Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023) – Film Recensie

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is voor mij een grote (film-)verrassing geworden. Ik had veel positieve reacties en recensies voorbij zien komen over deze Amerikaanse fantasy actiekomedie film. Ondanks dat ik zeker had verwacht de film leuk te vinden, ben ik nog steeds verbaasd over hoeveel ik heb genoten van deze goed uitgewerkte film! Filmmakers Jonathan Goldstein en John Francis Daley laten opnieuw zien dat ze een regisseursduo zijn wie we in de gaten moeten houden.

Hun vorige geregisseerde film, Game Night uit 2018, was al een prettige verrassing, maar Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is als film nog velen malen beter! Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is simpelweg een genot om aan te schouwen. Van het humoristische en avontuurlijke verhaal tot het indrukwekkende uiterlijk van de filmwereld en zijn bijhorende personages. Deze film kan nu al een van de leukste, en eerlijk gezegd ook beste, films van dit jaar genoemd worden.

Over Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023)

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is een Amerikaanse fantasy actiekomedie film uit 2023. Ook is de film een kraak – of heist – film. De film is geregisseerd door Jonathan Goldstein en John Francis Daley. De regisseurs schreven samen met Michael Gilio het scenario van de film. Het scenario was gebaseerd op een verhaal van Chris McKay en Gilio. Het verhaal van de film is gebaseerd op het rollenspel Dungeons & Dragons en speelt het zich af in de Forgotten Realms campagne setting.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves heeft geen banden met de filmtrilogie die tussen 2000 en 2012 werd uitgebracht. De cast van de film bestaat uit onder andere Chris PineMichelle RodriguezRegé-Jean PageJustice SmithSophia LillisHugh GrantChloe Coleman en Daisy HeadDungeons & Dragons: Honor Among Thieves beleefde zijn wereldpremière bij het South by Southwest op 10 maart. De film ontvangt ondertussen redelijk positieve recensies van de filmcritici.

Maar waar gaat het verhaal van Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves over? Het verhaal gaat over een charmante dief en een bende avonturiers die zich wagen aan een spectaculaire overval om een verloren relikwie te stelen. Maar als ze de verkeerde mensen tegen zich in het harnas jagen, loopt alles gigantisch uit de hand.

Bekijk hier de officiële trailer van Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Doldwaas Filmavontuur

Er kan veel gezegd worden over Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, maar een punt is zeker: deze gameverfilming slaagt honderd procent als doldwaas filmavontuur. De filmmakers spelen met meer dan genoeg knettergekke en droge humor in op de avontuurlijke wereld(-en) van Dungeons & Dragons. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves oogt als een geslaagd eerbetoon aan de oorspronkelijke bordspellen, waarop het verhaal en de filmwereld zijn gebaseerd. Er komen diverse soorten unieke wezens en mensen voorbij in de film.

De film maakt gebruik van diverse soorten special effects (zoals protheses en schmink) en visuele effecten (zoals CGI). Hierdoor komt de filmwereld van Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves levendig en buitengewoon over. Doordat de wereld zo bijzonder oogt, is het voor de filmtoeschouwers extra leuk om te worden meegenomen in dit avontuurlijke verhaal, waarin deze groep buitenbeentjes een overval proberen te plannen en uit te voeren. De plannen lijken alleen keer op keer te mislukken of verhinderd te worden.

Van plan A naar plan B en dan toch weer naar plan C (wat eigenlijk hetzelfde plan als plan A is). Dit voegt veel toe aan de chaotische geaardheid van dit filmavontuur. De chaos lijkt grotendeels vergelijkbaar te zijn met de absurditeit van Dungeons & Dragons campagnes. Het verhaal bevat veel willekeurige en plotselinge gebeurtenissen die veel toevoegen aan de komische, heroïsche en avontuurlijke momenten van het filmverhaal.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023)
Bron: Universal Pictures International (UPI), Triple P Entertainment, Paramount Pictures, Entertainment One, Allspark Pictures, Hasbro en Hasbro Studios.

“Oh, Jarnathan!”

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves bevat – zoals ik al eerder benoemde – diverse visuele en speciale effecten. Daarnaast werden bepaalde personages tot leven gebracht door animatronica, poppenspelers en andere praktische effecten. Mijn persoonlijke favoriete daarvan zijn Jarnathan – een soort kruising tussen een grote roofvogel en een mens – en de Dragonborn aan het begin van de film. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves bevat al indrukwekkende computergegenereerde en speciale effecten, maar het zijn de animatronica, poppenspelers en soortgelijke praktische effecten, waarin de filmmakers zichzelf echt overtreffen.

Het gebruik van deze diverse filmische technieken zorgt ervoor dat de wereld van Dungeons & Dragons zo dynamisch oogt. De fantastische personages komen vooral tot leven doordat er gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten technieken en effecten. De poppenspelers maakten verder gebruik van motion capture filmtechnieken om de dialogen van de desbetreffende personages uit te spreken. Dit werd vervolgens vertaald naar de gezichtsbewegingen van de animatronica. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is een magische film geworden doordat de filmmakers een risico hebben genomen door zich niet volledig op visuele effecten te richten.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023)
Bron: Universal Pictures International (UPI), Triple P Entertainment, YouTube, Paramount Pictures, Entertainment One, Allspark Pictures, Hasbro en Hasbro Studios.

