HBO Max kondigt Harry Potter-serie aan: dit is wat je moet weten

De boekenreeks (en films) rondom Harry Potter zullen hermaakt worden naar een televisieserie door HBO Max. Elk belangrijk detail over de volgende adaptatie van dit beroemde personage, en zijn wereld, is hier te vinden. Op 12 april 2023 werd de eerste Harry Potter-serie aangekondigd door streamingdienst HBO Max. Dit werd aangekondigd tijdens een presentatie waar Warner Bros. Discovery hun nieuwe streamingdienst officieel aankondigde. Deze nieuwe streamingdienst zal de diensten van HBO Max en Discovery+ samenvoegen in een nieuwe streamingdienst genaamd Max. Vanaf 2023 zal Max in de Verenigde Staten van Amerika verschijnen. In Nederland zal dit pas in 2024 het geval zijn.

Harry Potter en de introductie tot een iconische franchise

De boekenreeks van Harry Potter bestaat uit zeven boeken die geschreven zijn door auteur J.K. Rowling. De iconische boeken hebben een groot aantal films, spin-offs, toneelstukken, videogames, themaparken en nog veel meer voortgebracht. Het verhaal van Harry Potter gaat over de avonturen van de gelijknamige tovenaar. In de zeven boeken leert hij wat het betekent om een tovenaar te zijn, verkent hij Hogwarts (Zweinstein in het Nederlands) en moet hij het regelmatig opnemen tegen de (volgelingen van de) gevaarlijke Lord Voldemort.

Tegenwoordig is iedereen wel voor een deel bekend met de verhalen van Harry Potter. Dit is grotendeels ook te danken aan de filmreeks die over dit personage is gemaakt. In acht films zagen we onder andere Daniel Radcliffe als Harry Potter, Emma Watson als Hermione Granger en Rupert Grint als Ron Weasley, diverse magische en spannende avonturen beleven. De films werden grote box office successen en zorgde ervoor dat de franchise rondom Harry Potter steeds groter werd.

HBO Max kondigt Harry Potter-serie aan
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros., Warner Bros. NL, fanart.tv, Heyday Films, en 1492 Pictures.

De aankondiging van een reboot

Tijdens Warner Bros. Discovery’s presentatie over hun nieuwe streamingdienst, kwam dus voor het eerst het nieuws naar buiten dat de boekenreeks Harry Potter opnieuw verfilmd zal worden. Ditmaal zal het echter een televisieserie voor hun nieuwe streamingdienst Max worden. Het officiële Twitteraccount van HBO Max bevestigde al snel dat de Harry Potter reboot inderdaad gemaakt ging worden. In deze tweet maakte HBO Max bekend dat de serie rondom Harry Potter inderdaad aan zijn preproductie fase begon.

In een korte video gedeeld door HBO Max op Twitter, verschijnen de magische zwevende kaarsen die de grote zaal van Hogwarts in de films verlichten. De kaarsen bewegen om de naam Harry Potter te spellen. Dit gebeurt in het memorabele bliksemachtige lettertype van de film. Daarna krijgen we de iconische magische school uit de filmreeks op de achtergrond te zien, met het Max Original logo boven de titel. De geweldige filmmuziek van componist John Williams is terug te horen in dit korte filmpje. Zijn muziek komt rechtstreeks uit de Harry Potter-films.

Controversie rondom J.K. Rowling

Er waren al langer gesprekken gaande over een reboot van de Harry Potter boekenreeks. Zo werd er recent al bekendgemaakt dat Warner Bros. Discovery dicht bij het sluiten van een deal met J.K. Rowling was. De kans was dus zeker aanwezig dat de televisieserie eraan zou komen. Rowling zal ook dienen als een uitvoerend producent tot de serie. Doordat de auteur meerdere malen transfobe opmerkingen maakte, is dit wel een controversiële keuze. Ondanks dat ze de bedenker van deze iconische, maar imperfecte boekenreeks blijft, maakt dat haar uiteraard niet heilig.

Het feit dat HBO baas Casey Bloys ook weigert in te gaan op de uitspraken van J.K. Rowling, laat zien dat ze het liefst doen als de controversie er niet is. Casey kreeg na de bekendmaking van het nieuws de vraag of hij het als een uitdaging ziet om talent te werven voor de serie na de controversiële opmerkingen van Rowling. Hij reageerde erop met: “… Ik denk niet dat dit de plek is om dat te bespreken. Dat ligt duidelijk heel genuanceerd en is gecompliceerd. Het is niet iets waar we nu op ingaan.”

