Filmtip | De Dick Maas Filmavond bij Film1

De Dick Maas filmavond bij Film1 is een van de filmtips voor Film1 in februari 2022. De speciale filmavond staat in het teken van een van Nederlands bekendste regisseurs: Dick Maas! Bij de Dick Maas filmavond krijg je, met de film De Dick Maas Methode, een documentaire over zijn leven als filmmaker te zien. Direct na de uitzending van deze documentaire, kun je ook zijn laatste productie Prooi te zien. Deze bloederige film was een grote bioscoophit in China. Ben je benieuwd geraakt naar de Dick Maas Filmavond, of wil je meer te weten komen over Dick Maas, dan is dit het geschikte artikel voor je!

Over Dick Maas

Dick Maas is geboren in 1951 en is een Nederlandse filmregisseur, scenarioschrijver, componist en filmproducent. De regisseur staat bekend als een gedreven cineast met een geschiedenis met grote successen als Flodder, Moordwijven, Sint en De lift. Zijn regiestijl is bekend door zijn terugkerende zwarte humor, wilde stunts, en indrukwekkende special effects. De filmregisseur ontving verschillende prijzen, waaronder twee Gouden Kalveren voor Beste Regie.

Maas maakt al van jongs af aan eigen filmpjes en stripverhalen. In 1973 begint hij zijn studie aan de Nederlandse Filmacademie, waar hij zelfs cum laude afstudeert. In 1984 start hij samen met Laurens Geels het filmproductiebedrijf First Floor Features (FFF). Het filmproductiebedrijf is niet alleen de producent geweest van de kaskraker Flodder, maar ook van de Gouden Kalf winnaars: Abel, Lang leve de koningin en Karakter. De laatstgenoemde film won in 1998 zelfs de Academy Award voor beste Internationale film.

Maas regisseerde ook twee Engelstalige films. De eerste is Down met Naomi Watts, en de tweede is Do Not Disturb met onder andere William Hurt en Jennifer Tilly. Dick Maas publiceerde in 2017 ook het boek Buurman, wat doet u nu?. In dit boek geeft hij inzicht in alle (lastige) stappen die je als filmmaker moet doorlopen om in Nederland een film te kunnen maken. Vorig jaar in november verscheen het boek Golden Earring Clips van Dick Maas 1982  –  1997 waarin zijn vijf spraakmakende muziekvideo’s voor de Nederlandse popgroep Golden Earring centraal staan.

De Dick Maas Filmavond
Bron: Film1, WW Entertainment, Film Events, Meraki, en Meraki Content Agency.

Over de Dick Maas Filmavond

De Dick Maas Filmavond bestaat uit twee films die achter elkaar te zien zijn. De eerste film is de documentaire De Dick Maas Methode. De Dick Maas Methode gaat op Film1 in première op vrijdag 25 februari 2022 om 20.30. De Dick Maas Methode is ongelofelijk plezierige documentaire om te kijken. Dit komt door de combinatie van hilarische anekdotes en informatieve achtergrondverhalen. Er zijn veel invloedrijke mensen uit de filmindustrie geïnterviewd. Hierbij kun je denken aan Barry AtsmaPierre BokmaDick MaasBarry HayMonique van de VenHuub Stapel, en Martin Koolhoven.

De Dick Maas Methode had wel wat langer mogen zijn. Dit zodat de film meer zijn tijd kon nemen om langer en dieper in te gaan op het recente en moderne werk van Dick Maas. Doordat de film niet zijn tijd neemt, voelt vooral het laatste half uur erg afgeraffeld aan. De film die we nu hebben gekregen is goed, maar had nog beter kunnen zijn. Eerder recenseerde ik de film de Dick Maas Methode al. Deze recensie zal binnenkort een update krijgen, ter ere van de Dick Maas Filmavond.

De tweede film is zijn spannende film Prooi. Prooi gaat op Film1 in première op vrijdag 25 februari 2022 om 22.00. De cast van de film bestaat uit onder andere Julian LoomanBritte Lagcher, en Mark Frost. Het verhaal van de film gaat over de politie dat een gruwelijk vermoord boerengezin net buiten Amsterdam vindt. Echter lukt het ze niet om de dader te vinden. Een dierenarts van Artis, genaamd Lizzy, lijkt de bloederige verminkingen te herkennen. Volgens haar heeft een forse, agressieve leeuw dit bloedbad aangericht. Lizzy moet proberen de autoriteiten over te halen om haar te geloven, terwijl de leeuw nog rondloopt en destructie en dood kan rondbrengen.

De Dick Maas Filmavond
Bron: Shooting Star Filmcompany BV, Film1, Dutch FilmWorks (DFW), en Parachute Pictures.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.