Eerste Blik – Movies that Matter Festival 2020

Movies that Matter 2020 Logo

Het is al bijna weer zover. Één van de leukste (Nederlandse) film festivals gaat bijna weer van start. Ik heb het uiteraard over het Movies that Matter Festival. De aankomende 2020 editie zal plaatsvinden van 20 tot en met 28 maart 2020. Vandaag werp ik één eerste blik op deze nieuwe editie van het welbekende festival.

Bekendgemaakte Films op MtMF20

Er zijn al wat (film-)titels bekend gemaakt voor het Movies that Matter Festival 2020. Zo zal de Nederlandse documentaire Allen tegen Allen van regisseur Luuk Bouwman (Dick Verdult – Het is Waar Maar Niet Hier) ook in het programma van Movies that Matter Festival 2020 voorkomen. In deze documentaire schetst Luuk Bouwman aan de hand van uniek archiefmateriaal een – tot nu toe onbekend beeld – van het vooroorlogse fascisme dat beetje bij beetje terrein won in Nederland.

Ook de speelfilm Atlantis van regisseur Valetyn Vasaynovych zal voorkomen op deze editie van het film festival. Het won al eerder de Horizons Award op het filmfestival van Venetië. De film gaat over een veteraan uit Oost-Oekraïne die op zoek gaat naar kracht en hoop voor de toekomst. Beide Atlantis en Allen tegen Allen zullen vertoond worden in het themaprogramma “75 jaar vrijheid“.

Er is recent ook bekend gemaakt dat de documentaire Lamentations of Judas het Movies that Matter Festival op vrijdag 20 maart zal openen in Den Haag. De film is geregisseerd door Boris Gerrets, die je misschien wel kent van; People I Could Have Been and Maybe Am. Met deze film toont hij een aangrijpend beeld van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis, waar vrije wil en verraad ondervraagd wordt. Lamentations of Judas is geproduceerd door Witfilm en wordt op 21 mei door de distributeur Cinema Delicatessen uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Allen tegen Allen Uitgelichte Afbeelding
Een still van opkomende film Allen tegen Allen!

Over het Movies that Matter Festival

Het Movies that Matter Festival vindt jaarlijks plaats in Den Haag en kan ook wel hét internationale festival over mensenrechten, en duurzame samenlevingen, genoemd worden. 9 dagen lang zijn er speelfilms, documentaires, debatten, muziekvoorstellingen te vinden bij dit geweldige festival.

Het Movies that Matter Festival kent drie competitieprogramma’s. Het programma Camera Justitia gaat dieper in op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. In Activist worden in samenwerking met Amnesty International documentaires vertoond over het leven en werk van mensenrechten-verdedigers. Het derde competitieprogramma heeft de titel; Dutch Movies Matter. Dit programma gaat over Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten.

Het Movies that Matter Festival kent naast de filmcompetities nog een aantal andere themaprogramma’s, zoals Earth Matters dat gaat over duurzaamheid. Themaprogramma On the Move gaat over migratie en in Chosen by… (voorheen Weapon of Choice) kiezen een aantal prominente Nederlanders hun favoriete film. In Chosen by YOU zijn vijf films te zien die door het publiek werden gekozen. Daarnaast heeft het festival ook een uitgebreid verdiepingsprogramma met masterclasses, inleidingen, Q&A’s, een expositie en muziekoptredens.

Het jaarlijkse film- en debatfestival vindt in 2020 plaats van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag. Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 5 maart. 

Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.