sebkijk! https://sebkijk.nl De Gids voor Filmisch Reizen Fri, 03 Apr 2020 18:38:15 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4 https://sebkijk.nl/wp-content/uploads/2019/04/finalfaviconsebkijk.png sebkijk! https://sebkijk.nl 32 32 141442883 Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX – Game Recensie https://sebkijk.nl/pokemon-mystery-dungeon-rescue-team-dx-recensie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pokemon-mystery-dungeon-rescue-team-dx-recensie Fri, 03 Apr 2020 12:56:41 +0000 https://sebkijk.nl/?p=8976
sebkijk!

Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX is een game voor de Nintendo Switch die op 6 maart is uitgebracht. De originele games zijn in 2006 uitgebracht in Europa voor Game Boy Advance en de Nintendo DS. Persoonlijkheid & het verhaal Pokémon Mystery Dungeon begint met een persoonlijkheidstest. Op basis van de antwoorden die worden gegeven […]

Deze blogpost is origineel van Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX – Game Recensie en geschreven door Cas Hooijer

]]>

sebkijk!

Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX is een game voor de Nintendo Switch die op 6 maart is uitgebracht. De originele games zijn in 2006 uitgebracht in Europa voor Game Boy Advance en de Nintendo DS.

Persoonlijkheid & het verhaal

Pokémon Mystery Dungeon begint met een persoonlijkheidstest. Op basis van de antwoorden die worden gegeven word gekeken welke Pokémon het beste past bij de persoonlijkheid. Als je bijvoorbeeld als resultaat krijgt dat je persoonlijkheid leerzaam is, dan blijkt het dat je een Charmander bent. Of als je bijvoorbeeld een eenzaam type bent, dan ben je een Cubone. Uiteindelijk mag je na de test ook nog zeggen dat de Pokémon niet bij je past. Je kan dan kiezen welke van de starter Pokémon je wilt zijn. Nadat je de persoonlijkheidstest hebt gedaan mag je een partner kiezen.

Het verhaal van Pokémon Mystery Dungeon heeft naar mijn mening, nogal een vage opstart. Aan het begin van het verhaal word je wakker als een Pokémon. Tijdens het ontwaken ontmoet je jouw gekozen partner. Hij vraagt wie je bent. Tijdens deze conversatie herinner je alleen dat je een mens was. Tijdens het gesprek die je met je partner hebt, vraagt een Pokémon om jullie hulp. Nadat je deze Pokémon hebt geholpen wilt jouw partner een “Rescue Team” opzetten samen met jou en zo begint het grote avontuur.

Het doel van het spel wordt later in het verhaal pas duidelijker voor de speler.

Gameplay

De gameplay van de Pokémon Mystery Dungeon is vrij simpel. Alleen is het niet dezelfde gameplay zoals Pokémon games. De gameplay komt namelijk van de Mystery Dungeon-franchise. Je begint met het selecteren van een dungeon. Eenmaal de dungeon gekozen moet je door de dungeon navigeren. Dit is ook het uiteindelijke doel. Je moet en wilt namelijk door de dungeon heen komen.

Elke dungeon heeft een ander aantal verdiepingen waardoor je heen moet navigeren. Elke verdieping heeft een random gegenereerde layout. Om door deze verdiepingen te navigeren is er een turn-based systeem. Je kan per beurt 1 stap of 1 aanval doen. Ditzelfde geldt voor je teamleden en voor tegenstanders. Als al de teamgenoten van je Rescue Team “fainted” zijn, dan heb je de dungeon niet behaald. Je hebt als het ware dan “verloren”. Als je door de dungeon heen komt, dan heb je als het ware de dungeon verslagen.

Naast de dungeons heb je ook een plaza waar je items kan kopen en items kan opbergen. Ook kan je geld op de bank zetten en plaatsen kopen waardoor je meer Pokémon kan verkrijgen. Hierdoor kan je jouw avonturen dus voorbereiden.

Verbeteringen

De muziek van DX is een vernieuwde versie van de muziek die in de originele spellen zaten. Deze klinken nu naar mijn smaak beter. Ook op het grafische vlak ziet het er beter uit. De grafische stijl doet mij denken aan de “Yarn” en de “Yoshi’s Woolly” spellen, wat een pluspunt is. Het spel oogt daarom ook vriendelijker naar de speler.

In dungeons kan je speciale Shiny Pokémon tegenkomen.

Niet alle Pokémon?

Vanwege het feit dat Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX een remake is van de originele Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team games, zitten alleen de eerste 3 Pokémon generaties in het spel. Er zijn wel een aantal evoluties toegevoegd van Pokémon die in deze generatie zitten en de Lucario-evolutie lijn. Ook zitten er nu een aantal Shiny Pokémon en Mega Evolutions in het spel.

Moeilijkheidsgraad

Wat mij als eerste opviel tijdens het spelen van Pokémon Mystery Dungeon DX was dat de moeilijkheidsgraad omlaag was gehaald in vergelijking met de oudere Pokémon Mystery Dungeon games. Dit hebben ze waarschijnlijk gedaan om zo meer jongere en nieuwe spelers uit te nodigen voor de franchise. De moeilijkheidsgraad met boss fights is daarentegen wel opgeschroefd. Vroeger was het zo snel mogelijk naar de baas lopen en vervolgens zoveel mogelijk aanvallen doen. Dit is nu anders geworden. Tijdens boss fights kunnen er dingen gebeuren waardoor je team niet meer voor de baas staat of dat er een andere conditie aan je team word toegebracht.

Vanaf de Post-Game is de moeilijkheidsgraad van dungeons weer zoals de oudere Pokémon Mystery Dungeon games.

Sommige dungeons eindigen met een boss fight.

Herhalingsfactor

De kern van het spel gaat over het door dungeons heengaan. Daarna doe je weer hetzelfde. Hierdoor valt het spel helaas erg in de herhaling en kan het als iets vervelends aanvoelen. Het is dan ook deels erg jammer dat er geen minigames in het spel zijn. Hierdoor had er misschien meer afwisseling kunnen plaatsvinden.

Conclusie

Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX is een erg mooie remake die erg goed is uitgepakt. De gameplay, muziek en graphics zijn veel beter dan voorheen. De game ziet er erg mooi uit. De moeilijkheidsgraad is naar beneden gebracht, zodat jongere mensen eerder van de game kunnen genieten. Ook voor mensen die de oudere games hebben gespeeld kan dit spel erg leuk zijn door de veranderingen, waaronder de boss fights. Helaas valt het spel wel in herhaling. Mijn tip is dan ook om af te wisselen met andere spellen.

Bekijk hier de officiële Announcement trailer van Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX.

Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX is alleen speelbaar op de Nintendo Switch.

Deze blogpost is origineel van Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX – Game Recensie en geschreven door Cas Hooijer

]]>
8976
Film Gids – Nieuw op Pathé Thuis in April 2020 https://sebkijk.nl/nieuw-op-pathe-thuis-april-2020/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nieuw-op-pathe-thuis-april-2020 https://sebkijk.nl/nieuw-op-pathe-thuis-april-2020/#respond Fri, 03 Apr 2020 08:45:04 +0000 https://sebkijk.nl/?p=9016
sebkijk!

Welkom tot de revival van een oud soort artikel. Al eerder zijn er op Sebkijk artikels geplaatst over films die nieuw zouden verschijnen op Pathé Thuis. Deze artikelen stonden destijds ook wel bekend als een Pre.Kijk of als een Beeld Gids. Nu krijgen dit soort artikelen een nieuw jasje aan en zullen ze bekend staan […]

Deze blogpost is origineel van Film Gids – Nieuw op Pathé Thuis in April 2020 en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Welkom tot de revival van een oud soort artikel. Al eerder zijn er op Sebkijk artikels geplaatst over films die nieuw zouden verschijnen op Pathé Thuis. Deze artikelen stonden destijds ook wel bekend als een Pre.Kijk of als een Beeld Gids. Nu krijgen dit soort artikelen een nieuw jasje aan en zullen ze bekend staan als; “Film Gidsen”.

Dit wordt niet alleen beperkt tot Pathé Thuis of maandelijkse artikelen! Ook zullen er gidsen uitkomen voor onder andere het aanbod op Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en Apple TV+. Vandaag bespreken we echt de nieuwe films, die vanaf april 2020 op Pathé Thuis te zien zullen zijn!

Over Pathé Thuis

Een account bij Pathé Thuis is laagdrempelig en vrijblijvend. Voor het aanmaken van een account heb je alleen een e-mailadres nodig. Vervolgens betaal je per gekochte / gehuurde film. De nieuwste films huur je bij Pathé Thuis vanaf een prijs van €2,49 tot en met een prijs van €4,99 euro.

Pathé Thuis is een Nederlandse video-on-demand dienst (VOD) en aanbieder van talloze films die kortgeleden in de bioscoop hebben gedraaid, en meer. Het huidige online aanbod bestaat uit meer dan 2000 titels en wordt wekelijks uitgebreid met de nieuwste films. Pathé Thuis is beschikbaar op alle gangbare platformen zoals desktop, Smart-TV’s, gameconsoles, tablets en smartphones. Een account is gratis aan te maken. Gebruikers van de dienst betalen per gehuurde of gekochte film (transactional VOD).

Introductie

In tijden van deze pandemie zal de woonkamer een belangrijke rol gaan spelen voor het hele gezin. Er zal vaker samen een filmpje gekeken worden. De vraag is echter altijd welke (nieuwe) film wil ik nu gaan kijken? Gelukkig brengt Pathé Thuis in april een hoop toffe films uit. Uit deze selectie zijn er ook meer dan genoeg films voor alle leeftijden. Ook zijn er een aantal vervroegde releases. Hieronder volgen een aantal uitgelichte films. Daarna kun je een volledige lijst van het nieuwe aanbod lezen.

Just Mercy

Just Mercy vertelt het waargebeurde verhaal van Walter McMillian (Jamie Foxx, Django Unchained), die met behulp van de jonge advocaat Bryan Stevenson (Michael B. Jordan, Creed & Creed II) in beroep gaat tegen zijn moord veroordeling. De film is gebaseerd op de gelijknamige memoires, geschreven door Stevenson. Just Mercy is nu al te zien op Pathé Thuis.

Just Mercy (2019) Afbeelding 1
Michael B. Jordan & Jamie Foxx zijn beide te zien in Just Mercy. Bron: Filmdepot &
Warner Bros. Pictures International Holland.

Mijn Rembrandt

Mijn Rembrandt vertelt het verhaal van collectioneurs die ons deelgenoot maken van hun intieme band met “hun” Rembrandt. Mijn Rembrandt is vanaf 6 april 2020 te zien op Pathé Thuis.

“…wat ik wel erg vind is dat in deze film alleen de rijke klasse de kans krijgt te praten over een van de beste schilders aller tijden. Het voelt hierdoor net aan alsof zijn werk alleen van belang is voor die klasse en niet voor de rest van de samenleving. Terwijl Rembrandt’s schilderwerk juist voor iedereen zichtbaar moet zijn. Als we nu de kans krijgen om een nieuwe Rembrandt te zien, voelt het net aan alsof we de rijke klasse dankbaar moeten zijn daarvoor. En dat vind ik in deze tijden niet echt meer kunnen…”

Filmjournalist Sebastiaan Khouw over Mijn Rembrandt.
Mijn Rembrandt Uitgelichte Afbeelding
Jan Six met de nieuwe Rembrandt. Bron: Cinéart NL, Cineart, Discours Film.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Regisseur J.J. Abrams (Star Wars: The Force Awakens) en Lucasfilm bundelen opnieuw hun krachten en nemen de kijkers mee op een epische reis naar een galaxy far, far away met Star Wars: The Rise of Skywalker. Een meeslepend slot van de baanbrekende Skywalker-saga, waar nieuwe legendes worden geboren en de laatste strijd voor vrijheid gaat beginnen. Star Wars: The Rise of Skywalker zal vanaf 8 april 2020 te zien zijn op Pathé Thuis.

Star Wars The Rise of Skywalker (2019) Afbeelding 1
Daisy Ridley keert terug als Rey voor de laatste Star Wars-film in de Skywalker-Saga!

Jumanji: The Next Level

De groep vrienden uit Jumanji: Welcome to the Jungle, keren terug naar de wereld van de game. Dit doen ze om één van hun te redden. Al snel komen ze erachter dat niks meer hetzelfde is. Jumanji: The Next Level zal vanaf 8 april 2020 te zien zijn op Pathé Thuis.

“…Wat The Next Level beter maakt dan Welcome to the Jungle is heel simpel. Het bouwt verder op uit het materiaal van het vorige deel. Oftewel grappige situaties en verhaallijnen uit het vorige deel worden verder uitgebouwd. Maar door de toevoeging van DeVito en Glover wordt alles anders dan je verwacht. De film speelt met je verwachtingen. Je denkt net zoals de personages dat alles op dezelfde manier zal gaan verlopen als de vorige keer. Maar wanneer dit niet gebeurd ben je in shock. Niet uit angst, maar in shock van het lachen. Je komt niet meer bij…” 

Filmjournalist Sebastiaan Khouw over Jumanji: The Next Level.
Jumanji: The Next Level Afbeelding 2
Dwayne Johnson en Kevin Hart blijven een geweldig duo!

Sonic the Hedgehog

Sonic is het nieuwe live-action avontuur gebaseerd op de populaire Sega videogame franchise. Sonic (Ben Schwartz, The Lego Movie 2) en zijn nieuwe beste vriend Tom (James Marsden, Westworld) proberen samen de slechterik Dr. Robotnik (Jim Carrey, Kidding) te stoppen en de wereld te redden. Sonic the Hedgehog is vanaf 14 april 2020 te zien op Pathé Thuis.

