Dramafilm Holly opent 50ste editie van het Film Fest Gent

De vijfde speelfilm van de Belgische regisseur Fien Troch – genaamd Holly – zal dienen als de officiële openingsfilm van het Film Fest Gent van 2023. Holly trapt daarmee de feestelijke 50ste editie van het internationale filmfestival af. Dit jaar vindt het Film Fest Gent plaats van 10 tot en met 21 oktober 2023. Het Film Fest Gent kiest met Holly voor de derde jaar op rij – na La Civil en Close – voor een openingsfilm van eigen bodem. Dit geeft aan dat het Belgische filmfestival trots is op de hoogstaande artistieke kwaliteiten van de hedendaagse Vlaamse cinema.

Internationaal gezien doen films uit België het ook steeds beter. Dit is wat programmadirecteur Wim de Witte te zeggen had over het Film Fest Gent en de toenemende positieve reputatie van Vlaamse films: “Wat een weelde! Vlaamse films bevestigen keer op keer de sterker wordende reputatie – zowel nationaal als internationaal. We zijn als Film Fest Gent dankbaar om andermaal met een unieke film van internationaal niveau ons festival te kunnen openen.” De Witte was ook enthousiast te spreken over de openingsfilm Holly en het werk van regisseur Fien Troch.

Dit is wat hij hierover zei: “Bovendien is de keuze voor ‘Holly’ als openingsfilm voor onze jubileumeditie een logisch vervolg van het prachtige parcours dat Fien Troch in Gent heeft afgelegd. Van het selecteren van twee van haar eerste kortfilms, haar langspeeldebuut ‘Een ander zijn geluk’ en opvolgers ‘Unspoken’ en ‘Kid’ tot de triomftocht van ‘Home’ in onze competitie; Fien Troch heeft met haar werk een mooie weg afgelegd op FFG. Dat net zo’n talent onze 50ste editie zal openen, is het grootste cadeau dat we elkaar konden geven.”

Over Holly (2023)

Holly is een intrigerende dramafilm. Het verhaal volgt de 15-jarige Holly. Nadat ze een dodelijke schoolbrand voorspeld lijkt te hebben, zijn alle ogen op haar gericht. Overal waar ze komt, geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Steeds vaker zoeken mensen haar speciale gave – het voorspellen van de onzekere toekomst – op. Dit heeft als resultaat dat er steeds meer van haar geëist wordt. De titulaire hoofdrol wordt gespeeld door Cathalina Geeraerts. Ze speelt op fenomenale wijze de titelrol tegen over onder andere Greet Verstraete, Els Deceukelier en Serdi Faki Alici.

De regisseur werkte voor de filmmuziek opnieuw samen met Johnny Jewel. De componist en Chromatics bandlid draagt met zijn bijzondere filmmuziek veel toe aan de indringende sfeer van de film. Cinematograaf Frank van den Eeden levert het camerawerk voor de film en filmmonteur Nico Leunen is verantwoordelijk voor de montage van Holly. De nieuwste dramafilm van Troch werd ook al geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Venetië. Daar doet de speelfilm mee in de Officiële Competitie en maakt de film kans op de Gouden Leeuw.

Met Holly lijkt Troch opnieuw te bewijzen dat ze een van de uniekste filmstemmen uit Vlaanderen is. Dit is wat de regisseur zelf te zeggen had over het feit dat Holly geselecteerd is voor de Officiële Competitie van het Internationale Filmfestival van Venetië: “Geselecteerd worden voor de Officiële Competitie van Venetië was al fantastisch nieuws, maar om dan ook nog de eer te hebben om met ‘HollyFilm Fest Gent te mogen aftrappen, is ongelofelijk.”

De regisseur zei verder ook: “Het festival heeft ons altijd warm verwelkomd met mijn vorige films en ik ben ontzettend blij dat we met deze film de 50ste editie zullen openen. We gaan er zeker een groot feest van maken.Holly is een productie van Antonino Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage in coproductie met Les Films du Fleuve, Tarantula, Topkapi, Tabiki en Agat Films. Distributeur Cinéart brengt de film vanaf 22 november uit in België. De film zal begin 2024 ook in Nederland te zien zijn.

Dramafilm Holly opent 50ste editie van het Film Fest Gent
Bron: Film Fest Gent, Prime Time, Tarantula, Topkapi Films, Les Films du Fleuve, Agat Films & Cie, Mirage Films, Tabiki Film, Cinéart, MK2 Films en Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles.

Over het Film Fest Gent van 2023

Het Film Fest Gent is het grootste internationale filmfestival van België. Het filmfestival ondersteunt film- en filmmuziektalent waarbij het de Vlaamse filmcultuur naar een breed publiek brengt. Zo komen er elk jaar rond de 100.000 mensen naar het Film Fest Gent voor een uitdagend programma van films, concerten, gesprekken en nog veel meer! Het Film Fest Gent selecteert op een onafhankelijke, kritische, integere en professionele manier de actuele films die onderdeel zullen worden van het programma. Hierbij legt het filmfestival de focus op films die niet te zien zijn in het reguliere bioscoopaanbod in België.

Ook selecteert het Film Fest Gent graag films voor avant-premières zodat deze films de noodzakelijke bekendheid krijgen om hun weg te vinden naar het (alledaagse) publiek. Het Film Fest Gent legt daarnaast een grote focus op filmmuziek. Dit is een vaak onderschatte, zelfs geneerde tak van de filmindustrie. Het Film Fest Gent programmeert unieke concerten waarin filmmuziek de hoofdrol speelt. Ook binnen bepaalde secties van het filmprogramma krijgen muziek en sound design een opvallende rol.

Het Film Fest Gent gelooft in de impact en de kracht van artistieke films. Daarom zetten ze in op de verspreiding van filmcultuur naar een groot, divers en breed publiek. Hierbij wil het filmfestival de positie van film als de zevende kunst verstevigen. Daarnaast geeft het Film Fest Gent ruggensteun aan de promotie van kwaliteitfilms in alle genres. Het filmfestival gelooft dat film een medium is dat allerlei emoties kan oproepen. Daarnaast gelooft het Film Fest Gent dat film een medium is dat in dialoog staat met de wereld en de mensheid kan inspireren, informeren en activeren.

Dramafilm Holly opent 50ste editie van het Film Fest Gent
Bron: Film Fest Gent en Film Fest Gent 2023.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.