Farewell Amor is het speelfilmdebuut van de Tanzaniaans-Amerikaanse regisseur Ekwa Msangi. De film vertelt het verhaal van een gezin dat, na 17 jaar gescheiden te zijn, weer bij elkaar komt. De dochter en vrouw van Walter, een Angolese immigrant, verhuizen naar de Verenigde Staten. De afgelopen 17 jaar heeft Walter hier alleen gewoond en na die lange tijd is het gezin erg vervreemd van elkaar geraakt. Nu moeten ze elkaar weer ontdekken en leren kennen. Wellicht dat hun gedeelde liefde voor dansen hierbij kan helpen…
Farewell Amor is vanaf nu te zien op MUBI in Nederland. Mijn dank aan MUBI voor de samenwerking.
Titel Film | Farewell Amor |
Releasedatum Nederland | 12/18/2020 |
Regisseur | Ekwa Msangi |
Cast | Ntare Guma Mbaho, Zainab Jah & Jayme Lawson, Joie Lee, Marcus Scribner & Nana Mensah |
Scenarioschrijver | Ekwa Msangi |
Genres | Drama & Romantiek |
Land | Verenigde Staten van Amerika |
VOD-Dienst | MUBI Nederland |
Rating | ★★★★★ |
Representatie en Onderscheidenheid in Farewell Amor
Farewell Amor is het passie project van de Tanzaniaans-Amerikaanse regisseur Ekwa Msangi. Ze had al een lange tijd het idee voor deze film in haar hoofd. Het verhaal van de film is losjes gebaseerd op het levensverhaal van een oom en tante van Ekwa Msangi. Deze oom en tante trouwden in de jaren 1990 in Tanzania. De oom kreeg een studentenvisum in de Verenigde Staten en had alle intentie om zijn vrouw en zoon ook naar de Verenigde Staten te krijgen. Alleen zijn ze door de vele visumafwijzingen tot op heden bezig met een visumregeling. Farewell Amor laat een situatie zien waarin het regelen van de visum niet meer het probleem is.
De film laat namelijk zien hoe in dit geval de vrouw en dochter van het personage Walter in de Verenigde Staten aankomen. Regisseur Ekwa Msangi laat zien welke andere problemen zich nu beginnen voor te doen. Volgens Ekwa Msangi is New York een plaats vol gelijkwaardige mensen die dezelfde problemen hebben doorstaan. Niet alleen Amerikaanse immigranten, maar ook blanke immigranten die een lange tijd geleden naar de Verenigde Staten migreerde. Echter heeft de film niet alleen overeenkomsten met Afrikaanse New York verhalen. Farewell Amor onderscheidt zich op veel plekken namelijk ook als een hele unieke film die zijn eigen pad maakt.
Zo gaan de Afrikaanse New York verhalen vaak over Afrikaanse immigranten in New York die buitengewoon bijzonder of intelligent zijn. Of deze verhalen gaan over de armste Afrikaanse immigranten die wonen in New York. Op dit vlak is Farewell Amor als film veel anders. Ekwa Msangi probeert de immigrant te depolitiseren en niet de politiek kant van het immigratie verhaal te vertellen. Dit verhaal is namelijk al velen malen verteld.
Géén Politieke Focus
De hoofdpersonages in Farewell Amor worden daarnaast ook niet alleen als immigranten benaderd, maar als mensen vol karakter en persoonlijkheid. Ekwa Msangi legt de focus echt op het leven van deze personages en minder op de politieke kwesties die zij (en andere immigranten) meemaken. Deze film laat zien wat de immigranten opgeven om te immigreren. Het laat de wilskracht en hoop van deze groep mensen zien, want ze blijven doorvechten en hopen op een normaal leven met hun geliefden.
Er bestaat ook een korte prequel-film getiteld Farewell Meu Amor. De consistente feedback die ze terugkreeg was dat de omstandigheden per familie zullen verschillen, maar dat de thema’s universeel zijn. De afzondering tussen geliefden heeft consequenties die universeel zijn. Voor veel Tanzanianen en Afrikanen zijn muziek en dans de manier om verbonden te blijven met hun cultuur en hun geboorteland. De regisseur zoekt dit thema op in de film. Ze laat zien hoe muziek en dans gebruikt worden om herinneringen niet te vergeten en een platform voor hoop te creëren. De cameratechnieken en belichting die gebruikt worden om het dansen op te nemen passen ook nog perfect bij de visie die de filmmakers hadden voor de film.
De Grote Ster van Farewell Amor
Als kijker kun je je ook goed herkennen in deze personages. Dit betekent niet dat dit niet kan in politiek beladen films, maar dat soort films hebben vaak een ander doel in gedachten dan dit soort persoonlijke familiedrama’s. De drie hoofdpersonages zijn ook nog eens ongelofelijk levendig en charismatisch gespeeld door Ntare Guma Mbaho Mwine als Walter, Zainab Jah als Esther en Jayme Lawson als Sylvia.
Voor mij is de grootste ster van deze film toch echt Jayme Lawson. Ze speelt haar rol als tiener zo vol overtuiging dat iedereen wel iets in haar herkent. Haar moeilijkheden om erbij te horen en haar dromen te volgen zijn zo herkenbaar voor mij. Hiermee probeer ik niet te zeggen dat Ntare Guma Mbaho Mwine en Zainab Jah hun personages niet sterk spelen. Integendeel! Ook deze twee castleden zijn erg goed in hun rol als ouders. Alleen is voor mij Jayme Lawson toch wel de ster die het meest naar voren springt in Farewell Amor. Dit is haar debuutfilm en we zullen haar ook zien in The Batman van regisseur Matt Reeves.
Ook voegen de bijrollen aspecten toe aan het verhaal. Dit komt niet alleen door de manier hoe het verhaal is geschreven, maar opnieuw ook door het acteerwerk van de cast. Zo zijn vooral de bijrollen van Joie Lee en Marcus Scribner erg vermakelijk om te mogen aanschouwen. Feitje van de dag; Joie Lee is de zus van de wereldberoemde filmregisseur Spike Lee. You’re welcome voor dit feitje.
Conclusie
Uiteindelijk is Farewell Amor een geweldige film. Dit komt door de representatieve geaardheid van de film. Het is Ekwa Msangi gelukt om een geïnspireerd en creatief verhaal te vertellen op basis van haar eigen ervaringen. Toch zijn de thema’s niet te politiek beladen, maar juist universeel. Dat dit mogelijk is voor een film die een veelbesproken thema tackelt is best bijzonder. Farewell Amor is een film die van belang is voor de moderne filmgeschiedenis en ik kan zelf niet wachten om het volgende werk van Ekwa Msangi te zien.
Farewell Amor is nu te zien op MUBI in Nederland. MUBI – dat eerder bekend stond als The Auteurs – is een globaal film platform. Op dit platform wordt een met de hand samengestelde selectie van films on demand vrijgegeven.