Sonic the Hedgehog (2020) Afbeelding 1
One ring to rule them all“. Die quote hoort bij deze film toch? Oh, wacht…

Birds of Prey

Birds of Prey verteld het verhaal van Harley Quinn (Margot RobbieSuicide Squad. Na een definitieve break-up met de Joker, moet ze proberen in leven te blijven. Iedereen heeft haar als doelwit, inclusief de gevaarlijke Roman Sionis (Ewan McGregorChristopher Robin). Birds of Prey zal vanaf 16 april 2020 te zien zijn op Pathé Thuis.

“…Birds of Prey is geregisseerd door regisseuse Cathy Yan (Dead Pigs) en ik kan persoonlijk niet wachten om meer werk van haar te gaan zien. Het scenario is geschreven door scenarioschrijfster Christina Hodson (Bumblebee). In mijn ogen zijn deze twee vrouwen de twee echte grote sterren van Birds of Prey. Ze weten op een creatieve manier het verhaal van Harley Quinn verder op te pakken en tegelijkertijd een heleboel nieuwe personages te introduceren…”

Filmjournalist Sebastiaan Khouw over Birds of Prey.

Volledige Releaselijst Pathé Thuis April 2020

 • Au nom de la Terre (2019). Vanaf 01-04-20 op Pathé Thuis.
 • Black and Blue (2019). Vanaf 01-04-20 op Pathé Thuis.
 • Seules les bêtes (2019). Vanaf 01-04-20 op Pathé Thuis.
 • Adopt a Highway (2019). Vanaf 01-04-20 op Pathé Thuis.
 • Just Mercy (2019). Vanaf 02-04-20 op Pathé Thuis.
 • The Boy Brahms Curse (2020). Vanaf 03-04-20 op Pathé Thuis.
 • Mijn Rembrandt (2019). Vanaf 06-04-20 op Pathé Thuis.
 • April, May en June (2019). Vanaf 06-04-20 op Pathé Thuis.
 • The Peanut Butter Falcon (2019). Vanaf 08-04-20 op Pathé Thuis.
 • Huisvrouwen Bestaan Niet 2 (2019). Vanaf 08-04-20 op Pathé Thuis.
 • Star Wars: The Rise of Skywalker (2019). Vanaf 08-04-20 op Pathé Thuis.
 • Jumanji: The Next Level (2019). Vanaf 08-04-20 op Pathé Thuis.
 • Wiren (2018). Vanaf 09-04-20 op Pathé Thuis.
 • Roodschoentje en de zeven dwergen (2019). Vanaf 09-04-20 op Pathé Thuis.
 • The Gentlemen (2019). Vanaf 10-04-20 op Pathé Thuis.
 • Hors Normes (2019). Vanaf 10-04-20 op Pathé Thuis.
 • Il Testimone Invisible (2019). Vanaf 14-04-20 op Pathé Thuis.
 • American Warfighter (2018). Vanaf 14-04-20 op Pathé Thuis.
 • Sonic the Hedgehog (2020). Vanaf 14-04-20 op Pathé Thuis.
 • The Rhythm Section (2020). Vanaf 14-04-20 op Pathé Thuis.
 • Buurman & Buurman: Experimenteren er op los! (2019). Vanaf 14-04-20 op Pathé Thuis.
 • Storyzoo op Avontuur in het Sprookjesbos. Vanaf 15-04-20 op Pathé Thuis.
 • Birds of Prey (2020). Vanaf 16-04-20 op Pathé Thuis.
 • Ask Dr. Ruth (2019). Vanaf 16-04-20 op Pathé Thuis.
 • Sofia (2018). Vanaf 16-04-20 op Pathé Thuis.
 • Ága (2018). Vanaf 16-04-20 op Pathé Thuis.
 • The Informer (2019). Vanaf 16-04-20 op Pathé Thuis.
 • The Dare (2019). Vanaf 17-04-20 op Pathé Thuis.
 • Nachtwacht: Het Duistere Hart (2019). Vanaf 17-04-20 op Pathé Thuis.
 • Greta (2018). Vanaf 19-04-20 op Pathé Thuis.
 • Richard Jewell (2019). Vanaf 20-04-20 op Pathé Thuis.
 • Spionnengeheimen / Spies in Disguise (2019). Vanaf 20-04-20 op Pathé Thuis.
 • Playing with Fire (2019). Vanaf 20-04-20 op Pathé Thuis.
 • Like a Boss (2020). Vanaf 21-04-20 op Pathé Thuis.
 • Agatha and the Truth of Murder (2018). Vanaf 21-04-20 op Pathé Thuis.
 • Willy Op de onbekende Planeet (2019). Vanaf 22-04-20 op Pathé Thuis.
 • Final Kill (2020). Vanaf 22-04-20 op Pathé Thuis.
 • Enemy Lines (2020). Vanaf 23-04-20 op Pathé Thuis.
 • Daughter of the Wolf (2019). Vanaf 24-04-20 op Pathé Thuis.
 • The Night Clerk (2020). Vanaf 24-04-20 op Pathé Thuis.
 • Corporate Animals (2019). Vanaf 27-04-20 op Pathé Thuis.

Deze blogpost is origineel van Film Gids – Nieuw op Pathé Thuis in April 2020 en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/nieuw-op-pathe-thuis-april-2020/feed/ 0 9016
Goodiebags Win Actie – Terminator: Dark Fate https://sebkijk.nl/goodiebags-win-actie-terminator-dark-fate/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=goodiebags-win-actie-terminator-dark-fate https://sebkijk.nl/goodiebags-win-actie-terminator-dark-fate/#respond Tue, 31 Mar 2020 07:54:36 +0000 https://sebkijk.nl/?p=8954
sebkijk!

Goodiebags? Wie wil dat nou niet hebben. Of in dit geval – wie wil dat nou niet winnen? Ik heb enorm goed nieuws voor iedereen die regelmatig Sebkijk leest! In samenwerking met Team Lewis NL en 20th Century Fox Home Entertainment mag ik drie goodiebags van de film Terminator: Dark Fate weggeven aan mijn lezers! […]

Deze blogpost is origineel van Goodiebags Win Actie – Terminator: Dark Fate en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Goodiebags? Wie wil dat nou niet hebben. Of in dit geval – wie wil dat nou niet winnen? Ik heb enorm goed nieuws voor iedereen die regelmatig Sebkijk leest! In samenwerking met Team Lewis NL en 20th Century Fox Home Entertainment mag ik drie goodiebags van de film Terminator: Dark Fate weggeven aan mijn lezers! Ben je benieuwd geraakt hoe je hier kans op kan maken? Lees dan verder en doe mee met deze nieuwe Win Actie!

Over de Terminator-Franchise

Wie kent de Terminator-franchise nou niet? Zelfs als je de films nog nooit gezien hebt, zul je bekend zijn met een van de momenten of one-liners uit de film. Van “Hasta la Vista, Baby” tot “I’ll be Back” – allemaal zijn ze legendarisch. Wil je meer lezen over de eerste twee Terminator-films. Volg dan mijn links naar de artikelen over The Terminator en Terminator 2: Judgment Day.

In Terminator: Dark Fate neemt regisseur Tim Miller (Deadpool) je mee in een fictieve wereld waarin de mensheid het nog steeds moet opnemen tegen de machines. Ook oude bekenden van de franchise keren na een lange tijd eindelijk terug. Ik heb het uiteraard over producent James Cameron en actrice Linda Hamilton (Sarah Connor). Samen met de T-800 (Arnold Schwarzenegger, Predator) en supersoldaat Grace (Mackenzie Davis, Blade Runner 2049) moet Sarah Connor een nieuwe missie volbrengen. Hiervoor moeten ze strijd aangaan met de nieuwe Terminator Rev 9.

Terminator Dark Fate Afbeelding 2
Linda Hamilton is terug als Sarah Connor!

Synopsis “Terminator: Dark Fate”

In Terminator: Dark Fate wist Sarah Connor het einde van de wereld te voorkomen en de toekomst definitief te veranderen. Echter gaat de meedogenloze strijd tussen mens en machine onverminderd door. Uit de toekomst wordt er een nieuwe en nog gevaarlijkere Terminator gestuurd. Dit gemodificeerde model Rev 9 (Gabriel Luna, Agents of S.H.I.E.L.D.) heeft als taak om de aanstaande leidster van het verzet op te sporen en te doden. Nu moet Sarah Connor opnieuw (met hulp) de strijd aangaan tegen de machines.

Bekijk hier de officiële trailer van Terminator: Dark Fate!

Over de Win Actie

Ik mag in samenwerking met Team Lewis NL en 20th Century Fox Home Entertainment in totaal 3 prijspakketten / goodiebags van de film Terminator: Dark Fate weggeven. In deze prijspakketten bevinden zich onder anderen; een poster, een steelbook van de film, een Terminator actiefiguur en de film zelf op Blu-ray. Ik mag deze goodiebags onder de deelnemers van deze win actie verloten. wil je mee doen met deze win actie en kans maken op de goodie bags? Lees dan eerst de spelregels hieronder.

 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Een mail sturen met vragen en/of opmerkingen is altijd mogelijk.
 • De winnaar zal via de e-mail en/of via een privé-bericht benaderd worden.
 • Per persoon kan slechts één keer worden deelgenomen.
 • Om deel te nemen aan deze prijsvraag moet je bepaalde gegevens achterlaten; zoals bijvoorbeeld je (volledige) naam en e-mail adres. Deze gegevens worden alleen gebruikt om de prijs naar je toe te sturen. Na afloop worden deze gegevens weer verwijderd. Bij uitzondering zullen je gegevens gedeeld worden met de sponsor, die de Prijsvraag mogelijk maakt, zodat de prijs rechtstreeks naar je opgestuurd kan worden.
 • Om mee te doen aan deze prijsvraag dien je woonachtig te zijn in Nederland.
 • Vul je correcte adres-gegevens in, anders kan de prijs ook niet verstuurd worden.
 • Je hoeft NIET 18 jaar of ouder te zijn om mee te doen, maar onder de 16 jaar moet je toestemming van je ouders hebben om mee te doen. Win je de prijsvraag en ben je jonger dan 16 jaar, dan kun je ook je e-mail adres van je ouders doorsturen, zodat wij eventueel contact met hun kunnen opnemen over het verzenden van de prijs.

Deelnemen

Vul hieronder het formulier in en klik op verzenden. Wij krijgen hiervan een melding binnen en zullen je gegevens alleen gebruiken voor deze win actie. Je kunt je aanmelden voor deze win actie tot 21 april 00:01.

Deze blogpost is origineel van Goodiebags Win Actie – Terminator: Dark Fate en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/goodiebags-win-actie-terminator-dark-fate/feed/ 0 8954
500 Must See Films – Terminator 2: Judgment Day (1991) https://sebkijk.nl/must-see-films-terminator-2-judgment-day/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=must-see-films-terminator-2-judgment-day https://sebkijk.nl/must-see-films-terminator-2-judgment-day/#respond Sun, 29 Mar 2020 09:21:27 +0000 https://sebkijk.nl/?p=8910
sebkijk!

Voor dit artikel keek ik de Ultimate Edition van de film Terminator 2: Judgement Day op DVD. Dit artikel bevat redelijk wat SPOILERS voor de films; The Terminator en Terminator 2: Judgment Day. Lees dus alleen verder op eigen risico. In de column “Seb Presenteert 500 Must See Films” ga ik op zoek naar 500 […]

Deze blogpost is origineel van 500 Must See Films – Terminator 2: Judgment Day (1991) en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Voor dit artikel keek ik de Ultimate Edition van de film Terminator 2: Judgement Day op DVD. Dit artikel bevat redelijk wat SPOILERS voor de films; The Terminator en Terminator 2: Judgment Day. Lees dus alleen verder op eigen risico.

In de column “Seb Presenteert 500 Must See Films” ga ik op zoek naar 500 films die ieder mens in zijn leven gezien moet hebben. De meeste journalisten en filmmakers plaatsen direct een volledige lijst vol met films die je gezien moet hebben. 

Ik ga echter samen met mijn lezers op zoek naar films voor deze lijst. Vanaf het begin tot het einde kan men mij hierin volgen. Vandaag ga ik verder met mijn lijst. Vandaag is het de beurt aan het vervolg op de film “The Terminator” uit 1984. Ik heb het uiteraard over Terminator 2: Judgment Day uit 1991.

Synopsis

Het is tien jaar geleden dat Sarah Connor (Linda Hamilton, The Terminator) het doelwit was van een moordlustige Terminator uit de toekomst. Haar zoon John Connor (Edward Furlong, American History X) zal ooit de verzetsleider worden die het opneemt tegen supercomputer Skynet. Daarom wordt er een nieuwe en een nog gevaarlijkere Terminator door Skynet naar onze tijd gestuurd. Zijn doel is om John Connor te elimineren. Het verzet stuurt daarop een oudere Terminator naar heden, om John te beschermen.

Making Of “Terminator 2: Judgment Day

Na het grote succes van de eerste Terminator-film werd er besloten om een vervolg te gaan maken. 7 jaar na “The Terminator” kwam Terminator 2: Judgment Day uit in de bioscoop. Regisseur en scenarioschrijver James Cameron keerde samen met sterren Arnold Schwarzenegger (Predator) en Linda Hamilton terug voor dit tweede deel. I’ll be back! De beroemde woorden van Schwarzenegger’s Terminator uit de 1984-film, kreeg dus nieuwe betekenis toen er werd gewerkt aan een vervolg. 

The important element that’s changed in her life since we saw her last, is that she’s had her son; John Connor. And he is now 10 years old. The new Terminator of the film is not targeted on her anymore. The Child – now himself – is the party.”

James Cameron over Terminator 2: Judgment day.

Voor regisseur James Cameron was een vervolg op de originele Terminator-film onvermijdelijk. Hij wilde dus dan ook zelf graag aan het stuur zitten voor dit vervolg. James Cameron wilde zeker weten dat de crew niet kwijt zou raken waar het concept van deze franchise overgaat. Maar James Cameron was niet de enige die graag aan een Terminator-vervolg wilde werken. Volgens de regisseur zelf was het acteur Arnold Schwarzenegger die ook echt “vocht” voor een sequel op “The Terminator”.

