Guardians of the Galaxy is een van de beste Marvel Studios films (tot nu toe). James Gunns visionaire superhelden film is een genot om te aanschouwen. Gunn weet verschillende soorten filmgenres uitstekend te balanceren en te mixen. Guardians of the Galaxy is vooral een superhelden komediefilm, maar de film bevat ook actie, sciencefiction en drama-elementen. Toen deze film in 2014 uitkwam, noemden veel filmliefhebbers, recensenten en fans de film verfrissend en vernieuwend. Het is in 2023, bijna tien jaar later, nog steeds het geval.
Guardians of the Galaxy introduceerde het filmpubliek op een spectaculaire manier aan een (bijna) onbekende groep superhelden – een groep bestaande uit zogenaamde buitenbeentjes en mislukte wezens. Deze superhelden zijn aan de start van de film eigenlijk alles behalve super te noemen, maar gaandeweg het verhaal leren ze elkaar en hunzelf steeds beter kennen. Daar ligt ook de grootste kracht van James Gunns Guardians of the Galaxy. De film bevat, net zoals zijn personages, een groot hart.
Naast dat Guardians of the Galaxy verfrissend en vernieuwend is, kan de film ook losstaand goed bekeken worden. Dat is best een bijzondere prestatie, omdat de film veel belangrijke elementen uit het Marvel Cinematic Universe introduceert of uitlegt. Hierbij kun je denken aan de duidelijke en sterke introductie tot de Infinity Stones. Dit was de eerste keer dat een film uit het Marvel Cinematic Universe echt dieper inging op het verhaal achter de Infinity Stones – en zelfs een zekere paarse superschurk. Guardians of the Galaxy kan niet anders dan een meesterlijke superhelden film genoemd worden.
Over Guardians of the Galaxy (2014)
Guardians of the Galaxy is een Amerikaanse superhelden film uit 2014. De film is gebaseerd op het gelijknamige superhelden team uit de stripboeken van Marvel Comics. De film is geproduceerd door Marvel Studios en uitgebracht door Walt Disney Studios Motion Pictures. Guardians of the Galaxy is geregisseerd door James Gunn. De regisseur schreef samen met Nicole Perlman het scenario voor de film. Guardians of the Galaxy is de 10e film uit het Marvel Cinematic Universe dat ook wel bekend staat als het MCU. De film behoort tot de tweede fase (Phase Two) van het MCU.
Guardians of the Galaxy heeft een cast bestaande uit Chris Pratt, Zoë Saldaña, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close en Benicio del Toro. De originele filmmuziek werd geleverd door componist Tyler Bates, maar de soundtrack van de film bestaat verder ook uit meerdere populaire liedjes van de jaren 1960 en 1970. Deze liedjes werden gekozen door Gunn om het filmverhaal te ondersteunen.
Guardians of the Galaxy beleefde zijn wereldpremière bij het Dolby Theatre in Hollywood op 21 juli 2014. De film werd een kritisch en commercieel succes. Zo bracht de film wereldwijd ruim 773.3 miljoen Amerikaanse dollars op. Hiermee werd Guardians of the Galaxy de derde best verdienende film van 2014. De film ontving kritisch veel lof voor zijn scenario, regievisie, acteerwerk, humor, soundtrack, visuele effecten en actiescènes. Guardians of the Galaxy kreeg twee directe vervolgen: Guardians of the Galaxy Vol. 2 in 2017 en Guardians of the Galaxy Vol. 3 in 2023.
Daarnaast ontving deze groep van buitenbeentjes ook een special op Disney+, genaamd The Guardians of the Galaxy Holiday Special, en waren ze te zien in andere Marvel Studios films. Zo waren de Guardians of the Galaxy ook te zien in Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame en Thor: Love and Thunder. In Guardians of the Galaxy uit 2014 zien we hoe Peter Quill op zoek gaat naar een krachtig artefact. Eenmaal gevonden moet hij samenwerken met een groep van buitenaardse buitenbeentjes en criminelen om dit bijzondere object te kunnen verkopen.
Recensie
Guardians of the Galaxy is al vanaf zijn start een thematisch sterke film. Zo speelt Gunn in de proloog al met onderwerpen als familie, verlies en rouwverwerking. De proloog tot het verhaal zet daarnaast sterk het karakter neer van het hoofdpersonage Peter Quill. De regisseur laat al bij de proloog enkele karaktereigenschappen van Peter Quill zien. Zo vecht dit hoofdpersonage, als kind, met andere jongens van zijn leeftijd omdat ze een hulpeloos en onschuldige kikker hadden vermoord met een stok.
Dit laat zien dat het hoofdpersonage opkomt als een wreker en beschermer van de onschuldigen – als een zogenaamde “Guardian”. Dit is een karaktereigenschap wat de basis vormt van zijn personage en heldenreis in Guardians of the Galaxy. Laura Haddock en Wyatt Oleff hebben een kleine scène samen in deze film als moeder en zoon, maar wat een geweldige acteerprestaties leveren ze samen af. Ze spelen indrukwekkend op elkaar in. Oleffs geschreeuw uit verdriet en pijn is iconisch op de pijnlijkste manier mogelijk.
Guardians of the Galaxy gaat na zijn proloog als film mysterieus en spannend verder. We zien de legendarische Star-Lord een planeet verkennen. Mist, uitstekende rotsen en puin vormen het decor. Star-Lord valt op in dit decor door het bijzonder goed uitgewerkte kostuum van kostuumontwerper Alexandra Byrne. Met het masker, als de kers op de taart, zorgen de regisseur, kostuumontwerper en hoofdrolspeler Chris Pratt voor mysterie en intrige. De visuele effecten ondersteunen hierbij Gunns visie.
Gunn speelt ook met de verwachtingen van het publiek. Wanneer helden of stropers in sciencefiction films hun zoektocht voltooien, komt er al snel een veelvoorkomende – en inmiddels cliché – dialoog bij kijken. In plaats daarvan doet Star-Lord zijn walkman aan en begint hij te dansen op het nummer Come and Get Your Love van Redbone. Het camerawerk van cinematograaf Ben Davis swingt hierbij mee met de dansbewegingen van Pratt.
Een ander goed voorbeeld van het feit dat Gunn met verwachtingen en clichés uit sciencefiction films speelt, is te zien op het moment dat enkele schurken Star-Lord (en zijn naam) niet lijken te herkennen. Normaliter zijn onze helden juist bekend en, soms zelfs, gevreesd. De helden uit deze superhelden film zijn juist eerder buitenbeetjes, mislukkelingen en wezens die – in eerste instantie – niet te vertrouwen zijn.
Guardians of the Galaxy bevat al vanaf de openingsscène sterke actiescènes, waarbij Gunn nieuwe soorten wapens, uitrustingen, krachten en technologieën introduceert aan de filmwereld van het Marvel Cinematic Universe. Dit maakt Guardians of the Galaxy niet alleen vernieuwend, maar ook verfrissend tot deze franchise. Een ander groot pluspunt aan deze Marvel Studios film is dat de personages realistisch en zelfbewust ogen. Onze helden – de Guardians – lopen regelmatig liever weg van conflict, dan dat ze het aangaan.
Pas wanneer het niet meer anders kan, zullen ze zich tegen oppressie verzetten en het conflict aangaan. Dit is niet alleen terug te zien in het verhaal, maar ook aan de scherpe dialogen die geschreven zijn door Gunn en scenarist Nicole Perlman. Deze dialogen worden ook perfect geleverd door de cast. Casting Director Sarah Halley Finn heeft opnieuw een perfecte cast gevormd. De Guardians en bijrollen zijn goed uitgekozen. De hoogtepunten uit de cast zijn overduidelijk Pratt, Zoë Saldaña, Dave Bautista en Bradley Cooper.
Vooral deze laatste acteur weet, alleen met zijn stemgebruik, een bijzonder indrukwekkende prestatie neer te zetten als wasbeer Rocket Raccoon. Ik ben ook dol op Groot, maar ik ga niet doen alsof Vin Diesel echt veel moeite heeft moeten doen om de zin “I am Groot” op verschillende manieren uit te spreken. Het personage Groot is hilarisch en hartverwarmend, maar dit komt meer door de manier waarop hij geschreven is door de scenaristen. Dat zijn welbekende iconische oneliner zo bekend is geworden ligt dus vooral aan Gunn en Perlman – en zeker niet aan Diesel.
Conclusie
Guardians of the Galaxy is een geweldige superhelden film. Het verhaal gaat bijzonder goed om met thema’s als verlies, rouwverwerking en het vinden van een nieuwe familie. Daarnaast bevat Gunns eerste Marvel Studios film een sterke balans tussen komedie, drama, actie en sciencefiction elementen. De cast is een ander groot pluspunt. Casting Director Sarah Halley Finn blijft een sterk oog hebben voor acteurs en actrices die passen bij bepaalde rollen. Wie had verwacht dat Bradley Cooper zo goed een wasbeer kon spelen? Nu lijkt hij niet meer weg te denken bij deze rol, maar ik denk dat menig recensent en fan zijn twijfels in eerste instantie had.
Dat is ook het prachtige aan Guardians of the Galaxy: de filmmakers weten met deze superhelden film te spelen met verwachtingen. Doordat de speelfilm ingaat tegen stereotyperende personages en cliché verhaallijnen zal niet iedereen even tevreden zijn met deze speelfilm. Het filmpubliek dat open staat voor veranderingen, vernieuwingen en (zelfs) verbeteringen zullen hun ogen uitkijken. Guardians of the Galaxy biedt naast nieuwe aspecten ook een verdieping aan op de geschiedenis en de wereld(-en) van het Marvel Cinematic Universe.
In deze Marvel Studios film krijgen we voor het eerst echt meer achtergrondinformatie over de beruchte Infinity Stones. Guardians of the Galaxy bevat ondanks vele positie aspecten, waaronder ook Gunns regievisie en het scenario dat hij schreef met Nicole Perlman, ook enkele minpunten. Zo is de schurk Ronan the Accuser wat onderontwikkeld. Zijn karakter en motivaties zijn duidelijk, maar voelen wat de simpel in hun basis aan. Daarnaast eindigt Guardians of the Galaxy, zoals menig andere Marvel Studios film, met een te groots actie spektakel.
Het probleem hierbij is niet de actie of het spektakel, maar eerder het gemis aan een duidelijk overzicht. Ondanks deze kleine kritiekpunten is Guardians of the Galaxy een sterke aanrader voor fans van superhelden en filmliefhebbers die willen starten aan het Marvel Cinematic Universe. De film kan goed eerst losstaand gekeken worden. Op deze manier krijg je direct een sterke introductie tot de filmwereld en de kwaliteit van (enkele van de beste) Marvel Studios films. Guardians of the Galaxy is nu te streamen op Disney+ in Nederland. Daarnaast is de film te koop op Bol.com op 4K UHD Blu-ray, Blu-ray en DVD. Ook is de film te huur en te koop op Pathé Thuis.