Het Leven op Aarde (2019) – Film Recensie

Het Leven op Aarde 2019
5/5

Het Leven op Aarde is een Nederlandse korte drama-film. De film kwam uit in 2019. Het Leven op Aarde is geregisseerd en geschreven door Stijn van Gorkum. De cast bestaat uit Anita Hilman, Dirk Gunther Mohr en Anna van Dijk. De naam Dirk Gunther Mohr kennen jullie misschien nog uit mijn recensies van de films Capo di Famiglia en Capo di Famiglia II. Anna van Dijk speelde ook in Capo di Famiglia II. Het Leven op Aarde is (naar mijn weten) een vrij onbekende Nederlandse korte film. Op IMDb heeft het maar 15 beoordelingen en op Youtube heeft de film maar rond de 400 weergaven.

Dit is uiterst zonde, want tot op heden is het Leven op Aarde één van de meest creatieve korte films die ik ooit heb gezien. De film is simpelweg geniaal en in deze recensie wil ik jullie graag vertellen waarom ik dit denk.

Synopsis Het Leven op Aarde

Het Leven op Aarde vertelt het verhaal van een ongezonde familie relatie tussen een vrouw, haar man en haar schoonmoeder. Deze relatie staat op het punt uit de hand te lopen. Als kijker krijgen wij dit proces te zien. Het verhaal van de film is in de basis erg simplistisch. Door de uitvoering van dit ongecompliceerde verhaal zul je echter snel enthousiast raken over deze Nederlandse korte film. De film vertelt zijn verhaal op een symbolische en thematische manier. Dit wordt toegepast door ingrijpende cameratechnieken, maar ook door het gebruik van donker en licht. Zo begint de openingsscène al super fascinerend.

Symboliek in Het Leven op Aarde

Uit een kikkerperspectief kijken wij naar de personages van Anita Hilman en Dirk Gunther Mohr. Dit symboliseert de relatie die deze personages met elkaar hebben en hoe het publiek daar tegen over staat. Anita Hilman speelt de moeder van Dirk Gunther Mohr’s personage en ziet haarzelf als de baas in het huis. Vandaar dat je ook te zien krijgt hoe haar personage neerkijkt op het publiek. Ze commandeert haar eigen zoon de gehele film door. Dus waarom zou ze zich tegenover andere mensen ook niet zo gedragen? We krijgen als eerst Dirk Gunther Mohr’s personage te zien vanuit dit kikkerperspectief en dit symboliseert dat hij altijd als eerst moet doen wat zijn moeder wilt dat hij moet doen.

Dit is niet het enige interessante camerawerk dat ontwikkelt wordt in deze fantasierijke korte film. Ook het gebruik van de televisie in de film is schitterend. Zo kijken de personages tijdens het avondeten naar een televisieprogramma over dieren. In dit programma over dieren wordt er gepraat over de relatie tussen een moeder gnoe en haar baby. Er wordt verteld over hoe de baby-gnoe moet leren nooit zijn moeder te verlaten. Dit symboliseert overduidelijk de relatie die de (menselijke) moeder en zoon met elkaar hebben in deze film. De moeder verplicht haar zoon om alles voor haar te doen, zodat hij haar nooit zou verlaten. Maar het écht spectaculaire moet nog komen…

Het Leven op Aarde 2019
Bron: Youtube

Intiem en Absurdistisch Portret

Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een techniek waarbij wij als kijker door de televisie toekijken naar dit gezin. Hierdoor wordt er een verband gelegd tussen het televisieprogramma dat zij kijken en de film die wij kijken. De personages op het scherm zijn zowel degene die kijken, als degene die bekeken worden. Dit is uiterst speciaal om uitgewerkt te zien in een korte film van minder dan 8 minuten. Met Het Leven op Aarde hebben de cast en crew laten zien dat korte films erg aangrijpend en groots kunnen zijn. Het acteerwerk van de drie castleden is daarnaast ook zeer goed. Dit komt voornamelijk doordat elk personage goed gecast is, waardoor ze goed op elkaar kunnen inspelen. Mijn persoonlijke favoriet van deze cast was toch wel Anna van Dijk en dit komt grotendeels door het niet-verbale acteerwerk.