Naast de terugkomende castleden, keerden ook een aantal crewleden terug voor het vervolg. Zo keerde ook director of photography Adam Greenberg (Snakes on a Plane) en Terminator effects creator Stan Winston (Pumpkinhead) terug voor het vervolg.

“The sequel must be true to the first film, but yet it must be more than the first film. We have to give them what they got in the first and we have to give them something new and fresh. And I think that’s what we’ve done in Terminator 2.”

Stan Winston over Terminator 2: Judgment day.
Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 1
Arnold Schwarzenegger keert als een baas terug in Terminator 2: Judgment Day. Bron: Pathé Thuis & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Op 9 oktober 1990 begonnen de opnames van Terminator 2: Judgment Day. Op 4 april 1991 werden deze opnames afgerond. Voor 6 maanden werkten meer dan 1000 filmmakers aan het maken van Terminator 2: Judgment Day. Er werd dag en nacht gefilmd door de staat van Californië. Het productieteam had veel werk aan ze hadden met de vele actie-scènes die in het script zaten. Zo werd de route van een rivier in de uitgebreide overstroming-kanalen in Los Angeles aangepast om snelle achtervolging-scènes te kunnen filmen. 

Daarnaast werd ook opnieuw leven gebracht aan een opgeheven staalfabriek, zodat hier ook scènes uit het script gefilmd konden worden. Ironisch genoeg lag de eigenlijke temperatuur in deze staalfabriek rond de 5-6 graden Celsius. Het was dus erg moeilijk voor de cast om er voor deze scènes gezweet uit te zien. In Noord-Californië legde een team van pyrotechnici één van de grootste politie schietpartijen in de filmgeschiedenis vast. Bij de achtervolgingsscène in de overstroming-kanalen valt de bovenkant van de vrachtwagen eraf, omdat de burg waar hij onderdoor rijdt te laag is. Deze scène was oorspronkelijk niet zo gepland. Op locatie bleek de brug te laag te zijn. Regisseur James Cameron besloot dit toe te voegen aan de film.

Laten we het ook even hebben over de toevoeging van een nieuwe soort Terminator – namelijk de T-1000 (Robert Patrick, The X-Files). Teaser Trailers voor Terminator 2: Judgment Day zeiden opzettelijk niet dat de T-1000 de schurk zou zijn in het vervolg. Toen  regisseur & schrijver James Cameron begon aan de film, had hij het idee dat beide Terminators die naar het verleden gestuurd zouden worden T-800s zouden zijn. T-800s zijn de Terminators die lijken op Arnold Schwarzenegger voor de duidelijkheid! Maar toen Cameron in 1990 begon met het schrijven aan het script, bedacht hij dat het een beter idee was als de slechte Terminator een verder ontwikkeld model zou zijn.

Onder de vele afwegingen voor wie de T-1000 zou zijn, zat ook acteur Michael Biehn. Deze acteur speelde Kyle Reese in het eerste deel. De verklaring hiervoor zou zijn dat Skynet DNA van Reese te pakken zou hebben gekregen. Dit zou dan weer gebruikt zijn om een nieuwe Terminator  te maken. Echter liet James Cameron dit idee vallen, omdat het waarschijnlijk te ingewikkeld zou zijn geworden voor het publiek. Uiteindelijk kreeg Robert Patrick de rol, omdat hij mooi in contrast kwam met de originele Terminator.

“I wanted to find someone who would be a good contrast to Arnold. If the 800 series is a kind of human Panzer tank, then the 1000 series had to be a Porsche.”

James Cameron over het casten van Robert Patrick in Terminator 2: Judgment Day.
Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 2
Alle hoofdpersonages van Terminator 2: Judgment Day op één episch plaatje. Bron: Twentieth Century Fox Home Entertainment & Pineterest.

“Terminator 2: Judgment Day” Film Trivia

 • Wist je dat er in totaal meer dan tweehonderd verschillende wapens te zien zijn in Terminator 2: Judgment Day?
 • Het geluid dat de T-1000 maakt wanneer hij transformeert is opmerkelijk genoeg gemaakt door een condoom over een microfoon heen te schuiven.
 • Witst je dat het geluid van het geweer van de T-800 (gespeeld door Arnold Schwarzenegger) afkomstig is van een kanon?
 • De stem van Edward Furlong als John Connor is na de opnamen opnieuw ingesproken, omdat Furlong de baard in de keel kreeg tijdens de opnamen. Alleen de scène waarin de Terminator en John Connor praten over “waarom mensen huilen” is het originele stemgeluid behouden.
 • Wist je dat er elf camera’s nodig waren om de explosie van het Cyberdyne-gebouw vast te leggen.
 • Om Arnold Schwarzenegger er uit te laten zien als de Terminator duurde soms wel vijf uur.
Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 3
Arnold Schwarzenegger: *makes canon sounds*. Bron: Pathé Thuis & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Filosofie, Symboliek & Thematiek in “Terminator 2: Judgment Day”

In de eerste twee Terminator-films is er een hoofdpersonage die beide films draagt. Een hoofdpersonage die echt de “ster” is van beide films. Ik heb dus niet over John Connor of de Terminators zelf. Ik heb het uiteraard over Sarah Connor – die in beide films briljant gespeeld door actrice Linda Hamilton. Sarah is het personage dat over de tijd zich het meest ontwikkelt. Haar karakterontwikkeling begint als ze nog een onverschillige vrouw is. Maar dat verandert wanneer ze erachter komt dat ze de taak heeft om de redder van de wereld te scheppen. Even terzijde; Hamilton weet precies hoe ze de transitie van slachtoffer naar soldaat moet acteren. Ze is intimiderend op een ongekend niveau.

Terminator 2: Judgment Day gaat over een vrouw die leert te geloven in hoop, terwijl ze weet dat Judgment Day eraan komt. Terminator 2 is niet alleen een actie sci-fi film, maar ook nog een film die laat zien hoe een normaal persoon zou reageren onder ongelofelijke stress en oneerlijke omstandigheden. Terminator 2 werkt via een filosofie van vrije wil dat beide bekrachtigend en verhalend interessant is. Alles kan namelijk gebeuren. In de visie van James Cameron heeft elke actie van Sarah Connor consequenties. Wat als ze Miles Bennett Dyson (Joe Morton, Speed) toch had vermoord? Dan was de tijdlijn van deze franchise heel anders geweest.

De universele vraag van de (eerste twee) Terminator-films heeft te maken met lotsbestemming. Zijn we vrij om de toekomst te kunnen veranderen of is de toekomst al uitgeschreven? In de eerste Terminator-film wordt er vooral gebruik gemaakt van een deterministische kijk op de wereld. Dit houdt in dat alle gebeurtenissen in deze wereld (dus ook in het bijzonder de menselijke handelingen) geheel en al door voorafgaande omstandigheden worden bepaald. 

Sarah Connor is de moeder van John Connor. John stuurt Kyle Reese terug naar het verleden zodat hij en Sarah verliefd kunnen worden – met als gevolg dat Kyle de vader van John kan worden. In andere woorden dit gebeurd, zodat John geboren kan worden. De handeling van tijdreizen verandert de geschiedenis niet, het zorgt er alleen voor dat het plaatsvindt. Kyle moet John’s vader worden, want anders kan John hem ook nooit terug de tijd in sturen. Dat wil niet zeggen dat vrije wil geen plaats heeft in de eerste film. Sarah en Kyle kiezen er beide zelf voor om toe te geven aan hun hartstochten, want ze hebben de tijd om deze keuze te maken.

Terminator 2 Judgment Day Afbeelding 4
Ook Sarah Connor (Linda Hamilton) keert terug als een ultieme baas! Bron: Pathé Thuis & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Auteur C. S. Lewis zei ooit dat lotsbestemming en vrije wil tegelijkertijd kunnen bestaan. The Terminator is een goed voorbeeld hiervan. Terminator 2: Judgment Day heeft weer een andere kijk op deze wereld. De film verteld ons dat de toekomst niet vast gelegd is. We hebben een lotsbestemming, maar dit lot kan veranderd of zelfs voorkomen worden. De eerste film eindigt pessimistisch. Sarah breidt zich voor op de onvermijdelijke oorlog tussen de mensheid en de machines. Terminator 2: Judgment Day eindigt echter met een onzekere toekomst. Echter is dit wel een toekomst waar de cyborg-apocalypse voorkomen kan worden.

“Listen, and understand. That terminator is out there. It can’t be bargained with. It can’t be reasoned with. It doesn’t feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop, ever, until you are dead.”

Kyle Reese (Michael Biehn) in the terminator (1984).

In een gruwelijke beschrijving verteld Kyle Reese ons in de eerste Terminator-film hoe mens en machine van elkaar verschillen. We hebben het hier onder andere over gevoel. Gevoel is iets essentieels in de mensheid, maar gevoel hoeft niet altijd iets goeds te betekenen. Zo zorgt de pijn in Sarah’s been er bijna voor dat ze sterft in de eerste Terminator-film. Daarnaast zorgt haar emotionele trauma er bijna voor dat ze Miles Dyson vermoordt. De mensheid geeft vaak snel toe in haar gewelddadige emoties. “It’s in your nature to destroy yourselves.” – zegt Arnold Schwarzenegger’s Terminator in Terminator 2: Judgment Day.

Er komt een oorlog tussen de mensheid en de machines door een computer systeem dat bekend staat als Skynet. Dit computer systeem was geprogrammeerd en ontworpen als een manier om strijdkrachten efficiënter te maken. Maar toen Skynet zelfbewust werd, zorgt het via een nucleaire oorlog voor een bijna geslaagde genocide op de mensheid. Skynet mag dan misschien beschikken over vrije wil en logica, het heeft beschikking tot gevoel. In ieder geval dat dachten we tot Terminator 2: Judgment Day uitkwam. We kennen in ieder geval één Terminator die menselijke aspecten lijkt te bevatten. Ik heb het uiteraard over de Terminator die John Connor beschermt tegen de T-1000.

Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 5
John Connor en zijn “beste vriend”; de T-800. Bron: Pathé Thuis & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Tegen het einde van de film weet de Terminator gebruik te maken van redenaties, vrije wil en emoties. Als de T-1000 vernietigd is, weet de Terminator rationeel tot een conclusie te komen. Deze conclusie is dat Skynet alleen te stoppen is, als hij zichzelf opoffert. Dit is niet alleen vanuit een logica standpunt, maar ook vanuit een emotionele standpunt. Hij komt erachter dat menselijk leven waarde heeft. De Terminator volgt dan ook niet een bevel op die John Connor hem geeft. Natuurlijk kan hij niet zichzelf niet vernietigen door protocollen in zijn mechanismes, dus heeft hij Sarah’s hulp nodig om zichzelf in gesmolten    staal te brengen.

Dit principe kan echter ook vaak terug gezien worden in vele mensen die niet verder dan bepaalde mentale blokkades inhuur leven komen. Ook is het duidelijk dat de Terminator emotionele pijn ervaart. Een van zijn laatste lijnen in de film is; “I know now why you cry, but it is something I can never do.” Zoals zijn vrije wil is er een belemmering (door het voorgeprogrammeerde Skynet-systeem) die zin volledige ervaring tegenhoud. Echter is er dus wel duidelijk te zien dat deze Terminator pijn voelt.

Ook iets filosofisch wat opvalt in deze wereld, komt opnieuw door het vervolg op de eerste Terminator-film In dit universum is ervaring de enige manier om iets echt te leren. Er kan je niet gewoon iets verteld worden. Je moet het echt ervaren om er iets van te leren. Sarah kan niet verteld worden dat ze bestemd is om een geweldige strijder te worden. Ze moet de terreur van de (eerste) Terminator ervaren, om die sterke strijder te worden. Daarnaast gelooft Sarah dat Miles Dyson een monster is, tot dat zij hem in de ogen kijkt en door heeft dat zij zich gedraagt als een Terminator. Ervaring is iets dat geleefd wordt. Zo is liefde iets wat gevoeld kan worden, maar tegelijkertijd wordt het ook echt gemaakt door de ervaring van liefhebbend zijn en je geliefd voelen.

De Terminator begint de film met het na-apen van menselijke eigenschappen. Hij heeft gedetailleerde bestanden over mensen, maar hij weet niet wat het betekent om een mens te zijn. Pas aan het einde van de film dringt dit tot hem door. Ik herhaal hoe deze Terminator zegt; “I know now why you cry.” Hij heeft de data al ontvangen waarom mensen huilen, maar aan het einde van de film begrijpt hij ook echt waarom mensen kunnen huilen. Dit heeft hij geleerd door ervaring op het vlak van compassie. En het is ook deze compassie dat hem veranderd. 

For if a machine, a Terminator, can learn the value of human life; maybe we can too.”

Sarah Connor (Linda Hamilton) in terminator 2: judgment day (1991).
Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 6
Van links naar rechts – John Connor (Edward Furlong), Sarah Connor (Linda Hamilton) & de Terminator/T-800 (Arnold Schwarzenegger). Bron: IMDB & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Beste & Favoriete Scènes

Anders dan bij The Terminator uit 1984, is het bij Terminator 2: Judgment Day (uit 1991) makkelijker om een aantal hoogtepunten te benoemen. Dit betekent niet dat Terminator 2: Judgment Day slechter is dan The Terminator. Persoonlijk vind ik namelijk dit vervolg nog velen malen beter dan het eerste deel. Maar wat het wel betekent is dat bepaalde scènes uit Terminator 2: Judgment Day uitsteken boven andere scènes uit dezelfde film.

