meerdere omstandigheden. Het is dus goed nieuws dat de film nu op Netflix staat. Maar is De Slag om de Schelde het wachten wel waard geweest?

Over De Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde is een Nederlandse oorlogsfilm uit 2020. De film is geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. en het scenario is geschreven door Paula van der Oest. In 2020 was het 75 jaar geleden dat de oorlog eindigde en de film moest het herdenkingsjaar afsluiten. De film ging op 14 december 2020 in première in het CineCity in Vlissingen.

De Slag om de Schelde is geproduceerd in opdracht van het vfonds. Het doel van de film is om jongeren op een aansprekende manier bekend te maken met de Tweede Wereldoorlog. De producenten van deze film zijn Netflix, EO en Caviar. Dit is de eerste Nederlandse film waarbij Netflix ook een producent is en daarmee is het ook de eerste Nederlandstalige film die na de bioscooprelease op Netflix te zien zal zijn. De opnames van de film zijn gemaakt in Nederland, Litouwen en België. De film heeft een budget van 14 miljoen euro’s en daarmee is De Slag om de Schelde een van de duurste Nederlandse films aller tijden.

Centraal in de film staat De Slag om de Schelde die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant. Bij deze slag kwamen meer dan 10.000 personen om het leven. Deze was beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast staat het bekend als een van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aanbesteed. 

De film gaat hier verandering in brengen door het verhaal te vertellen van drie personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan. We krijgen de wegen te zien van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse glijder piloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje.

Bekijk hier de officiële Nederlandse trailer van De Slag om de Schelde.

Indrukwekkend, maar problematisch

Mijn gevoel tot deze film bevindt zich nogal in een tweestrijd. Naar mijn mening is de film tegelijkertijd indrukwekkend en problematisch. De Slag om de Schelde oogt zeker spectaculair en het is een Nederlandse film die technisch goed in elkaar zit. Tegelijkertijd schiet de film alle kanten op. Het lukt de crew niet om een duidelijke focus neer te zetten op een thematisch sterk verhaal. Wat we te zien krijgen is technisch spectaculair en een hoogstand voor de Nederlandse filmlandschap. Echter lukt het de film niet met zijn verfilmde verhaal zichzelf vast te leggen als de directe Nederlandse filmklassieker. Hierbij verschil ik dus van mening met veel andere kijkers.

De Slag om de Schelde is zeker weten geen slechte film. Sterker nog; ik vind de film goed. Zo is het acteerwerk van van de Nederlandse Susan Radder simpelweg iconisch. Haar acteerwerk stijgt gemakkelijk boven iedereen uit. Het acteerwerk van Susan Radder was zelfs velen malen beter dan het acteerwerk van de wereldberoemde Tom Felton. De acteur bekend van de Harry Potter-franchise levert zelf ook degelijk acteerwerk, maar spijtig genoeg krijgt hij maar heel weinig te doen in deze film. Hierdoor voelt het meer aan alsof de crew een grote naam wilde toevoegen aan de cast om meer bezoekers te krijgen. Ook het camerawerk is van topkwaliteit. Het is tof om een Nederlandse film met een groot budget te zien. Het grauwe uiterlijk van de film is ook toepasselijk op de evenementen uit de film.

De Slag om de Schelde (2020)
Bron: Filmdepot.nl & September Film Distribution.

De Slag om de Schelde mist zijn slag?

Tijdens het kijken van de Slag om de Schelde vroeg ik me als kijker waar de film heenging. En dat bedoel(-de) ik niet positief. Ik begon me af te vragen wat het punt is van de film? Wat is de thematische of filosofische boodschap van het verhaal. En waarom wilden de filmmakers dit verhaal op deze manier vertellen. Het komt op me over alsof de filmmakers puur dit verhaal hebben verfilmd om de evenementen op film te zetten. Hebben ze dit dan meer gedaan om mensen te informeren over deze strijd. Maar als dat het punt van de Slag om de Schelde is, waarom maak je er dan geen documentaire van? 

Het antwoord daarop blijkt achteraf simpel te zijn. De filmmakers wilden meer jongeren informeren over wat oorlog met mensen doet. Een documentaire zouden jongeren, maar saai vinden, dus werd er besloten om een oorlogsdrama te maken. Het feit dat volwassenen inschatten dat jongeren niet veel begrijpen aan oorlog is al een flinke belediging op zich. Wat ik persoonlijk nog erger vind, is dat we een slap en cliché verhaal voorgeschreven krijgen. 

Bijna alles wat verteld wordt in De Slag om de Schelde hebben andere oorlogsdrama’s al veel beter laten zien. Het meest ironische is dat het buitengewoon lang duurt voordat De Slag om de Schelde echt zijn draad begint op te pakken en de slag zelf goed laat zien. De filmmakers proberen de boodschap te laten vallen op het feit dat oorlog verwoestend en slecht is. Alleen deze boodschap voegt niets nieuws toe aan hoe mensen over oorlog denken, want dat oorlog (verwoestend) slecht is dat weet iedereen al. Gek, hè?

De Slag om de Schelde (2020)
Bron: Filmdepot.nl & September Film Distribution.

Conclusie

De Slag om de Schelde oogt indrukwekkend en de film weet technisch ook uitstekend gebruik te maken van het grote budget. Echter had de film veel baat gehad aan een duidelijker geschreven thematisch verhaal. Het scenario en de dialogen uit de film zijn zeker niet slecht geschreven, maar het scenario vertelt nogal oppervlakkig de slag om de Schelde. De film geeft duidelijk aan hoe de evenementen van deze slag zich hebben uitgespeeld, maar tegelijkertijd is de film niet thematisch gedramatiseerd genoeg. 

Hierdoor voelt het meer aan alsof je kijkt naar een verslag van evenementen zonder dat je echt geeft om de personages uit de film. De verhalen van de drie hoofdpersonages zijn ook losjes verbonden, maar in dit geval werkt het helaas niet goed genoeg. Toch is Susan Radder een echte ster in deze film en kijk ik uit naar haar volgende acteerprestaties. In Oogappels seizoen 1 was ze al goed, maar in deze film is ze legendarisch. Ondanks mijn felle kritiek, raad ik toch iedereen aan om deze film te gaan kijken. Het is een belangrijk stukje geschiedenis en hopelijk kunnen jullie er meer uit halen dan dat ik zelf heb kunnen doen.

De Slag om de Schelde is nu te zien in op Netflix.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

4 gedachten over “De Slag om de Schelde (2020) – Film Recensie

  1. Leuke recensie, ik vond Tom Felton (en zijn schermtijd) echter wel een pluspunt, gezien dit met mijn verwachtingen speelde.

  2. Ik ben het geheel met deze recensie eens. Met grote verwachtingen gekeken al 85 jarige die als kind de oorlog beleefde en nog steeds alles wil zien. Prachtig en spectaculair gemaakt. Maar ik heb te lang uit moeten kijken naar een duidelijke verhaallijn. Ook teveel moeten missen aan begrijpelijke verbanden en locaties en strategieën. Het oorlogsgeweld was echt maar met onduidelijke doelen. Ondanks veel gemis, geboeid gekeken.

    1. Leuk om te horen dat je het met mijn recensie eens bent! Bijzonder om ook een opinie te lezen van iemand die de oorlog als kind beleefde. En helemaal mee eens met je laatste opmerkingen. Ondanks een wat rommelig verhaal, is de film het zeker waard om te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.