Dit zijn de films en series van Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe

Marvel Studios heeft eindelijk bekendgemaakt hoe het Marvel Cinematic Universe er vanaf Phase 5 uit zal komen te zien. Zo heeft Marvel Studios bekendgemaakt vanaf wanneer Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe in zal gaan. De laatste film in (het huidige) Phase 4 zal namelijk Black Panther: Wakanda Forever zijn. Dit betekent ook dat Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe zal beginnen met Ant-Man and the Wasp: Quantumania. De precieze startdatum voor Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe valt voor Amerika, Canada, het Verenigd Koninkrijk, en Turkije op 17 februari 2023. Op die dag komt namelijke derde Ant-Man (oftewel de tweede Ant-Man and the Wasp) film uit.

Wanneer Ant-Man and the Wasp: Quantumania zal uitkomen in Nederland is nog onbekend, maar de kans is groot dat deze film ook in Nederland vanaf februari 2023 te zien zal zijn. Wil je meer te weten komen over de films en series uit Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe? Dan heb je geluk, want in dit overzichtsartikel geef ik een duidelijke tijdlijn van Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe.

Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe in 2023/2024

Zoals ik hierboven al benoemde, zal Phase 5 beginnen met Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Het eerstvolgende onderdeel van het MCU zal de Disney+ serie Secret Invasion zijn. Secret Invasion staat gepland om uit te komen in de lente van 2023. Op San Diego Comic Con is ook een eerste trailer uitgekomen voor deze Marvel Studios Disney+ serie. Echter is deze trailer (momenteel) alleen te zien geweest voor bezoekers van San Diego Comic Con 2022. In Secret Invasion zal Samuel L. Jackson terugkeren als Nick Fury – de hoofdrolspeler van deze serie.

Volgens de bekende verhaal details zullen de personages die gespeeld worden door Cobie Smulders, Ben Mendelsohn en Don Cheadle ook te zien zijn in Secret Invasion. Daarnaast hebben Emilia Clarke en Olivia Colman ook een rol in de serie. Hoogstwaarschijnlijk kort nadat Secret Invasion debuteert, zal Guardians of the Galaxy Vol. 3 in de bioscopen uitkomen. Deze derde Guardians of the Galaxy film heeft momenteel een releasedatum voor 5 mei 2023. Echter is dit de Amerikaanse en Canadese releasedatum. De precieze Nederlandse releasedatum van Guardians of the Galaxy Vol. 3 is nog niet bekend. De kans is echter groot dat de film in Nederland eind april of begin mei 2023 uit zal komen.

Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe
Bron: Marvel Studios, Marvel Enterprises, Walt Disney Pictures, Moving Pictures Company, Longcross Studios, Disney Nederland, The Walt Disney Studios Company Benelux en fanart.tv.

Het is momenteel nog onduidelijk waar het verhaal van Guardians of the Galaxy Vol. 3 over zal gaan. Er wordt gehint dat het over een zoektocht naar een bekend personage zal gaan. Regisseur James Gunn heeft wel laten weten dat dit de laatste film van dit huidige Guardians-team zal zijn. Tussen het einde van Phase 4 en Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe komt er ook nog een Guardians of the Galaxy Holiday Special uit – wat misschien een overbrugging tussen de twee fases kan worden.

In de zomer van 203 komen beide seizoen 2 van Loki en het eerste seizoen van Echo uit op de streamingdienst Disney+. Daarnaast zal het vervolg op Captain Marvel en Ms. Marvel – getiteld The Marvels – uit komen in de zomer van 2023. Over het verhaal van The Marvels is momenteel ook nog vrij weinig bekend. Volgens geruchten is er wel een kans dat The Marvels een musicalfilm zal worden – iets wat nog nooit eerder is gebeurd in de geschiedenis van Marvel Studios. De Amerikaanse releasedatum van deze film is 28 juli 2023. In de herfst van 2023 zal de Marvel Studios Disney+ serie Ironheart uitkomen. Op 3 november 2023 zal de remake van Blade uitkomen in de Amerikaanse bioscopen.

Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe
Bron: Marvel Studios, Disney+, Disney+ Nederland, trouw.nl en Disney Nederland.