Neem bijvoorbeeld de eerste achtervolgingsscène tussen John Connor en de T-1000. Het opent al perfect. Beide Terminators zijn op zoek naar John Connor. We weten nog niet dat één van deze Terminators het kind juist wilt beschermen. Dus wanneer we opnieuw een T-800 aan het begin van de film zien, verwachten wij het ergste. Echter wanneer John Connor tussen de twee Terminators komt te staan, is hij vol angst. Hij weet niet dat de T-800 hem zal gaan proberen te beschermen. En wij als publiek ook nog niet, totdat Arnold Schwarzenegger’s T-800 perfect zegt “Get Down!”. Daarna begint een lange en enorm intense achtervolging tussen John Connor, de T-800 en de T-1000.

Deze actie-volle achtervolging is revolutionair geweest voor het actie-genre, maar hier kom ik later nog terug op. Eigenlijk zijn er drie soorten scènes in Terminator 2: Judgment Day die ik ervaar als de beste en leukste scènes. Allereerst de actie-scènes met Sarah Connor, de T-800 en John Connor. Deze zijn geweldig, uniek, intens en verdomd creatief gemaakt.

Ten tweede de scènes waarin we een getraumatiseerde Sarah Connor zien, die Judgment Day maar niet uit haar hoofd kan krijgen. En als laatste – mijn persoonlijke favoriet – alle scènes tussen John Connor en de T-800. Het voelt zo humaan en zo persoonlijk aan om John Connor de T-800 (indirect en onbewust) menselijke eigenschappen aan te zien leren. Geweldige scènes zijn dat. Het zorgt ervoor dat je als kijker nog wat lucht kan happen, voordat de intense actie-scènes weer verder gaan.

Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 7
“Give me Five!” – Een oprecht mooi en simpel moment uit de film. Bron: IMDB & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Revolutie-Meter

“Revolutie-Meter”? Seb; Waar heb jij het in godsnaam nu weer over? Goed dat je het vraagt. Voor mij betekent de revolutie-meter het idee hoe revolutionair een film destijds was. Was het genre-brekend? Maakt het slim gebruik van storytelling? Of deed het zelfs iets bijzonders met zijn budget? Dit soort vragen zal ik bespreken onder dit stukje. 

Terminator 2: Judgment Day was destijds met een budget van 100 miljoen dollar de duurste film ooit gemaakt. De film was net als zijn voorganger een groot succes. Terminator 2: Judgment Day bracht alleen al in de Verenigde Staten $204,8 miljoen op. De wereldwijde opbrengst bedroeg bijna 520 miljoen dollar, maar met de heruitgave van de film in de bioscoop is dit bedrag inmiddels al $520.881.154.

Voor de eerste Terminator-film kreeg acteur Arnold Schwarzenegger $75,000 betaald. Voor Terminator 2: Judgment Day kreeg hij 15 miljoen dollar voor zijn rol als de Terminator. In totaal zei hij 700 woorden in de film, waardoor hij dus 21.428 dollar per woord ontving. Dit is een extreem hoog bedrag en al helemaal vergeleken met het bedrag dat hij ontving voor The Terminator uit 1984.

Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 9
“Hasta la Vista, Baby. Bron: IMDB & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

De film was jarenlang de R-gewaardeerde film die het meeste opbracht tijdens het openingsweekend. Een R-film is een film waarvoor wordt geadviseerd dat iemand onder de zeventien die niet mag zien zonder een volwassene. In 2003 brak The Matrix Reloaded het record. Terminator 2: Judgment Day bevat revolutionaire actie-scènes die de creativiteit van andere filmmakers naar boven bracht. De stunts waren ongekend destijds. Kijk maar naar de actie-scène waarbij een helikopter onder een snelweg viaduct gaat. Dit is geen CGI, dit hebben ze daadwerkelijk zo gefilmd.

Naast de revolutionaire actie-scènes, maakte Terminator 2: Judgment Day ook nog gebruik van uitgebreide computer-gegeneerde-afbeeldingen (CGI). Voor het maken van de twee Terminators was CGI namelijk erg belangrijk. De CGI was voornamelijk nodig voor de T-1000, omdat het een personage is dat zich kan transformeren in bijna alles wat het aanraakt. Industrial Light & Magic (ILM) en Pacific Data Images (PDI) zorgden voor de computer-beelden. Terwijl Stan Winston zorgde voor praktische effecten. De kosten van de visuele effecten lag rond de 5 miljoen dollar en er waren 35 mensen nodig om deze effecten te maken. Het bracht de visual-effects team de Academy Award voor Beste Visuele Effecten op in 1992.

Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 8
Robert Patrick als de killer-machine “T-1000“. Bron: IMDB & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Recensie

Zoals je misschien al door hebt gehad, ben ik een groot fan van Terminator 2: Judgment Day. Net zoals “The Terminator” uit 1984, behoort dit tweede deel tot een van mijn favoriete films aller tijden. Nog meer zelfs dan het eerste deel. Dit komt omdat deel 2 – in mijn ogen – veel beter is op elk vlak. Zo zijn de actie-scènes legendarisch. Je zult echt op het puntje van je stoel, terwijl je toekijkt en je je afvraagt hoe ze dit hebben bedacht. Sommige mensen vinden dat het origineel een beter script en betere ideeën bevat, maar daar ben ik het simpelweg gewoon niet mee eens.

Oké, ja. Een van de redenen dat Terminator 2: Judgment Day zo goed is, komt doordat de fundamentele basis sterk neergelegd was in het eerste deel. Maar T2 bouwt verder op deze basis en ideeën. De film breidt de wereld en de geloofwaardigheid daarvan uit. Daarnaast is het een geweldig idee geweest om Arnold Schwarzenegger terug te laten komen als een Terminator. Maar dit keer komt hij terug als een “good guy”. Wat een ongelofelijk bijzonder idee. Ik ben echt dol op dit idee. Daarnaast is dit ook de beste rol van Arnold Schwarzenegger aller tijden. Zijn rol bevat naast de geweldige one-liners, ook nog een veel diepere laag.

Een diepere laag die laat zien hoe lang het duurt voordat machines menselijk ervaringen kunnen oppakken. Ook Linda Hamilton schijnt in haar rol als de getraumatiseerde soldaat die alles er aan wilt doen om Judgment Day te voorkomen. De belangrijkste nieuwe (fysieke) toevoeging aan deze franchise, is Edward Furlong’s John Connor. Zijn acteerwerk is oprecht erg sterk en niet veel andere kinder acteurs hadden dit hem kunnen nadoen. Daarom is het ook zo enorm jammer, dat hij nu niet echt meer actief is als acteur. De échte ster van T2 is echter regisseur en scenarioschrijver James Cameron. Het is uiteraard zijn visie die deze film zo groot heeft gemaakt en daar kan ik hem niet genoeg voor bedanken. 

Terminator 2 Judgment Day (1991) Afbeelding 10
Edward Furlong als John Connor in Terminator 2: Judgment Day. Bron: IMDB & Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Conclusie

Uiteindelijk bevat Terminator 2: Judgment Day de juiste mix tussen actie en sci-fi. Het voelt aan als de perfecte zomer-blockbuster en is een onderdeel van de filmgeschiedenis geworden. Het is niet alleen een van de beste vervolgen aller tijden, het is ook een van de beste films aller tijden. T2 is een meesterwerk van een film en hoort uiteraard op iedereen zijn watchlist te staan. Dus als je hem nog niet gezien hebt, waar wacht je dan op? Ga deze film kijken! Als je niet weet waar je deze film kunt kijken. Terminator 2: Judgment Day staat momenteel op Prime Video, wat sinds kort ook (officieel) beschikbaar is in Nederland.

Bekijk hier de officiële trailer van Terminator 2: Judgment Day (1991).

Deze blogpost is origineel van 500 Must See Films – Terminator 2: Judgment Day (1991) en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/must-see-films-terminator-2-judgment-day/feed/ 0 8910
500 Must See Films – The Terminator (1984) https://sebkijk.nl/must-see-films-the-terminator/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=must-see-films-the-terminator https://sebkijk.nl/must-see-films-the-terminator/#respond Thu, 26 Mar 2020 20:40:02 +0000 https://sebkijk.nl/?p=8674
sebkijk!

Welkom tot de nieuwste column op Sebkijk. In de column “Seb Presenteert 500 Must See Films” ga ik op zoek naar 500 films die iedere mens in zijn leven gezien moet hebben. De meeste journalisten en filmmakers plaatsen direct een volledige lijst vol met films die je gezien moet hebben.  Ik ga echter samen met mijn […]

Deze blogpost is origineel van 500 Must See Films – The Terminator (1984) en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Welkom tot de nieuwste column op Sebkijk. In de column “Seb Presenteert 500 Must See Films” ga ik op zoek naar 500 films die iedere mens in zijn leven gezien moet hebben. De meeste journalisten en filmmakers plaatsen direct een volledige lijst vol met films die je gezien moet hebben. 

Ik ga echter samen met mijn lezers op zoek naar films voor deze lijst. Vanaf het begin tot het einde kan men hier mij in volgen. Vandaag ga ik verder met mijn lijst. Vandaag is het de beurt aan de film “The Terminator” uit 1984.

Synopsis

Een cyborg moordenaar (genaamd; “The Terminator“) wordt terug de tijd in gestuurd naar het jaar 1984. De cyborg heeft de taak gekregen om de “onschuldige” Sarah Connor in dat jaar te doden. Echter is er ook één man uit de toekomst teruggestuurd naar dit jaar. Zijn doel is om Sarah te beschermen tegen de Terminator.

Making of “The Terminator”

Bij sommige filmmakers begint het maken van een film altijd met een droom. Bij James Cameron – de regisseur van The Terminator – begon het echter met een nachtmerrie. Volgens Bill Wisher is James Cameron altijd al dol geweest op nachtmerries, omdat ze ongelofelijks sterke of gruwelijke beelden geven. In tegenstelling tot nachtmerries heeft Cameron maar niks met (gewone) dromen en vind hij ze zelfs tijdsverspilling.

Toen James Cameron in Rome was voor de post-productie van Piranha II had hij een koortsige nachtmerrie, waarbij hij een visioen-achtige beeld kreeg. Hij had een nachtmerrie gehad over The Terminator die uit het vuur omhoog kwam. Deze Terminator was een robot – die eerst er nog uitzag als een cyborg met mensenlijk vlees. James Cameron merkte al snel op dat dit beeld ongelofelijk sterk materiaal voor een film zou kunnen zijn.

Als gevolg van deze nachtmerrie probeerde hij nu een verhaal te gaan schrijven dat zo onweerstaanbaar was, dat iedereen zou willen dat hij die film zou gaan regisseren. Dus The Terminator is eigenlijk ontstaan uit een beeld. Als dat niet de magie van film weergeeft, dan weet ik het ook niet meer. James Cameron en Gale Anne Hurd (Aliens) besloten samen de film te gaan maken. James zou de film gaan regisseren en Gale zou de film gaan produceren.

Echter werden ze door elke grote filmstudio afgewezen. Gelukkig hadden ze nog een connectie met Orion Pictures. De connectie was dol op het script en dus kon de film alsnog gemaakt gaan worden. Als we aan The Terminator denken, zien we eigenlijk niemand anders dan Arnold Schwarzenegger (Predator) voor ons. Grappig genoeg was hij toch niet de eerste keuze van James Cameron voor deze rol.

The Terminator (1984) Afbeelding 2
Hard aan het werk met een Terminator-“dummy“. Bron: izismile.com & Orion Pictures.

De eerste keuze van James Cameron voor de rol van The Terminator was Lance Henriksen (Aliens). Zij hadden namelijk samen gewerkt aan de film Piranha II en James Cameron was op zoek naar een acteur die zich goed in een groep mensen kon invoegen. Een acteur die als Terminator nog steeds als een normaal mens over zou komen. Lance zag The Terminator zelf als een soort van “bidsprinkhaan” die zich goed kon invoegen tussen de menigte. Een “bidsprinkhaan” die als roofdier ook tegen grotere vijanden ingaat. Uiteindelijk zou Lance Henriksen de rol van een detective op zich nemen en wel te zien zijn in The Terminator. Maar echter niet in de titulaire rol.

Weet je wat nog komischer is? Dat er eerst aan Arnold Schwarzenegger gevraagd werd om de held in The Terminator te spelen. James Cameron vond het geweldig idee dat Arnold Schwarzenegger de held zou spelen. Maar toen Schwarzenegger het scenario las, vond hij dat het personage van The Terminator veel beter bij hem hoorde. Toen hij dit bij een lunch besprak met James Cameron, was de filmregisseur zelf ook helemaal weg van het idee!

Er was nog wel de vraag of het idee, van een “Terminator” die zich kan invoegen in grote menigtes, nog wel kon bestaan. Maar achteraf is het zeker weten de juiste keuze geweest om Schwarzenegger als The Terminator te casten. Door het uiterlijk en bouw van Schwarzenegger geloof je direct dat hij extreem gevaarlijk is, zonder dat je überhaupt weet dat hij een Terminator is.

The Terminator (1984) Afbeelding 1
Behind-the-Scenes Afbeelding van The Terminator (1984). Links is regisseur James Cameron te zien. Aan de rechterkant staat acteur Arnold Schwarzenegger als The Terminator. Bron: izismile.com & Orion Pictures.

Filosofie, Symboliek & Thematiek in “The Terminator”

Pas op! Dit stuk bevat SPOILERS voor The Terminator. Lees alleen verder als dit je niet uitmaakt!

Filmregisseur James Cameron nam in de jaren ’80 van de vorige eeuw een enorm risico door de traditie van gebruikelijke sci-fi films te breken. Rond die tijd speelde sci-fi films zich voornamelijk af in de dystopische toekomst of in de ruimte. Maar James Cameron liet de film afspelen in het heden (destijds) en in de toekomst. Na meer dan 35 jaar is The Terminator nog steeds van enorm belang in pop-culture en wordt de film nog veel besproken door fans en filmkenners.

