Doom Patrol Seizoen 1 – Recensie

Doom Patrol is een Amerikaanse superhelden televisieserie dat is bedacht door Jeremy Carver. De serie is gebaseerd op het gelijknamige DC Comics superhelden team. In deze televisieserie bestaat het team uit Jane, Rita Farr, Victor Stone (ook wel bekend als Cyborg), Larry Trainor, Cliff Steele en de Chief. Het eerste seizoen ging op 15 februari 2019 in première en was exclusief te zien op de DC Universe-streamingdienst. Het tweede seizoen werd tegelijk uitgezonden op zowel DC Universe als HBO Max. In september 2020 werd de serie verlengd voor een derde seizoen dat exclusief te zien zal zijn op HBO Max.

Ter voorbereiding van mijn recensie van het tweede seizoen van Doom Patrol, recenseer ik vandaag Doom Patrol seizoen 1. Ben je benieuwd hoe creatief en vermakelijk deze superheldenserie is? Lees dan snel mijn recensie van Doom Patrol seizoen 1 verder.

Over Doom Patrol Seizoen 1

Het eerste seizoen van Doom Patrol werd op 14 mei 2018 aangekondigd als een bedoelde spin-off van Titans. Dit eerste seizoen zou voor video on demand dienst DC Universe gemaakt worden. De aankondiging van Doom Patrol kwam nadat Geoff Johns op 10 februari 2018 onthulde dat de vierde aflevering van de serie Titans de Doom Patrol zou bevatten. Ondanks het oorspronkelijke idee en het delen van personages en acteurs, bevindt de serie Doom Patrol zich echter in een ander universum.

Er werden vijftien afleveringen ontwikkeld voor het eerste seizoen en de serie ging in première op 15 februari 2019. Het eerste seizoen werd afgesloten op 24 mei 2019. Jeremy Carver diende als uitvoerend producent naast Geoff Johns, Sarah Schechter en Greg Berlanti. Ook schreef hij de eerste aflevering van het eerste seizoen. De serie is sterk beïnvloed door de Doom Patrol stripboek verhalen van schrijver Grant Morrison.

In Doom Patrol seizoen 1 maken we kennis met de onwaarschijnlijke helden van het gelijknamige team. Allemaal hebben ze hun krachten gekregen door tragische omstandigheden en over het algemeen worden ze gemeden door de maatschappij. De meeste leden van het team worden behandeld door de Chief, maar in het eerste seizoen wordt de Chief ontvoerd door de kwaadaardige Mr. Nobody. Nu moet het team op een reis gaan om hem te redden. Onderweg ontdekken ze geheimen over zichzelf, de Chief en Mr. Nobody.

Bekijk hier de extended trailer van Doom Patrol seizoen 1.

Gehaaste afsluiting

Het eerste seizoen van Doom Patrol is voor een superhelden serie krachtig. Dit komt doordat de crew en cast volledig toegewijd zijn aan het vertellen van een fantasierijk verhaal over een disfunctionele familie. Dit eerste seizoen bevat niet alleen veel geweldige emotionele momenten, maar ook nog veel creatieve verhaallijnen die typerend zijn voor de aparte verhalen uit stripboeken. Daarnaast bevat dit eerste seizoen sterke introducties tot de personages die gezamenlijk het Doom Patrol team vormen. Echter is Doom Patrol seizoen 1 niet perfect. 

In mijn recensie van het eerste Vikings seizoen besprak ik hoe dat eerste seizoen op een rap tempo door zijn verhaallijnen heen ging. Ook liet ik weten dat dit seizoen de laatste twee afleveringen meer de tijd nam om zijn verhaal te vertellen. Bij het eerste seizoen van Doom Patrol is dit juist omgekeerd. De eerste 13 afleveringen neemt dit eerste seizoen de tijd om de emotionele verhaallijnen van deze getraumatiseerde personages uit te werken. Maar in de laatste twee afleveringen worden deze oorspronkelijk sterk onderbouwde verhaallijnen abrupt afgesloten.

Dit heeft deels te maken met de rol van de schurk in het einde van dit eerste seizoen. De schurk wordt amper ontwikkeld over de eerste 13 afleveringen en krijgt pas een veel belangrijkere rol richting aflevering 14. De acties van de schurk waren veel belangrijkere voor het verhaal, dan het verhaal van de schurk zelf. We krijgen maar weinig te weten over het leven en de motivaties van Mr. Nobody. De schurk rust te veel op krankzinnige gedeelte van zijn persoonlijkheid. Hierdoor blijft het jammer dat dit eerste seizoen zo gehaast wordt afgesloten, want hierdoor komt het einde over als een anticlimax. 

Doom Patrol Seizoen 1
Bron: fanart.tv.

Doom Patrol seizoen 1 is creatief onderbouwd

Toch is het wel vrij bijzonder en uniek dat de makers van Doom Patrol dit ook doorhebben. De rol van Mr. Nobody wordt namelijk ook belachelijk gemaakt in een (nep) recensie die de schurk leest over dit eerste seizoen. De leukst terugkerende grappen behoren ook tot Mr. Nobody die de vierde muur doorbreekt door als de verteller van het verhaal. Zo vertelt hij over de innerlijke gedachten, emoties en achtergronden van de hoofdpersonages. Alle personages worden vol diepgang gepresenteerd door de respectievelijke castleden. Dat de cast zo sterk is in hun rollen komt niet alleen door het acteerwerk, maar ook door het krachtig geschreven dialoog.

Doom Patrol seizoen 1 neemt zijn tijd om de personages te onderbouwen en te laten groeien door traumaverwerking. Superhelden kunnen gevormd worden door traumatische ervaringen uit hun verleden. Maar het komt echter, maar zelden voor dat deze traumatische achtergronden ook zo sterk worden onderbouwd. Op dat vlak is Doom Patrol de onverslaanbare koning van de superhelden verfilmingen. Als ik toch nog een kritiekpunt moet opnoemen; de special effects zien er regelmatig te overdreven nep uit. Het is ook niet duidelijk of dit de bedoeling was. Hierdoor kun je ook uit het verhaal gehaald worden, omdat het wat nep uit kan zien.

Daartegenover staan wel weer de ongelofelijke ontwerpen van de plaatsen, de kostuums en de haarstijlen. Het is lastig om een hoogtepunt daarvan op te noemen, maar het robotlichaam van Cliff Steele is simpelweg indrukwekkend. Daarnaast zijn het kostuum van Larry Trainor en de verschillende kledingstijlen van Jane ook geweldig.

Doom Patrol Seizoen 1
Bron: fanart.tv.

Conclusie

Het eerste seizoen van Doom Patrol is dan niet perfect, maar het is nog steeds een van de meest knappe prestaties uit het superheldengenre. Het acteerwerk is krachtig doordat de cast overtuigend hun personages weet neer te zetten in het verhaal. Het verhaal is daarnaast fantasierijk en zit vol drama, humor en emotionele momenten. Het ontwerp van onder andere de plaatsen en de kostuums zijn geniaal. Jammer genoeg zijn de visuele effecten en de CGI een stuk zwakker. Ook had de schurk wat sterker onderbouwd mogen worden. Ook had het eerste seizoen kunnen profiteren van een minder gehaast einde. Toch raad ik iedereen aan om deze serie te kijken. Of je nu een fan bent van superhelden of niet; er zit voor iedereen wel wat in.

Doom Patrol seizoen 1 is nu te koop op Bol.com.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.