Fantasy Island Unrated Cut (2020) – Film Recensie

Fantasy Island is één van de slechtste horror-films die ik in tijden heb gezien. Ik dacht dat Gretel & Hansel slecht was, maar Fantasy Island neemt ons mee naar een nieuw niveau van slechte horrorfilms. Als je trouwens benieuwd bent naar mijn mening over de film Gretel & Hansel, dan kun je mijn recensie hier lezen.

Dit gaat een hele negatieve recensie zijn, want er is simpelweg vrij weinig goeds op te noemen over Fantasy Island. Als je benieuwd bent geraakt naar waarom ik deze film zo extreem slecht vind? Lees dan zeker verder!

Synopsis

In Fantasy Island (2020) zorgt de raadselachtige Mr. Roarke (Michael Peña) er in een afgelegen luxe tropisch resort voor dat de geheime dromen van zijn gasten uitkomen. Wanneer de dromen van deze gasten veranderen in nachtmerries, moeten ze hun best doen om nog heelhuids van eiland af te komen.

Voor het recenseren van deze film heb ik gebruik gemaakt van een Dvd die ik heb mogen ontvangen van Sony Pictures Home Entertainment. Mijn dank aan hun voor deze samenwerking. Ik keek de Unrated Cut die volgens de beschrijving van de Dvd te angstaanjagend en te expliciet zou zijn geweest voor de bioscoop.

Fantasy Island is niet bepaald angstaanjagend

Na het zien van de Unrated Cut van Fantasy Island ben ik enorm blij dat ik niet eerst de beschrijving heb gelezen. Als ik dit wel gedaan zou hebben, zou ik me hoogstwaarschijnlijk zeer voorgelogen hebben gevoeld. Er kan namelijk met volledige zekerheid gezegd worden dat de Unrated Cut van deze film een slappe hap is die op geen enkel moment angstaanjagend of expliciet genoemd kan worden.

Voor een horror-film gebeuren er vrij weinig enge of verschrikkelijke dingen op het scherm. Tuurlijk zijn er scènes waarin mensen gemarteld of vermoord worden. Maar dit gebeurt op zo’n voorspelbare en ongeïnspireerde manier. Hierdoor ga je eerder gapen dan dat je schrikt. Deze film is simpelweg gewoon enorm saai en niet leuk om naar te kijken.

Fantasy Island Afbeelding
De hoofdpersonages arriveren gezamenlijk op Fantasy island.

Geen Logica

De film heeft ook nog eens een aparte logica. Zo heeft een personage eerst een fantasie die ze laat uitkomen. Maar dan in de derde akte van het verhaal verandert ze opeens haar diepste wens. Dit zorgt ervoor dat je als kijker afvraagt waarom we dan überhaupt hebben gekeken naar deze eerdere scènes. De scènes waarin in dit personage haar eerste (zogenaamde) fantasie uit liet komen waren dus zinloos om naar te kijken.

Daarnaast eindigt de film ook vrij onlogisch. Volgens Mr. Roarke moet de fantasie en wens van elk personage uitkomen. Maar aan het einde van de film wordt iemand zijn wens gebruikt om iemand ander zijn wens te ontkrachten. Hierdoor komt die originele fantasie en wens niet meer uit. Wat niet logisch is. Want Peña’s Roarke zei duidelijk dat iedereen zijn of haar wens moet uitkomen. Hierdoor ontstaat er een paradox die niet op te lossen is.

Fantasy Island Afbeelding
Michael Peña komt ongeïnteresseerd en niet bepaald angstverwekkend over.

Weinig Positieve Punten

Het is niet dat Fantasy Island het niet probeert een emotioneel geladen verhaal te vertellen. Want de cast en crew hebben zeker hun best gedaan om een mooie film te maken. Alleen is ze dat niet gelukt. Op elk vlak hebben ze gefaald. Letterlijk het enige positieve aspect dat ik kan opnoemen over deze film is dat het in HD-gefilmd is. Dus je hebt wel scherp beeld. Ook het kwaliteit van de audio mag er zijn en is zeker niet slecht.