De opening van The Terminator laat ons zien hoe het einde van de mensheid plaats vind door de dominantie van technologie. De mensheid lijkt geen kans te hebben door het reusachtige gevaar dat deze technologie is. Dit kan natuurlijk symbool hebben gestaan destijds voor het feit dat er steeds meer nieuwe ontwikkelingen op technologisch vlak voorbij kwamen. Daarnaast werden mensen daar ook steeds meer afhankelijk van.

In onze huidige tijd is hier ook nog steeds sprake van. Zeker nu we te maken hebben met een pandemie, kunnen we opmerken hoeveel we wel niet afhankelijk zijn van technologie om ons hierdoor heen te helpen. Dan heb ik het hierbij niet eens alleen over de technologische uitvindingen die ons kunnen helpen deze pandemie te bevechten. Maar ik heb het er ook over dat we niet eens een dag zonder goede beeldkwaliteit van bijvoorbeeld Netflix kunnen. We zijn zo afhankelijk geworden van technologie, dat het net zoals in The Terminator ons noodlot kan voorspellen.

In The Terminator kan de toekomst nog veranderd worden. Echter kan dit alleen door een strijd met de cyborg aan te gaan. Eindelijk ga ik het hebben over Linda Hamilton. Deze briljante actrice speelt Sarah Connor in The Terminator. Daarnaast speelt ze ook Sarah in Terminator 2: Judgement Day en Terminator: Dark Fate. Hamilton’s Sarah representeert de hoop voor de mensheid. Zij zal namelijk geboorte geven aan John Connor – wie de mensheid helpt terug te vechten tegen de machines in de toekomst.

The Terminator (1984) Afbeelding 6
Linda Hamilton (links) en Michael Biehn (rechts) op de set van The Terminator. Bron: Medium.com & Orion Pictures.

Sarah is de belichaming van de dagelijkse (normale) persoon. Haar leven is alledaags en kan zelfs ook een puinhoop genoemd worden op sommige vlakken. The Terminator wordt volgens sommige houterig gespeeld door Arnold Schwarzenegger, maar niet volgens mij. Ik ben een groot “Arnie”-fan en vind hem iconisch en geniaal in zijn rol als The Terminator. In deze film representeert The Terminator “letterlijk” de rol van de dood zelf. Zijn taak is om Sarah dood te maken om retroactief te voorkomen dat John Connor ooit geboren wordt.

The Terminator probeert door zijn menselijke uiterlijk zich in te voegen in de mensheid. Dit is gedaan op een manier, zodat hij makkelijker bij zijn doelwit kan komen en daarna kan toeslaan. Ook worden we geïntroduceerd aan Kyle Reese – die ook meesterlijk gespeeld wordt door Michael Biehn (Aliens) in deze film. Zijn taak is om Sarah te beschermen tegen The Terminator, zodat de toekomst kan blijven bestaan. Wat volgt is een kat-en-muis spel en een gevecht tussen het leven en de dood.

Sarah Connor heeft moeite om haar lot – als moeder van de toekomst – te accepteren, omdat ze hier niet om heeft gevraagd. Voor een groot gedeelte van de film wilt ze het liefst dat haar leven weer normaal zou kunnen worden.

“I didn’t ask for this honor! And I don’t WANT IT – ANY OF IT!”

Sarah Connor in the terminator (1984).

The Terminator werkt waarschijnlijk zo goed doordat regisseur James Cameron probeert ons in de schoenen van Sarah Connor te zetten. Het voelt alsof wij – het publiek – ook achterna gezeten worden door The Terminator. De film stelt de vraag of ons lot bepaalt wie we zijn? Als we dit lot dan accepteren gaan wij dan de storm van het leven in? Of worden we net als The Terminator? Gaan wij dan andere mensen, wie voor grootse dingen bestemd zijn, proberen tegen te houden?

The Terminator (1984) Afbeelding 7
Michael Biehn als Kyle Reese. Bron: Youtube & Orion Pictures.

Beste & Favoriete Scènes

Bij een film als The Terminator is het moeilijk om één allerbeste of één favoriete scène uit te kiezen. De film is namelijk zo goed! Van de geweldige wasteland van een opening tot de mysterieuze introductie van de Terminator en Kyle Reese. En van de shoot-out bij het politiebureau tot het einde van de film. Als ik echter een scène moet kiezen die het belangrijkste symbolisch en thematisch gezien is – dan het is de shoot-out scène in de nachtclub.

De symboliek en thematiek is zo sterk in deze scène. Zo geeft de naam van de club (Tech Noir) weer dat de aankomende scène een mix van de genres film noir en science fiction zal gaan zijn. Daarnaast is het uiterlijk van de club zelf ook enorm interessant. Het ziet er namelijk uit als een metalen gevangenis. Dit kan weer symboliseren dat de mensheid – zonder dat ze het door hebben – zich al aan het overgeven is aan technologie. De Terminator is ook van metaal en technologie gemaakt. Zie je het verband al?

Daarnaast is de scène – door het gebruik van kleur, visuele elementen, goede choreografie en actie – ook nog eens enorm spannend en intens. Als kijker weet je nog niet dat de Terminator een cyborg is en dit voegt ook toe aan de scène. Een meesterlijke scène uit een meesterlijke film.

The Terminator (1984) Afbeelding 3
The Terminator; zoals te zien in de actie-volle nachtclub scène. Bron: Youtube & Orion Pictures.

Revolutie-Meter

“Revolutie-Meter”? Seb; Waar heb jij het in godsnaam nu weer over? Goed dat je het vraagt. Voor mij betekent de revolutie-meter het idee hoe revolutionair een film destijds was. Was het genre-brekend? Maakt het slim gebruik van storytelling? Of deed het zelfs iets bijzonders met zijn budget? Dit soort vragen zal ik bespreken onder dit stukje. Grappig genoeg zijn al deze vragen van toepassing op de film “The Terminator“.

Zo was het budget van The Terminator een kleine 6,4 miljoen. Nu klinkt dat al als een heleboel geld. Maar geloof me – tegenwoordig zijn de budgetten voor dit soort films veel groter. Acteur Arnold Schwarzenegger was in die tijd al een redelijk bekende naam. Echter kreeg hij maar $75.000 betaald destijds. De film bracht meer dan 75 miljoen dollar op. The Terminator was dus een enorm succes. Zeker voor een film waar de studio’s allemaal “nee” tegen zeiden, en de leidinggevenden allemaal bang voor waren, is dit erg bijzonder.

Daarnaast is The Terminator misschien wat gedateerd qua visuele special effects, maar op gebied van modelbouw en praktische stop-motion effects was dit destijds revolutionair. Niet zo revolutionair als het gebruik van genres echter. Regisseur James Cameron nam namelijk een groot risico door een sci-fi film te maken die zich in het heden (destijds) afspeelde. Veel sci-fi films speelde die tijd zich namelijk of af in de ruimte of in de dystopsiche toekomst. Daarnaast voelt The Terminator als een actie-thriller met subelementen op het gebied van het mysterie en horror-genre. Qua gebruik van genres was The Terminator dus erg revolutionair.

The Terminator (1984) Afbeelding 4
The Terminator slaat toe! Bron: Youtube & Orion Pictures.

Ook het gebruik van storytelling en verhaalopbouw zijn erg bijzonder in de film. Zo is er een goede balans tussen het aantal scènes in de toekomst en het aantal scènes in het heden (1984). Zo zijn er niet teveel scènes in de toekomst, zodat nog voor de kijker als mysterieus en ver weg blijft aanvoelen. Veel actie films zijn tegenwoordig te veel gefocust op zinloze en eindeloze destructie. Maar James Cameron weet met zijn actie-film het publiek sensatie en plezier te geven.

Cameron maakt veel gebruik van terughoudenheid, zodat het publiek langzaam de tijd krijgt om een band en empathie op te bouwen met de personages op het scherm. Er is in principe niks met chaos en destructie op film. Alleen als deze chaos en destructie niet samenkomt met een goed verteld verhaal, dan kan de film slap of leeg aanvoelen. Natuurlijk blijf je dan kijken naar spektakel op het scherm – maar maakt het je uit als er iets gebeurd met de personages? Geef je dan om de personages? De kans is groot dat dat niet het geval is dan.

Dat is waarom deze scène uit The Terminator zo geweldig is. Je bouwt namelijk een “relatie” op met Sarah Connor. Je leert haar zo goed kennen dat wanneer Arnold Schwarzenegger een pistool op haar hoofd richt, je gespannen toekijkt naar het scherm. Dit is wat veel filmmakers niet doorhebben.

Je kunt het verhaal op een goed tempo vertellen om spanning op te bouwen, maar de spanning kan alleen opgebouwd worden als het publiek ook geeft om wat er op het scherm gebeurd. Empathie is meer belangrijk dan dat veel filmmakers doorhebben. Goede storytelling is als je kijker de kans geeft om empathie te voelen voor de personages op het scherm.

The Terminator (1984) Afbeelding 5
Als dit maar goed afloopt. Bron: Youtube & Orion Pictures.

Recensie

The Terminator is een geweldige sci-fi en actie-thriller. Dit komt door de grote gedurfde visie die regisseur James Cameron voor ogen had. Zijn regie in deze film is zo legendarisch in mijn ogen. Wij missen oprecht visies als die van Cameron bij vele grote blockbusters tegenwoordig. Ook de cast is ongelofelijk sterk in hun rollen. Voornamelijk schijnen de drie hoofdpersonages op de voorgrond, maar ook kleinere rollen – zoals die van Lance Henriksen – zijn goed geacteerd.

Linda Hamilton is enorm goed in haar rol als Sarah Connor. Je groeit echt met haar mee op het scherm. Je gaat – net als haar – van alledaags persoon die bang is voor The Terminator, naar een complete badass die er klaar voor is om de toekomst te veranderen. Dit komt doordat je leert om haar te geven. De film neemt de tijd op een relatie tussen de personages op het scherm en de kijker op te bouwen. Ook Michael Biehn is geweldig in zijn rol. De chemie tussen deze twee personages voelt zo echt aan. Het komt zelfs echter aan dan de meeste romantische films!

Laten we het ook nog even hebben over Arnold Schwarzenegger als The Terminator. Oké, oké. Hij doet “letterlijk” niet veel in deze film qua acteren, maar wat hij doet als acteur is in mijn ogen nog steeds erg effectief. Het is zelfs zo actief dat The Terminator in mijn ogen één van de meest iconische filmfiguren aller tijden is geworden. Ook de stop-motion en andere praktische effecten vind ik ongelofelijk. Tuurlijk ze zien er gedateerd uit. Maar zodra je er gewend aan bent geraakt, kun je het alleen maar bewonderen.

Ook de mysterieuze elementen in de film vind ik heel erg goed gedaan. Voor een groot gedeelte aan het begin van de film weet je niet goed wat er gebeurd. Ze houden de mysterie van de moordenaar en Reese er goed in. En zodra je door hebt wat er allemaal te verliezen is, stijgt het spanningsniveau naar level 100! Oké – de elektrische special effects zijn wel echt HEEL erg gedateerd. Maar dat neemt niet weg dat dit een geweldige film is.

The Terminator (1984) Afbeelding 8
Arnold Schwarzenegger als The Terminator. Bron: Facebook & Orion Pictures.

Conclusie

Dit is mijn langst geschreven artikel tot nu toe en wat vond ik het tof om te schrijven zeg. The Terminator blijft een geweldige film en om daarover uitgebreid te kunnen “kletsen” sla ik niet snel over. De film is zelf een soort van legendarische pop-culture icon geworden. Zo goed en sterk is The Terminator. Ik kan nog veel vertellen ter conclusie, maar laat ik het hier maar bij houden. Als je The Terminator nog niet hebt gekeken – stop dan nu meteen met wat je doet en ga deze film kijken. Want dit is pas echt één Must See Film! P.S. The Terminator is nu gewoon te zien op Videoland! Hoe cool is dat wel niet?!

Bekijk hier de officiële trailer van The Terminator.

Deze blogpost is origineel van 500 Must See Films – The Terminator (1984) en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/must-see-films-the-terminator/feed/ 0 8674
500 Must See Films – Lamentations of Judas (2020) https://sebkijk.nl/must-see-films-lamentations-of-judas/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=must-see-films-lamentations-of-judas https://sebkijk.nl/must-see-films-lamentations-of-judas/#respond Mon, 23 Mar 2020 19:42:29 +0000 https://sebkijk.nl/?p=8745
sebkijk!

Dit artikel is mogelijk gemaakt door het recensie-exemplaar dat ik heb mogen ontvangen van het Movies that Matter Festival en Herrie Film & TV. Mijn dank aan beide voor de samenwerking. Welkom tot de nieuwste column op Sebkijk. In de column “Seb Presenteert 500 Must See Films” ga ik op zoek naar 500 films die […]

Deze blogpost is origineel van 500 Must See Films – Lamentations of Judas (2020) en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Dit artikel is mogelijk gemaakt door het recensie-exemplaar dat ik heb mogen ontvangen van het Movies that Matter Festival en Herrie Film & TV. Mijn dank aan beide voor de samenwerking.

Welkom tot de nieuwste column op Sebkijk. In de column “Seb Presenteert 500 Must See Films” ga ik op zoek naar 500 films die iedere mens in zijn leven gezien moet hebben. De meeste journalisten en filmmakers plaatsen direct een volledige lijst vol met films die je gezien moet hebben.

Ik ga echter samen met mijn lezers op zoek naar films voor deze lijst. Vanaf het begin tot het einde kan men hier mij in volgen. Vandaag start ik deze lijst met een film die velen van jullie misschien niet aan zagen komen. Ik heb het, zoals je aan de titel al hebt kunnen lezen, over de film; Lamentations of Judas (2020).

