Frozen II draait al vanaf 20 november 2019 in de Nederlandse bioscopen.
Frozen II pakt het verhaal op één paar jaar verder na de evenementen van het eerste deel. Mysterieuze krachten brengen Arendelle in gevaar. Elsa, Anna en hun vrienden nemen de taak opzicht om Arendelle hiervan te gaan redden.
Waardig Vervolg?
Frozen II is het vervolg op het succesvolle eerste deel – simpel getiteld: Frozen (duh!). De eerste Frozen heeft ongelofelijk veel geld opgebracht. Hierbij heb ik het dan niet alleen over de box office numbers van de film zelf, maar ook over de merchandise van de film. Ook dit bracht bakken vol geld op. Disney zag natuurlijk zijn kans en maakte een vervolg – die nu ook binnen recordtijd opnieuw bakken vol geld aan het verdienen is.
Maar is Frozen II dan wel een waardig vervolg op filmvlak? Op gebied van box office numbers is ook dit deel op weg naar de 1 miljard – dus op dat vlak zal Disney wel blij zijn met de inkomsten. Maar mogen wij als kijker ook blij zijn met dit vervolg? Misschien komt dit over als een aparte vraag – wat het in de basis ook is. Natuurlijk mogen we blij zijn met het vervolg, want als je fan bent van animatie-films of van het eerste deel van de Frozen-franchise – dan zul je dit deel ook leuk vinden.
Maar wat ik meer probeer te vragen is of Frozen II even succesvol is in het vertellen van een pakkend verhaal als Frozen uit 2013. Het antwoord hierop is in mijn ogen – spijtig genoeg – nee. Dit heeft meerdere redenen, maar het betekent niet dat Frozen II één heel slechte film is. Maar hier zal ik later meer op terug komen.
De kunst van het te veel willen
Ik denk dat het grootste probleem bij Frozen II ligt dat de filmmakers te veel wilden. Wat begrijpbaar is. Bekijk het zo je hebt een ongelofelijk succesvol eerste deel – waarvan de jeugd nog steeds liedjes van aan het zingen is. Misschien minder vaak dan een paar jaar geleden, maar het gebeurd nog steeds. Er rust dus nu een ongelofelijke druk op de schouders van de cast en crew om minimaal één even succesvolle film te maken als het eerste deel.
Hoe doe je dat? Door het succesformule te herhalen van de vorige keer natuurlijk! Echter wel met wat kleine aanpassingen, want niet iedereen genoot van het eerste deel. Dus dit betekent dat we de ouders en andere tieners, pubers en volwassenen ook moeten vermaken. Combineer al deze punten bij elkaar en je krijgt een beetje een aparte mix. Namelijk een film zonder vaste doelgroep. Tuurlijk heeft het een hoofddoelgroep namelijk kinderen, maar de filmmakers doen zo hard hun best om met Frozen II iedereen te vermaken dat ze deze groep kinderen in de basis kwijtraken.
Zo krijgen we een Olaf (Josh Gad, Beauty and the Beast) die heel veel volwassen grappen maakt over theorieën zoals hoe groeiende technologie het einde van de mensheid gaat worden. Als volwassen kijker zit ik dan naar de film te kijken en denk ik bij mijzelf: “Dit was een kinder-film toch? Dit is toch wel Frozen II? Of kijk ik nu zo’n slechte parodie-film?”. Tuurlijk sommige van deze Olaf-grappen komen zo onverwachts dat het soms wel een klein lachje krijgt, maar alsnog zit je verbaasd toe te kijken.
Donkere Momenten
Het is – tijdens het kijken van deze film – duidelijk te zien dat de filmmakers de focus hebben gelegd op Elsa (Idina Menzel, Frozen) en Anna (Kristen Bell, Veronica Mars). En met focus bedoel ik eigenlijk hyperfocus. Andere personages zoals Kristoff (Jonathan Groff, Frozen), Sven en de rotstrollen krijgen amper iets te doen. Nu moet ik wel zeggen dat Kristoff wel het beste moment uit de gehele film heeft.
Voor mij persoonlijk dan in ieder geval. Wanneer hij gaat zingen over zijn liefdesproblemen, komen er allemaal kleine easter eggs naar beroemde bands als Queen. Ook al past het totaal niet bij de toon van de film, kon ik hierom wel lachen. Het was zo ongepast dat het eigenlijk ook wel grappig werd. Verder krijgt hij namelijk amper iets te doen, net zoals zijn beste vriend Sven – het rendier. Sven is daar alleen maar, omdat hij in het eerste deel er ook was. Nu kunnen ze merchandise van hem blijven verkopen. Yes!
Maar serieus je had net zo goed kunnen zeggen dat Sven door ouderdom is gestorven. Hij zou ongeveer evenveel betekenis in deze film hebben gehad als nu is gebeurd. En ja dat klinkt misschien donker, maar dat is Frozen II ook best. Voor een kinder-film zijn er best veel donkere momenten in deze film. Verraad, (off-screen) moorden, dood vriezen of wegsmelten. En bij dit soort momenten wordt extreem lang stilgestaan waardoor je kind hoogstwaarschijnlijk lang bang zal wegkijken.
Opgroeien met Disney en Frozen
Op zich snap ik waar Disney voor ging. Frozen II komt 6 jaar later uit dan Frozen uit 2013. De kinderen en de grootste fan-groep van het eerste deel zijn nu allemaal aan het opgroeien. Net zoals de personages in de film zijn ze ouder geworden. Disney zal waarschijnlijk er uit van zijn gegaan dat ze opgegroeide kinderen dit soort donkere momenten nu wel aankunnen.
Alleen hebben ze niet stilgestaan bij het feit dat dit een kinder-film blijft en niet een puber-film. De meeste kinderen die naar Frozen II willen gaan zijn tussen de 3 en 9 – misschien 10 – jaar oud. De oude groep fans is nu al boven deze leeftijd en zal minder snel geïnteresseerd zijn om er heen te gaan. En ik ben toch als volwassen man in mijn eentje naar deze film gegaan. Oh…
Is er dan wel iets wat Disney wel goed heeft gedaan met Frozen II? Tuurlijk! Een heleboel zelfs. De animatie is zoals gewoonlijk beeldschoon en het stemmenwerk van de cast is ook weer sterk. De visie voor het verhaal en de regiekeuzes van Chris Buck (Tarzan) en Jennifer Lee (Frozen) zijn gewaagd. Dat is ook iets wat ik als volwassene kan waarderen. Ik kan me alleen voorstellen dat ouders met kleine kinderen dat wat minder kunnen waarderen. Helaas past de film dus niet echt goed bij de doelgroep die ze in gedachten hadden.
Conclusie
Frozen II is een film die te veel verschillende groepen mensen wilt vermaken. Hierdoor raakt het in de basis de magie kwijt die er eerst was voor de originele doelgroep – kleine kinderen. Echter zijn de animatie en het stemmenwerk sterk genoeg om de film niet te laten doodvriezen. Hah! Get it? Oké – slechte grap. Moving on. Is deze film dan aan te raden? Ja voor de Frozen-fans zeker weten. Echter als je een klein kind meeneemt, houd er dan wel rekening mee dat het op sommige momenten te eng kan zijn voor je kind.