Bij deze film wordt er over het algemeen niet veel in dialoog gesproken. Toch voelt de film aan als een intiem en absurdistisch portret van een alledaags gezin met problematische machtsverhoudingen. Als ik een klein minpunt moet opnoemen dan is het toch wel dat het einde van de film nogal voorspelbaar is. Ik had eigenlijk direct door waar de film naar toe zou werken. De resolutie van de film is ook zeker niet erg origineel, maar toch weet de film zijn einde uniek weer te geven. Opnieuw wordt er gebruik gemaakt van sterke symboliek. In dit geval komt dit door het gebruik van licht. De gehele korte film zijn de gordijnen dicht geweest in de kamer, maar op het einde worden deze opengedaan. Dit kan symboliseren dat er een nieuw licht op het gezin valt en dat een nieuw leven voor ze begint.

Het Leven op Aarde 2019
Bron: Youtube

Conclusie

Het Leven op Aarde is als ik heel eerlijk ben mijn favoriete korte film op dit moment. Ik ben enorm fan van hoe de ideeën en concepten voor deze film zijn uitgewerkt. Van superieure cameratechnieken vol symboliek tot non-verbale acteerwerk vol emoties. Deze film is simpelweg briljant! Zelfs een minder originele keuze aan het einde van de film, kan de kracht van deze film niet wegnemen. Het Leven op Aarde is een sterke aanrader voor iedereen die dol is op (korte) films.

Bekijk de officiële korte film nu op Youtube!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gerelateerde Artikelen

De Slag om de Schelde (2020)

De Slag om de Schelde (2020) – Film Recensie

De Slag om de Schelde is een Nederlandse oorlogsfilm uit 2020. De film is geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. en het scenario is geschreven door Paula van der Oest. In de film staat (uiteraard) de Slag om de Schelde uit 1944 centraal. In 2020 was het 75 jaar geleden dat de oorlog eindigde en de film moest het herdenkingsjaar afsluiten. De film ging op 14 december 2020 in première in het CineCity in Vlissingen en de film zou landelijk uitkomen op 17 december 2020. Op 15 december 2020 werd echter bekendgemaakt dat de bioscooprelease van de Slag om de Schelde uitgesteld zou worden naar 2021 vanwege de corona maatregelen. Nu de bioscopen weer open zijn is de film eindelijk te zien. Maar is de film het wachten waard geweest?

Lees Verder >
Het (Niet) Willen Ondernemen

Het (Niet) Willen Ondernemen

Ondernemen of (niet) ondernemen? Het werd weer eens hoog tijd om mijn hart uit te luchten in wat geschreven teksten. Ik besloot een stuk te schrijven over de tweestrijd die zich dagelijks in mijn hoofd afspeelt. Het leek me leuk om dit stuk te delen op een nieuw platform (genaamd artikel.nl), maar helaas was het stuk volgens de mensen van artikel.nl meer geschikt voor Facebook. Nu lijkt het me leuker om mijn eigen geschreven stuk op mijn website te delen. Vandaag krijgen jullie dus weer opnieuw een kijk in het brein van de schrijver achter SebKijk.

Lees Verder >

Mortal Kombat (2021) – Movie Review

Mortal Kombat is a 2021 American martial arts fantasy film based on the video game franchise of the same name and a reboot of the Mortal Kombat film series. The film stars Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Tadanobu Asano, Mechad Brooks, Ludi Lin, Chin Han, Joe Taslim, and Hiroyuki Sanada. It is directed by Simon McQuoid (in his feature directorial debut), from a screenplay by Greg Russo and David Callaham and a story of Russo and Oren Uziel. When hearing the words finish him and Fatality, most people will automatically think of the gruesome video games of the Mortal Kombat franchise. After the great success of the video games, the characters are now conquering the movie world once again! And I must sincerely say that the movie is surprisingly entertaining.

Lees Verder >
The Wind That Shakes The Barley (2006)

The Wind That Shakes The Barley (2006) – Film Recensie

Recent lanceerde Cinéart een plek waar je je kunt onderdompelen in de wereld van Cinéart’s toonaangevende regisseurs. Deze plek heeft de naam Directors’ Collection gekregen. De Directors’ Collection is de plek voor liefhebbers van auteurscinema. Het maakt niet uit of je al jaren een liefhebber bent of geïntrigeerd bent om te beginnen. Samen met Cinéart Nederland bespreek ik vandaag de film The Wind That Shakes The Barley van regisseur Ken Loach. Binnenkort zal Ken Loach in de schijnwerpers komen te staan op de Directors’ Collection. Met mijn film recensie hoop ik jullie alvast wat voorpret te geven.

Lees Verder >

Dé Beste Plek voor Nederlandse Recensies & Giveaways

Blu-ray & DVD

On Demand

Games

Neem contact op

Klik op de knop hieronder om bij de contact-pagina te komen van deze website. Of stuur hoofdredacteur Seb direct een mail via contact@sebkijk.nl.