Synopsis

Angolese soldaten – bekend als “The Terrible Ones” – vochten ooit mee in de koloniale oorlogen van “wit” Zuid-Afrika. Eind jaren 80 werden zij gerepatrieerd naar het ruïnestadje Pomfret. In de film “Lamentations of Judas” laat filmmaker Boris Gerrets (People I Could Have Been and Maybe Am) deze achtergebleven veteranen het verhaal van de Bijbelse figuur Judas Iskariot spelen. Tegelijkertijd worden vragen gesteld naar de rol die deze achtergebleven veteranen speelden in de oorlogen. Zo worden zij zowel personages in de documentaire als acteurs in het Bijbelverhaal, waardoor de paradox van het dader- en slachtofferschap zichtbaar wordt.

Recensie

Na het zien van de twee documentaires – Mijn Rembrandt (2019) en Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop – keek ik niet bepaald erg uit naar het zien van Lamentations of Judas. Dit komt niet doordat deze twee andere documentaires slecht zijn, maar doordat ze – in mijn ogen – te stoffig, te zwaar beladen en te middelmatig zijn. Echter na het zien van Lamentations of Judas schaamde ik me dat ik geen zin had om deze film te gaan kijken. Want wat een top film is dit zeg!

Ik heb in lange tijd niet zo één mooie en creatieve documentaire gezien. Dit komt doordat deze film slim en goed gebruik maakt van zijn genre. Zoals sommige al van jullie weten is Lamentations of Judas namelijk een documentaire. Echter wordt er ook één Bijbelverhaal weergegeven in de film. Namelijk het verhaal van apostel Judas Iskariot – degene die Jezus verraadde in de Bijbel. Door deze invoeging voelt deze documentaire ook nog op sommige momenten aan als een fictieve voorstelling.

Lamentations of Judas is een prachtige film die niet alleen er mooi uit ziet, maar ook nog vol betekenis is. Zo wordt er een vergelijking opgezet tussen deze Angolese soldaten en de Romeinse soldaten die Jezus hebben gekruisigd. Er wordt een vergelijking gesteld dat beide de Angolese en de Romeinse soldaten alleen maar bevelen opvolgde, zonder dat ze er zich bewust van waren hoeveel kwaad ze eigenlijk deden. Maar tegelijkertijd is er ook symboliek te halen uit de vertolkte Judas in deze film. Die net als de soldaten bevelen opvolgde.

Lamentations of Judas Afbeelding 1
Een prachtig cinematografische shot uit de film “Lamentations of Judas“.

Judas volg echter bevelen op van Jezus. Maar zoals de film ons probeert duidelijk te maken is er geen “vrije wil” als je bevelen opvolgt. Dus verraad Judas zijn meester. Echter verraden de Angolese en Romeinse soldaten hun meester dan weer niet. Komt dit doordat ze angstig voor de gevolgen zijn of juist omdat ze niet beter weten? Zijn deze soldaten schuldig aan de misdaden die zijn ze begaan? Of juist onschuldig om dat ze alleen bevelen opvolgde en zelf geen “vrije wil” hadden?

Het is ontroerend om te zien hoeveel het met deze groep mensen doet, als ze praten over hun verleden. De ene man praat vol woede en verdriet. De ander kan er om nog lachen en weer een ander zegt dat hij niks fout heeft gedaan. Het is regisseur Boris Gerrets gelukt om een intiem portret neer te leggen van deze achtergebleven veteranen. Maar waarom stop ik zo’n recente film in mijn lijst van 500 Must See Films? Want tegenwoordig maken ze helemaal geen goede films meer?

Nee. Dat is totaal niet waar. Als jij denkt dat er geen goede films meer uitkomen, dan ligt het maar een punt. Jij kijkt alleen slechte films – of hebt zelf een slechte smaak (grapje!). Er worden nog steeds enorm goede films gemaakt. Er komen nog steeds elk jaar nieuwe meesterwerken en (toekomstige) klassiekers uit. Lamentations of Judas is daar één van. Dat komt doordat er een intiem portret wordt neergezet van deze achtergebleven Angolese soldaten.

Dit portret komt in de vorm van een documentaire – die gek genoeg veel fictieve scènes bevat. Dit is een enorm sterk creatief besluit geweest en is ook direct de grootste plus die ik deze film kan meegeven. Een andere grote plus is de passie dat van het scherm afspat. Er is duidelijk op te merken dat voor alle betrokken mensen bij deze film dit een belangrijk onderwerp is. Ze willen dit dus graag zo goed mogelijk delen met de wereld. En dat is ze ook zeker gelukt.

Movies that Matter Festival Online Uitgelichte Afbeelding
Lamentations of Judas was tijdelijk online te zien op de Movies that Matter-site. Helaas is die nu niet meer te zien. Echter zijn er nog wel vele andere geweldige films te zien via deze site!

Kijk. Er zijn genoeg mensen die documentaires maar niks vinden. Of mensen die documentaires een stuk minder interessant of spannend vinden dan een fictie-film. Ik ben daar soms één van. Maar ik kan niet vaak genoeg blijven zeggen – Lamentations of Judas is zeker weten het kijken waard. Spijtig genoeg is het door de pandemie momenteel nog onduidelijk wanneer de film uit zal komen. Maar geloof me. Zodra ik dit weet, zal ik dit met iedereen delen!

Bekijk hier de officiële trailer van Lamentations of Judas!

Deze blogpost is origineel van 500 Must See Films – Lamentations of Judas (2020) en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/must-see-films-lamentations-of-judas/feed/ 0 8745
Filmnieuws – Movies that Matter Festival 2020 gaat online verder https://sebkijk.nl/movies-that-matter-festival-2020-online/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=movies-that-matter-festival-2020-online https://sebkijk.nl/movies-that-matter-festival-2020-online/#respond Sat, 21 Mar 2020 11:48:23 +0000 https://sebkijk.nl/?p=8719
sebkijk!

Goed nieuws voor alle fans van het Movies that Matter Festival. En ook goed nieuws voor alle thuiszitters die zich vervelen. Want het Movies that Matter Festival zal dit jaar toch doorgaan met een online editie. Lees in dit artikel alles wat je hierover moet weten! Online Filmfestival Het Movies that Matter Festival komt dit […]

Deze blogpost is origineel van Filmnieuws – Movies that Matter Festival 2020 gaat online verder en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Goed nieuws voor alle fans van het Movies that Matter Festival. En ook goed nieuws voor alle thuiszitters die zich vervelen. Want het Movies that Matter Festival zal dit jaar toch doorgaan met een online editie. Lees in dit artikel alles wat je hierover moet weten!

Online Filmfestival

Het Movies that Matter Festival komt dit jaar dus met een online editie. Door de coronacrisis kan het festival niet op zijn locatie in Den Haag plaatsvinden. Maar in alle crisis rondom corona, komt er nu eindelijk weer eens wat goed nieuws. Een selectie van de films die op het festival zouden draaien, zijn vanaf gisteren (20 maart 2020) online beschikbaar. Het Movies that Matter Festival werkt samen met Picl, de online zaal van de filmtheaters en Filmhuis Den Haag om het online filmprogramma beschikbaar te maken.

Op de site van het Movies that Matter Festival komt het volledige overzicht van films die online beschikbaar zijn. Er worden mogelijk nog meer films toegevoegd, dus blijf de website in de gaten houden. Volg deze link om naar het overzicht van beschikbare films te komen.

“We zijn erg blij dat we op deze manier deze belangrijke films toch voor het publiek beschikbaar kunnen stellen. Uiteraard hebben we met pijn in het hart het festival met indrukwekkende gasten en mensenrechtenactivisten moeten annuleren, maar we kunnen nu met Picl een fantastisch online filmprogramma aanbieden.” 

Artistiek directeur Margje de Koning over de online editie van het Movies that Matter Festival.

Wat ook leuk is om te weten is dat de films in de vier competities – Activist, Camera Justitia, Dutch Movies Matter en Students’ Choice – alsnog mee zullen dingen naar de awards. De jury’s van deze competities zullen de films online bekijken en via Skype zich beraden over de winnaar. Op woensdag 25 maart worden de prijswinnaars bekend gemaakt via een persbericht en op de website van het Movies that Matter Festival.

Movies that Matter 2020 Logo
Het Movies that Matter Festival gaat door! Yay!

Hoe werkt deze Online Editie?

Nu vraag je je misschien af hoe je een film van de online editie van het Movies that Matter Festival kunt bekijken. Dat ga ik jullie nu uitleggen! De films van het Movies that Matter programma zijn vanaf vrijdag 20 maart beschikbaar via Picl. Sommige films zijn maar een paar dagen te bekijken, andere zijn langer beschikbaar. 

Per film betaal je 8,50 euro en daarvoor heb je 48 uur toegang tot de film. De inkomsten per verkochte view gaan naar Movies that Matter en Filmhuis Den Haag. Met iedere view steun je dus het festival en het filmtheater. Bij de meeste films kun je op onderstaande filmpagina’s vanaf vrijdag ook korte interviews zien met de filmmakers.

Lamentations of Judas Afbeelding 1
Lamentations of Judas (2020) is een van de films die vandaag en morgen nog te zien is op Picl.

Over het Movies that Matter Festival

Voorheen heette het Movies that Matter Festival nog het Amnesty International Film Festival. Het Movies that Matter Festival is een jaarlijkse internationale film- en debatfestival van de geëngageerde film in Den Haag. In maart 2006 werd stichting Movies that Matter opgericht. Deze stichting nam de activiteiten van het Amnesty International Film Festival over. Deze activiteiten werden ook nog uitgebreid in binnen- en buitenland.

Het Movies that Matter Festival biedt een podium aan speelfilms en documentaires over mensenrechten en een rechtvaardige, duurzame samenleving. Er worden bij de meeste filmvertoningen ook uitgebreide verdiepingsprogramma’s gepresenteerd: debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met onder andere filmmakers en mensenrechtenactivisten uit binnen- en buitenland.

Deze blogpost is origineel van Filmnieuws – Movies that Matter Festival 2020 gaat online verder en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/movies-that-matter-festival-2020-online/feed/ 0 8719
Better Call Saul – Seizoen 2 – Recensie https://sebkijk.nl/better-call-saul-seizoen-2-recensie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=better-call-saul-seizoen-2-recensie https://sebkijk.nl/better-call-saul-seizoen-2-recensie/#respond Thu, 19 Mar 2020 16:52:46 +0000 https://sebkijk.nl/?p=8611
sebkijk!

Better Call Saul Seizoen 2 is een Netflix Original Serie die nu te kijken is op Netflix. Better Call Saul verteld het verhaal van opkomende advocaat Jimmy McGill die later in Breaking Bad bekend zal komen te staan als Saul Goodman. In het eerste seizoen kregen we te zien hoe Jimmy begon als een rebelse advocaat. Daarnaast kregen we ook te […]

Deze blogpost is origineel van Better Call Saul – Seizoen 2 – Recensie en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Better Call Saul Seizoen 2 is een Netflix Original Serie die nu te kijken is op Netflix.

Better Call Saul verteld het verhaal van opkomende advocaat Jimmy McGill die later in Breaking Bad bekend zal komen te staan als Saul Goodman. In het eerste seizoen kregen we te zien hoe Jimmy begon als een rebelse advocaat. Daarnaast kregen we ook te zien wat er zich afspeelt na de laatste evenementen van Breaking Bad.

In dit tweede seizoen van Better Call Saul zetten de evenementen van het eerste seizoen zich verder. Er ontstaat een nog grotere ruzie tussen Jimmy en zijn broer Chuck McGill. Ondertussen komt Mike Ehrmantraut terecht in een conflict met de Mexicaanse drugskartel. Deze Mexicaanse drugskartel wordt geleid door de Salamanca’s.

Introductie

Misschien ben ik de enige die deze mening heeft, maar van alle Breaking Bad-seizoenen is seizoen 2 altijd al mijn favoriet geweest. Dit kwam doordat de serie pas echt vaart begon te maken vanaf het tweede seizoen. En wat een vaart was dat zeg! De serie werd opeens veel intenser en mysterieuzer. Daarnaast leek er veel meer gevaar om de hoek te kijken. Maar waarom maak ik deze sprong naar het tweede seizoen van Breaking Bad? Omdat in sommige aspecten het tweede seizoen van Breaking Bad me doet denken aan het tweede seizoen van Better Call Saul.

Het tweede seizoen van Better Call Saul is namelijk nog veel beter dan het eerste seizoen. Nu was het eerste seizoen van Better Call Saul al extreem goed. Toch weet het tweede seizoen nog beter te zijn. Dit komt (opnieuw) doordat er grotere risico’s genomen worden door personages. Maar ook doordat het tweede seizoen veel mysterieuzer, spannender en intenser is. Dit klinkt misschien als hoog verraad voor sommige mega Breaking Bad-fans, maar momenteel vind ik Better Call Saul een veel leukere en een nog veel betere serie dan Breaking Bad.

Voordat ik uitleg waarom ik Better Call Saul eigenlijk leuker en beter vind dan Breaking Bad, zal ik nu wat extra informatie vertellen over dit tweede seizoen. Dit doe ik om wat context te scheppen voor dit tweede seizoen. Better Call Saul seizoen 2 speelt zich af in 2002. Dit is zes jaar voordat Walter White (Bryan Cranston, Godzilla) de misdaad induikt in Breaking Bad. En het is ook zeven jaar voordat het personage Saul Goodman (Bob Odenkirk, Little Women) voorkomt in de serie Breaking Bad. Grappig feitje. De eerste aflevering van Breaking Bad waar Saul Goodman in voorkomt heet ook daadwerkelijk; “Better Call Saul”.

Better Call Saul Seizoen 2 Afbeelding 2
Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks, Breaking Bad) is ook te zien in seizoen 2 van Better Call Saul. Bron Afbeelding: AMC.