Charismatische helden en onderbouwde heldenreizen

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves bevat een groep charismatische parttime dieven, parttime mislukkelingen en parttime helden. Deze groep personages maken grotendeels allemaal een bijzondere heldenreis mee, waarin ze hun eigen ego’s of geïnternaliseerde angsten moeten overwinnen. Van deze groep zijn de personages van Chris Pine, Michelle Rodriguez en Justice Smith overduidelijk het sterkst onderbouwd. Pine levert, zoals gewoonlijk, een charismatische acteerprestatie. Hierbij weet hij ook nog goed in te spelen op de gevoelens van het publiek.

Dit komt doordat zijn personage, ondanks zijn grote ego, zelfbewust is en als het hart van deze groep mislukkelingen dient. Pine daagt het publiek uit om mee te leven met zijn heldenreis. Niet alleen met de avontuurlijke kant hiervan, maar ook de emotionele. Wat betekent het voor een man om zijn vrouw te verliezen? Wat maakt iemand een goede vader en hoe win je het vertrouwen terug van je dochter? De film stelt deze vragen indirect aan Pine’s hoofdpersonage, maar via zijn acteerwerk weet hij de vraag – als een emotionele connectie – door te spelen naar het publiek. Rodriguez is ook sterk in haar rol.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023)
Bron: Universal Pictures International (UPI), Triple P Entertainment, YouTube, Paramount Pictures, Entertainment One, Allspark Pictures, Hasbro en Hasbro Studios.

Haar personage bevat de beste actiescènes en is in het verhaal van Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves de rechterhand van Pine’s hoofdpersonage. Rodriguez overtuigd niet alleen met haar fysieke acteerwerk, vol gevechten en stunts, maar ook met haar rol als vrouw en (niet-biologische) moeder. De actrice laat zien dat vrouwen krachtig, stoer en liefdevol kunnen zijn. De filmmaker staan er niet bij stil om dit te belichten of in iemands gezicht te drukken. Ze brengen dit als de normaalste zaak van de wereld – wat het ook hoort te zijn.

Smith is een magiër die erg aan zichzelf twijfelt en zijn leven laat overheersen door angst. Door de komische timing weet de acteur als het herkenbare en luchtige personage over te komen. Daarnaast weet Smith met zijn acteerwerk te laten zien dat geïnternaliseerde angst en twijfel de grootste obstakel van jezelf kan zijn. Sophia Lillis, Regé-Jean Page en Hugh Grant zijn vooral vermakelijke toevoegingen tot de cast, maar hun personages krijgen niet dezelfde onderbouwing of heldenreis die de personages van Pine, Rodriguez en Smith krijgen.

Daisy Head speelt een degelijke schurk, maar door de voorspelbare aard van het verhaal, weet je al dat ze niet een al te grote obstakel voor het verhaal zal vormen. Mijn grootste kritiekpunt tot de film komt hier ook tevoorschijn: richting de laatste twintig minuten van de film, wordt Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves wel heel voorspelbaar. De film moet (uiteraard) goed eindigen met een groot gehalte zoetsappigheid. Het is niet dat het einde slecht is uitgevoerd, want het werkt wel. Het is alleen jammer dat je aan het einde bijna alle acties van de personages en belangrijke verhaalmomenten al kunt voorspellen.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023)
Bron: Universal Pictures International (UPI), Triple P Entertainment, YouTube, Paramount Pictures, Entertainment One, Allspark Pictures, Hasbro en Hasbro Studios.

Conclusie

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is een verrassend krachtige film. De filmmakers hebben een meesterlijke film gemaakt dat vooral uitblinkt op het gebied van avontuur, komedie, actie en effecten. Dit betekent echter niet dat Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves geen diepgang heeft te bieden. Regisseurs Jonathan Goldstein en John Francis Daley bewijzen juist het tegendeel. De drie belangrijkste filmpersonages maken allemaal een goed onderbouwde heldenreis mee, waarin we meeleven met hun achtergronden en hun motivaties begrijpen. We lachen met ze mee.

Ook juichen we ze toe en moeten we een traantje wegpinken als ze hun angsten en innerlijke demonen overwinnen. Waar de film echter het meest in uitblinkt, is het gebruik en de kwaliteit van diverse soorten effecten. Van de computer gegenereerde beelden tot de speciale effecten en van de motion capture technologieën tot de – door poppenspelers – bestuurde animatronica. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves kan beschouwd worden als het voorbeeld voor hoe je deze effecten geloofwaardig en krachtig samenbrengt.

De film is al een tijdje in de bioscoop, maar mocht je nog een bioscoopfilm willen bezoeken, dan kan ik Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves niet sterk genoeg aanraden. Ondanks dat de film gebaseerd is op het spel Dungeons & Dragons, heb je geen voorkennis nodig van de spelregels en de verschillende werelden, verhaallijnen of personages. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is een meer dan geschikte film voor nieuwkomers of ongeïnteresseerden tot het spel. De film slaagt vooral als hartverwarmende en fantasierijke actiekomedie film. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is nu nog te kijken in de Nederlandse bioscopen, dus waar wacht je nog op?

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.