Filmplatform Cinetree zet 4 films gratis online voor Wereldvluchtelingendag

Op 20 juni 2021 is het Wereldvluchtelingendag. Bij deze dag staat de wereld stil bij de 82,4 miljoen mensen die gedwongen op de vlucht zijn en alles kwijt zijn geraakt. Van familie en vrienden tot hun woningen. Hoewel vluchtelingen minder aandacht lijken te krijgen in het nieuws, is hun situatie niet minder dringend geworden. Filmplatform Cinetree en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR slaan de handen ineen en stellen vanaf vrijdag 18 juni vier films voor tien dagen lang gratis beschikbaar.

Deze gratis filmselectie bieden Cinetree en UNHCR samen aan voor de Wereldvluchtelingendag. Iedere film is met zorg uitgekozen en belicht op een eigen aangrijpende manier een kant van de vluchtelingen thematiek. In dit nieuwsartikel vertel ik jullie graag meer over filmplatform Cinetree en de vier films die ze gratis aanbieden in verband met Wereldvluchtelingendag.

Over Cinetree

Voor de lezers die nog niet weten wat Cinetree is – let me explain! Cinetree is een online filmplatform dat haar leden toegang biedt tot de beste films en documentaires. Samen met experts uit de filmwereld maakt Cinetree een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en daarvoor worden films gekozen met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en verhalen die je raken. Volgens de curators van Cinetree zijn films met een goed verhaal belangrijk. Deze films kunnen entertainen, inspireren en zelfs activeren.

Cinetree heeft als doel deze films te verzamelen, uit te lichten en van context te voorzien. Elke maand worden 15 films geselecteerd door de curators van Cinetree. Daarnaast heb je toegang tot artikelen, evenementen en eigen producties onder de titel Cinetree Originals. De geselecteerde films vind je na een poosje terug in de videotheek van Cinetree. Daar kun je deze films huren voor een klein prijsje.

Cinetree is te kijken via de website die hier te vinden is. Maar ook kun je kijken via de mobiele apps of rechtstreeks op je TV via Google Chromecast. Als je in het bezit bent van een Samsung Smart TV (uit 2017 of nieuwer) of Apple TV kun je ook direct op je TV kijken. Een maandabonnement kost € 7,99 per maand. Dit bedrag wordt maandelijks van je rekening afgeschreven. Een jaarabonnement kost € 69,95 per jaar (omgerekend € 5,83 per maand). Dit bedrag wordt in een keer van je rekening afgeschreven.

Cinetree 800 x 533
Bron: Cinetree Nederland.

De films over Wereldvluchtelingendag

Cinetree heeft de volgende films en documentaires gekozen om gratis aan te bieden op hun filmplatform: For Sama, Nice People, Welcome en Rafaël. De grootste naam van deze 4 films is overduidelijk For Sama. Naast een BAFTA-award viel deze documentaire bijna nog 10 keer in de prijzen. Toch zijn alle films het waard om te kijken, want ieder vertellen ze op hun eigen manier over het leven tijdens, en na, het vluchten. Verschillende curators geven ook een korte introductie bij de films. Dit doen ze om zo de boodschap van de films op het platform meer kracht te geven.

Zo komen er ook twee voormalig vluchtelingen aan het woord. Wahhab uit Irak en Amen uit Syrië delen hun eigen ervaringen en relateren die aan een gekozen film. Ze nemen je mee in hun verhaal en hoe ze hun leven in Nederland opnieuw hebben opgebouwd. Daarnaast komen actrices Anna Drijver en Melissa Drost ook aan het woord. Beide actrices maken zich in hun vrije tijd hard voor een beter leven voor vluchtelingen.

Op Wereldvluchtelingendag zelf staat film ook centraal. Cinetree en UNHCR organiseren die dagen samen met Welcome App een filmavond waar locals en nieuwkomers kunnen genieten van een uitgebreid programma. Bij dit uitgebreid programma hoort ook de documentaire Nice People. Het doel van deze avond is om ontmoetingen te stimuleren en samen verbinding te zoeken tussen mensen die iets voor elkaar zouden kunnen betekenen. We doen dit onder andere samen met Hanna Verboom, Eric Corton en voormalig vluchtelingen die hun verhaal willen delen met het publiek.

Tussen 18 juni en 27 juni zullen ze 10 dagen lang gratis te zien zijn via www.cinetree.nl/wereldvluchtelingendag.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.