In de remake van Blade speelt Mahershala Ali de titulaire hoofdrol. Hiermee neemt hij de rol over van Wesley Snipes. De spin-off van WandaVision – getiteld Agatha Harkness: Coven of Chaos – zal een Disney+ serie worden die of in de winter van 2023 of vroeg in 2024 te zien zal zijn. Na Agatha Harkness: Coven of Chaos zal ook de blinde advocaat en superheld Daredevil een Disney+ serie krijgen. Daredevil: Born Again staat gepland om uit te komen in de lente van 2024. Ook al bestaat er altijd een kans dat we de held al eerder zullen zien in andere Marvel Studios films en series. Of Daredevil: Born Again een remake of een direct vervolg zal zijn op de eerdere Daredevil-serie, is momenteel nog onduidelijk.

Wel is er bekendgemaakt dat beide Charlie Cox en Vincent D’Onofrio terugkeren (als Daredevil en de Kingpin) in deze nieuwe Daredevil-serie. Na Daredevil: Born Again zal Captain America: New World Order in 2024 in de bioscopen uitkomen. De Amerikaanse releasedatum staat op 3 mei 2024. In Captain America: New World Order zal het personage Sam Wilson opnieuw de rol van Captain America op zich nemen. Waar het verhaal van Captain America: New World Order over zal gaan is momenteel nog niet bekend. Het laatste onderdeel van Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe zal de film Thunderbolts zijn.

Thunderbolts heeft de Amerikaanse releasedatum van 26 juli 2024 gekregen. Thunderbolts wordt het antwoord van Marvel Studios op de DC-films Suicide Squad en The Suicide Squad. Thunderbolts is namelijk een team van antihelden, net zoals de Suicide Squad dat voor DC Comics is. Er wordt hevig gespeculeerd dat personages als John Walker (U.S. Agent), Zemo en Ava Starr (Ghost) onderdeel zullen zijn van het team. Het nieuws rondom de toekomst van het Marvel Cinematic Universe gaat zelfs nog verder dan Phase 5.

Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe
Bron: Marvel Studios, The Walt Disney Company Benelux, Disney+, Disney+ Nederland, Marvel Entertainment, Variety en Marvel Comics.

Phase 6 van het Marvel Cinematic Universe in 2024

Zo maakte Marvel Studios bij San Diego Comic Con ook bekend dat Phase 6 van het Marvel Cinematic Universe zal starten met een film over de Fantastic Four. Fantastic Four staat in Amerika gepland om uit komen op 8 november 2024. Naast dat er eindelijk een releasedatum is gegeven voor de Fantastic Four-film, hebben we eindelijk te horen gekregen wanneer er weer nieuwe Avengers-films zullen uitkomen. Zo heeft Avengers: The Kang Dynasty de Amerikaanse releasedatum gekregen van 2 mei 2025. Datzelfde jaar zal nog een Avengers-film uitkomen.

Zo zal Avengers: Secret Wars uitkomen op 7 november 2025. Met deze laatste titel maakte Marvel Studios ook officieel bekend dat Phase 4 tot en met 6 van het Marvel Cinematic Universe bekend zullen komen te staan als “The Multiverse Saga“. Het lijkt erop dat Kang the Conqueror de grote schurk van deze Saga zal worden, net zoals Thanos dat was voor “The Infinity Saga.”

Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe
Bron: Marvel Comics.

Overzicht van Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe

 • Ant-Man and the Wasp: Quantumania | 17 februari 2023 (Amerikaanse releasedatum).
 • Secret Invasion | lente 2023. (Disney+ release).
 • Guardians of the Galaxy Vol. 3 | 6 mei 2023 (Amerikaanse releasedatum).
 • Echo | zomer 2023. (Disney+ release).
 • Loki seizoen 2 | zomer 2023 (Disney+ release).
 • The Marvels | 28 juli 2023 (Amerikaanse releasedatum).
 • Ironheart | herfst 2023 (Disney+ release).
 • Blade | 3 november 2023 (Amerikaanse releasedatum).
 • Agatha Harkness: Coven of Chaos | winter 2023 of begin 2024 (Disney+ release).
 • Daredevil: Born Again | lente 2024 (Disney+ release).
 • Captain America: New World Order | 3 mei 2024 (Amerikaanse releasedatum).
 • Thunderbolts | 26 juli 2024 (Amerikaanse releasedatum).

Overzicht van Phase 6 van het Marvel Cinematic Universe

 • Fantastic Four | 8 november 2024.
 • Avengers: The Kang Dynasty | 2 mei 2025.
 • Avengers: Secret Wars | 7 november 2025.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.