Filmnieuws – Apocalypse Now: Final Cut te zien bij EYE Filmmuseum

Apocalypse Now Final Cut Uitgelichte Afbeelding

Apocalypse Now: Final Cut is vanaf 19 december bij het EYE Filmmuseum te zien.

Apocalypse Now is niet alleen één van Francis Ford Coppola’s bekendste films – het is ook nog één van de bekendste oorlogsfilms aller tijden. Nu kunnen alle (film-)fans en nieuwkomers opnieuw naar de film om Apocalypse Now te bewonderen. Een Final Cut is namelijk bijna uit.

Over Apocalypse Now & The Final Cut

Francis Ford Coppola’s epische film – Apocalypse Now – gaat over de waanzin van de Vietnamoorlog. In de hoofdrollen zijn Martin Sheen (Badlands), Marlon Brando (The Godfather), Robert Duvall (To Kill a Mockingbird) en Dennis Hopper (Easy Rider). De film gaat dus over een oorlog, maar het is ook redelijk bekend dat het maken van de film ook een oorlog op zich was. De kosten liepen enorm uit de hand en op de set waren de omstandigheden ontzettend gespannen.

Francis Ford Coppola heeft een bekende uitspraak over Apocalypse Now. “Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.” Dit oordeel over Apocalypse Now mag dan misschien overdreven klinken, maar zijn uitspraak ligt dichter bij de waarheid dan je zou verwachten. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval. Daarnaast liep het budget op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen.

Apocalypse Now Final Cut Afbeelding 1
Één iconisch filmshot!

De Final Cut van Apocalypse Now is een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix (nu met de ultralage geluiden van de helikopter) en is twintig minuten korter dan Redux. Bekijk hieronder de trailer van de film.

De officiële trailer van Apocalypse Now: Final Cut.

Over Chas Gerretsen

Naast dat er een nieuwe cut is vrijgekomen van Apocalypse Now, is er ook nog een nieuwe documentaire over de film gemaakt. Deze documentaire heet Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now en bevat niet eerder vertoonde foto’s van de set van Coppola’s Apocalypse Now. Deze foto’s zijn (uiteraard) gemaakt door de Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen. De documentaire zelf is geregisseerd door Baris Azman.

De documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now (32′) laat tientallen ongepubliceerde foto’s van de set in de jungle zien. Het vertelt het verhaal van een jonge en avontuurlijke Gerretsen. Hij werd in de jaren zeventig plotseling wereldberoemd met zijn, toen nog, bescheiden oeuvre.

Gerretsen werd als setfotograaf gevraagd door Coppola op grond van zijn oorlogservaringen. De documentaire (coproductie met het Nederlands Fotomuseum) bevat een diepgaand interview met Gerretsen. Daarnaast toont de documentaire onder andere meer gesneuvelde scènes en tientallen niet eerder geziene foto’s van Marlon Brando, Dennis Hopper en Martin Sheen. Bekijk hieronder de trailer van Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now.

De trailer van de documentaire over Chas Gerretsen & Apocalypse Now.

Over het EYE Filmmuseum

Het EYEFilmmuseum wordt ook wel het ”filmgeheugen” van Nederland genoemd en ligt aan het Amsterdamse IJ. Het beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres. Daarnaast richt EYE ook zijn blik op het heden, met actuele programma’s, aankopen en debatten. EYE bevat vier zalen, een expositieruimte, een educatieve verdieping, een shop en een bar-restaurant. Dit geweldige filmmuseum is ontstaan door een fusie van het FilmmuseumHolland FilmFilmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.

Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.