Expositie Stem van de Kunstenaar opent dit weekend

Vanaf aankomend weekend is de expositie Stem van de kunstenaar te zien bij de Artichoque Art Gallery. Stem van de kunstenaar is een duo-expositie die georganiseerd wordt door het woonzorgcentrum De Beyart in Maastricht en de Artichoque Art Gallery. De duo-expositie bestaat uit de luisterrijke schilderijen van Jan van Genk en Dyon Scheijen. Wil je meer te weten komen over het werk van deze twee kunstenaars? Of wil je erachter komen of Stem van de Kunstenaar een expositie is die leuk is om te bezoeken? Lees dan snel dit nieuwsbericht verder!

Over expositie Stem van de Kunstenaar

Artichoque Art Gallery en woonzorgcentrum De Beyart in Maastricht openen de duo-expositie Stem van de kunstenaar op zaterdag 25 september en zondag 26 september. Beide dagen is de expositie gratis te bezoeken van 10.00 tot 18.00. Ook zullen beide kunstenaars in het openingsweekend aanwezig zijn. Op 25 september is het ook Werelddovendag, dus er worden veel aanmeldingen verwacht voor het bezoeken van de expositie.

De galerie werkt op beide dagen met tijdsblokken. Als je zeker wilt zijn van een plek, meld je dan nog snel aan. De expositie loopt na het openingsweekend verder tot 16 oktober 2021. Elke zaterdag is de Stem van de Kunstenaar vrij te bezoeken tussen 12.00 en 18.00. Op de overige dagen is de Stem van de Kunstenaar alleen te bezoeken op afspraak. Galerie Artichoque Art is te vinden op de Brusselsestraat 51 in Centrum Maastricht. Wil je meer te weten komen over de expositie? Volg dan de link naar de volgende website: https://artichoque.nl/expo-stem/.

Over Jan van Genk

Jan van Genk is professioneel kunstenaar en doof geboren. De officiële benaming voor iemand die doof is geboren is prelinguaal doof. Jan maakt gebruik van liplezen en pen en papier om te communiceren met de mensen om zich heen. Maar hij communiceert ook met zijn omgeving via zijn kleurrijke figuratieve schilderijen. De aangeboren doofheid van Jan en het persoonlijke ongemak dat daar mee verbonden kan zijn, lopen als een rode draad door zijn werk.

In zijn jeugd verkeerde Jan in een gesloten kring, maar onder andere door zijn kunstenaarschap is hij er in geslaagd om dit te doorbreken. Als je goed naar zijn schilderijen kijkt, lijkt het alsof je de stem van Jan steeds duidelijker kan horen. Als het ware wordt je een getuige van het langdurige proces dat hij heeft doorgemaakt om zijn sociale levensruimte te vergroten.

Jan van Genk Stem van de Kunstenaar
Bron: Galerie Artichoque Art.

Over Dyon Scheijen

Dyon Scheijen is een klinisch fysicus-audioloog en autodidacte kunstenaar. Dyon schildert abstracte werken die geen duidelijke of belerende boodschap voor de toeschouwer hebben. Toch nodigt zijn werk uit om een moment van rust te ervaren in de aanhoudende chaotische drukte van het leven. Experts spreken van harmonie als het sleutelwoord in zijn schilderijen. Er kan zeker gezegd worden dat Dyons werk je geest in balans brengt met jezelf en de wereld om je heen.

Zijn werk komt niet alleen dynamisch over, maar ook kalm en weids ademend. Het ontbreken van een kakofonie aan kleuren helpt hier aan mee. Bovendien helpt Dyons gebruik van akoestiek absorberend doek materiaal ook bij het scheppen van een dynamisch, maar kalmerend gevoel.

Dyon Scheijen Stem van de Kunstenaar
Bron: Galerie Artichoque Art.

Dit artikel heeft voor het laatst een update gekregen op 29 november 2022.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.