House of the Dragon Aflevering 1 – Recensie

HBO en HBO Max lijken weer een nieuwe hitserie te pakken te hebben, want House of the Dragon aflevering 1 is de grootste lancering in de geschiedenis van HBO en HBO Max in Nederland. Zo werden niet alleen records voor een nieuwe titel van de streamingdienst HBO Max gebroken. Ook de kijkcijfers uit de periode waarin HBO nog een lineair kanaal in Nederland was werden verslagen. De kijkuren van House of the Dragon aflevering 1 overtrof alle verwachtingen volgens de Nederlandse HBO Max woordvoerder. Ook in Amerika deed House of the Dragon aflevering 1 het bijzonder goed.

In de Verenigde Staten van Amerika trok deze eerste aflevering afgelopen zondagavond 10 miljoen kijkers op HBO en HBO Max. Dit is het grootste publiek ooit voor een nieuwe originele serie in de geschiedenis van HBO. Na het zien van House of the Dragon aflevering 1 vind ik het meer dan terecht dat deze eerste aflevering een groot publiek trok. House of the Dragon Aflevering 1 is simpelweg een terugkeer naar de grootsheid van Game of Thrones. Deze eerste aflevering weet de beste aspecten uit deze andere serie te vangen, terwijl tegelijkertijd vooral een eigen verhaal te vertellen.

Na het grotendeels teleurstellende laatste seizoen van Game of Thrones, zal er bij enkele fans nog twijfels spelen over het beginnen aan House of the Dragon. Maar House of the Dragon aflevering 1 bewijst dat de verhalen uit Westeros nog niet afgelopen hoeven te zijn, want deze eerste aflevering is meesterlijk goed.

Over House of the Dragon

House of te Dragon is een Amerikaanse fantasie drama televisieserie dat dient als een prequel tot de HBO hitserie Game of Thrones. Beide series zijn gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van George R. R. Martin. House of the Dragon is bedacht door Ryan J. Condal voor HBO. Ryan J. Condal en Miguel Sapochnik dienen als de showrunners van House of the Dragon. Een showrunner is de toonaangevende producent van een televisieserie. House of the Dragon is gebaseerd op delen van het boek Fire & Blood. De serie vindt 200 jaar plaats voor de evenementen van Game of Thrones.

Daarnaast vindt de serie 172 jaar plaats voor de geboorte van Daenerys Targaryen. House of the Dragon laat het begin van het einde van House Targaryen zien, waarbij de evenementen die leiden tot de Targaryen burgeroorlog voor een troonopvolger ook worden weergegeven. Deze evenementen zullen bekend komen te staan als de “Dance of the Dragons”. House of the Dragon ging afgelopen maandag (22 augustus 2022) in première op HBO Max in Nederland. Het eerste seizoen van de serie zal bestaan uit tien afleveringen.

De cast van House of the Dragon bestaat uit onder andere Paddy Considine, Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Steve Toussaint, Eve Best, Sonoya Mizuno, Fabien Frankel en Rhys Ifans. In House of the Dragon aflevering 1 organiseert Viserys een toernooi ter ere van de geboorte van zijn tweede kind. Daarnaast ontvangt Rhaenyra – de dochter van Viserys – haar teruggekeerde oom Daemon in het Rode Fort. Daemon is de jongere broer van Viserys en heeft ambities om zelf ooit de Iron Throne te zitten.

https://www.youtube.com/watch?v=6TJ7psrA38c
Bekijk hier de officiële trailer voor House of the Dragon (2022). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

House of the Dragon aflevering 1 opent met een voice-over monoloog waarin een korte voorgeschiedenis over House Targaryen gegeven wordt. De opening van deze eerste aflevering kan het best vergeleken worden met hoe Peter Jackson zijn film The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring opent met een voice-over monoloog. Beide voice-over monologen geven een goed beeld weer van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de huidige situatie van het verhaal. House of the Dragon aflevering 1 slaagt er dus in om met deze monoloog een degelijke (her-)introductie te geven tot House Targaryen.

De eerste aflevering van House of the Dragon weet op een fenomenale manier de beste aspecten van Game of Thrones te vangen. Zo bevat ook Ramin Djawadi’s voor House of the Dragon aflevering 1 de beste elementen van de score van Game of Thrones. In House of the Dragon aflevering 1 zijn de muzikale thema’s uit The Winds of Winter en andere Daenerys Targaryen gerelateerde muziek terug te horen in de score. Djawadi weet ook nog de muzikale hoofdthema van Game of Thrones te mixen met de score van House of the Dragon, waarbij hij laat zien dat de twee series (en muzikale thema’s) onvermijdelijk aan elkaar verbonden zijn, maar ook losstaand bekeken (of geluisterd) kunnen worden.

House of the Dragon aflevering 1
Bron: HBO, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

Ook het kostuumontwerp, de set ontwerpen, en de set decoraties zijn sterke aspecten uit House of the Dragon. Hierbij schijnt het kostuumontwerp van Jany Temime het meest er boven uit. Temime weet de kostuums en ridderlijke pakken van de verschillende huizen uit Game of Thrones goed te adapteren naar House of the Dragon. Hierbij laat Temime ook de kenmerkende aspecten van het huis dat aan de macht zit (House Targaryen) terugkeren in hun kostuums en ridderlijke pakken. Een goed voorbeeld hiervan is hoe Daemon Targaryen een helm met drakenvleugels op zijn ridderpak heeft.

Een ander voorbeeld hiervan is hoe Rhaenyra Targaryen vaak door House of the Dragon aflevering 1 dunne kleding draagt. Temime lijkt – net zoals de kostuumontwerpers uit Game of Thrones – te spelen met het idee dat een Targaryen het minder snel koud heeft en dus minder dik gekleed hoeft te zijn. In tegenstelling tot House Stark die een korte verschijning maakt, die juist weer heel dik gekleed is – wat ook overeenkomt met de kostuumontwerpen uit Game of Thrones. Ook de set decoratie en set ontwerpen van Claire Nia Richards voegen veel toe aan de kijkervaring. Het voelde voor me oprecht aan dat ik weer terug was in Westeros.

House of the Dragon aflevering 1
Bron: HBO, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

Tegelijkertijd weet Richards ook de set decoratie en ontwerpen lichtjes aan te passen, om aan te duiden dat het verhaal zich afspeelt in een ander tijdperk van Westeros. Een ander aspect van House of the Dragon wat goed werkt, is het acteerwerk. De cast schijnt na een aflevering al enorm in hun respectievelijke rollen. Paddy Considine steelt de show in deze aflevering, waarbij zijn acteerkwaliteiten het best tot zijn recht gekomen in de laatste dertig minuten van de aflevering. Paddy Considine speelt Viserys Targaryen. Rhys Ifans, Matt Smith, en Milly Alcock zijn naast Considine de drie grootste toevoegingen aan de cast. Ik herkende Ifans niet terug in zijn rol als Otto Hightower.

Ifans was zo overtuigend als Otto Hightower dat ik oprecht verbaasd was dat toen ik erachter kwam dat hij deze rol speelde. Alcock is charismatisch als de jonge Rhaenyra. Smith staat voor mij bekend als de acteur die regelmatig de rol van een man met machtsambities speelt. Hierbij kun je denken aan zijn rollen uit Morbius, The Crown, en nu dus ook House of the Dragon.

House of the Dragon aflevering 1
Bron: HBO, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

In deze eerste aflevering komt Smith het meeste tot zijn recht in zijn typerende rol. De acteur weet de calculerende kant en sluwheid van Daemon te combineren met een laag van charisma. De rest van de cast speelt hun rollen ook goed, maar deze vier namen zijn met hun acteerwerk de hoogtepunten uit House of the Dragon aflevering 1. Een van de beste aspecten aan Game of Thrones is altijd het scherp geschreven scenario geweest. House of the Dragon aflevering 1 bevat ook een bijzonder sterk uitgeschreven scenario. Het scenario – geschreven door showrunner Ryan J. Condal – neemt zijn tijd om evenementen uit het verhaal te laten binnenkomen bij het publiek.

Hierdoor lijkt deze eerste aflevering van House of the Dragon meer op de vroege seizoenen van Game of Thrones, want daar werd ook meer de tijd genomen om gebeurtenissen, reizen en evenementen uit te laten spelen. In House of the Dragon aflevering 1 neemt Ryan J. Condal zijn tijd om het toernooi en de geboorte van Viserys’ tweede kind te laten zien.