Visual Storytelling

De grootste pluspunt van Better Call Saul is in mijn ogen de visual storytelling die ze bij deze serie gebruiken. Wat is “visual storytelling” vraag je je nu misschien af? Met “storytelling” vertel je een (diepgaand) verhaal. Een manier om deze verhalen nog krachtiger over te laten komen is door ze te verrijken met beeld. Een visual story kan verbinden, ontroeren, inspireren en authentiek zijn. Dit is ook precies wat Better Call Saul voor elkaar krijgt met zijn visual storytelling.

In het eerste seizoen was dit ook al het geval. Lees maar de citaat hieronder. In deze citaat benoem ik een voorbeeld van visual storytelling uit het eerste seizoen.

Uno; de Pilot van Better Call Saul zit al vanaf het begin van de aflevering vol symboliek. Zo is er heel kort te zien op de televisie waar Saul naar kijkt hoe een zogenaamde natuur-programma praat over pannenkoek-schildpadden. Deze pannenkoek-schildpadden kunnen heel goed schuilen doordat hun schild als een vermomming werkt tussen de soortgelijk eruitziende stenen. Dit is natuurlijk symbolisch voor het feit dat Saul goed kan schuilen onder de mensen door zijn natuurlijke uiterlijk als vermomming te gebruiken.

Mijn analyse van een moment uit de pilot van Better Call Saul.

Bij het tweede seizoen van Better Call Saul wordt deze trend van visual storytelling nog steeds sterk doorgezet. Zo eindigt de eerste aflevering van het tweede seizoen met een “switch” of een “knopje”. In deze aflevering – getiteld “Switch” – begint Jimmy McGill bij Davis & Main. Hier krijgt hij zijn eigen kamer en bureau. In deze kamer is een knop. Op deze knop staat “Always Leave On”. Eerder in deze aflevering probeert Jimmy McGill zijn leven uit te zetten en niet verder te gaan met zijn beroep als advocaat.

Echter merkt hij op dat dit niet werkt en besluit hij de baan bij Davis & Main aan te nemen. Daar ontdekt hij de knop. Hij zet de knop uit. Net als bij zijn eigen leven gebeurd er niks nu hij de knop heeft uitgezet. Dus doet hij de knop weer aan en gaat hij verder aan de slag met zijn baan. Dit is ongelofelijk diepgaand en extreem sterk in visual storytelling. We spreken hier echt van een pay-off. Er wordt een idee geofferd en aan het einde van de aflevering wordt dit idee beantwoord. Simpelweg geweldig!

Better Call Saul Seizoen 2 Afbeelding 1
Afbeelding van aflevering “Switch“. Bron Afbeelding: AMC.

Tragikomedie

In principe lijkt Better Call Saul misschien net als Breaking Bad op een spannende misdaad-serie met een diepere tragikomische laag. Maar in mijn ogen is Better Call Saul nog tragischer en komischer dan Breaking Bad. Dit komt omdat we al weten waar het verhaal van Jimmy McGill naar toegaat. Het is enorm tragisch om te zien hoe Jimmy steeds dieper in een gat valt, doordat hij zelf in zo’n tweestrijd zit met zichzelf.

Moet hij namelijk iemand anders zijn die op de “normale” manier advocaat kan spelen. Of moet hij juist een advocaat zijn, waarin hij zichzelf kan blijven zijn. Er komt in dit tweede seizoen een nog grotere innerlijk conflict bij Jimmy tussen het “juiste” doen en het “onjuist” doen. Tegelijkertijd is de serie ook komischer dan zijn voorganger. Oké we hebben dan misschien geen Jesse Pinkman (Aaron Paul, Westworld), maar we hebben nog steeds Jimmy McGill. En zijn humor is zeker altijd on point.

Better Call Saul Seizoen 2 Afbeelding 3
Jimmy probeert zijn “magie” te gebruiken. Bron Afbeelding: AMC.

Conclusie

Wat ik ook tragisch vind is dat veel fans kritischer kijken naar deze serie. Dit komt waarschijnlijk doordat ze door Breaking Bad onterecht te hoge verwachtingen hebben gekregen.Ze willen een spin-off op hun manier zien en niet op de manier hoe de crew dat voor zich ziet. Dit is natuurlijk enorm jammer, want het is juist dezelfde crew die Breaking Bad zo goed maakte.

Als je na het lezen van deze en andere recensies nog steeds niet gelooft dat Better Call Saul een waardige opvolger is van Breaking Bad, dan heb ik eigenlijk het best met je te doen. Want Better Call Saul is niet alleen een waardige opvolger van Breaking Bad, het is op velen vlakken zelfs een heel stuk beter. Dit komt door de visual storytelling, de thematiek en het geweldige acteerwerk van de cast. Waar wacht je nu nog op? Ga Better Call Saul kijken. Je zult er geen spijt van krijgen.

Bekijk hier de officiële trailer van Better Call Saul Seizoen 2.

Deze blogpost is origineel van Better Call Saul – Seizoen 2 – Recensie en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/better-call-saul-seizoen-2-recensie/feed/ 0 8611
2019 – Mijn Filmjaar in Beeld https://sebkijk.nl/2019-mijn-filmjaar-in-beeld/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=2019-mijn-filmjaar-in-beeld https://sebkijk.nl/2019-mijn-filmjaar-in-beeld/#respond Wed, 18 Mar 2020 14:44:39 +0000 https://sebkijk.nl/?p=7793
sebkijk!

Mijn filmjaar in beeld is een terugkerend jaarlijks artikel dat zich 1 keer per jaar afspeelt. Wat gaat de tijd toch snel voorbij, want we zitten alweer in maart van 2020. Vandaag wil ik echter terugblikken op het jaar 2019. Ik wil namelijk nog even stilstaan bij mijn (film-)avonturen van het vorige jaar. Terugblik op […]

Deze blogpost is origineel van 2019 – Mijn Filmjaar in Beeld en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Mijn filmjaar in beeld is een terugkerend jaarlijks artikel dat zich 1 keer per jaar afspeelt.

Wat gaat de tijd toch snel voorbij, want we zitten alweer in maart van 2020. Vandaag wil ik echter terugblikken op het jaar 2019. Ik wil namelijk nog even stilstaan bij mijn (film-)avonturen van het vorige jaar.

Terugblik op 2019

Ik heb vele hoogtepunten en meerdere doelen voor Sebkijk het afgelopen jaar gehaald. Het grootste doel dat ik dit jaar bereikt heb is toch wel het bereiken van 100.000 bezoekers volgens de plug-in: WP Statistics. Daarnaast zijn er vele andere geweldige dingen gebeurd voor Sebkijk. Zo kreeg ik de uitnodiging om als journalist een kunst tentoonstelling te komen bezoeken in het Van Gogh Museum.

Als journalist mocht ik namelijk de tentoonstelling “Van Gogh en de Zonnebloemen” bijwonen. Dit was een grote first voor mijn website. Samen met een mede-redacteur en vriend bezocht ik de tentoonstelling. We waren erg onder de indruk. Ik was zelfs zo onder de indruk dat ik een artikel over deze tentoonstelling schreef. Dat artikel kun je lezen via deze link!

Zoals ik hierboven benoemde was ik met een mede-redacteur naar deze tentoonstelling gegaan. En nu vragen jullie je misschien af; mede-redacteur? Ik dacht dat Sebkijk maar een redacteur had? Voor een lange tijd was dit wel het geval en het lijkt erop het ook weer te worden. Maar voor een paar maanden bestond er een heel team voor Sebkijk. Zo schreven er drie vrienden van mij voor de website, namelijk: Alexander, Rutger & Dion. Zo schreven ze meerdere artikelen en recensies over games, zoals; Blood & Truth en Solo: Island of the Heart. Ook schreven ze film recensies over films zoals Captain Marvel en Spider-Man: Far From Home.

Ook op social media deed Sebkijk het beter dan eerdere jaren. Zo haalden we voor het platform Instagram in 2019 meer dan 200 volgers. Dit klinkt misschien als een klein getal, maar het is een getal dat blijft groeien. Zo zitten we inmiddels al op 260 volgers. Facebook daar en tegen gaat veel langzamer. Daar blijven we tussen de 50 en 60 likes/volgers hangen. Over het algemeen was 2019 dus helemaal geen verkeerd jaar voor mijn website. Ik heb veel leuke samenwerkingen mogen aangaan en ben iedereen daar dan ook erg dankbaar voor!

Er werd ook nog een mooi nieuw logo voor mijn website ontworpen. Dit design is gemaakt door Marena Oosterbaan. Je kunt meer werk van haar vinden, als je deze link volgt! Volg vooral even het linkje, want ze maakt echt heel erg tof werk! Het nieuwe logo is de afbeelding die helemaal boven aan het artikel staat.

Sebkijk WordPress Statistieken 03 2020
Al bijna 42.000 unieke mensen hebben Sebkijk bijna 106.000 keer bezocht!

Toekomstplannen

Er gaan binnenkort ook wat interessante nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden rondom Sebkijk. Dit zullen vooral creatieve ontwikkelingen zijn, zoals bijvoorbeeld video recensies. Ook zal ik kijken of ik misschien verschillende interesses van mij zelf kan combineren voor Sebkijk. Zo wil ik weer opnieuw schetsen, schilderijen en tekeningen gaan gebruiken van mezelf in artikelen.

Daarnaast zullen de categorieën wat aangepast worden. Er zullen meer originele en meer unieke columns komen op mijn website. Hieronder volgt een lijst van de nieuwe columns die op Sebkijk zullen komen. Wel een kleine toelichting over deze nieuwe columns. Niet elke column zal wekelijks – of zelfs maandelijks – aan de beurt komen. Dit is simpelweg te veel werk voor een persoon. Naast deze columns blijf ik uiteraard ook nog gewoon recensies schrijven.

 • Kunstenaar in Beeld. In de nieuwe column “Kunstenaar in Beeld” kijken we naar het werk van een kunstenaar en hoe zijn of haar werk wordt geïnterpreteerd door de wereld. Hoe gebruikt de kunstenaar zijn of haar talenten? Wie was deze kunstenaar en waarom creëerde hij of zij kunst? En hoe wordt deze kunstenaar weergegeven in traditionele en sociale media?
 • Top 250 IMDB. In de opkomende nieuwe column “Top 250 IMDB” nemen we de top 250 films van het online platform “IMDB” door. Deze 250 zal gerankt worden van slechte naar beste films. Deze artikelen zullen voorkomen in de vorm van een recensie.
 • Top 250 Letterboxd. In de opkomende nieuwe column “Top 250 Letterboxd” nemen we de top 250 films van het online platform “Letterboxd” door. Deze 250 zal gerankt worden van slechte naar beste films. Deze artikelen zullen voorkomen in de vorm van een recensie.
 • Film Gids. In deze wekelijkse nieuwe column bespreek ik de nieuwste films die uitkomen op Blu-ray, DVD en On Demand. Bij On Demand spreken we van Netflix, Amazon Prime, Disney+, Videoland en Pathé Thuis. Ook wordt er maandelijks besproken welke films in de bioscoop zullen uitkomen.
 • Seb Presenteert 500 Must See Films. In de nieuwe column “Seb Presenteert 500 Must See Films” ga ik op zoek naar 500 films die iedere mens in zijn leven gezien moet hebben. De meeste journalisten en filmmakers plaatsen direct een volledige lijst vol met films. Ik ga echter samen met mijn lezers op zoek naar films voor deze lijst. Vanaf het begin tot het einde kan men hier mij in volgen.
 • Seb Explains Movies. This is a new English column on Sebkijk. In this column I will explain everything movie-related; from film criticism to the French New Wave. From Movie Endings to Film History. I will also explain in detail how a movie gets made.
 • Filmlijstjes. In de nieuwe column “Filmlijstjes” bespreek ik zelfgemaakte filmlijstjes, maar ook filmlijstjes van andere (grote) filmrecensenten en filmmakers. Ook vallen Film Ranking Lijstjes ook onder deze column.
Heath Ledger Smoking Drawing
Komen er weer meer van dit soort tekeningen op Sebkijk?

De Complete 2019 Film Journal

Hieronder volgt een lijst van alle films die ik 2019 heb bekeken. Korte films worden hierbij wel genoemd, maar series niet.