HBO Max kondigt Harry Potter-serie aan
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros., Warner Bros. NL, fanart.tv, Heyday Films, en 1492 Pictures.

Wanneer zal de Harry Potter-serie uitkomen?

De serie zal geproduceerd worden door HBO Max en die lijken over het algemeen hun tijd te nemen met het maken van (nieuwe) series. Zelfs als ze gebaseerd zijn op populaire franchises. Zo was er een tijdspan van drie jaar tussen de finale van Game of Thrones en première van House of the Dragon. Game of Thrones is zelf ook een goed voorbeeld, omdat de serie in ontwikkeling kwam in januari 2007 en pas in première ging in april 2011. Een ander goed voorbeeld is een nieuwere serie – namelijk The Last of Us. HBO Max kondigde de serie aan in maart 2020 en The Last of Us ging pas in première op 15 januari 2023.

De omvang van de Harry Potter-serie wijst er hoogstwaarschijnlijk op dat dit project minimaal nog enkele jaren verwijderd is van een première. Als de serie een soortgelijk productieschema volgt als Game of Thrones, zullen de fans dus nog wel even moeten wachten. Het zou kunnen betekenen dat dat de Harry Potter-serie in 2026 of 2027 in première zal gaan. In 2027 zou dit precies drie decennia na het verschijnen van het eerste boek, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, zijn.

HBO Max kondigt Harry Potter-serie aan
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros., Warner Bros. NL, fanart.tv, Heyday Films, en 1492 Pictures.

De Harry Potter-serie gaat waarschijnlijk meer de tijd nemen om bijpersonages te verkennen, hoofdpersonages uit te werken en scènes uit het boek uit te beelden die niet in de films konden worden getoond. HBO Max zal zijn kans pakken om de Harry Potter-serie de lengte te geven die nodig is om de breedte van de romans volledig weer te geven.

In de films werden sommige personages er volledig uitgeknipt. Verder werden verhaallijnen ingekort en werd het dagelijks leven op Hogwarts, een belangrijk thema uit de boeken, afgezwakt. De Harry Potter-serie kan meer tijd maken voor deze aspecten uit het verhaal. Juist doordat HBO Max meer wil gaan vertellen over de wereld en het verhaal van Harry Potter in deze serie, zal het waarschijnlijk ook langer duren voordat de serie te streamen is.

HBO Max kondigt Harry Potter-serie aan
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros., Warner Bros. NL, fanart.tv, Heyday Films, en 1492 Pictures.

Wie spelen de hoofdrollen in de Harry Potter-serie?

Er zijn nog geen acteurs en actrices bekendgemaakt voor de Harry Potter-serie. De films bevatten iconische acteurs en actrices als Maggie Smith, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Robbie Coltrane, Gary Oldman, Domhnall Gleeson, Helena Bonham Carter en uiteraard Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint. Radcliffe, Watson en Grint zijn wereldberoemd geworden door hun bijdrage aan de filmreeks.

Als HBO Max en J.K. Rowling de boeken echt willen volgen met hun Harry Potter-serie, dan zullen er meerdere kindacteurs gecast moeten worden met de verwachting dat ze jaren na de première nog steeds capabel en bereid zijn om mee te doen. Het kiezen van de beste en juiste acteur voor elke rol kan hierin belangrijk worden voor het succes van de Harry Potter-serie.

HBO Max kondigt Harry Potter-serie aan
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros., Warner Bros. NL, fanart.tv, Heyday Films, en 1492 Pictures.

Hoeveel seizoenen krijgt de Harry Potter-serie?

HBO Max heeft nog niet officieel bekendgemaakt hoeveel seizoenen de Harry Potter-serie zal krijgen, maar meerdere diverse websites laten online al weten dat elk seizoen één boek zal uitbeelden. HBO Max heeft wel laten weten dat het de bedoeling is dat de Harry Potter-serie tien jaar lang gaat lopen op hun nieuwe streamingdienst Max. Of de serie het zevende boek ook in twee delen (of in dit geval twee seizoenen) zal opsplitsen, net zoals de films, is dus ook nog niet bekend.

HBO Max kondigt Harry Potter-serie aan
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, Warner Bros., Warner Bros. NL, fanart.tv, Heyday Films, en 1492 Pictures.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.