Dit is het Dutch Movies Matter Programma van het Movies that Matter Festival 2023

Op vrijdag 24 maart start de 15e editie van het Movies that Matter Festival. Dit jaar wordt het Movies that Matter Festival geopend door Gunay Uslu, de Staatssecretaris voor Cultuur en Media. Het festival zal van start gaan met de wereldpremière van Kleinkinderen van de Oost. Deze film is geregisseerd door filmmaker Daan van Citters. Kleinkinderen van de Oost is onderdeel van de Dutch Movies Matter programma van het festival. Dit jaar beleven zeven films hun wereldpremières tijdens het Dutch Movies Matter programma van het Movies that Matter Festival 2023.

Over Kleinkinderen van de Oost (2023)

Filmmaker Van Citters speelde als acteur samen met Joenoes Polnaija in de speelfilm De Oost. Deze film werd geregisseerd door Jim Taihuttu en kwam uit in 2020. Op de set van De Oost ontstond er een hechte vriendschap tussen Van Citters en Polnaija. In de nieuwe film Kleinkinderen van de Oost volgen ze het spoor van hun opa’s in Indonesië. Deze opa’s vochten beiden voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid. Zo was de opa van Daan van Citters oorlogsvrijwilliger vanuit Nederland en de opa van Joenoes Polnaija was een Molukse soldaat in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Kleinkinderen van de Oost wordt op 6 april door The Searchers uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Margje de Koning (de artistiek directeur van Movies that Matter) zei het volgende over de film Kleinkinderen van de Oost: “Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis van invloed is geweest op wie ze zijn. Hun reis confronteert ze met complexiteit van “goed en fout” en dwingt ze na te denken over intergenerationeel trauma en de blijvende impact van het koloniale verleden. Deze film laat dit op een heel integere manier zien, zonder daarmee iemand te veroordelen. Los van de actualiteit van het onderwerp van de film, zit de kracht ook in de verbinding tussen de twee vrienden die haast door het scherm voelbaar wordt. Dat is wat in het publieke debat op dit moment nog vaak ontbreekt.”

Dutch Movies Matter (Kleinkinderen van de Oost)
Film: Kleinkinderen van de Oost (2023). | Bron: Movies that Matter Festival, Herrie Film & TV, Filmdepot.nl en The Searchers.

Over het Dutch Movies Matter programma

In het Dutch Movies Matter programma staan Nederlandse speelfilms en documentaires centraal. Dit zijn verschillende soorten films, maar ze richten hun lens allemaal op sociale misstanden en menselijke waardigheid. De films vertellen verhalen die zich binnen en buiten Nederland afspelen. Het Dutch Movies Matter programma wordt onder andere mogelijk gemaakt door VEVAM, een auteursrechtenorganisatie voor regisseurs. Op 29 maart wordt de Dutch Movies Matter Award en een prijzenbedrag van € 5.000,- uitgereikt aan de regisseur van de winnende film. De volgende films zullen te zien zijn in het Dutch Movies Matter programma van het Movies that Matter Festival 2023.

De eerste film is Daughters of the Sun. Dit is een documentairefilm die geregisseerd is door Reber Dosky. De film bevat een speeltijd van 74 minuten en beleefd zijn wereldpremière op het Movies that Matter Festival 2023. De documentaire volgt een groep Yezidi vrouwen en meisjes die in Koerdistan als seksslaven waren gebruikt door de Islamitische Staat. Ze proberen nu hun leven opnieuw op te bouwen. Met elkaars liefde en steun, en geïnspireerd door de wijze theatermaker Hussein, vinden ze de kracht om vooruit te kijken. Daughters of the Sun wordt op 30 maart door Mokum Film uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Dutch Movies Matter (Daughters of the Sun)
Film: Daughters of the Sun (2023). | Bron: Movies that Matter Festival, Herrie Film & TV en Mokum Film.

De tweede film is Die middag. De fictiefilm is geregisseerd door Nafiss Nia en bevat een speeltijd van 75 minuten. Het verhaal van Die middag gaat over Roya. Ze is gevlucht vanuit Iran naar Nederland, maar staat op het punt terug te worden gestuurd. Wanhopig bezoekt ze een vrouw die vluchtelingen zou helpen, maar helaas is haar deur gesloten. Achter de deur staat een man, met zijn eigen wanhoop. Die middag toont een poëtische meditatie over het leven als vluchteling in Nederland en over de hoop die je meedraagt op je vlucht.

Die middag wordt op 18 mei door Gusto Entertainment uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Mijn Grote Broer is de derde film uit het Dutch Movies Matter programma. De documentairefilm is geregisseerd door Mercedes Stalenhoef en beleefd zijn wereldpremière op het Movies that Matter Festival 2023. De film heeft een speeltijd van 108 minuten. De documentaire toont hoe een familie de zelfdoding van hun oudste zoon moet verwerken. Wat dreef de ogenschijnlijk relaxte en gelukkige Arie tot deze daad? Na de begrafenis van Arie volgen we twee jaar lang jongere broer Gijs, moeder Denise en vader Arjan terwijl ze hun wanhoop proberen om te vormen in betekenis.

Dutch Movies Matter (Mijn Grote Broer)
Film: Mijn Grote Broer (2023). | Bron: Movies that Matter Festival, Herrie Film & TV en Mokum Film.