 1. 01/01/2019 – Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001). – Rewatch.
 2. 03/01/2019 – Harry Potter and the Goblet of Fire (2005). – Rewatch.
 3. 05/01/2019 – Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007).
 4. 11/01/2019 – Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016). – Rewatch.
 5. 20/01/2019 – The Emperor’s New Groove (2000). – Rewatch.
 6. 26/01/2019 – Aquaman (2018).
 7. 31/01/2019 – Paddington (2014).
 8. 01/02/2019 – The Lego Batman Movie (2017).
 9. 22/02/2019 – How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019).
 10. 26/02/2019 – Glass (2019).
 11. 09/03/2019 – Captain Marvel (2019).
 12. 16/03/2019 – Triple Frontier (2019).
 13. 20/03/2019 – Rocky (1976).
 14. 25/03/2019 – Shazam! (2019).
 15. 26/03/2019 – Us (2019).
 16. 02/04/2019 – Iron Man (2008) – Rewatch.
 17. 06/04/2019 – First Man (2018).
 18. 08/04/2019 – Dumbo (2019).
 19. 12/04/2019 – Cold War (2018).
 20. 13/04/2019 – Suspiria (2018).
 21. 15/04/2019 – Asterix: Het Geheim van de Toverdrank (2018).
 22. 16/04/2019 – The Nutcracker and the Four Realms (2018).
 23. 23/04/2019 – Avengers: Endgame (2019).
 24. 26/04/2019 – Romancing the Stone (1984).
 25. 04/05/2019 – Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018).
 26. 07/05/2019 – Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009).
 27. 08/05/2019 – Pokémon: Detective Pikachu (2019).
 28. 11/05/2019 – Indiana Jones and the Temple of Doom (1984).
 29. 28/05/2019 – Bumblebee (2018).
 30. 31/05/2019 – The Favourite (2018).
 31. 06/06/2019 – Dark Phoenix (2019).
 32. 08/06/2019 – Elle Fanning’s Fan Fantasy (2017).
 33. 09/06/2019 – Rocketman (2019).
 34. 12/06/2019 – The Mule (2018).
 35. 17/06/2019 – Mary Poppins (1964).
 36. 18/06/2019 – Mary Poppins Returns (2018).
 37. 19/06/2019 – Kick-Ass (2010). – Rewatch.
 38. 20/06/2019 – Yesterday (2019).
 39. 20/06/2019 – Ralph Breaks the Internet (2018).
 40. 25/06/2019 – Batman (1989)Rewatch.
 41. 28/06/2019 – John Wick: Chapter 3 Parabellum (2019).
 42. 30/06/2019 – Toy Story (1995) – Rewatch.
 43. 01/07/2019 – The Cat Concerto (1947). – Korte Film.
 44. 01/07/2019 – Solid Serenade (1946). – Korte Film.
 45. 01/07/2019 – Cat Fishin’ (1947). – Korte Film.
 46. 01/07/2019 – Part Time Pal (1947). – Korte Film.
 47. 01/07/2019 – Dr. Jekyll and Mr. Mouse (1947). – Korte Film.
 48. 01/07/2019 – Salt Water Tabby (1947). – Korte Film.
 49. 02/07/2019 – Toy Story 4 (2019).
 50. 03/07/2019 – Spider-Man: Far From Home (2019).
 51. 06/07/2019 – Rocky (1976) – Rewatch.
 52. 07/07/2019 – Creed (2015).
 53. 09/07/2019 – Creed II (2018).
 54. 11/07/2019 – The Lion King (2019).
 55. 12/07/2019 – Lazzaro Felice (2018).
 56. 24/07/2019 – Reservoir Dogs (1992).
 57. 29/07/2019 – The Possession of Hannah Grace (2018).
 58. 05/08/2019 – The LEGO Movie (2014).
 59. 06/08/2019 – Aladdin (2019).
 60. 10/08/2019 – Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010).
 61. 12/08/2019 – Pulp Fiction (1994).
 62. 13/08/2019 – Midsommar (2019).
 63. 15/08/2019 – The LEGO Movie 2: The Second Part (2019).
 64. 15/08/2019 – Star Trek: Into Darkness (2013).
 65. 17/08/2019 – Once Upon a Time … in Hollywood (2019).
 66. 24/08/2019 – Snatch (2000).
 67. 25/08/2019 – Unbreakable (2000).
 68. 02/09/2019 – The Matrix (1999).
 69. 03/09/2019 – Instant Family (2018).
 70. 04/09/2019 – Mary: Queen of Scots (2018).
 71. 05/09/2019 – Werk Ohne Autor (2018).
 72. 06/09/2019 – Us (2019) – Rewatch.
 73. 08/09/2019 – Anomalisa (2015).
 74. 08/09/2019 – Green Book (2018).
 75. 10/09/2019 – Monty Python and the Holy Grail (1975).
 76. 12/09/2019 – No Service (2013). – Korte Film.
 77. 12/09/2019 – Croissant de Triomphe (2013). – Korte Film.
 78. 13/09/2019 – Yodelberg (2013). – Korte Film.
 79. 13/09/2019 – Life of Brian (1979).
 80. 13/09/2019 – New York Weenie (2013). – Korte Film.
 81. 14/09/2019 – Tokyo Go (2013). – Korte Film.
 82. 14/09/2019 – Stayin’ Cool (2013). – Korte Film.
 83. 14/09/2019 – Gasp! (2013). – Korte Film.
 84. 14/09/2019 – Panda-monium (2013). – Korte Film.
 85. 14/09/2019 – Bad Ear Day (2013). – Korte Film.
 86. 14/09/2019 – Ghoul Friend (2013). – Korte Film.
 87. 14/09/2019 – Dog Show (2013). – Korte Film.
 88. 15/09/2019 – ‘O Sole Minnie (2013). – Korte Film.
 89. 15/09/2019 – Potatoland (2013). Korte Film.
 90. 15/09/2019 – Kung Fu Panda (2008). Rewatch.
 91. 15/09/2019 – Sleepwalkin’ (2013). Korte Film.
 92. 15/09/2019 – Flipperboobootosis (2013). Korte Film.
 93. 15/09/2019 – Tapped Out (2014). Korte Film.
 94. 15/09/2019 – Third Wheel (2014). Korte Film.
 95. 15/09/2019 – The Adorable Couple (2014). Korte Film.
 96. 15/09/2019 – O Futebol Clássico (2014). Korte Film.
 97. 16/09/2019 – Battle at Big Rock (2019). Korte Film.
 98. 16/09/2019 – Cable Car Chaos (2014). Korte Film.
 99. 16/09/2019 – Fire Escape (2014). Korte Film.
 100. 16/09/2019 – Eau de Minnie (2014). Korte Film.
 101. 16/09/2019 – The Muppet Movie (1979). Rewatch.
 102. 17/09/2019 – Down the Hatch (2014). Korte Film.
 103. 17/09/2019 – Goofy’s Grandma (2014). Korte Film.
 104. 17/09/2019 – If Beale Street Could Talk (2018).
 105. 17/09/2019 – Captain Donald (2014). Korte Film.
 106. 17/09/2019 – DuckTales: The Movie – Treasure of the Lost Lamp (1990).
 107. 18/09/2019 – Mumbai Madness (2014). Korte Film.
 108. 18/09/2019 – The Boiler Room (2014). Korte Film.
 109. 19/09/2019 – Space Walkies (2014). Korte Film.
 110. 20/09/2019 – Ad Astra (2019).
 111. 21/09/2019 – Mickey Monkey (2014). Korte Film.
 112. 21/09/2019 – Clogged (2014). Korte Film.
 113. 23/09/2019 – Goofy’s First Love (2015). Korte Film.
 114. 24/09/2019 – Doggone Biscuits (2015). Korte Film.
 115. 24/09/2019 – Workin’ Stiff (2015). Korte Film.
 116. 24/09/2019 – Al Rojo Vivo (2015). Korte Film.
 117. 25/09/2019 – Bottle Shocked (2015). Korte Film.
 118. 26/09/2019 – A Flower for Minnie (2015). Korte Film.
 119. 27/09/2019 – Joker (2019).
 120. 28/09/2019 – Loving Vincent (2017).
 121. 18/10/2019 – Joker (2019). Rewatch.
 122. 24/10/2019 – Land of the Lost (2009). Rewatch.
 123. 05/11/2019 – Toy Story 2 (1999). Rewatch.
 124. 06/11/2019 – Vice (2018).
 125. 09/11/2019 – Hellboy (2019).
 126. 13/11/2019 – Split (2016). Rewatch.
 127. 14/11/2019 – Glass (2019). Rewatch.
 128. 17/11/2019 – White Boy Rick (2018).
 129. 23/11/2019 – Game Night (2018).
 130. 25/11/2019 – Lust for Life (1956).
 131. 06/12/2019 – The Nightmare Before Christmas (1993).
 132. 07/12/2019 – On the Basis of Sex (2018).
 133. 07/12/2019 – Jumanji: Welcome to the Jungle (2017).
 134. 08/12/2019 – Jumanji: The Next Level (2019).
 135. 11/12/2019 – Frozen II (2019).
 136. 14/12/2019 – Love Actually (2003).
 137. 15/12/2019 – The Hobbit: An Unexpected Journey (2012). Rewatch.
 138. 21/12/2019 – Star Wars: The Force Awakens (2015). Rewatch.
 139. 21/12/2019 – Star Wars: The Last Jedi (2017). Rewatch.
 140. 21/12/2019 – Star Wars: The Rise of Skywalker (2019).
 141. 26/12/2019 – A Christmas Carol (2019). Mini-Series.
 142. 28/12/2019 – Midway (2019).

In totaal keek ik dus 142 films vorig jaar. Dit is inclusief één driedelige mini-serie, meerdere rewatches en meerdere korte films. Ik ben zelf best trots op dit aantal. Jammer dat het net geen 150 is geworden, maar ach. Dit jaar gaat het hem sowieso wel worden. Momenteel heb ik dit jaar al 41 films gekeken en het gaat dus de goeie kant op! Vorig jaar had ik pas rond juni 41 films gekeken, dus dit is een enorme vooruitsprong.

Deze blogpost is origineel van 2019 – Mijn Filmjaar in Beeld en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/2019-mijn-filmjaar-in-beeld/feed/ 0 7793
Ready or Not (2019) – Film Recensie https://sebkijk.nl/ready-or-not-film-recensie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ready-or-not-film-recensie https://sebkijk.nl/ready-or-not-film-recensie/#respond Sat, 14 Mar 2020 11:55:12 +0000 https://sebkijk.nl/?p=8499
sebkijk!

Deze film recensie is mogelijk gemaakt door het recensie-exemplaar dat ik heb ontvangen van 20th Century Fox Home Entertainment en Team Lewis NL. Mijn dank aan beide voor deze samenwerking. Ready or Not is nu te koop op Blu-ray en DVD. Het moet de mooiste dag van haar leven worden. De jonge Grace (Samara Weaving, […]

Deze blogpost is origineel van Ready or Not (2019) – Film Recensie en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>

sebkijk!

Deze film recensie is mogelijk gemaakt door het recensie-exemplaar dat ik heb ontvangen van 20th Century Fox Home Entertainment en Team Lewis NL. Mijn dank aan beide voor deze samenwerking. Ready or Not is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Het moet de mooiste dag van haar leven worden. De jonge Grace (Samara Weaving, Mayhem) staat op het punt met haar geliefde, Alex Le Domas (Mark O’Brien, Marriage Story), in het huwelijksbootje te stappen. Alleen alles verandert wanneer ze – volgens de familietraditie – een spelletje verstoppertje moet doen. Alleen weet Grace niet dat dit eerder een spel tussen leven en dood zal worden.

Ken je van die films die zo vermakelijk zijn? Ready or Not valt daar honderd procent zeker onder. Het komt misschien als geen verrassing dat Ready or Not een horror-film is. Horror-films hebben namelijk de mogelijkheid om dé meest entertaining films van alle soorten genre-films te zijn. Daarnaast kunnen ze vaak ook een diepere boodschappen verstoppen. Dit is ook het geval bij Ready or Not. Als je “onschuldig” toekijkt naar hoe een duister spel van verstoppertje wordt gespeeld, valt het je in eerste instantie misschien niet op.

Maar Ready or Not heeft net als Parasite – en zeker als Us – een diepgaande boodschap over de rijke klasse. Een boodschap over hoe de rijke klasse kan pakken en doen wat ze willen, zonder enig verzet. Echter gaat alles niet zoals verwacht wordt en gaat ervan alles mis. Ik heb me trouwens in tijden niet zo vermaakt met een film. Ready or Not had gemakkelijk een veel grotere film met een groter budget kunnen zijn.

Het had heel makkelijk een film met veel jumpscares of veel meer actie kunnen zijn. Echter hebben de filmmakers er voor gekozen om deze film kleinschalig te houden, zodat het meeste uit Ready or Not gehaald kon worden. Soms klopt de gezegde “less is more” en dat is bij Ready or Not helemaal het geval. Tuurlijk zijn er ook over de top-momenten. Zoals de over-de-top-acting van sommige castleden. Maar dat past bij het verhaal.

Ready or Not Afbeelding 2
“Let the HIDE AND SEEK games BEGIN!”

Je gaat met deze over-de-top-momenten mee. Het is net alsof je een adrenaline rush krijgt. Je beweegt van voren naar achteren op je stoel, door de spanning en de actie-horror momenten. Daarnaast is de cast ook echt top in hun rollen. Voornamelijk schijnt Samara Weaving als Grace. Na dat ik op het Imagine Film Festival in 2018 Mayhem had gezien, wilde ik meer films van haar zien. Daar speelde ze ook geweldig in. En in Ready or Not is ze nog zelfs beter. Ze acteert echt precies hoe iemand zou reageren in haar situatie.

Het is een realistisch portret van angst en woede, wat gecombineerd is met over-de-top adrenaline rush momenten. De rest van de cast is ook erg goed, maar niemand steekt er verder echt uit. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel castleden in de rijke familie zijn. En deze personages/castleden krijgen ook niet allemaal evenveel tijd op het grote scherm, waardoor ze minder snel opvallen. Behalve als ze over de top schreeuwen uit hun longen hoe ze Grace dood willen hebben.

Dit is natuurlijk jammer. Vooral omdat Samara Weaving gewoon zo geweldig is in deze rol. Je hoopte dat de rest van de cast kan bijbenen, maar dat is niet gelukt. Dat komt denk ik het meest door (on-)bewuste keuzes in het script, waarbij ze de focus echt hebben gelegd op de ervaringen van Grace. Is dat alles wat mis is met deze film? Nee. Zo voelt de boodschap ook wat slapper aan dan bijvoorbeeld de thematische boodschap in Jordan Peele’s Us. Is dit erg? Nee, want niet iedere film hoeft super diep te zijn.

Ready or Not Afbeelding 1
Samara Weaving is READY voor dit verstoppertje-spel.

Ready or Not is namelijk de perfecte film om met je vrienden (of familie) te kijken met een bak popcorn erbij. Dit komt omdat het een enorm intense film is vol actie, horror en goed getimede komedieschee momenten. Ik heb zelf erg genoten van deze film en kan niet wachten om hem opnieuw te kijken. Ik raad Ready or Not dus ook zeker aan!

Bekijk hier de officiële trailer van Ready or Not!

Deze blogpost is origineel van Ready or Not (2019) – Film Recensie en geschreven door Sebastiaan Khouw

]]>
https://sebkijk.nl/ready-or-not-film-recensie/feed/ 0 8499