sebkijk!

De Gids voor Filmisch Reizen

GAMING PRE.KIJK – DOLLHOUSE

Over een maand is het dan zo ver, dan mogen de horrorfanaten zich weer opmaken voor een nieuw griezelavontuur in de wereld van de veelbelovende horror-game Dollhouse, van de Nederlandse uitgever SOEDESCO. Dollhouse beloofd met zijn ambitieuze concept een unieke twist te geven aan het ietwat verzadigde horror genre. In deze preview blik ik vast vooruit op deze indie-darling van eigen bodem.

In deze psychologische horror-game speel je als Maria, een detective met een mysterieus verleden. In een onheilspellende reis door Maria’s geest help je haar te ontsnappen uit een duivelse wereld die ze zelf heeft gecreëerd om haar meest duistere geheim te verschuilen. Ze is hierbij niet alleen; een gruwelijk wezen probeert haar het leven zuur te maken tijdens bloedstollende achtervolgingen. In de willekeurig gegenereerde levels ga je op zoek naar Maria’s verloren herinneringen en probeer je zo haar grote geheim te ontrafelen, voordat het te laat is.

Wat gelijk opvalt is hoe sfeervol de game is. Ontwikkelaar Creazn Studio weet de film noir stijl ondanks de technische tekortkomingen enorm goed te verkopen. De atmosfeer druipt er van af en in combinatie met het meeslepende first-person perspective zal het ongetwijfeld weer ouderwets griezelen worden.

Dollhouse - Afbeeldig 1
Foto: SOEDESCO & Creazn Studio

Horror met een twist

Dollhouse is een vrij uniek concept. Het leent weliswaar elementen van populaire horror-games als Outlast en Amnesia, maar heeft allerlei interessante ideeën waarmee het zich onderscheidt van de talloze copycat jump scare simulators. De game implementeert RPG-elementen in de vorm van ontgrendelbare perks en abilities en lijkt erg ambitieus op het gebied van storytelling. Zo komt Maria op haar helse zoektocht verschillende personages tegen die haar op basis van jouw gameplay keuzes zullen helpen of uit de weg zullen ruimen. De ontwikkelaar beloofd een non-lineair verhaal waar je acties impact hebben op het verloop van de game. In combinatie met de willekeurig gegenereerde levels zal de game dus enorm veel replay value bieden waarbij geen enkele walkthrough hetzelfde is.

Ook beschikt Dollhouse over een bijzondere gameplay feature; de Focus, waarmee je door de ogen van je achtervolger kan kijken. Zo kan je de omgeving scannen vanuit het perspectief van de achtervolger om je mogelijke ontsnappingsroutes beter in te schatten. Dit element zorgt voor een extra tactische laag in het kat-en-muisspel en zal ongetwijfeld leiden tot interessante gameplay-mogelijkheden.

Dollhouse - Afbeelding 2
Foto: SOEDESCO & Creazn Studio

Multiplayer

Maar het eindigt niet bij een bloedstollende, innovatieve singleplayer campaign. Dollhouse biedt zelfs een multiplayer component, waar je het in een Free-for-All spelmodus opneemt tegen online spelers. In deze modus verzamel je collectibles en achtervolg je een aan jou toegewezen online speler met maar één doel voor ogen: hem het leven zuur maken. Ondertussen word je zelf ook achterna gezeten door een andere speler. Het idee dat je zowel de jager als de prooi bent is een erg interessante en ik ben razend benieuwd hoe dat in de praktijk uit zal pakken. Het is namelijk niet voor veel ontwikkelaars weggelegd om de angstige, geïsoleerde sfeer van een singleplayer horror-game te vertalen naar een competitieve multiplayer spelmodus, wat deze moedige poging van Creazn Studio alleen maar meer bewonderenswaardig maakt.

De game barst dus van de creativiteit, spookiness en ambitie. Of Creazn Studio en uitgever SOEDESCO die ambitie ook waar kunnen maken zullen we zien op 24 mei, als de game verschijnt voor Playstation 4 en Steam!

Dollhouse - Afbeelding 3
Foto: SOEDESCO & Creazn Studio

Over SOEDESCO & Creazn Studio

SOEDESCO® is een wereldwijde uitgever van zowel digitale- en fysieke games op diverse platforms. De portfolio van SOEDESCO bevat third party titels zoals WuppoOwlboyTricky TowersAmong the Sleep en N.E.R.O. SOEDESCO heeft daarnaast eigen IP’s uitgegeven zoals Adam’s Venture® en Real Farm. Volg voor meer informatie @SOEDESCO ook op Facebook, Twitter en Instagram. Of bezoek de website van SOEDESCO voor meer informatie. Creazn Studio bestaat uit een divers en klein team met een passie voor gaming.

%d bloggers liken dit: