Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) – Film Recensie

Guardians of the Galaxy Vol. 3 had geen gemakkelijke taak voor zich. Zo moest deze derde Guardians of the Galaxy film het verhaal van deze groep superhelden en buitenbeentjes zo goed mogelijk concluderen. Daarnaast moet regisseur James Gunn met deze film het pad vervolgen dat de gebroeders Russo in hun films Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame had uitgestippeld. Nu blijkt het te zijn dat dit een pad is dat Gunn liever anders had gezien. Zo liet de filmmaker recent weten dat hij niet blij was met de manier waarop zijn Guardians of the Galaxy gebruikt zijn in de laatste twee Avengers films.

Naast een vervolg op de Guardians of the Galaxy films en de Avengers films, moest Guardians of the Galaxy Vol. 3 ook, zo ver als mogelijk, een losstaand verhaal kunnen vertellen. Gelukkig is Gunn niet onbekend met het maken van superhelden films. De filmmaker weet dan ook met vlag en wimpel te slagen met zijn derde Guardians of the Galaxy film. De filmmaker blijft trouw aan zijn visie voor het verhaal van de Guardians of the Galaxy. Gunn weet hoe hij op zijn manier het verhaal van deze helden kan vervolgen.

Voelt Guardians of the Galaxy Vol. 3 regelmatig bomvol aan? Ja, dat kan zeker niet ontkend worden. Maar in context is dit ook niet per se zo raar. Het is de afsluitende film uit een trilogie over een groep superhelden. Deze groep superhelden komen daarnaast ook nog voor in andere films uit het Marvel Cinematic Universe. Hierdoor moet zowel het algehele verhaal van de franchise als het verhaal van deze specifieke superhelden groep en het verhaal van elke individuele superheld zo goed mogelijk afgerond zien te worden.

Dus ja, Guardians of the Galaxy Vol. 3 bevat als een film een bomvol verhaal en een terugkerend rommelige narratieve structuur. Maar dit maakt de film niet direct slecht of überhaupt minder goed. Guardians of the Galaxy Vol. 3 is simpelweg een ode aan de imperfecte superhelden en filmische personages. Hierdoor is het ook makkelijker te accepteren dat het filmverhaal zelf ook imperfect is. Ondanks dat de film dus een rommelige structuur en tempo in zijn verhaal bevat, blijft deze derde Guardians of the Galaxy film ook meesterlijk goed uitgewerkt.

Over Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is een Amerikaanse superhelden film uit 2023. De film is gebaseerd op het superheldenteam Guardians of the Galaxy van de stripgigant Marvel ComicsGuardians of the Galaxy Vol. 3 is geproduceerd door Marvel Studios en wordt uitgebracht door Walt Disney Studios Motion Pictures. De film is een vervolg op Guardians of the Galaxy uit 2014 en Guardians of the Galaxy Vol. 2 uit 2017. Daarnaast is het de 32ste film uit het Marvel Cinematic Universe (ook wel bekend als het MCU). De film is geschreven en geregisseerd door James Gunn.

De cast van Guardians of the Galaxy Vol. 3 bestaat uit onder andere Chris PrattZoë SaldañaDave BautistaKaren GillanPom KlementieffVin DieselBradley CooperSean GunnChukwudi IwujiWill PoulterElizabeth DebickiMaria Bakalova en Sylvester StalloneGuardians of the Galaxy Vol. 3 beleefde zijn wereldpremière bij het El Capitan Theatre in Hollywood op 27 april 2023. De film werd daarna uitgebracht in de Verenigde Staten van Amerika op 5 mei 2023. In Nederland is de film officieel uitgekomen op 3 mei 2023. Guardians of the Galaxy Vol. 3 is onderdeel van Phase Five van het MCU – met andere woorden de vijfde fase.

In de derde Guardians of the Galaxy film zien de geliefde groep buitenbeentjes er anders uit dan we gewend zijn. Zo is Peter Quill nog steeds aan het bijkomen van de evenementen die plaatsvonden in Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame. Toch moet hij zijn team om zich heen verzamelen. Z moeten samen zowel het universum als iemand van hun eigen team zien te verdedigen. Als deze missie niet succesvol wordt afgerond, zou dat mogelijk kunnen leiden tot het einde van de Guardians zoals we die kennen.

Bekijk hier de officiële trailer van Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is een beest van een film. James Gunns afsluitende Guardians of the Galaxy is alles waar ik op hoopte – en meer. Maar wat maakt deze specifieke Marvel Studios film zo indrukwekkend? Het succes van deze derde Guardians of the Galaxy film is niet te danken aan een individueel pluspunt, maar aan meerdere verschillende positieve aspecten. Het indrukwekkendste aspect van de film blijft – in mijn ogen – toch wel het filmverhaal. Dit is best bijzonder, omdat het filmverhaal tegelijkertijd ook het rommeligste onderdeel van de film is. Gunn mikt ambitieus hoog met het verhaal van Guardians of the Galaxy Vol. 3.

