Game of Thrones Seizoen 8 – Episode 1 – Spoilers Recap

Game of Thrones

Het is eindelijk zo ver… winter is aangekomen. Althans voor de fans van Game of Thrones. Namelijk het achtste en tevens het laatste seizoen is begonnen. Jawel, de meer dan een jaar durende pauze, die voor de kijkers als een eeuwigheid voelde, is voorbij. Het zal dan ook niet als een verrassing aankomen dat afgelopen zondag de eerste aflevering van het achtste seizoen een nieuw record wist te behalen in Amerika.

De eerste uitzending was daar namelijk 17.4 miljoen keer bekeken, zoals HBO zelf bekend heeft gemaakt. Hiermee wist het de cijfers van de seizoensfinale van 2017 te overtreffen. De kijkers in Nederland moesten een dagje extra wachten om o.a. Emilia Clarke en Kit Harington weer op het scherm te zien. Zo was de seizoenspremière om 21:00 te zien enkel voor Ziggo klanten. Als je een klant van Ziggo wilt worden, volg dan deze link. Ben je geen Ziggo klant en wil je dit ook niet worden? Geen probleem! De belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvonden in de aflevering kunnen hieronder gelezen worden.

LET OP: SPOILERS!

Haal maar rustig adem, want je favoriet leeft nog. De eerste aflevering was namelijk vrijwel geweldloos. De nadruk in deze aflevering ligt vooral op het ontwikkelen van onderlinge relaties tussen karakters en het verdiepen van de put van potentiële troonbezitters. Ondanks het ontbreken van actie is de aflevering alsnog vol met spanning, wat vooral valt te danken aan de acteerprestaties van o.a. Lena Heady (Cersei Lannister) en John Bradley-West (Samwell Tarly) , de visuals en het gebruik van geluid.

Game of Thrones - Seizoen 8 - Aflevering 1 - Afbeelding 1
Screenshot: Youtube, HBO & Game of Thrones

De aflevering begint met de aankomst van Daenerys en Jon Snow in Winterfell. Een duidelijke afkeer hier tegen is op te merken in veel noorderlingen, en met name Sansa. De gehele aflevering blijft deze tensie tussen de twee vrouwelijke machthebbers onopgelost, en dit probleem zal dan waarschijnlijk ook belangrijk worden in de komende afleveringen als Jon Snow moet kiezen tussen Sansa en Daenerys. Hij komt er richting het einde van de aflevering achter dat hij verwant is aan beiden vrouwen. Hoe deze nieuwe kennis zijn standpunten beïnvloed, zal pas in de volgende aflevering te zien zijn aangezien dit nieuws hem duidelijk van streek brengt. Verder lijkt het erop dat Daenerys misschien een nieuwe vijand erbij heeft gekregen nadat ze Samwell Tarly verteld heeft dat zijn broer en vader dankzij haar niet meer leven. Deze informatie geeft hem een extra push om direct Jon Snow te vertellen over zijn herkomst en dat Jon de werkelijke troonopvolger is, en dus niet Daenerys. Naast Daenerys blijkt er ook nog een andere nieuwkomer in Winterfell: Jaime Lannister. Aan de andere kant van de Seven Kingdoms gaat zijn zus, Cersei, na het verliezen van haar relatie met Jaime, een nieuwe intieme relatie aan met Euron Greyjoy. Terwijl Euron deze relatie tot een start brengt, weet Yara Greyjoy te ontsnappen met behulp van haar broer Theon. Vervolgens wordt het duidelijk dat de langverwachte reünie tussen de (resten van de) Stark-familie en Theon niet meer zo ver weg is.

TLDR

Winterfell: Jaime en Daenerys komen aan en Jon Snow krijgt nieuws met betrekking tot zijn ouders.
King’s Landing: Cersei en Euron raken intiem en Yara ontsnapt.

Misschien is dit ook iets voor je!