House of the Dragon aflevering 1
Bron: HBO, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

Hierdoor komt de tragedie die daarna plaatsvindt harder binnen. Het lukt Condal op deze manier om een empathische connectie op te bouwen tussen het publiek en de personages. Zelf was ik enorm geshockeerd door de laatste 35 minuten van House of the Dragon aflevering 1. Dit komt puur doordat het scenario van Condal de tijd nam om me te laten verbinden aan de personages. Ondanks al deze lovende punten, heb ik wel enkele kritiekpunten op deze eerste aflevering van House of the Dragon.

Het camerawerk van cinematograaf van Fabian Wagner is – vooral richting de laatste 35 minuten – regelmatig rommelig. De personages en gebeurtenissen worden raar in beeld gebracht. De focus wordt gelegd op het verkeerde onderwerp – zoals bijvoorbeeld de benen van een paard. In dat geval zou het beter zijn geweest om de ruiters en ridders duidelijk in beeld te brengen, want dat zijn de hoofdonderwerpen in deze scène. Het is duidelijk dat Wagner experimenteert met zijn cinematografie en cameraopnames, maar over het algemeen werken deze experimenten niet goed uit. Wanneer Wagner zich aan de klassieke manier van cinematografie houdt, brengt hij wel prachtige beelden naar voren.

House of the Dragon aflevering 1
Bron: HBO, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

Een ander kritiekpunt is dat de seriemakers wel duidelijk in gedachten hebben dat je enige kennis hebt over de wereld van Westeros, de verschillende huizen en de evenementen uit Game of Thrones. House of the Dragon aflevering 1 is grotendeels te volgen zonder veel voorkennis te hebben van Game of Thrones, maar op enkele momenten is het duidelijk dat je meer plezier kunt halen door eerst Game of Thrones gezien te hebben. Zo worden verschillende personages, termen, huizen en plaatsen benoemd zonder enige duidelijke uitleg. Hier kunnen nieuwe kijkers over struikelen en kan zelfs voor desinteresse zorgen – wat best jammer zou zijn, omdat House of the Dragon aflevering 1 voor de rest een meesterlijke start is voor de serie.

Conclusie

House of the Dragon aflevering 1 is een briljante start voor deze nieuwe HBO en HBO Max serie. De eerste aflevering weet zijn voorganger Game of Thrones te eren door de beste aspecten van die serie te nemen en zich eigen te maken. Zo bevat House of the Dragon aflevering 1 sterke kostuumontwerpen, set decoraties en set ontwerpen. Het werk van kostuumontwerper Jany Temime en set ontwerper Claire Nia Richards weten de elementen uit Game of Thrones goed toe te passen en te adapteren in de eerste aflevering van House of the Dragon. Het acteerwerk van de cast is ook uitstekend, waarbij vooral Paddy Considine, Rhys Ifans, Matt Smith, en Milly Alcock de show stelen.

Het grootste pluspunt aan House of the Dragon aflevering 1 is echter het scenario van Ryan J. Condal. De scenarist neemt zijn tijd om het publiek te laten wennen aan de nieuwe personages en (innerlijke) conflicten waar ze mee te maken hebben. Het lukt Condal hierdoor een connectie op te bouwen tussen de personages en het publiek. Ondanks de vele positieve punten aan House of the Dragon aflevering 1 zijn er duidelijk ook twee kritiekpunten op te merken aan deze eerste aflevering. Het camerawerk van Fabian Wagner is regelmatig rommelig, waardoor het in zijn uitwerking niet samenhangend in zijn kwaliteit overkomt. Ook introduceert deze eerste aflevering je minder goed tot de wereld van Westeros en de verschillende huizen.

Het komt over alsof de seriemakers ervan uitgaan dat je deze kennis al hebt door het kijken van Game of Thrones. Begrijp me niet verkeerd – House of the Dragon aflevering 1 is makkelijk te kijken zonder Game of Thrones gezien te hebben, maar de eerste aflevering had nog beter kunnen zijn als het wat meer duidelijkheid gaf over de wereld van Westeros. Nieuwe kijkers kunnen zich nu bijvoorbeeld afvragen hoe de wereld buiten King’s Landing eruit ziet – of wat voor een plaats King’s Landing überhaupt is. Toch blijft House of the Dragon Aflevering 1 een meesterlijke start voor deze serie. House of the Dragon aflevering 1 is nu te kijken op HBO Max in Nederland.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.