Maar op alle andere aspecten valt Fantasy Island niet een klein beetje tegen. Het valt enorm tegen. De cast kan nog wel wat acteerlessen volgen. Zelfs de grootste ster van de film (Michael Peña) stelt enorm teleur in deze wannabe drama-horror film. Het komt over als Peña zich verveelt in de film. Als acteur komt hij totaal niet geïnvesteerd in het verhaal van zijn personage over.

Als ik het verhaal zou moeten vergelijken met andere horror-films, dan zou ik voornamelijk kijken naar de nieuwe It-films. Er is bij Fantasy Island – net zoals bij It en It: Chapter Two – sprake van meerdere verhaallijnen. Elk personage of duo-personage krijgt een verhaallijn. Bij elk verhaallijn komen er dan zogenaamde enge momenten of jump-scares naar voren. Want dan wordt je als publiekslid pas echt bang. Toch?

Niet? Oh. Dan laten we alle verhaallijnen richting het einde van de film bij elkaar komen, zodat de (overgebleven) personages samen kunnen vechten tegen het gevaar. Gooi nu nog één simpel oplosbare mysterie door het verhaal en je krijgt deze mislukte film. Zelfs een Scooby-Doo aflevering uit de jaren ’60 bevat nog meer mysterie, horror en spanning. En dat was een kinder animatie-serie. Het verhaal is zo geschreven dat je als kijker direct al weet wie elk personage nou echt is.

Als kijker raak je niet goed introduceert tot deze personages en daarnaast leer je ook nooit echt om ze te geven. Ze mogen dan allemaal spijt hebben van acties of evenementen uit het verleden, maar door het slechte acteerwerk geloof je er geen zak van. Alle personages zijn simpelweg gezegd niet vermakelijk of interessant genoeg om naar te kijken.

Fantasy Island Afbeelding
Scooby-Dooby Doo, Where Are You?

Conclusie

Fantasy Island is niet eens teleurstellend te noemen, want ik ging open-minded de film in. Deze Unrated Cut van de film is gewoon een marteling en pijnlijk om te kijken. Dit komt niet door dat de scènes in deze horror-film te angstaanjagend zijn om te bekijken. Maar het komt eerder doordat de film zo ongelofelijk zielloos, voorspelbaar en saai is.

Er zijn geen interessante personages en je ziet alle twists in het verhaal al aankomen. Daarnaast is de logica van deze film zo onlogisch, dat het verhaal niet eens zo had kunnen eindigen. Ik raad je sterk aan om sowieso de Unrated Cut van Fantasy Island over te slaan. Misschien dat de originele bioscoop-versie nog wat meer te bieden heeft. Maar ik zelf heb daar niet bepaald veel hoop voor.

Fantasy Island is nu te koop op Blu-ray en Dvd.

Bekijk hier de officiële trailer van Fantasy Island.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

2 gedachten over “Fantasy Island Unrated Cut (2020) – Film Recensie

  1. Deze onlangs gezien…en vond hem helemaal niet zo slecht. Hoorde van iedereen hele negatieve verhalen en kon me deze recensie ook herinneren, waardoor ik hem niet hoefde te zien. Toch besloot ik het afgelopen weekend om te gaan kijken.

    Het lijkt erop dat lage verwachtingen ervoor kunnen zorgen dat een film meevalt. Ja, Fantasy Island rammelt hier en daar, maar ik heb slechtere films gezien. Het was vooral erg vermakelijk.

    1. Totaal mee eens dat lage verwachtingen ervoor kunnen zorgen dat een film meevalt! Fijn om te horen dat jij je hebt vermaakt met deze film! Ik heb zeker ook slechtere films gezien, maar ik vond Fantasy Island ook echt heel slecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.