Grotendeels pakt dit geweldig uit voor deze film. We krijgen kanten van het Marvel Cinematic Universe te zien die we nog nooit eerder mee hebben gemaakt. Tegelijkertijd zorgt deze ambitieuze aanpak ook voor terugkerende problemen rondom het tempo en de structuur van het verhaal. Deze problemen zorgen er dus voor dat Guardians of the Galaxy Vol. 3 nogal rommelig en oneven kan aanvoelen. Het filmverhaal maakt in de eerste twee aktes gebruik van een afwisseling tussen het hedendaagse plot en flashbacks rondom het leven van Rocket Raccoon.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)
Bron: Disney Nederland, Filmdepot.nl, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Comics, Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Marvel Entertainment, Troll Court Entertainment en Walt Disney Studios Motion Pictures International.

Deze afwisseling werkt op papier goed, maar in de uitwerking zorgt het wel voor wat structurele narratieve problemen. De flashbacks leveren gelukkig een uitstekend, emotioneel en diepgaand achtergrondverhaal over het leven van Rocket. Dit achtergrondverhaal is pijnlijk om te aanschouwen, maar het verbindt de eerdere losstaande filmverhalen rondom dit personage perfect samen tot een geheel. De acties en gesprekken die dit personage in de eerdere films ondernam hebben nu een diepere laag gekregen. Naast dat we het verleden van Rocket te zien krijgen, legt Gunn ook de focus op de toekomst voor zijn groep superhelden.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 vervolgt ook het verhaal op de eerdere avonturen en levens van deze groep helden. Aan het eind van de film is duidelijk te zien hoe deze helden individueel en samen verder zullen gaan met hun levens. Dit is ook terug te zien in de manier waarop Gunn omgaat met de relatie tussen Peter Quill en Gamora. Deze relatie onderging flink wat veranderingen door de inbreng van de Russo gebroeders in de laatste twee Avengers films. Ondanks dat Gunn niet blij was met deze veranderingen, weet hij toch goed het romantische verhaal tussen de twee personages tot een natuurlijk eindpunt te brengen.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)
Bron: Disney Nederland, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Comics, Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Marvel Entertainment, Troll Court Entertainment, fanart.tv en Walt Disney Studios Motion Pictures International.

De kracht van de Guardians of the Galaxy films lag grotendeels altijd bij het hart van de personages. Het is fijn om te zien dat Gunn dit niet vergeten is en de focus hier opnieuw bij neerlegt. Naast Rocket, Peter Quill en Gamora krijgen de rest van de Guardians of the Galaxy dezelfde hartelijke aandacht van de regisseur. Zo maken Mantis, Drax, Nebula en tot op zekere hoogte Groot en Kraglin ook allemaal een heldenreis mee. Aan het einde van de film zijn ze veranderd en gegroeid als personen. De terugkeer van Elizabeth Debicki en Sylvester Stallone was ook mooi om te zien, maar de twee personages die ze spelen krijgen een nogal kleine rol in de film.

Wat betreft de nieuwe personages is het vooral Chukwudi Iwuji als de High Evolutionary die een ongelofelijk indrukwekkende prestatie weet neer te zetten. Iwuji is angstaanjagend als de schurk van de film. Dit is een slechterik die voor honderd procent een bad guy is. De High Evolutionary heeft geen verlossende of positieve kwaliteiten waarmee hij een goede kant van zichzelf kan laten zien. Het filmpubliek kan niet anders doen dan hem haten en helden toejuichen hem te verslaan. Iwuji vormt met zijn personage een absolute dreiging voor onze helden. De acteur levert briljant acteerwerk af, waarbij zijn personage gecalculeerd en egocentrisch overkomt.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)
Bron: Disney Nederland, Filmdepot.nl, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Comics, Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Marvel Entertainment, Troll Court Entertainment en Walt Disney Studios Motion Pictures International.

De High Evolutionary oogt als een grote dreiging door de manier waarop zijn personage geschreven is in het scenario van James Gunn. We zien de High Evolutionary ook misselijkmakende acties ondernemen zoals de mishandeling en het gebruik van proefdieren. Onder zijn gezag zien we ook mensenhandel, slavernij en kinderarbeid terugkomen. Het is uiteindelijk de manier waarop Iwuji hem presenteert als een misleidende dictator met waanvoorstellingen dat de schurk cementeert als een van de gevaarlijkste slechteriken van het Marvel Cinematic Universe.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 bevat ook meerdere uitstekende technische aspecten. De prestaties van de make-up afdeling zijn misschien wel het indrukwekkendst. Zo heeft de film een wereldrecord gevestigd voor de meeste make-up apparaten gebruikt in een enkele film. In Guardians of the Galaxy Vol. 3 werden meer dan 23000 protheses gebruikt voor meer dan 1000 acteurs. Hiermee verslaat de film het record dat eerder werd gehouden door How the Grinch Stole Christmas uit het jaar 2000.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)
Bron: Disney Nederland, Filmdepot.nl, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Comics, Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Marvel Entertainment, Troll Court Entertainment en Walt Disney Studios Motion Pictures International.

