Far Cry Primal (PS4) – Game Recensie

Na het succes van de vorige game recensie op SebKijk, besloot ik zelf ook een game recensie te schrijven. De vorige game recensie was geschreven door een gastschrijver en ging over de allereerste Episode van de opkomende game Elea. Vandaag recenseer ik echter zelf de game Far Cry Primal.

Far Cry Primal speelt zich 10.000 jaar v.Chr. af. We bevinden ons in de steentijd en spelen als de jager Takkar. Hij komt terecht in een voorheen met ijs bedekte vallei, genaamd Oros. Far Cry Primal is ontworpen door Ubisoft Montreal en is een action-adventure computerspel. Eind februari 2016 verscheen de game voor het eerst op de Playstation 4 en Xbox One. Een maand daarna verscheen de Windows-versie.

Introductie tot Far Cry Primal

Ik kan me nog vaag herinneren dat ik reclames voor bij had zien komen van eerdere Far Cry-games. Het pakte echter nooit mijn interesse. Toen ik de spectaculaire reveal-trailer zag van Far Cry Primal, was ik nog steeds niet overgehaald. Dit veranderde allemaal erg snel toen ik besloot Far Cry 4 te kopen. Ik had dit spel een paar keer bij vrienden gespeeld en had intens genoten van de speelervaring. Voornamelijk het wegrennen voor neushoorns vond ik geweldig. De controls waren wel erg wennen nog. Na het meemaken van deze geweldige eerste game-ervaring met de Far Cry-franchise, had ik dus besloten Far Cry 4 te kopen. Dat vind ik nog steeds een geweldige game.

De gameplay, de missies, het verhaal en het wegrennen voor wilde dieren. Het trekt me allemaal aan. Ik was na het spelen van Far Cry 4 opzoek naar een nieuwe game. Toen kwam ik Far Cry Primal online tegen. Ik was direct enthousiast, want ik had zoveel plezier met de vorige Far Cry-game. Nu had ik Far Cry Primal al sinds kerst 2017 in mijn kast zitten, toch ben ik er pas in mei 2018 mee begonnen daadwerkelijk. Dit kwam doordat ik eerst mijn eerdere gekochte games wilde spelen. Plus daarna moest ik gewoon Far Cry 4 nog een keer spelen, omdat het een van mijn favoriete spellen is. Maar dit is allemaal interessant en leuk om te vertellen, maar jullie komen natuurlijk voor de recensie. Dus laten we daar nu ook mee verder gaan dan!

Far Cry Primal PS4
Bron: Ubisoft & Ubisoft Nederland.

Setting & Personages

Sommige mensen zullen me hoogstwaarschijnlijk voor gek verklaren, maar ik heb meer genoten van Far Cry Primal dan Far Cry 4. Dit komt voornamelijk doordat ik de setting van Primal veel interessanter vond. Primal speelt zich namelijk af in de steentijd. Deze setting zorgt voor unieke en originele missies, personages, side-quests en verhaallijnen. Zo heb ik erg genoten van de design van de game. Alles zag er, net zoals Far Cry 4, beeldschoon uit. Ook zagen de personages die in verhaallijnen en missies voorkomen er uniek uit.

Ieder personage had zo zijn eigen kostuum, dat weer past bij het karakter van het personage. Ik heb vooral genoten van Tensay de sjamaan. Zijn pak is vooral kenmerkend door de wolvenkop op zijn hoofd. Tensay vertelt dat hij ooit gevangen was genomen door de Izila, maar ontsnapte. De Izila zijn een van de vijandelijke groepen uit het spel. Wolven leven voornamelijk in een roedel en dat is ook van toepassing bij Tensay. Hij helpt actief bij het genezen van andere soortgenoten van Takkar.

Echter waren niet alle personages uit de game bepaald fascinerend. Zo vond ik het personage Urki lichtelijk irritant Dat komt doordat zijn missies vooral gebaseerd zijn op humoristische uitingen. Het voegt weinig toe aan het verhaal en het is pittig wreed om Urki steeds opnieuw bijna dood te zien gaan. Bij deze missies ben je namelijk aan het testen wat mogelijk is. Ik heb het gevoel dat er niet echt bepaald een goed doordacht idee was bij dit personage en zijn missies. Het voelt meer aan alsof de makers zijn gegaan voor opvulling, zodat je toch nog wat langer bezig bent met het spel. Terwijl ik veel liever mijn tijd in dit spel gebruik om daadwerkelijk nuttige missies en verhaallijnen te spelen.

Far Cry Primal PS4
Bron: Ubisoft & Ubisoft Nederland.

Far Cry Primal is Vermakelijk, maar ook Repetitief

Een groot pluspunt van dit spel vind ik de trofeeën die je kunt behalen door bepaalde missies te voltooien. Naar mijn ervaring zijn deze trofeeën een stuk makkelijker te behalen dan de trofeeën bij Far Cry 4. Echter was ik bij het spelen van Far Cry 4 niet echt op zoek naar hoe ik deze trofeeën kon behalen. Dit heb ik wel gedaan bij Far Cry Primal. Het bracht me extra veel plezier en vreugde op. Zoals altijd zijn er bepaalde trofeeën die missie-gebonden zijn, maar ook zijn er zo trofeeën die gebonden zijn aan het voltooien van bepaalde acties. Zo kun je een trofee halen door 25 vijanden met gas aan te vallen. Dit zorgt voor hilarische momenten in het spel, waarbij je wanhopig al je gas zit op te maken, om maar die trofee in handen te krijgen. Good times. Good times.

Helaas bestaat dit spel niet alleen aan uit komische en vermakelijke tijden. Dit wil niet zeggen dat het spel ook uit slechte momenten bestaat. Ik zou eerder zeggen dat het spel ook uit herhalende saaie momenten bestaat. Nadat je Far Cry Primal voor ongeveer 20 uur hebt gespeeld, begint het spel flink in herhaling te vallen. Zo worden missies redelijk repetitief, want alles wat origineel is om in Far Cry Primal te doen heb je dan al meegemaakt. Je wordt gevangengenomen en dan weet je te ontsnappen. Daarna neem je wraak en versla je een eindbaas. Of je gaat jagen op een uniek dier aan en verslaat dat beest dan. Er is echter geen sprake van complete verveling, want de wereld van Far Cry Primal is uniek en groot. Er is veel te doen. Als je bepaalde soort missie al genoeg hebt meegemaakt, kun je altijd nog de wereld verkennen voor andere soort missies.

Bekijk hier de officiële (18+) reveal trailer van Far Cry Primal.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.