Mijn Grote Broer wordt op 13 april door Mokum Film uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Ook zal de documentaire Mijn vader, Nour en ik zijn wereldpremière beleven op het Movies that Matter Festival 2023. De film is geregisseerd door Wiam Al-Zabari en heeft een speeltijd van 56 minuten. De documentaire vertelt het verhaal van Wiam Al-Zabari, die als 13-jarige Irak ontvluchtte met zijn moeder, broer en zus. Tijdens deze angstige periode was zijn vader echter afwezig. Nu onderneemt Wiam een liefdevolle en intense zoektocht naar de geschiedenis van zijn vader en familie.

De documentaire wordt verteld in een ontroerend, persoonlijk bericht aan zijn eigen zoon Nour. Klaas de Jonge, The Price for Freedom beleefd ook nog zijn wereldpremière tijdens het filmfestival. De documentaire is geregisseerd door Marlou van den Berge en heeft een speeltijd van 66 minuten. In de documentaire keert de Nederlandse anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge terug naar de ambassadekapel waar hij vanaf 1985 twee jaar woonde. Hij was gevlucht voor de Zuid-Afrikaanse autoriteiten die hem van terrorisme beschuldigden. De confrontatie met mensen die de levenslange gevolgen dragen van zijn daden, dwingt hem de vraag te beantwoorden of het doel alle middelen heiligt.

Dutch Movies Matter (Klaas de Jong, The Price for Freedom)
Film: Klaas de Jonge, The Price for Freedom (2023). | Bron: Movies that Matter Festival en Herrie Film & TV.

The Mind Game van filmmakers Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort en Els van Driel zal ook te zien zijn op het Movies that Matter Festival 2023. De film heeft een speeltijd van 55 minuten en beleefd ook zijn wereldpremière tijdens dit filmfestival. The Mind Game is de opvolger van Gouden Kalf-winnaar Shadow Game. De film is een intieme documentaire over de psychologische druk waarmee jonge vluchtelingen te maken krijgen. De documentaire is grotendeels gefilmd vanuit een perspectief uit de eerste hand.

Sajid Khan Nasiri is een van de duizenden niet-begeleide vluchtelingenkinderen die elk jaar in West-Europa aankomen op zoek naar bescherming. Zij hebben vaak al jaren een levensgevaarlijke reis achter de rug, die zij “het spel” noemen. In het land van aankomst hopen ze naar school te kunnen gaan en een nieuw leven te beginnen. Maar dan begint een nieuw spel: “the mind game”. Want hoe ga je als kind om met de enorme mentale druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten en verontrustende berichten van het thuisfront?

De laatste film die behoort tot het Dutch Movies Matter programma van het Movies that Matter Festival 2023 is Verdwaalde Veteranen van filmmaker Marjoleine Boonstra. De documentairefilm heeft een speeltijd van 72 minuten en beleefd ook zijn wereldpremière tijdens dit filmfestival. Verdwaalde Veteranen is een diep ontroerende documentaire over een groep Nederlandse legerveteranen met PTSS. Ze hebben een toevluchtsoord gevonden op “De Thuisbasis”. In de film praten ze eerlijk en kwetsbaar over hun demonen en hun worsteling om aansluiting te vinden in de maatschappij.

Dutch Movies Matter (Verdwaalde Veteranen)
Film: Verdwaalde Veteranen (2023). | Bron: Movies that Matter Festival en Herrie Film & TV.

Over het Movies that Matter Festival van 2023

Het Movies that Matter Festival van 2023 vindt plaats van vrijdag 24 maart tot en met zaterdag 1 april. Het filmfestival reikt in totaal zeven awards uit in verschillende competities. In Activist worden documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers vertoond. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is het eerder benoemde Dutch Movies Matter. Verder kiezen internationale jury’s een winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction, waarbij cinematografie en inhoud hand in hand gaan.

Voor de Students’ Choice Award komen drie films in aanmerking, gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden. Daarnaast wordt dit jaar voor het eerst de Shorts Award uitgereikt, voor de beste korte film. Alle bezoekers kunnen daarnaast stemmen op de door hen bezochte films. De film met het hoogste score wint de Publieksprijs en is nogmaals te zien tijdens de Best of #MtMF23-dag op 1 april. Het Movies that Matter Festival van 2023 bevat ook verschillende thema’s. Zo laten de films in Take on Future de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Want wat is er nodig om dit te versnellen?

Dutch Movies Matter (The Mind Game)
Film: The Mind Game (2023). | Bron: Movies that Matter Festival en Herrie Film & TV.

Het thema Take on Love bevat een kleurrijk, divers en sprankelend programma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power worden films gepresenteerd over ongelijke machtsverhoudingen. Daarnaast heeft dit thema het ook over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf. Deze 15e editie voegt het Movies that Matter Festival het thema Take on Mental Health toe, met films over de vele facetten van geestelijke gezondheid.

Het Movies that Matter Festival van 2023 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe MediaDioraphte, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds 21Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands FilmfondsOak Foundation, Prins Bernard Cultuurfonds, dagblad Trouw, de Versterkingvfonds, VEVAM en VSBfonds.

Bekijk hier de Aftermovie van de vorige editie van het Movies that Matter Festival.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.