Daarnaast overtreft deze film ruimschoots de 1200 protheses die werden gebruikt voor de eerste Guardians of the Galaxy film. De protheses die in deze film gebruikt werden zien er briljant goed uitgewerkt. De protheses uit Guardians of the Galaxy Vol. 3 werden gebruikt als kunstmatige vervangingen of correcties om (onder andere) de verschillende soorten buitenaardse wezens vorm te kunnen geven. Naast de bijdrage van de make-up afdeling zien ook de visuele en speciale effecten er weer bijzonder goed uit.

Wat betreft het visuele uiterlijk van de film weet cinematograaf Henry Braham ook enkele indrukwekkende camerabeelden neer te zetten. Hierbij oogt vooral de actiescène onder het Beastie Boys nummer No Sleep Till Brooklyn spectaculair, origineel en episch. Ook kostuumontwerper Judianna Makovsky levert weer prachtig werk af. Makovsky werkte als kostuumontwerper ook mee aan Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, Guardians of the Galaxy Vol. 2, Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame.

Daarnaast werkte de kostuumontwerper ook mee aan Harry Potter and the Philosopher’s Stone, The Suicide Squad en The Hunger Games. Makovsky heeft een bijzonder goed oog voor het maken van kostuums die accuraat zijn aan het bronmateriaal en werken in een filmadaptatie. Dit is opnieuw terug te zien met het werk dat ze heeft geleverd in Guardians of the Galaxy Vol. 3. Deze groep helden hebben voor het eerst echt kostuums die accuraat zijn aan het bronmateriaal van de stripboeken.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)
Bron: Disney Nederland, Filmdepot.nl, The Walt Disney Company Benelux, Marvel Comics, Marvel Studios, Walt Disney Studios Motion Pictures, Marvel Entertainment, Troll Court Entertainment, fanart.tv en Walt Disney Studios Motion Pictures International.

Conclusie

Met Guardians of the Galaxy Vol. 3 laat regisseur James Gunn opnieuw zien dat de verhalen rondom deze groep superhelden behoren tot de beste Marvel Studios films. Daarnaast is dit derde deel ook weer een van de bijzonderste superhelden films aller tijden. Gunn bewijst daarnaast weer eens dat hij een van de beste blockbuster filmregisseurs is. Het helpt de film enorm dat Gunn ditmaal de enige scenarioschrijver is geweest van de film. De Guardians of the Galaxy filmreeks was altijd al eigenlijk zijn eigen project geweest, dus was hij ook het geschiktst om hun verhaal af te ronden.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is tegelijkertijd een eerbetoon aan de personages en bijhorende avontuurlijke verhalen die ze mee hebben gemaakt. Deze derde Guardians of the Galaxy film bevat dezelfde soort humor die we in eerdere films zagen. Daarnaast bevat de film genoeg spectaculaire actiescènes, waarvan de gevechtsscène onder het Beastie Boys nummer No Sleep Till Brooklyn een waar hoogtepunt is. Ook bevat Guardians of the Galaxy Vol. 3 een bijzonder emotioneel gelaagd verhaal.

In het verhaal vindt een sterke afwisseling plaats tussen het tragische achtergrondverhaal van Rocket Raccoon en de hedendaagse avonturen van de Guardians of the Galaxy. Het verhaal kan wel ervaren worden als wat rommelig en oneven. Dit komt juist doordat het tempo en de structuur van het verhaal hevig verandert tussen de flashbacks en hedendaagse filmmomenten. De schurk oogt gedurende de gehele film wel als een uiterst gevaarlijke dreiging. Dit is niet alleen te danken aan het scenario en de regie van Gunn, maar ook (vooral) aan de acteerprestatie van Chukwudi Iwuji. De rest van de cast is ook weer geweldig, waarbij nieuwkomer Will Poulter ook een hilarische prestatie levert als Adam Warlock.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is simpelweg een genot om te aanschouwen. Ondanks een imperfect verhaal, weet Gunn een prachtig afscheid te geven aan zijn Guardians of the Galaxy filmreeks. De door hem in het Marvel Cinematic Universe gebrachte personages krijgen allemaal een moment om te schijnen als de (hilarische) helden die ze zijn. Guardians of the Galaxy Vol. 3 is dan ook sterk aan te raden – vooral als je een fan bent van eerdere Guardians of the Galaxy of James Gunn films. Guardians of the Galaxy Vol. 3 is nu te bekijken in de Nederlandse bioscopen.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.